Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Jakie tele ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
672 odpowiedzi w tym temacie

#341 marek.bbb

marek.bbb
  • Małomówny
  • 40 postów

Napisano 22 lipca 2007 - 23:13

Witam witam długo sie nie odzywałem ale... :mrgreen: w końcu kupiłem 2 miechy temu pierwszą lustrzankę eos 400 d + kit + sigma 70-300 APO ( :-( )+ grip + 4 razy aku + silk pro 340 + 4 GB Extreme III + Lewapro computracker
troche krutko ale od czegoś trzeba zacząć

można prosić o dwa słowa na temat pierwszych zdięć

http://img527.images.../img6092kg9.jpg

:-P
Jestem Biologiem, Przyrodnikiem, Ornitologiem. Fotografem...? może za 10, 15 lat więc nie pisz tylko, że moje zdjęcie jest do d...y, napisz co zrobić żeby było lepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Serdecznie pozdrawiam Marek

#342 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 23 lipca 2007 - 06:16

Ptaszek zbyt centralnie i światło za ostre.....
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#343 Dunadan

Dunadan

Napisano 23 lipca 2007 - 11:28

marek.bbb, Sigma powinna ci wystarczyć na dość długi czas ;-) tylko tzreba się z nią będzie nieco pomęczyć :mrgreen:

:ninja:

#344 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 23 lipca 2007 - 12:32

ile takie cacuszko może ważyć ???

Sigma podaje, że ok. 17kg (dawno o tym czytałem, więc mogę się mylić) ;-) Robiony jedynie na zamówienie
Moja galeria: http://foto.recenzja... ... -6188.html

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

#345 migawka

migawka
  • Użytkownik
  • 295 postów

Napisano 24 lipca 2007 - 17:00

marek.bbb dobry zestaw na początek :D Podeślij większego tego zimorodka .
Swoją drogą ja myśle nad jakimś TC do mojego 80-200 [pompka] coś polecacie konktetnego i wystarczającego ?
szuwar.deviantart.com

#346 marek.bbb

marek.bbb
  • Małomówny
  • 40 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 22:04

większe

http://img129.images.../img6092jp0.jpg

i jeszcze coś

http://img489.images.../img5195zs9.jpg
http://img489.images.../img6142ze4.jpg
http://img265.images.../img6681ub6.jpg
http://img249.images.../img1006td7.jpg

Bądźcie wyrozumiali to dopiero 3 miechy nie całe :mrgreen: po 3 latach jak będzie troche więcej czasu może będzie coś lepiej :lol:
Jestem Biologiem, Przyrodnikiem, Ornitologiem. Fotografem...? może za 10, 15 lat więc nie pisz tylko, że moje zdjęcie jest do d...y, napisz co zrobić żeby było lepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Serdecznie pozdrawiam Marek

#347 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 25 lipca 2007 - 22:11

marek.bbb, kolega nie czytal chyba regulaminu, do poszczegolnych zdjęc są odpowiednie tematy no i fotki trzeba wstawiac a nie linki.
zdjęcia raczej slabe brak ostrości i kotrastu.
Wojtek

#348 marek.bbb

marek.bbb
  • Małomówny
  • 40 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 22:24

Przepraszam i zabieram się do lektury :roll:

Pozdrawiam Marek

#349 Dunadan

Dunadan

Napisano 26 lipca 2007 - 08:51

marek.bbb, faktycznie, warto to fotki wrzucić do odpowiednich tematów tak abyśmy je od razu widzieli. Co do samych zdjęć - prawda lekko nieostre ale... no rokują bardzo wiele ;-)

#350 cadaver

cadaver
  • Użytkownik
  • 157 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 11:25

Marku.bbb gdzie zrobiłeś to zdjęcie czapli nadobnej? Pozdrówki...

#351 marek.bbb

marek.bbb
  • Małomówny
  • 40 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 19:42

Witam

a nie napisałem że obecnie mieszkam we Włoszech 20 km od Florencji

i biorę sie za wrzucenie zdjęć na swoje miejsca

:bow: :beer:

#352 Mortis

Mortis

Napisano 30 października 2007 - 19:57

Nie chcialem zakladac oddzielnego watku, mam nadzieje ze ten post zostanie zauwazony :) Otoz ma wiecznie pusta uczniowska kieszen troszeczke sie ostatnio napelnila, chyba moge juz pomyslec o kupnie wymarzonego 'tele'.

System: Nikon
Fortuna: 1000 zł

Chodzi o tanie pseudo tele, wiec zostaje chyba tylko zakres 70-300.. (monitoruje od pewnego czasu allegro w poszukiwaniu sigmy 400/5.6 dawno temu mi przez kogos poleconej, ale niestety nigdzie jej nie ma) W gre wchodza wiec 70-300 nikona sigmy i tamrona. Sigma wiadomo, najpopularniejsza konstrukcja, wersja apo macro dg. 'Najdrozszy' z moich typow. Nikkory raczej odpadaja, ale jestem sklonny wybrac tamrona. Wg optycznych pod wzgledem ostrosci nie ustepuje sigmie, jest tylko wyraznie gorszy jezeli chodzi o odblaski. Ale ja sprzetowym onanista nie jestem, nie zrazaja mnie takie drobne szczegoly :)

Co wiec myslicie o tamronie 70-300 LD Di Macro? 'Jakosc' sigmy w tej cenie jest atrakcyjnym polaczeniem. Zostaloby mi jeszcze na wymarzone cokiny..

