Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Siatki maskujące.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
799 odpowiedzi w tym temacie

#401 RobsonIreland

RobsonIreland
  • Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 01 marca 2011 - 13:17

waga to około 400-500g, bez zapachowa .cena około 220zl razem z przesyłką, z tego większa część to wysyłka w przypadku Polski :(
Canon 50D, ,Canon EF-S 18-55mm IS,grip Travor ;),nogi Benro, głowica Benro gh-2 Sigma 150-500

#402 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 01 marca 2011 - 20:44

carrie, - zamówiłem 2x większą niż potrzebowałem, jak coś to mogę się podzielić.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#403 comatus (Piotr Kendzierski)

comatus

Napisano 01 marca 2011 - 20:54

Ja mam podobną, tylko w odcieniach zieleni. Jest lekka, bez zapachu, ale dość mocno prześwituje i do tego na wietrze dość mocno "porusza się". Ale kompaktowość wiele wynagradza.

#404 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 03 marca 2011 - 13:34

Napiszę troszkę nie na temat, ale może kogoś z Was to, zainteresuje.

Niektórzy z Was zabierają siatkę maskującą po zakończonym plenerze w obawie przed kradzieżą, pozostawiając stelaż. W obawie przed tym samym, zakupiłem ostatnio 4 pałatki w cenie 4,99pln/szt. (bez stelaża), a jak wiecie łącząc dwie uzyskujemy namiot. Stelaż (zewnętrzny) zrobiłem z trzech w miarę prostych gałęzi, których w lesie leży pełno i w ten sposób uzyskałem dwie stałe czatownie. Pałatek raczej nikt nie ukradnie, a gdyby tak się zdarzyło – mała strata finansowa. Plusem natomiast jest to, że czatownia stoi (nie biorę pod uwagę kradzieży ;-)), nie trzeba martwić się o jej rozłożenie, a zwierzęta szybko przyzwyczajają się do konstrukcji, które zamiast „pojawiam się i znikam” wpisane są w krajobraz na stałe ;-)
Pozdrawiam

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#405 Daniel75

Daniel75
  • Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 03 marca 2011 - 16:17

zakupiłem ostatnio 4 pałatki w cenie 4,99pln

Gdzie tak tanio kupiłeś ???
Bo ja widziałem najtańsze za 12 zł.

#406 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 03 marca 2011 - 16:42

Daniel75, KLIK

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#407 Daniel75

Daniel75
  • Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 03 marca 2011 - 16:57

Ark, - Dzięki :-D

#408 nosferatu23

nosferatu23
  • Małomówny
  • 5 postów

Napisano 23 marca 2011 - 09:41

Witam,
Jak ocenilibyście tą siatkę maskującą http://allegro.pl/si... ... 27034.html . Chciałbym kupić 9 metrów kwadratowych wiec koszt będzie wynosił 96 zł z przesyłką. Jak myślicie opłaca się?

#409 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 23 marca 2011 - 09:55

nosferatu23,
Było o tej siatce.
Śmierdzi i ma prześwity - to jej wady (akurat te prześwity to mi były na rękę przynajmniej wyło widać scenę :lol: :D). Poza tym jest ok :mrgreen:.

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#410 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 23 marca 2011 - 10:11

Chcą się taplać w błocie a przeszkadza im smród siatki, litości. Przygotuj porcje kilkutygodniowej padliny dla ptaków albo wylej resztki ryb , stojące dwa tygodnie czekające w kolejce na swój moment. Przy tym zapach nowej siatki to perfuma. Czekam kiedy nie będzie odpowiadał kolor albo wielkość oczek i ilość supełków na siatce. Przecież nie od siatki zależy sukces całego przedsięwzięcia, a jeżeli ktoś w to święcie wierzy to sorry ale jest naiwny. Kupie super aparat i pachnąca siatkę a za tydzień zorganizuję dwie wystawy. Ja kupiłam siatkę z demobilu jest śmierdząca, sztywna jak nie powiem co ma, miejsca gdzie maskowania jest od groma a są miejsca gdzie są prześwity. Za rok będzie utaplana w błocie, powisi sezon na budzie, kilka razy zmoknie w deszczu i będzie przyjemnie waliła latem świeżo koszonym sianem, jesienią błotem a zima padliną którą czasami na nią wykładam. Ludzie nie wpadajcie w paranoje bo wiosna idzie a czas ucieka.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#411 nosferatu23

nosferatu23
  • Małomówny
  • 5 postów

Napisano 23 marca 2011 - 10:22

Dzieki ;) myśle ze na początek można spróbowac tej siatki skoro jest ok;p

#412 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 23 marca 2011 - 10:38

Qelka,
A czy ja gdzieś napisałem, że mi ten zapach przeszkadza? Raczej chodzi mi o zwierzęta. Zapach cywilizacji skutecznie je płoszy. Ale na to jest sposób. Wyczytałem, że taką siatkę najlepiej powiesić w stajni (jak ktoś ma) na parę dni by nabrała naturalnych zapachów (jakiś fotograf przyrody pisał na ten temat).

ARTLIMITED

#413 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 23 marca 2011 - 13:12

Zapach cywilizacji skutecznie je płoszy

dziwne, bo u mnie żurawie, gęsi i sarny pasają się tuż za płotem gospodarstw rolników i jakoś je te zapachy cywilizacji nie płoszą :-) ja niestety stajni nie mam więc paplam się w błotku :-P to samo tyczy się zresztą moich ciuchów , staram się jak najmniej wrzucac je do pralki by przyjemnie waliły ziemią :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#414 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 23 marca 2011 - 13:47

Qelka,
Ale myślę, że wilki, lisy, rysie itp już się nie pasą za płotem tylko troszkę dalej (i wypad z taką śmierdząca fabryką siatką raczej nie będzie wróżył wielkich sukcesów):mrgreen: Sarny, bażanty, gęsi, bociany (zapewne jak wiesz) raczej preferują mieszkanie blisko ludzi przynajmniej u mnie i takie zapachy im niestraszne :lol: . Podejście pod tego typu zwierzęta raczej nigdy nie sprawiało mi kłopotu..

