Siema.
W końcu Canon zrobił bezlusterkowca FF, coś na co od dawna czekałem i nie rozumiałem dlaczego tylko sony...no ale w końcu jest i mogę świętować
Cena w dniu premiery była kosmiczna-11000, teraz też jest wysoka - 9999, ale mi udało się dorwać w świątecznej promocji za 7999 z adapterem. 8tys. uważam za sprawiedliwą cenę, za to co dostajemy.
Potrzebuję bezlusterkowca bo pewnie jak większość z Was focę dzikie, a dzikie uciekają gdy tylko usłyszą lustro i migawkę, rzadko się zdarza że nie, u mnie 90% sytuacji kończyło się ucieczką zwierza.
A i drugą rzeczą jaka jest dla mnie kluczowa w aparacie to odchylany ekran. Od 6D2 nie wyobrażam sobie nie mieć ruchomego ekranu.
Rka w ręku sprawia na prawdę solidne wrażenie. Jest ciut mniejsza i lżejsza od 6D2, ale wyraźnie czuć metal jak w serii 5d czy nawet 1d(miałem obie). Nowe gumy, bardziej miekkie i "lepkie". Coś co czułem kiedyś gdy kolega dał potrzyma Sony A99, kto macał ten wie o czym mówie.
Grup jest dość wygodny, chociaż dla mnie minimalna wielkość jaka mi pasuje to wielkosć puszki pokroju 6D. Ale da się jakoś to R trzymać.
Jest dużo przycisków których funkcje można konfigurować na chyba wszystkie sposoby.
Canon wymyślił też z tyłu po prawej stronie wizjera pasek dotykowy, którym też możemy na różne sposoby zmieniać ustawienia i wybierać jakieś funkcje. Ja mam go wyłączony, wszystko co mi potrzeba mam w przyciskach, któe jednak są lepsze w obsłudze bo czuć co się wciska.
W menu tyle zakładek że jeszcze wszystkiego na pamięć nie ogarniam, ale z wielu nawet nie będę korzystał.
AF działa nawet przy takich parametrach: iso 12800, f2.8, czas: pół sekundy - to już jest prawie ciemno
Iso oceniam bardzo dobrze, z lekka obróbką nawet 12800 jest użyteczne.
Aparat posiada elektroniczną migawkę lecz można jej używać tylko w trybie pojedynczych zdjęć...trochę szkoda że nie ma serii.
Seria z AF to 5kl/s - bez limitu ilości fot w serii, seria bez AF to 8.
Na razie nie mam tele, wiec będę go używał w skrzynce jako fotopułapkę. Trochę mnie zastanawia jak długo to wytrzyma na baterii, ale są różne tryby oszczędzania energii więc myślę że będzie ok. Można np. wyłączyć LCD i wizjer a zosatwić włączony aparat, więc to może być ok.
Jakby co to pytajcie
1.
2.
3.
4.
5. Wycinek 1:1 iso 12800
http://dzikiswiat.fo.../47/V0A4058.jpg
Użytkownik kurdeniewiemco edytował ten post 04 stycznia 2019 - 14:11