Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Zając szarak - Lepus capensis

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1450 odpowiedzi w tym temacie

#321 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 06 maja 2008 - 13:04

unkas, piękne dzięki za ciekawe słowo na pewno skorzystam teraz muszę nauczyć się zastosować zdobytą wiedzę w praktyce

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |

#322 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 06 maja 2008 - 13:17

nebari, powodzenia. Mam nadzieję, że w niedługim czasie zarzucisz ten wątek fotami - pora dobra, parkoty trwają.
Fuji s5600 (50d + Sigma 100-300 f/4 w fazie testów...).

#323 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 06 maja 2008 - 21:42

Jak do gatunkowego, to do gatunkowego...

92.

Dołączona grafika

Pewnie dostanie mi się od administracji za umieszczanie zdjęć po fotach bez komentarza, ale problem jest taki, że mało kto na forum komentuje...

#324 grabeer

grabeer

Napisano 07 maja 2008 - 12:18

Pewnie dostanie mi się od administracji za umieszczanie zdjęć po fotach bez komentarza, ale problem jest taki, że mało kto na forum komentuje...

dobrze mówisz.....
zdjęcia super... rady wykorzystam i ja.
pozdr

#325 Magnum43

Magnum43

Napisano 07 maja 2008 - 12:31

problem jest taki, że mało kto na forum komentuje...

Szczera krytyka po prostu jest bardzo żle odbierana ......ponieważ tak naprawdę mało kto jest krytyczny w stosunku do siebie samego , w momencie kiedy ktos nieprzychylnie odniesie się do Twojej pracy .... reakcja u większości jest bardzo wroga . Czego mieliśmy liczne przykłady na tym forum.

#326 grabeer

grabeer

Napisano 07 maja 2008 - 12:39

Magnum43, jak już wstawie coś możesz po mnie jechać ;)
aby na temat fotografii.... Dobra krytyka w cenie .....

#327 mbjj

mbjj
  • Użytkownik
  • 121 postów

Napisano 07 maja 2008 - 14:48

Magnum43, można kogoś skrytykować oczywiście z głową i na pewno jest to lepsze niż brak jakiegokolwiek komentarza i oceny
Nikon D50, Nikkor 18-135, Sigma 70-300

#328 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 07 maja 2008 - 17:06

Fajne fotki. Szkoda że ja chwilowo nie mam możliwości aby zbliżyć się z obiektywem w stronę zwierząt :-/ Mam głuptaka z zoomem 4x no i lornetkę :lol: Zostaje mi tylko fotografować drzewa, makro itd. Obecnie uczę się i obserwuje zachowania zwierząt, lecz jeszcze nie podchodzę, aby nie płoszyć :-) Może za jakiś czas, sprzęt spadnie mi z nieba :mrgreen:.

Co do "zajków" to obserwowałem ostatnio parkoty 2 szt, przeganiane przez pięknie ubarwionego samca Bażanta z dwiema pannami (lecz te pozostawały cicho dziobiąc coś na przeplatanej miedzy). Tuż obok sarnia rodzinka (tato, mama i zeszłoroczny przychówek) wygonione z remizy śródpolnej przez rowerzystę na środek pola, położyły się i wygrzewały na słońcu. Wszystko działo się na jednym skrawku polany.

Co do fotek 91 najlepsza jak dla mnie.
Pozdrawiam :crockett:
Rafał
Dołączona grafika

#329 Magnum43

Magnum43

Napisano 07 maja 2008 - 21:23

Magnum43, można kogoś skrytykować oczywiście z głową i na pewno jest to lepsze niż brak jakiegokolwiek komentarza i oceny

Zgadzam się z Tobą całkowicie ... temat krytykowac czy nie ? i jakie są skutki uboczne takich działań ?.........myslę że w każdym temacie warto poddać własne dokonania krytycznemu spojrzeniu .......niestety chyba nie wszyscy to rozumieją ....w Bezkrwawych Łowach zdjęcie też powinno mieć jakiś określony poziom. Życzę kolegom więcej samokrytyki , jak myślisz ilu mi przybyło w tym momencie kolegów ?