Ale to jest tylko moje zdanie. Być może odmienne od wszystkich :-D innych zdań.

ARTLIMITED

#415 karp1225 (Robert Babisz)

karp1225

Napisano 23 marca 2011 - 14:04

U mnie Sarny,Lisy,Bażanty ,Żurawie przebywają obok pasącego się bydła i jakoś nie boją się zapachów cywilizacji :-)
A moja siatka ma prześwity,wali "wojskiem" zmieszanym z zapachami zwierzaków i nie narzekam :)

Nikon D 300 - 600/4 VR - Nikkor 80-400/4,5-5,6 VR II - 150/2,8 - 10-20/4-5,6 - Manfrotto 055XPROB+501 HDV

http://robert-babisz.manifo.com/

#416 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 23 marca 2011 - 14:50

Witam...
posiadam wyżej wymienioną siatkę typu glony i nieco troche ją udoskonaliłem ale tylko optyczne gdyż zapachu nigdy się nie pozbędzie z tej siatki (to plastik i tyle) po przeróbkach - sznurek konopny, wełna i inne skrawki + trochę pracy mozolnej wygląda tak:

Pseudo Ghillie

Dołączona grafika

#417 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 23 marca 2011 - 18:43

Qelka,
A czy ja gdzieś napisałem, że mi ten zapach przeszkadza? Raczej chodzi mi o zwierzęta. Zapach cywilizacji skutecznie je płoszy. Ale na to jest sposób. Wyczytałem, że taką siatkę najlepiej powiesić w stajni (jak ktoś ma) na parę dni by nabrała naturalnych zapachów (jakiś fotograf przyrody pisał na ten temat).

Po pierwsze to nie poluje sie z witrem tylko pod wiatr, więc zapach i tak nie bedzie dochodził do zwierząt.
Zwierzętom bardziej przeszkadza zapach człowieka niz siatki...

#418 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 23 marca 2011 - 18:48

slawoj,

Po 2 wiatr ciągle nie wieje w jedną stronę często zmienia kierunki.
Po 3 Są tak zwane dni bezwietrzne.

ARTLIMITED

#419 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 23 marca 2011 - 19:08

slawoj,

Po 2 wiatr ciągle nie wieje w jedną stronę często zmienia kierunki.
Po 3 Są tak zwane dni bezwietrzne.

:mrgreen: :mrgreen: no coś Ty :mrgreen:
No to własnie trzeba sie dostosowywac, do kierunku wiatru, tak aby wiał Ci w twarz, bo inaczej to Cie zwierzyna zwietrzy i po sprawie. Powtórze jeszcze, że zwierzynie bardziej przeszkadza woń człowieka niz jakiejś tam siatki! Radzę połazić troche w terenie i sprawdzic jaką rolę odgrywa kierunek wiatru w podchodzie zwierząt, jesli nie wierzysz i myslisz ze wiatr nie ma znaczenia.

#420 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 23 marca 2011 - 20:00

Radzę połazić troche w terenie i sprawdzic jaką rolę odgrywa kierunek wiatru w podchodzie zwierząt, jesli nie wierzysz i myslisz ze wiatr nie ma znaczenia.

Wybacz slawoj, Ale nie lubię jak ktoś wyciąga wnioski z tego co pisze i to takie z którymi się nie zgodzę.

Wiatr ma ogromne znaczenie w podchodzie tak samo jak sposób w jaki to robimy (chodzi mi o nasze zachowanie, głośne czy też gwałtowne ruchy).
Znaczenie też ma zapach gdy zwierze wyczuje coś co nie pasuje do jego otoczenia od razu "przyciska kreskę" w las zapewne jak wiesz znaczenie też ma słońce (szczególnie jak jest nisko nad horyzontem wtedy gdy mamy je za plecami i sprzyjające wiatry naprawdę można blisko podejść do zwierza)

slawoj,

No to własnie trzeba sie dostosowywac, do kierunku wiatru,

Wytłumaczę to na przykładzie gdyż źle mnie zrozumiałeś :)
Latem gdy zrobiłem wyprawę do lasu spotkałem lisa na polanie oczywiście założyłem siatkę na siebie i wesoły z tego, że "południowe" słońce mam za plecami i wiatr wieje z boku zacząłem się skradać. Po paru minutach wiatr zmienił kierunek, lis staną i znaczą patrzeć w moją stronę po czym uciekł. Leżem w bezruchu. Zapewne jak by mnie nie wyczuł mógłbym dalej skradać się bo bardzo był zajęty polowaniem :).

A co do chodzenia w terenie to niedawno wróciłem z parogodzinnej wyprawy. Brak pracy = więcej czau na przebywanie z przyrodą. W tym miesiącu jeszcze dnia nie było żebym nie robił wypraw. Wczoraj włóczyłem się po PUSZCZY SANDOMIERSKIEJ dziś chodziłem wzdłuż Sanu. Jutro mam w planach UROCZYSKO BARDO.

W sumie slawoj, niema co się sprzeczać. Każdy ma swoje racje i swoje poglądy po prostu je uszanuje :-) Może niejasno napisałem swojego zdania. Jeszcze dodam, że zapach większe ma znaczenie gdy podchodzimy zwierzęta bardziej dzikie, które unikają spotkań z człowiekiem typu wilk itp.

ARTLIMITED