1. Przy 600 mm pełna dziura to ostro jak lubię nie jest, f8 znacząca poprawa.
2. No działa, ale tylko środkiem kadru, od góry do dołu tak, po prawej i lewej za nawiasami poziomicy mi nie wyostrzy w ogóle, choć usilnie próbuje.
3. A to się do edukuję, liczę na to, bo mnie wnerwia- spowalnia AF. Dziękuję.
4. Jak naświetlanie nie jest na pierwszą lamelę, to przy krótkich czasach tak z 15 % kadru do góry jest zaczernione ( tak jak w tradycyjnym sprzęcie przekroczy się czas synchronizacji z fleszem), choć pewności nie mam czy poprawnie piszę, nie pamiętam. Jak miałem pierwszy raz pożyczoną A7III, poderwał mi się ze stawu bielik. Pościłem serię...i wszystkie miałem skopane. Usiadłem na trawie i grzebałem w menu aż znalazłem te kurtynę, zmieniłem i było potem OK. Więcej do tematu nie wracałem.
Ogólnie polecam wszelkie wypożyczalnie, lepsza własna wiedza jak czytanie testów itp. Każdy ma własne preferencje. Zestaw Olka z 300/4 i konwerterem miałem wspaniałe 3 tyg. Naprawdę wyśmienity sprzęt. Nie kupiłem tylko że body 12 koła, szkło też, a ISO wymusza focenie gdy jest względnie jasno, i jest "spora" głębia ( inny bokeh). No i została kupa EF, ulubionych. Ostatnio wydałem 8,3 na body i 8,5 na 200-600. Ale do tego potrzebny mi był grip, bo to za małe, szybka karta, dodatkowy aku, filtr uv 95, pokrowiec moro, no tanio nie bardzo jest . I do Lowepro 400AV ze złożoną osłoną wchodzi na styk, więc rozważam większy plecak ( 45 cm z osłoną to ma).
Wstałem dziś 4:30, w łowisku bylem gotów 5:30... wyszły jelenie, czekały na mnie. Iso 25600, 1/20 sek i uwierzcie nie nacisnąłem spustu. Teraz jelenie są brzydkie, sierść wyliniała, kosmata, byczki "łyse" Się rozpisałem, browarek i odespać czas.
1. Nie rozumiem po co przymykasz? Ja nigdy nie przymykam tele.... Jakbym miał 2,8 to by się może zdarzyło.
2. Na nowych sigmach i mc-11 działa wszystko łącznie z podążaniem af. Wszystkie opcje autofocusa. Być może na natywnym sony af działa lepiej, tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić ale jest to wielce prawdopodobne. 500/4 jest zajebista.
3. Nie musi działać na aktualnej przysłonie. To się ustawia. Nie pamiętam gdzie ale na pewno.
4. Sprawdź to co pisze kolega bo to też prawda.