#330 mbjj

mbjj
  • Użytkownik
  • 121 postów

Napisano 07 maja 2008 - 21:27

Magnum43, trzeba umieć krytykować bo wiadomo, że nie o to chodzi żeby komuś pojechać. Krytyka ma pomóc. Samokrytyka bardzo ważna
Nikon D50, Nikkor 18-135, Sigma 70-300

#331 sebaok

sebaok

Napisano 08 maja 2008 - 03:06

Dla mnie naj 92.

93. Na łąkach sarny znowu sie nie pokazały więc pojechałem na pola. Nie wiedziałem gdzie usiąść bo przez ten paskudny wiatr wszystkie miejscówki były skazane na porażkę. Krązyłem po polach nie mogąc usiąść w jednym miejscu. Było kilka minut po 19, miałem już wracać ale pomyślałem że usiądę przy brzózkach. Może coś się pokaże. Kiedy szedłem wzdłuż pola ze zboża wystrzelił prawie jak rakieta szarak. Na szczęście mnie nie widział, tylko słyszał. Usiadłem na ziemi, zrobiłem kilka zdjęć i czekałem, może się zbliży a może złapie razem w kadrze sarny. Szarak leżał, jadł, siedział. Mówiłem sobie w myślach: taś taś, kici kici... :mrgreen: albo zaraz podejdziesz albo ja się zwijam. Minęło kilka minut, szarak zaczął pędzić prosto na mnie. Jak się poźniej okazało spłoszyły go dwa ganiające sie kozły. Próbowałem go łapać w locie ale nic z tego nie wyszło, wyhamował ok 4m przede mną, wiem że było to tyle ponieważ skończyło mi się ostrzenie, musiałem się lekko cofnąć. Miałem 300mm + tc1,4. Ledwo łapałem szaraka w kadrze. Po zrobieniu kilku zdjęć zdecydowałem się na hardcorową akcje :mrgreen:: pozbycie się tc :-D Szarak spoglądał na mnie, oczami zabójcy. Zdjąłem tc trzymając go w ręku, teraz to miałem problem co z nim zrobić:] nie położę go przecież na ziemi, zdjąłem czapkę i położyłem go na niej. Szarak się skulił i trochę przysnął, obok wyszedł mój znajomy młodziak, na łące ganiały się dwa inne kozły. Słońce już zachodziło, szepczę do szaraka: szarak, albo jakaś akcja albo ja się zawijam. Po chwili szarak wstał, rozciągnął się porządnie, chwile pochrupał trawy i pokicał w las, zrobiłem jeszcze kilka zdjęć w lesie ale było już za ciemno. Popatrzyłem jeszcze na rogacze na łące i ruszyłem w stronę domu, przy brzózkach spotkałem jeszcze mojego modela, przechodziłem ok. 5 metrów od niego, chrupał trawę nie przejmując się mną.
Dołączona grafika

94.
Dołączona grafika

#332 widz

widz

Napisano 08 maja 2008 - 08:16

seboak.full wypas te kicajce.ale z tym śpiącym to trochę przegiołeś ;-) .z wielką przyjemnością ogląda się takie foty.

#333 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 08 maja 2008 - 08:38

sebaok , co tu pisac.. jak zwykle świetne sytuacyjnie i technicznie.

unkas napisał/a:
problem jest taki, że mało kto na forum komentuje...

Szczera krytyka po prostu jest bardzo żle odbierana ......ponieważ tak naprawdę mało kto jest krytyczny w stosunku do siebie samego , w momencie kiedy ktos nieprzychylnie odniesie się do Twojej pracy .... reakcja u większości jest bardzo wroga . Czego mieliśmy liczne przykłady na tym forum.

myslę że w każdym temacie warto poddać własne dokonania krytycznemu spojrzeniu .......niestety chyba nie wszyscy to rozumieją ....w Bezkrwawych Łowach zdjęcie też powinno mieć jakiś określony poziom.

