Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Siatki maskujące.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
799 odpowiedzi w tym temacie

#381 gumarop

gumarop

Napisano 08 września 2010 - 13:25

Ja jednak wole zostawić kartkę z prośbą o nie niszczenie niż grozić :-) Na złość zrobią żeby tylko prawo złamać...ot polskie myślenie.
Canon 50D + 300/2.8
www.dawidmagdon.art.pl
Pociągały mnie nieodparcie swoją lekkością, barwnością, tajemnicami egzystencji. W.P.

#382 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 08 września 2010 - 13:39

gumarop, - tak jak mowilem , patologiczne bachory zniszcza bez wzgledu na wszystko:P, mysle ze prosba bedzie tak samo bezskuteczna jak grozba:P.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#383 trauma

trauma
  • Użytkownik
  • 204 postów

Napisano 08 września 2010 - 13:46

Tam nie ma raczej żadnych bachorów. Żeby dojść do czatowni trzeba mieć wysokie gumaki. Chodzi tam jednak sporo wędkarzy, w tym tzw. "żuli", więc myślę, że groźba grzywny bardziej zadziała na ich wyobraźnię. Z resztą, sezon się kończy, niech chociaż miesiąc wytrzyma ta czatownia, bo potem i tak studia.

btw. Długo się czeka na siatkę od sprzedającego aljur1? Widziałem, że już ktoś stąd od niego kupował. Nie wiem czy mogę się psychicznie nastawiać na zasiadkę w piątek albo i jutro :mrgreen:

#384 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 08 września 2010 - 14:28

trauma, kupowałem u tej Pani, wysyłka na drugi dzień :-) Polecam.

#385 trauma

trauma
  • Użytkownik
  • 204 postów

Napisano 13 września 2010 - 19:39

Jutro będą fotki czatowni. Dziś dopiero dostałem siatkę. Na dodatek pękła mi linka gazu w crossie i muszę iść przez las ładnych parę kilometrów z siatką i wszystkim :mrgreen:

edit:
No i zrobiłem fotkę czatowni. W środku jest miejsca spokojnie dla 3 osób, ale fotografuję sam :mrgreen: Po 30minutach zepsuł mi się AF w Sigmie... Posiedziałem tam do 11 i poszedłem do domu. Chyba siatka zdaje egzamin, bo sikorki siadały na czatowni. Raz na czubku usiadło coś większego, bo aż się zatrzęsła. Ogólnie pomimo braku zdjęć jestem zadowolony, bo fajnie tak posiedzieć i poobserwować ptactwo. Tylko obiektywu szkoda.
Z tabliczki z napisem zrezygnowałem.

Dołączona grafika

#386 namsok

namsok

Napisano 14 września 2010 - 21:17

" pomimo braku zdjęć jestem zadowolony, "-trauma

No i coś w tym jest-ja też często wracam z pustą kartą,ale zwierzaki prawie zawsze są,zwykle daleko , a najczęściej jak jest prawie ciemno.Ale wrażenia zostają.Dobrze ustawiona siata to połowa sukcesu,reszta to łut szczęścia.
Poniżej moja z namiotem,który najczęściej zostaje w domu,wolę samą siatkę rozpiętą na patykach w cieniu,mam wtedy pełną kontrolę

Dołączona grafika

#387 slonkaap

slonkaap
  • Użytkownik
  • 77 postów

Napisano 24 października 2010 - 20:34

Witam serdecznie.Jestem pelen podziwu dla waszych zmagan.Taz nosze sie z zamiarem kupna odpowiedniej siatki maskujacej ale nie wiem jakiej.W tym roku focac na stawach ,szxybciej spuszczano wode jak ja budowalem swoje czatownie.Dlatego wyszedlem z zalozenia ze potrzeba matka wynalazku i budowa mojej czatowni trwala ok.30 min a za nastepne 30 min robilem fotki.Wszystko robilem z trzciny okalajacej stawy.Konstrukcje stanowily mysliwskie podporki pod bron wbite w ziemie,na to nakladalem siatke/taka jaka zabezpiecza sie na przyczepkach samochodowych wieziony towar/ i n a to trzcina.W mniej wyszukany sposob robilem zaginajc trzcine na wys statywu,ustawialem statyw i zaginalem pozostale trzciny nad siedziskiem.Czesto konstrukcja dla calosci byly patyki wbite w ziemie i na gorze przymocowane do tych pionowych.Calosc oblozona narwana dookola trzcina.Moze to niezbyt trwale ale po 2-3 dniach budowalem nowe bo nastepny staw byl spuszczany i ptaki sie tam przenosily.Ale siatke sobie kupie .Pozdro :mrgreen:
1DMkII,Canon 400/5.6L+c.70-200/2.8L +C.17-40/4 L+c.1.4x + c.2x +Sonnar 180/2.8 ,Manfrotto 055 Prob+M.486RC2+Jobu Jr Gimbal Haed,Lowepro 3AW,5AW+Lowepro Mini Trekker

#388 comatus (Piotr Kendzierski)

comatus

Napisano 25 stycznia 2011 - 21:06

Mam pytanie. Chcę kupić sobie nową siatkę i padło na glony albo coś podobnego. Chciałbym żeby siatka była mało "prześwitując, coś jak an zdjęciu traumy. Ma ktoś jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę (allegro albo jakaś inna strona)?