I Szczerze mowiac osobiscie sklaniam sie w strone tego wlasnie tamrona. Wiadomo ze ciemny, wiadomo ze srednio ostry, ale nie jestem jakims tam profesjonalista zeby wymagac od szkielka cudow :) Ciekawa jego zaleta jest to ze trzyma f4 do 200 mm, czego sigma nie potrafi.

Jednak dzis w szkole zawladnela mna mysl, ze do nikkora 70-300 vr brakuje mi ''''tylko''' 7 stowek.. Do uzywki jeszcze mniej.. Nie wiem co prawda jak niby mialbym zdobyc tak zawrotna sume, i ile by to zajelo... ale moze jednak warto? Ze warto to napewno, ale...
World is a lonely place - you're on your own.

#353 korba

korba
  • Użytkownik
  • 888 postów

Napisano 30 października 2007 - 20:51

jak masz mozliwosc to zapnij oba do swojej puchy i sprawdz co ci lepiej pasuje.

Tamrony faktycznie ladnie trzymaja swiatlo moj ma f/4 do 135mm ale jak potrzebuje szybko ostrosc ustawic to mnie szlag trafia na miejscu. AF jest wolny jak zolw. Tamrony nie maja silnikow ultradzwiekowych ... nie wiem czemu ale tak jest.

Ta "twoja" sigma tez jest bez HSM ale moze bedzie szybsza od tamrona ...
Canon 400D + Tamron 55-200 i coś krótszego (50 1.8)

#354 Dunadan

Dunadan

Napisano 30 października 2007 - 22:01

Sigma i Tamron są niemal identyczne ale tamron z tego co widziałem na fotkach testowych bardziej aberruje choć jest ( podobno ) ciut ostrzejszy. Ile w tym prawdy? nie mam pojęcia. Po prostu kup albo sigmę albo Tamrona i rób zdjęcia. Da radę ;-)

#355 faflak

faflak
  • Małomówny
  • 25 postów

Napisano 30 października 2007 - 22:12

jak widać w podpisie jestem posiadaczem owej Sigmy i napiszę tak: dobre szkiełko za dobrą cene i moim zdaniem na początek wystarczy ;o] chociaż z czasem zaczyna czegoś brakować i powoli zaczynam marzyć o czymś ze stałym światłem ;o) podobno najlepsze osiągi ma w zakresie do 200mm ( przy f8) bo dalej to już słabiutko

jak interesują cie szczególiki to zajrzyj tu : www.optyczne.pl :beer:
brzmi logicznie... więc musi być na to jakiś sposób ----------------------------------------------- D70s + Sigma 18-50 DC + Sigma 70-300 APO DG + Zenitar 2/50

#356 faflak

faflak
  • Małomówny
  • 25 postów

Napisano 30 października 2007 - 22:15

jest tam też teścik tamrona ;-)
brzmi logicznie... więc musi być na to jakiś sposób ----------------------------------------------- D70s + Sigma 18-50 DC + Sigma 70-300 APO DG + Zenitar 2/50

#357 faflak

faflak
  • Małomówny
  • 25 postów

Napisano 30 października 2007 - 22:17

aha i zapomniałem: nie wiem jak Tamron ale Sigma pierońsko głośno autofokusuje :-| przynajmniej jak dla mnie

#358 Dunadan

Dunadan

Napisano 30 października 2007 - 22:21

Tia... oto domniemane "kiepskie" osiągi @300mm:

RAW
Dołączona grafika

JPEG
Dołączona grafika

EDIT: obiek fotki zrobione przy bardzo złych warunkach oświetleniowych - chmury, deszcz...

;-) ale fakt, żeby taką fotkę "cyknąć" trzeba się postarać tą sigmą ale... chyba z każdym sprzętem trzeba się postarać?... Prawda jest taka w że w swoim zakresie cenowym nie ma lepszego obiektywu niż sigma 70-300... po prostu...

#359 faflak

faflak
  • Małomówny
  • 25 postów

Napisano 30 października 2007 - 23:10

jak juz pisałem jestem zadowolony i zgodze sie że w tym przedziale to najlepsze rozwiązanie ;-) ale jak fajnie by było zmienić półkę cenową... na wyższą :cry:

#360 Dunadan

Dunadan

Napisano 31 października 2007 - 09:57

faflak, no... to tyż prawda :-/ w nikonie to macie nawego 300/4 SWM w cenie naszej uzywki 300/4 na śrubokręt... IMHO 300/4 i tc 1.4 to jest to! ;-)