Witam, znalazłem ciekawą miejscówkę ze świeżymi śladami bobrów. Teren podmokły, strumyk, ścięte drzewa, tamy, poobgryzane gałęzie, kora itp. Całość "zbadałem" w ciągu dnia oczywiście samych zwierząt nie widać. Jest trochę zarośli więc można się w nich schować - zamaskować i tutaj pytanie do bardziej doświadczonych: kiedy udać się na zasiadkę? o świcie? czy raczej o zachodzie słońca? Oczywiście wiem że żerują głównie w nocy ale przecież jest cała masa zdjęć wykonanych za dnia. Ktoś pomoże? Z góry dziękuję - Bartek.
Fotografowanie bobrów
#1 (Bartek)
Napisano 02 lutego 2019 - 18:53
Nikon D80 Nikkor 300/4
#2 (Paweł Wróblewski)
Napisano 02 lutego 2019 - 19:11
@braga - nie sugeruj się tym że jest wiele fot. Nie każy foci nad Biebrza
U mnie bobry to bardzo nocne zwierzęta. Do dzisiaj nie natrafiłem na miejsce gdzie można by je spotkać za dnia. Dziś za to poszedłem w nowe miejsce i nie zdążyłęm dobrze na lód wejść a tam bóbr wypłynął żerować
Loteria.
#3 (Bartek)
Napisano 02 lutego 2019 - 19:35
@kurdeniewiemco dzięki za odzew. Po przejrzeniu dużej ilości materiału dostępnego w necie też myślę że loteria.No cóż będę próbował bo miejsce i temat ciekawy.
PS. Gratuluję zakupu jestem pewien że posłuży a Twój bóbr bardzo fajny
Nikon D80 Nikkor 300/4
#4 (Paweł Wróblewski)
Napisano 02 lutego 2019 - 19:38
Atakuj póki lód jest. Można się położyć w dowolnym miejscu i czekać aż wyjdą z przerębla. BEz lodu będzie sraczka
Napisano 02 lutego 2019 - 21:42
Ja na swoje bobry idę tak ok godz.14.00 i czekam do zmierzchu . Przeważnie o 15-17 wychodzą mi na żer . Nie robię czatowni tylko ghillie suit i siedzę sobie na krzesełku . Wtedy to nawet 200 mm starczy .
#6 (Filip Stefaniak)
Napisano 02 lutego 2019 - 21:52
Nie do końca loteria. Znając dobrze teren i godziny żerowania da się je rozgryźć. Całe lato 2018 spędziłem nad rzeką fotografując między innymi bobry i w miejscu gdzie miałem czatownie pojawiał się codziennie między 4 a 5 rano.
Były często ale ze względu na warunki i słabą współpracę zrobiłem może 2 zdjęcia które mi się podobają. Więc ogólnie temat ciężki ale nie niemożliwy
#7 (Łukasz Ziewacz)
Napisano 02 lutego 2019 - 22:48
chetnie przeczytam wasze doświadczenie w tym temacie, temat jest mi w sumie obcy bo nigdy sie nie poszczęściło ale miejscówke mam fajną moim zdaniem i postaram sie cos wysiedziec na niej
Facebook.com/ZiewaczLukaszFotografiaPrzyrodnicza
www.ziewaczlukasz.pl
Napisano 03 lutego 2019 - 16:46
U mnie pokazywały się późnym popołudniem, tak ok. 17-tej lub 18-tej. Może to jest indywidualne upodobanie poszczególnych rodzin.
Użytkownik Andrzej67 edytował ten post 03 lutego 2019 - 16:46
#9 (Paweł Wróblewski)
Napisano 03 lutego 2019 - 18:25
Dziś byłem na lodzie od 11. Pierwszy bóbr wypłynął o 12, ale od razu skumał co jest grane i uciekł pod wodę. Potem pływał w przeręblu jeszcze 2 razy, już spokojny, ale nie wyszedł na lód.
Napisano 04 lutego 2019 - 10:28
@ŁukaszZ tylko nie siadaj pod tym drzewem bo mocniej zawieje i ci się zwali na głowę
#11 (Piotrek)
Napisano 04 lutego 2019 - 11:32
Nad Wisłą pojawiają się z rana , (3-5) zazwyczaj. Niestety szerokim szkłem nie idzie go sfocić Są b. ostrożne.
Ale to chyba jest tak jak napisaliście, akurat głód albo upodobanie poszczególnych rodzin.
#12 (Bartek)
Napisano 07 lutego 2019 - 19:10
@Leśne Oko , @Natrix , @Andrzej67 , @Arti, @kurdeniewiemco dzięki za wskazówki i rady.
@ŁukaszZ pięknie wyrzeźbiły
Ja dzisiaj przesiedziałem całe popołudnie aż do zmroku i nic, cisza jak makiem zasiał. trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Pracują pewnie w nocy :
Nikon D80 Nikkor 300/4
Napisano 08 lutego 2019 - 23:45
Ja dzisiaj przesiedziałem całe popołudnie aż do zmroku i nic, cisza jak makiem zasiał. trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Fotopułapka byłaby pomocna.
#14 (Marian)
Napisano 18 lutego 2019 - 16:33
Bartku w miejscu które pokazałeś na fotce jeszcze nigdy nie spotkałem bobra . Często tam bywam , zadurzy ruch ludzi ,sądzę że wychodzą nocą . Tydzień temu fotografowaliśmy bobry nad Wisłą w samo południe .
NIKON D300s + sigma 500/4,5 + sigma70-200/2,8EX II MACRO, Manfrotto 501HDV
#15 (Bartek)
Napisano 18 lutego 2019 - 19:01
@Andrzej67 na pewno była by pomocna, ale nie mam
@fotomarys - Marian no to się gdzieś tam na "Błocie" mijamy Co do ludzi to w weekend owszem są ale w tygodniu rano i późnym popołudniem żywej duszy nie ma. Ale pewnie masz rację bo ja też jeszcze tam bobra nie widziałem Pozdrawiam.
Nikon D80 Nikkor 300/4
Napisano 22 kwietnia 2023 - 01:42