UWAGA KLESZCZE !!!!
#21 (Krzysztof Krahel)
Napisano 15 marca 2009 - 17:36
#22 (Marek Skruch)
Napisano 15 marca 2009 - 18:14
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 15 marca 2009 - 22:01
Napisano 16 marca 2009 - 08:06
w poprzednim sezonie trzy razy zostałam dopadnięta przez te paskudztwa ... i tak szczerze powiem tzw. chemia nie uchroniła mnie. mam pewnie pecha.
mój tatko choruje na boleriozę... więc znam tą chorobę.
trzeba faktycznie pomyśleć o szczepionkach ...
Napisano 16 marca 2009 - 14:13
Napisano 16 marca 2009 - 16:03
Jeżeli usunie się kleszcza w czasie krótszym niż 48 godzin ryzyko zarażenia jest minimalne, tak więc bardzo ważne jest dokładne oglądanie skóry i to nie tylko po powrocie z potencjalnie zagrożonego terenu jak las czy łąka, bo kleszcze naprawdę można teraz napotkać wszędzie.
W lecie to im mniej ubrań na sobie tym lepiej, łatwiej wypatrzeć takiego intruzaJa swego wypatrzyłem na rękawie jeszcze zanim wszedłem do mieszkania. Obowiązkowo trzeba trzepać ubrania na zewnątrz, bo bywa że się przyczepią w jakiś zagięciach.
Nie wiem dlaczego wszędzie zachęcają do opatulania się szczelnie od stóp do głów, nawet w największe upały
Napisano 16 marca 2009 - 17:18
w każdym razie - miałem kiedyś taką "przygodę", że kiedy kosiłem kosiarką żyłkową trawę w ogrodzie zauważyłem "wczepieńca" w kostkę jednego z palców na lewej dłoni, a że nie chciało mi się iść od razu go wyciągnąć, to kosiłem dalej...
kiedy 2-3 godziny później skończyłem kosić, okazało się, że kleszcz nie wytrzymał takich wibracji i po prostu sam się odczepił
a więc teraz do sex shopów po pozytywne wibracje
#28 (Michał Vogelgesang)
Napisano 16 marca 2009 - 17:42
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 16 marca 2009 - 21:41
dwa lata temu po dziesięciominutowym spacerze niedaleko domu przywoził do domu nawet po 30 sztuk i to już po wstępnym zebraniu z siersci jeszcze na łące. Ja miałem już chyba ze trzy lub cztery ( nie w tym roku tylko ogólnie) dwa lata temu trochę miałem zaczerwieniona skórę, ale lekarz mnie uspokoił, że jeszcze daleko do objawów zarażenia.
szczerze mówiąc obroży psu już nie kupię, bo w tamtym roku kupiłem w KAKADU podobno rewelacyjną, ale okazało się, że rewelacyjna była chyba tylko cena bo kosztowała ok 50 zł, a kleszcze wyciągałem psu dosłownie spod obroży powbijane w skórę.
Nie pamiętam jak się nazywał preparat, którym weterynarz spryskał mi psa w pierwszym roku bo po tamtym zdejmowałem z sierści kleszcze już zdechłe i wysuszone zanim się jeszcze wgryzły . Ten preparat był w białej butelce z atomizerem i pryskana była cała sierść
Napisano 16 marca 2009 - 22:10
A wiesz może czy to tylko dla zwierząt, skoro takie skuteczneNie pamiętam jak się nazywał preparat, którym weterynarz spryskał mi psa w pierwszym roku bo po tamtym zdejmowałem z sierści kleszcze już zdechłe i wysuszone zanim się jeszcze wgryzły . Ten preparat był w białej butelce z atomizerem i pryskana była cała sierść
Napisano 16 marca 2009 - 23:47
Frontline? Bardzo zachwalany i skuteczny produkt.. Ten preparat był w białej butelce z atomizerem i pryskana była cała sierść
Ja swojemu psu kupuję obroże Kiltix za 50 zeta (na 6 m-cy) i żaden kleszcz się nie od tej pory nie przyczepił, tak więc z czystym sumieniem polecam.
Roby, kup obrożę, potnij na kawałki i pochowaj w kieszeniach, ktoś tu na forum tak robił i chyba dobrze się to sprawdzało
Napisano 17 marca 2009 - 08:25
To dobry pomysł, ale w sumie to może jeszcze prościej by było kupić dwie obroże i założyć na nogawki - trochę śmiesznie by to wyglądało , ale byłoby niezłe, zresztą jak rano jestem w terenie to nikogo praktycznie nie spotykam, nikt mnie nie zobaczykup obrożę, potnij na kawałki i pochowaj w kieszeniach
#33 (Krzysztof Krahel)
Napisano 17 marca 2009 - 08:30
Nie, nie robiłem. Nie mam szkła macro, więc nie mam takiej możliwości.chemik, a zdjęcei kleszcza zrobiłeś? To musi być super tamat do makro
Napisano 17 marca 2009 - 09:32
Napisano 17 marca 2009 - 19:21
Ja to tego tak nienawidzę, że szok jak z psa wyciągam to przez kilka warstw papieru do d...
obrzydliwość
Napisano 17 marca 2009 - 19:54
a jak żona zobaczyła co zrobiłem to się na pogotowiu znalazłem
Napisano 17 marca 2009 - 23:49
A tak w ogóle, to chyba wcześnie w tym roku zaczęły bestie atakować.
Napisano 18 marca 2009 - 12:33
Napisano 11 kwietnia 2009 - 07:02
Napisano 12 kwietnia 2009 - 20:50