Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Perkoz dwuczuby - Podiceps cristatus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
668 odpowiedzi w tym temacie

#481 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 16 lipca 2013 - 21:16

obywatel, kolejny świetny odcinek. Brawo :-D
Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#482 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 16 lipca 2013 - 22:01

obywatel, nie ukrywam że czekałem na kolejną opowieść i zdjęcia. WARTO BYŁO :clap: :clap:
CANON

#483 mkkaczy

mkkaczy
  • Użytkownik
  • 1 095 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 14:03

Jest nawet lepiej niż super.

#484 PlooHa

PlooHa
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 25 lipca 2013 - 07:35

Witam wszystkich :) Jako nowy na tym forum pragnę się podzielić kilkoma ostatnimi fotkami, które mam nadzieję nie obniżą jakości tego tematu. Przy okazji będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne uwagi :)

#485 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 25 lipca 2013 - 15:16

Witaj PlooHa.
Jako początkującemu polecam zapoznać się z regulaminem i zasadami wstawiania zdjęć. Powodzenia! :-)

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#486 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 25 lipca 2013 - 17:42

Zaczęło się na dobre. W mojej obecności kochają się niemal co trzydzieści minut, a przecież jestem z nimi nie więcej niż dwie, czasem trzy godziny na dobę. Potem światło już nie pozwala uzyskać właściwego efektu. Ile zatem razy to robią na dobę? Mnóstwo! To prawdziwy szał normalnie.

Dziękuję każdej godzinie, to niemal nagroda dla mnie, rozpływam się i upajam, za każdym razem gdy wracam do domu, ogromny uśmiech odbija się w szybie.

Ze światłem natomiast, to jest tak… Kiedyś człowiek zupełnie się tym nie przejmował, zdjęcie to zdjęcie. Teraz wszystko urosło do rangi niemal zboczenia, fanatyzmu, nacjonalizmu może nawet. Siedzę i czekam, sprawdzam ze wszystkich stron, obserwuję, notuję stan pogody, sprawdzam poziom zachmurzenia, mgły, ta jest czasem najważniejsza, gdy jest właściwy moment, modlę się ze wszystkich sił, żeby wydarzyło się właśnie to, na co czekam. Z reguły jednak nie dzieje się nic. Tkwię tam sam, w wodzie po pachy.

Tym razem widziałem jednak amok, moc feromonów. Wyczekiwana akcja była niemal pewna. Żona ze skwaszoną miną, klienci zdziwieni, a może nawet zdenerwowani i ja z twarzą jak po bójce. Stawiam wszystko na jedną kartę, wstaję kolejnego dnia i jadę.

190.
Dołączona grafika

191.
Dołączona grafika

192.
Dołączona grafika

#487 piotr14 (Piotr)

piotr14

Napisano 25 lipca 2013 - 18:26

obywatel, świetnie się czytało i oglądało super zdjęcia.Brawo :clap:

#488 PlooHa

PlooHa
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 26 lipca 2013 - 06:40

193.
Dołączona grafika

#489 PlooHa

PlooHa
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 26 lipca 2013 - 06:44

Jedno z ostatnich posiedzeń zakończyło się takimi scenkami z życia tych pieknych ptaków. Wyjątkowo dopisało mi szczęście, gdyż zaraz po moim przybyciu udało mu się złowić całkiem sporą sztukę:)

#490 PlooHa

PlooHa
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 26 lipca 2013 - 06:54

194.
Dołączona grafika

195.
Dołączona grafika

196.
Dołączona grafika

#491 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 26 lipca 2013 - 07:06

PlooHa, nie piszemy posta pod postem!

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#492 PlooHa

PlooHa
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 26 lipca 2013 - 07:10

michalv, przepraszam i już się poprawiam! pierwszy raz uczestniczę w takim miejscu i jeszcze nie ogarniam wszystkich zasad :oops:
doczytałem regulamin, także powinno już być ok:)

#493 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 26 lipca 2013 - 10:23

obywatel, GENIALNE jak zawsze
CANON

#494 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 26 lipca 2013 - 16:12

obywatel, no wreszcie wstawiłeś kolejny odcinek. Jak zwykle zdjęcia wspaniałe i świetny opis. Jak zwykle nie mogę doczekać się kolejnego.
Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#495 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 26 lipca 2013 - 20:01

Dziękuję

#496 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 11 sierpnia 2013 - 18:52

Wszystko odbywa się według pewnego scenariusza. Można niemal w punkach zdefiniować seks tych ptaków. W pewnej fazie partnerka zawsze ląduje pod wodą, on zsuwa się po niej jak po rampie, wyprostowany i dumny z dokonania. Wtedy jest właśnie moment, gdy perkozowa wystrzela spod wody ja rakieta balistyczna i otrząsa się spektakularnie z tej całej wiosenne ekstazy.

Problemem jest uchwycenie ostro tej właśnie damy, która z reguły znajduje się lekko w tyle. Liche światło, niska czułość. Było naprawdę wiele prób.

Perkoz nie jest jednak skończonym egoistą, po całej kopulacji odbywa się taniec dziękczynny, w którym wyraźnie widać równość kochanków, nie ma wywyższania, wpychania kogoś pod wodę. Tutaj widać równość, widać więź i wspólne zadanie.

Zaczynałem wierzyć, że stałem się kawałkiem nadbrzeżnej roślinności. Obserwowana para przestała się mną przejmować.

197.
Dołączona grafika

198.
Dołączona grafika

199.
Dołączona grafika

#497 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 11 sierpnia 2013 - 19:34

obywatel, należysz już chyba do tej rodzinki perkozów :mrgreen: Dzięki za kolejny wspaniały odcinek z życia tych ptaków
CANON

#498 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 12 sierpnia 2013 - 19:24

niska czułość.

Czulość to raczej wysoka. I matrycy i perkozów :-)
Piękne foty!

Moja wizytówka

#499 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 13 sierpnia 2013 - 22:08

Są w życiu perkoza ważne momenty. To oczywiście polowanie, miłość, budowanie gniazda. Są też jednak takie momenty, gdy trzeba zadbać o najbardziej podstawowe sprawy.

Frak, właśnie on daje tą legendarną niezatapialność, to on umożliwia nurkowanie w zimnej i ciepłej wodzie, to ostatecznie on poluje, za pomocą perkoza oczywiście.

Czyszczenie piór jest dla ptaka czymś tak oczywistym i ważnym jak dla nas założenie butów czy ubrań. Bez czystych piór będzie marzł, woda będzie przenikać do skóry, zabierając bezcenne ciepło, tym samym nie będzie mógł polować, swobodnie odpoczywać. To właśnie pióra są esencją jego istnienia. To dzięki nim, dzieje się to wszystko.

Zatem siada czasem taki perkoz na swojej platformie i zaczyna się stroić, czesać i pielęgnować, każde piórko z osobna, każde jakby było właśnie tym najważniejszym.

Pióra, przecież one stanowią fakt, że jest ptakiem.

200.
Dołączona grafika

#500 mkkaczy

mkkaczy
  • Użytkownik
  • 1 095 postów

Napisano 13 sierpnia 2013 - 22:26

Rewelacja