Słuchaj Magnum43, ja rozumiem, że zdjęcia, które zamieściłem w tym temacie nie są idealne. Rozumiem też, że nie wszystkim musza sie podobać. Zamieszczając je rozumiałem także, iż poddaję je krytyce, ale... do licha jak Ci się nie podobają, widzisz w nich błędy to napisz to po prostu zamiast takie wieloznaczne komenty pod nimi pisać, że to niby trzeba być krytycznym w stosunku do siebie, że nie wszysy to rozumieją, że i w "Bezkrwawych łowach" zdjęcie poziomu nie ma...
Bezpośrednią, rzeczową krytykę przyjmę bez mrugnięcia oka, również zwykłe "gniot, nie podoba mi się, wywal to z wątku do bezkrwawych, albo z forum w ogóle" Takie podejście ok, ale pisz bezpośrednio a nie mętnie i "oawijając w bawełnę" - to moja prośba.

P.S. Nie chcę przytaczać Twoich rozważań w temacie mmsko o knotach na forum. Tam stałes na stanowisku, że się przygoda liczy i dzielenie pasją a tworzenie "galerii gwiazd" zabije forum. A teraz sam piszesz o poziomach.. nawet w "Bezkrwawych łowach"... Ot, zwrot o 180 stopni. A czym spowodowany?

#334 Magnum43

Magnum43

Napisano 08 maja 2008 - 09:59

Słuchaj Magnum43, ja rozumiem, że zdjęcia, które zamieściłem w tym temacie nie są idealne. Rozumiem też, że nie wszystkim musza sie podobać.

Myślę że nie masz się o co obrażać ......nie to było moim celem , chodziło jedynie o zwrócenie uwagi na to że wszelka nieprzychylna krytyka ....wywołuje natychmiastową negatywną reakcję .....czego doskonałym przykładem jest Twój tekst . Jeżeli poczułeś się osobiscie dotknięty to bardzo Cię Przepraszam .
sebaok, Gratulacje ...Twoje szaraki są jak zawsze kapitalne ...93 śpiący jest świetny :lol:

#335 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 08 maja 2008 - 10:24

Magnum43, ja się nie obrażam tylko chciałbym żeby pod zdjęciami pojawiały się oceny a nie mentne komentarze o samokrytyce.
Pisz wprost, które zdhjęcie i dlaczego Ci się nie spodobało, może wszystkie? Dla mnie to zrozumiałe. Ale napisz o tym.
Komentarze takie jak Twoje nie służą niczemu więcej jak mąceniu (samokrytyka, poziom, nawet nie do bezkrwawych... i to wszystko bezosobowo i bez wskazania na autora i zdjęcie - boisz się swoich opini?).

"chodziło jedynie o zwrócenie uwagi na to że wszelka nieprzychylna krytyka ....wywołuje natychmiastową negatywną reakcję .....czego doskonałym przykładem jest Twój tekst "

Negatywną reakcję wywołuje własnie komentarz, po którym trzeba się domyślać o co chodzi a wiadomo tylko tyle, że ktoś "nosem kręci" - nie wiadomo tylko na co i dlaczego. Ty nie wyraziłeś krytyki, nie wyraziłes żadnej opini na temat konkretnego zdjęcia i to jest własnie denerwujące. Więcej odwagi....

#336 Magnum43

Magnum43

Napisano 08 maja 2008 - 11:25

unkas,
Wracając do tematu ......czyli do Zająca bardzo dobra seria , kontrowe światło to dość duże wyzwanie. Jedynie zdj.90 ciut inaczej bym przekadrował :hmmm: tylko czasami łatwiej powiedzieć niż zrobić......skoro chciałeś zachować ciągłość całej seri to powinno zostać tak jak jest.

#337 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 09 maja 2008 - 01:02

sebaok, 93 i 94 bardzo mi się podobają. Szczególnie to drugie, fest jest! Jak bym widział "zjerzonego" kota :mrgreen:
Rafał
Dołączona grafika

#338 sebaok

sebaok

Napisano 12 maja 2008 - 21:53

94. Ten sam co z dwóch poprzednich sesji:]
Dołączona grafika

Nie wiem czy sie tu nadaje ale zaryzykowałem :-D

#339 Dunadan

Dunadan

Napisano 12 maja 2008 - 21:59

Mam i swojego!

95.
Dołączona grafika

Ujdzie?...

:ninja:

#340 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 13 maja 2008 - 06:29

Ujdzie ujdzie. Nieźle go zaskoczyłeś.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka