Roślinki bez nazw
Napisano 14 maja 2007 - 05:27
Napisano 14 maja 2007 - 16:21
Tak mi się skojarzyło Tylko myślałam, że jest tylko biała, ale skorzystałam z pomocy google i okazało się, że jest inaczeja jak doszłaś że 13 to snieguliczka?
Napisano 14 maja 2007 - 16:34
Napisano 14 maja 2007 - 16:55
Może to i jakiś mutant albo co innego, krzewów ozdobnych jest teraz tyle, że trudno się w tym wszystkim połapaćale kto ich tam - ogrodników - potrawią wszystko pomieszać
Napisano 15 maja 2007 - 20:32
Napisano 23 czerwca 2007 - 21:39
wstawiam tu bo nie wiem gdzie ? wąsik ogórka
#47 (Michał Vogelgesang)
Napisano 23 czerwca 2007 - 21:56
No i ta ramka....
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
#48 (Piotr T)
Napisano 23 października 2007 - 17:01
16
Napisano 23 października 2007 - 17:21
#50 (Michał Vogelgesang)
Napisano 23 października 2007 - 20:05
Uwagi do zdjęcia tak jak juz korba napisał
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
#51 (Krzysztof Krahel)
Napisano 24 października 2007 - 10:28
#52 (Piotr T)
Napisano 24 października 2007 - 18:20
Cóż, przykro mi, że oczekiwaniom nie sprostałem. Ale dzięki i za to.jasieczek, zdjecie ladne ale dla mnie takie troche zbyt "plastikowe" jakby zbytnio odszumiane bylo.
Efekt odszumiania zawsze jest wypadkową siły odszumiania i jakości zdjęcia, a jakość nie była najlepsza i wyprasowały się najbardziej zacienione fragmenty kwiatków. Może lepiej było odszumiać strefowo, z pozosatwieniem obiektu zaszumionym? Może, ale nie chciało mi się, bo nie dawałem zdjęcia na wystawę, tylko dla rozwinięcia kokoryczowego tematu.
Z reguły stronię od tzw. fotografii artystycznej, dla mnie w pierwszym rzędzie ważny jest detal a nie kompozycja. Kiedy tak patrzę na ten kwiatostan, to stwierdzam, że bardziej uzasadniony niż kwadratowy byłby kadr trójkątny. A już na poważnie, zapewniam cię, że po lewej stronie oryginału jest tylko pusta czeluść z jednym głupim blikiem, a po prawej niewielki kawałeczek pola listków. Ja po prostu chciałem mieć 1:1 a nie 3:2. Inne proporcje boków z pewnych względów mnie nie interesują. Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Nawet ciasnota. Uwagi przyjąłem i postaram się, publikując tutaj, do nich dostosować.do tego nie widze uzasadnienia do kwadratowego kadru
#53 (Piotr T)
Napisano 24 października 2007 - 18:23
Kolorki poszły ciut w górę jako ekwiwalent braku słońca. Ale roślinka jest naprawdę warta posadzenia w ogródku.Dodam jeszcze trochę niezwykłe kolory- takie są naprawdę? Bo jeśli tak, to moja żona by odrazu w tej roślinie zakochała (uwielbia wszystko co jest niebieskie )
Napisano 24 października 2007 - 19:55
Tak wygląda ta rośłina naprawdę http://www.botanic.j...s-ka/corcas.htm. Nie jest łatwa w zdobyciu
łatwiej dostać np. taką http://www.srgc.org.... ... 0Blue'.jpg nazywa się corydalis flexuosa po polsku kokorycz pogięta
Głowę daję, że będzie bardziej szczęśliwa niż z tulipana np.
Ponieważ linki nie działają wklejam zdjęca z tych stron
To jest kokorycz pogieta
a to Corydalis-cashmeriana którą jasieczek tak nie fajnie pokazał.
#55 (Krzysztof Krahel)
Napisano 24 października 2007 - 20:19
#56 (Piotr T)
Napisano 25 października 2007 - 11:06
Domicjano, przy googlowaniu zdjęć trzeba być ostrożnym. Pierwsze zdjęcie przedstawia odmianę hodowlaną Craigton Blue, o czym łatwo się przekonać badając właściwości obrazka, odmianę, która de facto jest mieszańcem między C. flexuosa a C. elata. Nie bardzo natomiast rozumiem znaczenie użytego przez Ciebie słowa "naprawdę". Zrobiłem zdjęcie rośliny z mojego ogrodu i to przed tygodniem. Widziałaś ją w naturze? Czy wiesz, co to jest zmiennośc? Tak prawdę mówiąc, zastanawiam się teraz, czy mój egzemplarz to kokorycz kaszmirska, choć z takim właśnie oznaczeniem ją kupiłem. Ale na pewno nie rozwiążę tej zagadki w necie. Do tego potrzebna jest naprawdę fachowa pozycja.
Napisano 26 października 2007 - 18:38
Ja tylko zaproponowałam Chemikowi prezent dla żony, która lubi niebieskie kwiaty więc kategoria hodowlane czy dzikie jest w tm poście bez znaczenia.
Kiedyś moja przyjaciółka (fotograf przyroddy z wieloletnim stażem) kiedy do mnie nie docierały jej słowa klasyfikujące dość nisko moje "genialne wręcz osiągnięcie fotograficzne" wnerwiła sie i powiedziała wydrukuj sobie i postaw gdzieś na widoku i porównaj z tymi jakie zrobisz za rok.
#58 (Piotr T)
Napisano 07 listopada 2007 - 12:52
Kokorycz w międzyczasie rozkwitła prawie całym gronem i nabrała bardziej typowego wyglądu, co wcale nie znaczy, że wcześniej wyglądała nieprawdziwie.
17.
PS. Nie chodziło mi o odmianę, wszak to nie ja jej zdjęcie wstawiałem, ale o to, że na obrazku jest międzygatunkowy mieszaniec.
PS2. Wiem, zdjęcie znów nie jest najlepsze. Najlepsze przede mną.
#59 (Krzysztof Krahel)
Napisano 07 listopada 2007 - 13:12
Napisano 09 listopada 2007 - 14:33
czy to można hodować na balkonie w doniczce?
blue to mój ulubiony jakby nie było kolor