Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Zając szarak - Lepus capensis

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1450 odpowiedzi w tym temacie

#181 Apollo36

Apollo36
  • Użytkownik
  • 198 postów

Napisano 10 czerwca 2007 - 06:31

Ładny obraz :-) , nawet delikatna kaszka poza GO nie przeszkadza (to aparat ustawił tak wysokie iso?)
Chyba w miarę jednolite tło ma taki wpływ że, zajączek jest czytelny pomimo % udziału w kadrze.
U mnie na polach bardzo rzadko można spotkać zająca, w porównaniu do okresu z przed 10-15 lat (działalność człowieka) :-(
KonicaMinolta D7D+ 16-300mm f/1.4-5.6

#182 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 10 czerwca 2007 - 07:30

to aparat ustawił tak wysokie iso?)

Tak. Mam włączoną opcję AutoiISO, która próbuje utzrymać czas 1/125 sekundy.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#183 Roby

Roby

Napisano 11 czerwca 2007 - 14:50

47. bardzo fajne zdjęcie :thumbsup:

#184 suchar

suchar
  • Małomówny
  • 16 postów

Napisano 12 czerwca 2007 - 20:20

47. Swietne. Idealnie go zlapales w GO i w kadrze. Bardzo mi sie podoba.
Lubię robić zdjęcia. Ostatnio głównie analogowo. OM

#185 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 12 czerwca 2007 - 21:08

Fanie, że się podoba :dziekuje:

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#186 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 14 czerwca 2007 - 23:57

Panowie i Panie ;) powiedzcie czy to co piszą w ostatnim łowcu o sytuacji zajęcy to prawda? (zakładam że ktoś przegląda) Czyli teraz wystrzelają lisy jak kaczki? Aha: michalv odjazdowa fota ;)
Rafał
Dołączona grafika

#187 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 06:01

Rafał, trochę OT, ale powiem co myślę. Wątpię w to, że większość myśliwych będzie się skupiała na odstrzale lisów, bo jest to "w tych czasach nieopłacalne", trzeba oddać ptrochy do utylizacji, co kosztuje, skórę mało kto już chce wyprawiać, ale konkurs na lisiarza roku jak widać skutecznie skłania część myśliwych do odstrzału lisa.
Ja zauważyłem coraz większą liczbę zajęcy w moim rejonie, z czego bardzo się cieszę :-)
Pozdrawiam.
Moja galeria: http://foto.recenzja... ... -6188.html

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

#188 morav

morav

Napisano 15 czerwca 2007 - 10:50

U mnie też zajęcy jakby więcej a lisków mniej, czyli wszystko wraca do normy.

#189 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 11:59

Hmmm.. "lis a sprawa polska"... Prawda raczej wygląda inaczej - za stan zajęcy (i ogólnie zwierzyny drobnej) nie jest odpowiedzialny wzrost pogłowia lisów (i ptaków drapieznych). Owszem w naturalny sposób wpływają drapieżniki na przyrost populacji drobnej, ale nie w takim stopniu jak się to widzi w środowiku myśłiwych. Dlaczego?
Ano dlatego, że nawet w rejonach gdzie o kuropatwę , bazanta, zajca czy królika trudno.. tam lisy i ptaki drapiezne mają się świetnie. O czym to świadczy? Swiadczy to o tym, że drappieznictwo tychże było ukierunkowane na zupełnie inne "obiekty".
JAk to możliwe? - isnieje coś takiego jak pojemnośc biotopu - jesli drapiezników byłoby za dużo, to ich liczebność była by ograniczana poprzez brak pożywienia. Tymczasem pomimo braku zajęcy i innej drobnej lisów w łowiskach jest dużo - wynika z tego, że "drobna" stanowiła zawsze znikomy procent w diecie lisów. Wniosek? - Inne czynniki są odpowiedzialne za znikanie zwierzyny drobnej z polskich pól. Niestety jakiegoś kozła ofiarnego znaleźć trzeba.
Zgodzić sie moge co do tego, że lisa jest dużo. Zpewnościa tez jego redukcja przyczyni sie do "ocalenia" jakiegoś tam ułamka populacji zwierzyny drobnej, ale nie jest to remedium.
Prawdziwym powodem zdaje się jest zmiana kultury agrarnej naszych pól, brak mozaiki upraw, brak remiz śródpolnych i z pewnością wiele wiele innych czynników (tak naprawdę nikt tego nie zbadał).
Problem z myśłiwymi jest inny - bo nie można im odmówić dobrej woli co do poprawy stanu zwierzyny drobnej, tą bez watpienia mają - problem polega na tym, że oni tą populację chcą chronić, żeby po chwili ją samemu redukować. To prowadzi do banału - "umiłowanie" zwierzyny drobne porzez ołów. Lis w takim ujęciu jest traktowany jako konkurent do tego samego żłoba. Prawda jest taka, że przy takim podejściu zwierzyna drobne skazana jest i tka na redukcję. Albo przez człowieka albo przez tego lisa , któego udział jest conajmniej wątpliwy. W takim wykonaniu wygląda to tak : "Redukujemy lisa żeby było więcej zwierzyny drobnej zaś.. drobną strzelany żeby i jej za dużo nie było". To ma być regulacja równowagi w biotopie??
Znów sobie popisałem...

