Witajcie,
Chciałbym się Was ogólnie zapytać jak wyglada wasza praca body ze szkłami, używacie mikroregulacji AF ?
Jesli tak, to czy na wszystkich szkłach taką samą wartośc czy tylko do poszczególnych szkiel ?
Pytam, ponieważ ta kwestia zawsze sie pojawiała w sprzecie Canona, a przy używaniu długich tele ten błąd jest widoczny a zarazem dyskwalifikujący wiele (jak nie wszystkie) zdjęć.
Prosze o wasze historie, opinie, doświadczenia )
pozdrawiam,
Microregulacja AF w Canonie - wasze doświadczenia
#1 (Łukasz Ziewacz)
Napisano 01 lutego 2019 - 22:16
Facebook.com/ZiewaczLukaszFotografiaPrzyrodnicza
www.ziewaczlukasz.pl
#2 (Paweł Wróblewski)
Napisano 01 lutego 2019 - 22:39
Nigdy nie doświadczyłem. DPAF w Canonie jest wolny od tej wady. Kup nowoczesną puszkę. Od kiedy miałem 6D2 to 100% celnych fot.
Napisano 01 lutego 2019 - 23:02
Rzeczywiście mikroregulacja jest przydatna ale jest tak dużo czynników na ustawianie wg pomiarów że szczególnie przy obiektywach typu stałki coś zostaje i daje dobry efekt przy zmiennoogniskowych jest tego dużo .Można trochę sobie dopieścić AF ale to tylko kosmetyka .
#4 (Łukasz Ziewacz)
Napisano 02 lutego 2019 - 16:41
kurdeniewiemco, wiesz 10 lat temu focilem 40D + 500/4 IS USM i trafność była perfekt. rownież z twoja 70-200/4
Ale po podpięciu tych szkieł lub innych (35/1.4L, 85/1.8) autofocus byl nie do przyjęcia z tym błędem.
obecnie uzywam cropa i pełnej klatki, coś tam korygowałem ale na pewnym szkle błąd jest zmienny. Kazdego dnia wychodzi inaczej.
www.ziewaczlukasz.pl
#5 (Paweł Wróblewski)
Napisano 02 lutego 2019 - 19:13
A może to nie błędy typu FF czy BF a po prostu słaby/loteryjny AF w tych obiektywach?
#6 (Łukasz Ziewacz)
Napisano 02 lutego 2019 - 22:32
nie, poniewaz te szkła z innymi body (40D, 1DXmk II) trafiały perfekt
www.ziewaczlukasz.pl
Napisano 03 lutego 2019 - 12:56
Nie wchodząc w długą dyskusję - mikroregulacja jest jak najbardziej przydatna. Trzeba to zrobić zgodnie ze "sztuką", instrukcji jak to zrobić jest wystarczająco w sieci, można użyć dodatkowych programów lub sprzętu (FoCal itp). Szczególnie ze szkłami nie firmowymi Canona poprawa po regulacji była zdecydowana. A dla firmowych można było potwierdzić poprawność ustawień. Ale jeszcze raz - trzeba to zrobić poprawnie.
#8 (Krzysiek.)
Napisano 03 lutego 2019 - 16:26
Regulowałem na puszce 70D z Sigmą 100-300 i z Canonem 100-400. Z Canonem 400mm 5,6 nie było potrzeby.
#9 (Łukasz Ziewacz)
Napisano 04 lutego 2019 - 11:53
Max13 możesz zdradzic wiecej szczegółow tych działan ?
chetnie pobiore jakis program o przetestuje na nim moj sprzet.
www.ziewaczlukasz.pl