Siatki maskujące.
#641 (Michał Przystaś)
Napisano 28 czerwca 2013 - 17:40
https://www.facebook...ystasfotografia
Napisano 29 czerwca 2013 - 15:04
Napisano 29 czerwca 2013 - 17:42
Do czego najlepsza? W sumie to nie wiem czy dałbym za nią 20zł.Ja uważam że najlepszą siatką jest: http://allegro.pl/si... ... 30703.html
Używałem i polecam.
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
Napisano 30 czerwca 2013 - 09:49
Z powyższych powodów mogę za nią dać 120zł.
Ale przecież jedni lubią schabowe a drudzy pierogi.
Napisano 30 czerwca 2013 - 10:46
Moje prześcieradło pomalowane na moro także spełnia powyższe funkcje, dodatkowo jest mniejsze po spakowaniu, niema prześwitów i kosztowało 8zł.
Napisano 05 lipca 2013 - 11:11
Siatka ta jest teoretycznie fajna, lekka, łatwa do spakowania, przenoszenia (wchodzi w małą kieszonke plecaka, spełnia swoje zadanie na równi z "normalną" siatką. Ale niestety, ma jeden poważny feler: "podbita" jest siatką ze sznurka o dość dużych oczkach ( pewnie z 5x5 cm).. i ta siatka sznurkowa jest wielce upierdliwa, haczy się o wszystko, co tylko napotka na swej drodze, gdy rozkładam ją na podpórkach wędkarskich, to potem klnę przy zdejmowaniu na czym świat stoi, bo te sznurki się haczą o rozwidlenia podpórek, o haczyki do regulowania długości podpórek..... I jest to jedyna przyczyna, dla której nie można jej uznać za najpraktyczniejszą do naszej zabawy.
Ale jest inna, fajna, lekka, po spakowaniu mikroskopijna i bez tych paskudnych sznurków. Ja niestety dałem się nabrać sprzedawcy, że jest szersza i wziąłem taka 3x1,1 m (innej wtedy nie mieli,a chciałem kupić większą, ten mi wmawiał, że ma 1,5 m szer) . Ale w sprzedaży jest też "normalny" rozmiar 2,4x3m http://www.specshop.... ... _Flecktarn
Napisano 05 lipca 2013 - 23:36
Ariston,
Moje prześcieradło pomalowane na moro także spełnia powyższe funkcje, dodatkowo jest mniejsze po spakowaniu, niema prześwitów i kosztowało 8zł.
OK, no to przepłaciłem. Niemanie ( a raczej nie manie ) prześwitów jest tańsze, ja zapłaciłem za manie prześwitów. I to zimorodkom, batalionom i czaplom nie przeszkadza a czy innym też, chyba też nie. Chyba ważne też jest tło jakie mamy za sobą. Pamiętam, że kiedy tę siatkę miałem na sobie to czapla usiadła mi w odległości 1m. A bocian czarny wyjadał żaby z pod moich butów. W obu wypadkach byłem tak zaskoczony, że nie mogłem zrobić żadnego zdjęcia. ( Akurat byłem na 400mm a po 5 minutach bez ruchu, próby prze-zoomowania zakończyły się odfrrrrrrrunięciem ) Ale te obrazki/foty zarejestrowałem na mojej wewnętrznej matrycy ( bio-matryca ) zostaną mi one w pamięci na zawsze.
A zatem używajmy co kto lubi. Ja lubię moją siateczkę.
Napisano 06 lipca 2013 - 09:27
Błędy każdy popełnia jeden w ortografii inny w życiu a jeszcze inny w pracy.Niemanie ( a raczej nie manie )
Napisano 08 lipca 2013 - 16:35
Wcześniej używałem firankową Realtree, ale w słońcu słabo się sprawdzała. Kupiłem więc zwykłą z oczkami, ale jest maksymalnie wku... bo się o wszystko haczy (buty, gimbal) i wpływa negatywnie na komfort. Wczoraj przykryłem się najpierw realtree a na nią dałem zwykłą i to był strzał w dychę. Wszystko przez nią widziałem dookoła, zero robactwa i haczenia o rzeczy, lekka kombinacja. Miałem 40 biegusów zmiennych na dystansie od 5m, sieweczka mało nie rozbiła się o obiektyw jak biegła w moją stronę (niestety nie trafiona), mewy, rycyki i szlamniki. Nie wiem dokładnie jaka to siatka, ta co się bardziej plącze więc załączam zdjęcie - to ta zielono brązowa.Ale niestety, ma jeden poważny feler: "podbita" jest siatką ze sznurka o dość dużych oczkach ( pewnie z 5x5 cm).. i ta siatka sznurkowa jest wielce upierdliwa, haczy się o wszystko, co tylko napotka na swej drodze
Chciałbym jeszcze spróbować glonów, ale w IRL niestety te siatki nieosiągalne. Czasami przykrywam się za to prawdziwymi glonami z morza.