#190 warchlaq

warchlaq
  • Użytkownik
  • 434 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 13:14

Dobrze napisane unkas, od siebie mogę dodać że są zawyżane stany zwierzyny podczas inwentaryzacji (np. w moim kole i nie tylko) przez co roczny plan pozyskania zwierzyny jest większy.
600/5,6 :>

#191 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 13:51

Tak z Tym zawyżaniem to słyszałem, prawda. Dla mnie to wygląda tak: pakujemy ołów w lisa = dużo zajęcy i drobnej: wynik, zaczynamy pakować ołów w drobną.. żenada.

Co do zajęcy, byłem dziś u mnie w lesie. Sam się zdziwiłem, że aż tak dużo ich spotkałem. Naliczyłem w sumie z 5 lub 6. Niekiedy spotykam jednego albo wcale. Tym razem wszystkie skubały sobie, najczęściej przy drodze, wcale się mnie nie bały. Dały się nawet podejść :) Jak by ślepe i głuche były ;) udało mi się nawet złapać 2 w jednym kadrze ale poruszyłem :/

48
Dołączona grafika
Pierwszy sobie siedział i mnie zaskoczył.
49
ununięte
50
usunięte
51
Dołączona grafika
52
usunięte
Aaa tam! wole sobie pojeść..
53
usunięte
54
Dołączona grafika

55 -58
usunięte

Rafale wrzuciłeś 11 zdjęć, w tym kilka bardzo podobnych do siebie. Regulamin pozwala tylko trzy w poście, dlatego usunąłem kilka. Po komentarzach użytkowników będziesz mógł wrzucić następne. Roby
Rafał
Dołączona grafika

#192 Ryszard

Ryszard
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 13:58

unkas

Znam te biadolenia myśliwych - zresztę dobrych moich przyjacioł , na brak drobnej zwierzyny i ptactwa z powodu nadmiaru w łowiskach lisow , srok , jastrzebi i innych drapieżnikow. Pewnie jest w tym niemało racji , ale dwa lata temu jechałem do Pragi a tam patrzę i nadziwić sie nie mogę - wielkie uprawne pola obrabiane mechanicznie , rzadkie remizy i na kazdym polu co kawałek 5-6 zajęcy , rudle 10-15 saren a na dodatek bażanty.
I tak prawie do samej Pragi.

pozdrawiam Ryszard
Dziadek

#193 Dunadan

Dunadan

Napisano 15 czerwca 2007 - 14:03

A oto moja pierwsza próba z zającem. Na razie raczej średniawo ale to poczatek, będę próbował dalej a i tak jestem całkiem zadowolony.
59.
Dołączona grafika
60.
Dołączona grafika

#194 Roby

Roby

Napisano 15 czerwca 2007 - 15:12

Fajne spotkanie 59. mi się bardziej podoba, na 60. jak dla mnie za bardzo jest odwrócony.

#195 Dunadan

Dunadan

Napisano 15 czerwca 2007 - 15:32

Roby, no wiem, ale nie dało się zmusić go żeby sie odwrócił inaczej :mrgreen: zauważyłem go z samochodu, zatrzymałem się i voila!

:ninja:

#196 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 17 czerwca 2007 - 23:31

Ok Robby. Proszę o krytykę. Dodam tylko że ciemno było, ledwo słońce wzeszło ale tam gdzie jając był cień ;) Próbowałem go przepchnąć do przodu, ale dał dyla w bok ;) A mnie się podoba 60, zresztą 59 też fajne ;-)
Rafał
Dołączona grafika

#197 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 19 czerwca 2007 - 20:50

59 świetna. Fajnie się przyczaił, ale i tak go widać.
60 - powtórzę za Robym - za bardzo odwrócony.

Moja wizytówka

#198 Roby

Roby

Napisano 20 czerwca 2007 - 08:07

Proszę o krytykę.

Rafał ciekawe spotkanie miałeś, obfotografowałeś zająca w kilku sytuacjach, ale zdjęć było za dużo w jednym poście. Z tych które Ci zostawiłem 51. jest najfajniejsze. Zając jest nie za daleko i jest dobrze widoczny, poza tym zdjęcie kompozycyjnie jest dobre. Z tych usuniętych przeze mnie wybierz trzy Twoim zdaniem najciekawsze i wklej je w swoim kolejnym poście ;-)

#199 toksi

toksi

Napisano 20 czerwca 2007 - 14:10

ładne te wasze szaraki, to i ja dodam mojego pierwszego ;-)
61.
Dołączona grafika

#200 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 20 czerwca 2007 - 21:43

Fajne toksi. Widać oczko, widać uszy, jest ok.

Moja wizytówka