Witam,
chciałem się podzielić z wami swoimi - subiektywnymi - spostrzeżeniami dot. tego teleobiektywu z tym body. W internecie większość zdjęć/filmów pochodzi z body a9 i widać, że sprzęt daje rade. Ja jednak postanowiłem sprawdzić jak się zachowa to szkło ze starszym body (mając z tyłu głowy zakup nowego body np. a6400, a6600).
No wiec obiektyw ten z body a6300 bardzo ładnie ostrzy w zakresie od 200-400mm (zdjęcia są ostre!). Po 400mm obraz jest już mniej ostry no a przy 600mm w zasadzie rozmazany. Przez moje ręce przeszło wiele teleobiektywów (zumów) i wiadomo, że w końcowym zakresie nie można oczekiwać ostrości jak ze stałki ale w tym wypadku IMHO jest bardzo słabo (i nie akceptowalnie zważywszy na dużą cenę).
Co ciekawe ostrząc manualnie jest trochę lepiej ale używając AF jest bardzo słabo. Tak wiec chyba można wykluczyć duża wadę optyczna obiektywu...
Czy ktoś na forum używa sprzętu Sony?
Zastanawiam się czy czasami podłączenie nowszego body np. a6400 (z najnowszym firmware) może dać ostrzejsze zdjęcia... no albo mam pecha i obiektyw ma tzw. choroby wieku dziecięcego