#651 (Michał Przystaś)
Napisano 08 lipca 2013 - 16:51
#652 (Karolina Myroniuk)
Napisano 08 lipca 2013 - 17:47
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 08 lipca 2013 - 21:04
Taka jak ze sklepu ogrodniczego? Muszę nad czymś takim pomyśleć, bo akurat karimata jest trochę za mała bezpośrednio w błocie i zapada się pod moim cielskiem.dodatkowo używam agrowłókniny i nic więcej nie trzeba
Ja akurat używam 3mm pręcików z włókna węglowego, które można dostać w na Ebay z Chin za parę groszy. Można je również dostać w sklepach modelarskich i są sprzedawane w różnych średnicach. Ich zaleta to mały ciężar, czarny kolor, sztywność i czasami łącząc je można nad sobą stworzyć niewielki kolisty tunel na który narzucam siatkę. Są widoczne przy aparacie na zdjęciu.Cztery podpórki wędkarskie
Napisano 08 lipca 2013 - 21:10
#655 (Wojciech Czaplejewicz)
Napisano 09 lipca 2013 - 07:44
Pentax
#656 (Michał Przystaś)
Napisano 09 lipca 2013 - 14:46
mkkaczy, Wydaje mi się, że Qelka, używa agrowłukniny tak jak Ty tej realtree. Zamiast karimaty na błoto to raczej się nie nadaję. Agrowłuknina dobrze przepuszcza wodę. Na takie błoto to raczej jakiś brezent, może cos takiego: http://allegro.pl/po...3377104985.html, ale i tak pewnie będziesz się zapadał.Qelka napisał/a:
dodatkowo używam agrowłókniny i nic więcej nie trzeba
Taka jak ze sklepu ogrodniczego? Muszę nad czymś takim pomyśleć, bo akurat karimata jest trochę za mała bezpośrednio w błocie i zapada się pod moim cielskiem.
Cztery podpórki wędkarskie
używam 3mm pręcików z włókna węglowego
Wszystko dobra sprawa pod warunkiem, że się nie zapomina zabrać. Z tego powodu przyzwyczaiłem się do używania patyków znalezionych na miejscu, też daja radęjako szkielet pod siatkę polecam listwy klinkierowe PCV
Napisano 20 lipca 2013 - 21:11
Kupiłeś już jakąś siatkę w tym kolorze ? TUTAJ znalazłem taką siatkę, nazywa się HARVEST czyli po polsku "żniwa".Witam
Koledzy doradźcie mi, bo ciężko przebijać się teraz przez 40 stron - siatka na łąki - zieleń z żółtym (wysuszoną trawą) bądź też kolor suchych trzcin.
Pozdrawiam
Co sądzicie o tej siatce w kolorze woodland (można ją znaleść TUTAJ ?)
Zastanawiam się która z tych będzie praktyczniejsza w Polskim terenie "Harvest" czy "Woodland" ?
Napisano 23 lipca 2013 - 13:19
Ja używam tylko takich patyków, bo nie chce mi się wozić wszystkiego rowerem w teren Do tego trochę trawy (wczesną wiosną sucha) i czatownia gotowaWszystko dobra sprawa pod warunkiem, że się nie zapomina zabrać. Z tego powodu przyzwyczaiłem się do używania patyków znalezionych na miejscu, też daja radę
Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d
#659 (Michał Przystaś)
Napisano 23 lipca 2013 - 19:20
Napisano 23 lipca 2013 - 20:39
Zdarzało sięprzy takim maskowaniu to musisz uważać aby ktoś Cię nie podeptał
Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d