Lornetka czy może luneta? Jaki sprzęt do obserwacji ptaków?
Napisano 03 marca 2007 - 22:22
Postanowiłem zmienić moją wysłużoną ruską lornetkę 10x50 na jakiś poważniejszy sprzęt. Ponieważ ma to być lornetka/luneta do obserwacji ptaków na zalewie, w grę wchodzą tylko duże powiększenia. Co proponujecie w cenie do 350zł ?
Ja znalazłem coś TAKIEGO , ale boję się, że optycznie ta lornetka jest do bani. Zainteresowało mnie też TO . Co sądzicie o tych ustrojstwach?
Napisano 03 marca 2007 - 23:03
Pierwszą lornetkę darowałbym sobie na Twoim miejscu. Czy takie przybliżenia są w ogóle możliwe w takiej lornetce i czy Bresser to firma renomowana...? Nie znam nikogo kto ma taką lornetkę. Do obserwacji ptaków polecane są lornetki o przybliżeniu max 10x!!! Oczywiści z tą lornetką Bresser to bez statywu się nie obejdzie, chyba że ma stabilizator obrazu
A luneta ZRT? Nie wiem ile kosztuje, ale po przeróbce daje podobno dobre efekty.
Jeśli chcesz mieć duże przybliżenie to w gre wchodzi tylko luneta.
Kolega ma troche lepszy model lunety Yukon niż ten, który podałeś i jest z niej zadowolony.
Pozdrawiam.
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl
Napisano 03 marca 2007 - 23:03
Za 350zł ciężko będzie ci dorwać coś w miarę dobrego o dużym powiększeniu... nie zapomnij jeszcze o statywie! bez tego ani rusz...
Istnieje możliwość kupienia pewnego modelu lunety PZO - trzeba w niej wymienić "eye-piece" ( cholera, jak to się po polsku nazywa?... ) i podobno robi się z tego naprawdę niezłej jakość luneta, za bardzo niską cenę... Spytam się znajomych jak to zrobić, bo sam nie pamiętam... tyle że do tego jeszcze statyw naprawdę obowiązkowy...
Napisano 03 marca 2007 - 23:39
niestety lepiej żebyś zapomniał, przynajmniej o tej lunecie... używałem ją swego czasu.
Za 350zł ciężko będzie ci dorwać coś w miarę dobrego o dużym powiększeniu... nie zapomnij jeszcze o statywie! bez tego ani rusz...
Istnieje możliwość kupienia pewnego modelu lunety PZO - trzeba w niej wymienić "eye-piece" ( cholera, jak to się po polsku nazywa?... ) i podobno robi się z tego naprawdę niezłej jakość luneta, za bardzo niską cenę... Spytam się znajomych jak to zrobić, bo sam nie pamiętam... tyle że do tego jeszcze statyw naprawdę obowiązkowy...
Manfrotto 055 pro z głowicą na 8 kg powinno wystarczyć raczej do każdej lunety Ta luneta jest aż tak zła? Możesz powiedzieć coś więcej?
Napisano 04 marca 2007 - 00:11
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl
Napisano 04 marca 2007 - 13:52
Na temat lunety pokazanej przez Maricna nic nie wiem.
Co do statywu - wystarczy
A tak podsumowując - nie warto zainwestować trochę więcej i kupić coś lepszego? nie jestem żadnym specem ale IMHO nie kupisz nawet średniej lunety w cenie pospolitej lornetki...
Zajrzałem do cennika Kowy ( http://www.ecotone.p...&id_kat=95#jump )... 1000zł to minimum niestety... ale IMHO jakoś będzie nieporównywalnie lepsza - używałem kiedyś Kowy, nie wiem jaki model... ale byłem w szoku
( PS: "eye-piece" - "okular" )
Napisano 04 marca 2007 - 14:15
Tę lunetę dostał od rodziców kolega ornitolog... rodzice trochę się nie znali, chcieli dobrze. Lepiej jest chyba użyć obiektywu 300mm i cropować fotki.
To nie tak. Luneta ma służyć tylko do obserwacji, mam obiektyw 300mm, a niebawem mam nadzieję, że i 400 się znajdzie
Czy do obserwacji ta luneta się nadaje? Tzn. jaka jest jakość obrazu przy pełnym powiększeniu - kolor, jasność, ostrość? Nie będę bawił się w liczenie poszczególnych piórek na ptaszorach, chcę się im tylko z bliska przyjrzeć
Napisano 04 marca 2007 - 14:26
Ja wiem że nie chcesz liczyć piórek ale jak będziesz chciał np. zobaczyć cechy danego gatunku... to może się przydać liczenie piórek
Kiedy używałem Kowę albo Nikona ( obie lunety za ok 1500zł ) miałem wrażenie że patrzę na ruchome zdjęcia robione obiektywem 600/4 obraz czysty, kontrastowy, ostry jak żyleta... może jedynie jakaś CA, ale kto by się tym przejmował...
Napisano 04 marca 2007 - 14:32
Napisano 04 marca 2007 - 14:43
Napisano 04 marca 2007 - 15:10
Ja zainwestowalem w neoprenowe spodniobuty Jaxon, chyba 5, i jestem bardzo zadowolony.To może lepiej zainwestuję tą kasę w dobre wodery Pozdrawiam
Pozdrawiam.
www.marcinstefanczyk.pl
#12 (Wojtek)
Napisano 04 marca 2007 - 15:13
Napisano 04 marca 2007 - 15:32
Tomek dotarła do ciebie przesyłka ?
Witaj Wojtku!
Tak Kilka fotek już wywołałem Jeszcze raz serdecznie Ci dziękuję
#14 (Wojtek)
Napisano 04 marca 2007 - 15:42