Roślinki bez nazw
#61 (Piotr T)
Napisano 09 listopada 2007 - 20:18
http://i.pbase.com/u... ... basket.JPG
jednoroczną roślinę, posiadającą formy kwitnące czysto niebiesko. Ciekawy kształt kwiatu skłania do podjęcia tematu lobelii fotograficznie.
http://swiatnaszkolo...rce/lobelia.jpg
Nasiona dostaniesz w każdym większym markecie, nie wspominając o sklepie ogrodniczym.
Żeby nie było postu pod postem tego samego autorstwa, bo to wbrew regulaminowi, dołączam wyjaśnienia do zdjęć 12-14. Na zdjęciu 12. jest dąbrówka rozłogowa - Ajuga reptans. Na zdjęciu 14. jest przetacznik ożankowy - Veronica chameadrys. Natomiast zdjęcie 13. sprawia mi pewne problemy. Najbliżej mi do pięknotki - Callicarpa bodinieri - chociaż barwa trochę nie taka. Może to efekt przymrozka, że poczerwieniała?
Napisano 10 listopada 2007 - 08:20
dzieki za informacje , lobelie takie płożące mam własnie na balkonnie , jeszcze nawet żyją i mają kwiatki
Napisano 11 listopada 2007 - 19:21
Napisano 13 listopada 2007 - 14:03
#66 (Michał Vogelgesang)
Napisano 13 listopada 2007 - 21:11
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 13 listopada 2007 - 22:08
Napisano 14 listopada 2007 - 12:07
Będzie trudno.
Kokorycze mają specyficzne wymagania źle między innymi znoszą przesuszanie podłoża, nie są to najłatwiejsze w uprawie rośliny. Poza tym wielu gatunkom latem zanikają liście, więc tym bardziej na balkon się nie nadają.
Natomiast zdjęcie 13. sprawia mi pewne problemy. Najbliżej mi do pięknotki - Callicarpa bodinieri - chociaż barwa trochę nie taka. Może to efekt przymrozka, że poczerwieniała?
Stawiam na śnieguliczkę Doorenbosa Symphoricarpos x doorenbosii w odmianie 'Amethyst'.
Warto w googla wpisać łacińską nazwę, poszerza się zakres źródeł
#69 (Piotr T)
Napisano 14 listopada 2007 - 12:28
#70 (Piotr T)
Napisano 14 listopada 2007 - 12:37
Stawiam na śnieguliczkę Doorenbosa Symphoricarpos x doorenbosii w odmianie 'Amethyst'.
Właśnie poszerzyłem, ale nie czuję się przekonany - inne rozmieszczenie owoców. Za to Symphoricarpos x chenaultii - no, no...
Pozdrawiam.
Napisano 15 listopada 2007 - 00:12
Właśnie poszerzyłem, ale nie czuję się przekonany - inne rozmieszczenie owoców. Za to Symphoricarpos x chenaultii - no, no...
Tez o niej myślałam. Nie uprawiam, więc ciężko mi powiedzieć trzeba by ewentualnie do jakiegoś klucza zerknąć.
Natomiast 18 - mam dziwne wrażenie że to po prostu koper ogrodowy - Anethum graveolens.
#72 (Piotr T)
Napisano 16 listopada 2007 - 11:26
Natomiast 18 - mam dziwne wrażenie że to po prostu koper ogrodowy - Anethum graveolens.
Czasami właśnie tak jest, że roziązaniem najwłaściwszym jest to najprostsze.
Napisano 21 listopada 2007 - 20:46
a co do 18 to imho jest to trybula leśna
Napisano 22 listopada 2007 - 13:09
a co do 18 to imho jest to trybula leśna
Czy trubula leśna nie ma białych kwiatów? No chyba że jest to faza zawiązywania nasion, niestety nie wiem jak wtedy wygląda - ja ją trzymam tylko z powodu wyjątkowo dekoracyjnych liści.
Cokolwiek to jest to zdjęcie piękne, gratuluję
#75 (Piotr T)
Napisano 22 listopada 2007 - 14:47
http://www.botanypic...ag ... 1 (dille).jpg
http://www.botanik.b... ... ben-02.jpg
A na 19. jest chyba Suschek oschroniales.
Napisano 22 listopada 2007 - 15:02
A na 19. jest chyba Suschek oschroniales.
Chociaż wygląda trochę jak przegorzan pospolity, Echinops ritro. Zostawiłam nasienniki raz, bo zimą są bardzo dekoracyjne i teraz nie mogę chwasta wyplenić.
#77 (Piotr T)
Napisano 22 listopada 2007 - 16:07
Napisano 22 listopada 2007 - 23:36
Fakt, to może być on. Wiele lat temu wywaliłem go na kompost i już zapomniałem, jak wygląda. Masz oko.
Nie wiem czy to kwestia oka, czy godzin spędzonych nad książkami i przeglądaniu zasobów sieci w poszukiwaniu prawidłowych nazw roślin.
Podglądam Wasze zdjęcia, czytam forum i mam nadzieję że czegoś się nauczę tutaj o fotografowaniu - tym bardziej cieszę się że mogą się podzielić tym co sama wiem o roślinach.
Napisano 06 grudnia 2007 - 13:38
20
Napisano 06 grudnia 2007 - 13:57
Nazwy gatunkowej roślinki nie pamiętam ale zapamiętałem nazwę odmiany - nie sposób zapomnieć. Proszę państwa - oto Hobbit!
Nazwa rodzajowa jest za to śliczna:) to Crassula 'Hobbit' - grubosz, niestety nie znam nazwy gatunkowej:(