Czasami dobre, ale co to za frajda?? Przyjemniej jest posiedziec po cichu i czekac. Fakt, ze sie marznie. Zgadzam sie, ze ta metoda jest czasami najlepsza. Ale to naprawde specyficzne sytuacje. Dla przykladu moge podac jedno. Czasami spotyka sie sytuacja jaka mialem w tym roku. Czyli trup wieloryba a na nim zeruje od groma ptakow (glownie fulmary i klka mew). Robiel pojedyncze ptaki ale chcialbym miec caly plan. Tak wiec wszedlbym do wody, ptaki by uciekly ale i tak zaraz wroca. Postawilbym wtedy aparat na statywie i wybral jakis kadr aby bylo widac calosc padliny. Najelpeij oczywiscie jakby aparat byl jeszcze jakos zabezpieczony na wypadek gdyby ptaki go wywrocily. No i wyszedlbym z wody. Czekam az sie zleca ponownie do padliny i robie serie zdjec. Oczywistym jest, ze podobnie mozna zrobic z otworami foki. Jednak jak sie siedzi to tak jak eskimosi co czekali az sie pojawi aby nania zapolowac. Jakas dodatkowa adrenalina jest. Foce sie nie szkodzi bo ma i tak wiele otworow i jak nie z tego to z innego skorzysta. Jednak na przyszlosc bede tez myslec o takim wyzwalaniu z pilota. Nie podoba mi sie tylko to, ze nie ma sie ostatecznie wplywu na kadr.mmosk, a może zdalne wyzwolenie migawki?
Siatki maskujące.
Napisano 14 listopada 2007 - 22:28
www.arktyka.org.pl; www.wild-arctic.eu
Napisano 14 listopada 2007 - 23:08
Napisano 14 listopada 2007 - 23:24
mmosk, obiektyw dłuższy z zoomem i masz wieksze szanse(dalej ) plus możliwośc panowania nad kadrem
Pewnie, ze sie ma. Tu jednka byla mowa o robieniu zdjec za pomoca zdalnego sterowania.
www.arktyka.org.pl; www.wild-arctic.eu
Napisano 14 listopada 2007 - 23:39
Napisano 09 stycznia 2008 - 19:58
Co do wymiarów - to musisz sam zdecydować i przewidzieć jak duża jest ta czatownia... ale powinno wystarczyć.
Ja planuję taką siatkę właśnie nieco podrasować - powplatać jakieś trawy, liście, może skrawki materiału - powinno dać lepszy efekt.
Napisano 17 maja 2008 - 07:21
Ja znalazłem coś takiego, ale wygląda ona na mało szczelną (maskującą):
http://www.allegro.p...?ite ... słany.
Drugą siatkę znalazłem w jednym ze sklepów. Nie wiem, czy to inna siatka, czy inaczej zrobione zdjęcie, ale przedstawia się znacznie lepiej. Co myślicie o tej?:
http://www.rangersho...hp?product=3024
Jezeli macie jakieś propozycje to piszcie.
Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Napisano 20 maja 2008 - 14:54
Napisano 20 maja 2008 - 18:59
Własnie dzis przyszła jest dosc gesta wydaje sie ok ale to sie sprawdzi w terenie w czwartek
Napisano 20 maja 2008 - 21:23
Ta wydaje się dosyć dobra, nie widać w niej żadnych szczelin, nie wiadomo tylko jak z wentylacją, ale zawsze można jakąś siatkę zieloną wstawić, żeby mieć czy oddychać...
Napisano 20 maja 2008 - 21:44
matzone ma taką jak podał dombek, jest o wiele gęstsza od mojej, tylko kolory ma dość mocne, po lekkim podmalowaniu jest ok.
Napisano 20 maja 2008 - 22:04
Napisano 20 maja 2008 - 23:34
Napisano 21 maja 2008 - 06:36
Napisano 22 maja 2008 - 18:42
Napisano 22 maja 2008 - 21:06
Napisano 13 sierpnia 2008 - 14:28
Siatki w regularne formy geometryczne są to siatki przeciwlotnicze do maskowania dużych obszarów raczej na siatkę osobistą nie bardzo się nadają.
Mój znajomy sprzedał mi najlepszy patent na siatkę maskująca. Zwykłą siatkę rybacką wrzuca się do stawu w rzęsą wodną. Po wyjęciu maskowanie jest baaardzo naturalne. Pachnie też naturalnie
Napisano 13 sierpnia 2008 - 15:17
I naturalnym może być podgryzanie przez sarnęmaskowanie jest baaardzo naturalne. Pachnie też naturalnie
Napisano 21 października 2008 - 18:18
a co powiecie o tej? http://www.allegro.p...wa_7_00_m2.html
Śmiało mogę polecić! Kupiłem taką 3x6 i zrobiłem sobie z niej dwie
Jest bardzo gęsta i w terenie dobrze się spisuje.
Marcin Dyduch