#389 buteo

buteo

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:18

comatus, ja sprzedawcy Ci nie podam, z reguły szukam zazwyczaj najtańszego .
A jęsli chcesz gęstą,to właśnie taka jak u Traumy na zdjęciu, to siatka czeskiej armii, chyba najgęstsza na rynku,wiec szukaj takiej po opisach. Ma ona charakterystyczne duże kwadraty zamiast plam jak np. polskie glony.

#390 niemar

niemar

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:19

Brałem tutaj: http://allegro.pl/si... ... 73222.html , ale widzę że od tamtej port parę negatywów złapał...poczytaj, może jeszcze warto

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#391 Krzychu (Krzysiek)

Krzychu

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:56

ja brałem tu: http://allegro.pl/si... ... 67451.html
brak czasu - coś musze zmienić!

#392 grefer

grefer
  • Małomówny
  • 31 postów

Napisano 22 lutego 2011 - 22:12

Brałem tutaj: http://allegro.pl/si... ... 73222.html , ale widzę że od tamtej port parę negatywów złapał...poczytaj, może jeszcze warto

kupiłem u tego samego sprzedawcy: fort_mil_pl, jednak wydaje mi się, że ma za mało glonów. Na zdjęciu wyglądała super, ale po rozpakowaniu jej czar prysł :-? i okazało się, że jakieś 40% jak nie więcej stanowią prześwity. W terenie jeszcze nie testowałem ale może się okazać, że trzeba ją będzie uzupełnić jakimś materiałem lub sznurkami jutowymi.
Nikon

#393 comatus (Piotr Kendzierski)

comatus

Napisano 23 lutego 2011 - 16:08

grefer, weź nie strasz. Tez tam kupiłem...

#394 niemar

niemar

Napisano 23 lutego 2011 - 19:09

:cry: szkoda, bo na wiosnę chcę kupić nieduży kawałek.

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#395 jeronimo

jeronimo
  • Użytkownik
  • 275 postów

Napisano 23 lutego 2011 - 21:00

jeśli dobrze kojarzę ksywę z allegro to tez tam kupiłem i nie narzekam.... dziur jest mało.

grefer a jak ze smrodem? moja strasznie capiła...

pozdrawiam

Sony a6400 + Sony 200-600mm | Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

#396 karp1225 (Robert Babisz)

karp1225

Napisano 23 lutego 2011 - 21:10

a ja mam dużo dziur i nie narzekam ;) - zawsze można się wspomóc trawą lub patykami.

Nikon D 300 - 600/4 VR - Nikkor 80-400/4,5-5,6 VR II - 150/2,8 - 10-20/4-5,6 - Manfrotto 055XPROB+501 HDV

http://robert-babisz.manifo.com/

#397 grefer

grefer
  • Małomówny
  • 31 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 09:43

comatus myślę, że nie masz się co stresować, bo generalnie nie jest źle.
Pisząc swój post chciałem jedynie uczulić potencjalnych nabywców, że siatka w rzeczywistości różni się od prezentowanej na zdjęciu do aukcji, wobec czego niektórzy mogą czuć pewien niesmak po jej zakupie, szczególnie jeśli im zależało aby była pełna.
Ogólnie nie jest zła a już na pewno nie chodziło mi o robienie komuś antyreklamy.

To, że są w niej prześwity może się okazać nawet zaletą, bo będzie na pewno łatwiej przymocować do niej patyki, czy inną okoliczną roślinność, za mamy na pewno lepsze pole widzenia. Natomiast jeżeli według wszelkich prawideł, o których była wyżej mowa, siatkę umieścimy w cieniu, to myślę, że będzie spełniała swoją rolę w 100%

Co do zapachu, to rzeczywiście jest bardzo intensywny, więc w mieszkaniu lepiej jej nie wyjmować z folii a już o trzymaniu jej w pokoju to od razu lepiej zapomnieć. Swoją drogą to mam nadzieję, że ten zapach szybko zniknie, bo jest mało przyjemny :-?
Nikon

#398 jeronimo

jeronimo
  • Użytkownik
  • 275 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 19:57

Swoją drogą to mam nadzieję, że ten zapach szybko zniknie, bo jest mało przyjemny :-?

no u mnie po 1,5 mc wiszenia na dworze było lepiej.... lepiej nie znaczy dobrze :P (schowałem na zimę)

Sony a6400 + Sony 200-600mm | Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

#399 RobsonIreland

RobsonIreland
  • Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 01 marca 2011 - 13:00

Właśnie wczoraj kurier dostarczył mi taka oto właśnie "siatkę".Jest bardzo lekka.Zamówiłem ją w sklepie internetowym w Anglii wymiary to 1.5m x 3.0m posiadają jeszcze inne 2 wymiary 4.5m x 1.5m i 6m x 1.5m
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Canon 50D, ,Canon EF-S 18-55mm IS,grip Travor ;),nogi Benro, głowica Benro gh-2 Sigma 150-500

#400 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 01 marca 2011 - 13:07

Kolorystyka bardzo fajna, co na pewno ułatwi "wtopienie w teren". Ja cały czas się zastanawiam jaka wybrać...i nadal nie wiem.

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia