Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Jakie tele ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
672 odpowiedzi w tym temacie

#361 faflak

faflak
  • Małomówny
  • 25 postów

Napisano 31 października 2007 - 20:05

:beer:
brzmi logicznie... więc musi być na to jakiś sposób ----------------------------------------------- D70s + Sigma 18-50 DC + Sigma 70-300 APO DG + Zenitar 2/50

#362 sebaok

sebaok

Napisano 31 października 2007 - 20:26

Mortis, w interfoto.eu jest Tokina 400/5.6 AT-X za 1050zł ale szału nie robi, miałem ją kilka dni, na f/5,6 nie jest za ostro tair na 5,6 jest o wiele lepszy

#363 Mortis

Mortis

Napisano 01 listopada 2007 - 07:46

Zdecydowalem ze chyba jednak dozbieram do 70-300 vr.. I tak czas na jakies potencjalne zasiadki mialbym dopiero w lutym, a tak na prawde to w wakacje.. Wiec czas jest. Pytanie troche wiec zmienia charakter,

Co myslicie o nikkorze 70-300mm IF ED AF-S VR?

To juz chyba szklo z tej poleczki ciut nad najnizsza? Wiem ze ktorys z forumowiczow ma ten obiektyw, tylko nie moge sobie przypomniec kto :) Warto w niego zainwestowac? (VR to w zasadzie jedyne 70-300 jakie 'trzymal' moj korpus, ale niesety nie wynioslem zbyt wiele z tego faktu, emocje wziely gore :))
World is a lonely place - you're on your own.

#364 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 01 listopada 2007 - 07:53

Zdecydowalem ze chyba jednak dozbieram do 70-300 vr.. I tak czas na jakies potencjalne zasiadki mialbym dopiero w lutym, a tak na prawde to w wakacje.. Wiec czas jest. Pytanie troche wiec zmienia charakter,

To juz chyba szklo z tej poleczki ciut nad najnizsza? Wiem ze ktorys z forumowiczow ma ten obiektyw, tylko nie moge sobie przypomniec kto :) Warto w niego zainwestowac? (VR to w zasadzie jedyne 70-300 jakie 'trzymal' moj korpus, ale niesety nie wynioslem zbyt wiele z tego faktu, emocje wziely gore :))

Popatrz w "Moje fotosy" większość zdjęć z tego szkła.
VR pięknie działa w czasie podchodu, chociaż przy długich czasach nawet ze statywu mam włączony.
Nie jest to profesjonalne szkło ale da się z nie go coś wycisnąć.

#365 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 01 listopada 2007 - 09:38

Bardzo pozytywnie, właśnie nie dawno kupiłem, idealny na wycieczki i zasiadki, lekki, zgrabny, dobrze wykonany, VR SUPER
Może nie wychodzą z tego szkła takie fotki jak ze stałki AF-S300f4 ale dużą zaletą jest jednak zoomik często można jakiś landszawcik pstryknąć, a i większy zwierz w kadrze się zmieści.
Godne polecenia, zresztą zobacz na fotki wld i wejdź na NKP tam jest cały wątek o tym szkle, i raczej większość bardzo pozytywnie ocenia to szkiełko.

kacpero właśnie obejrzałem twoją galerię, bardzo fajne fotki, widać że potrafisz być we właściwym miejscu o właściwej porze.

#366 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 01 listopada 2007 - 09:44

Popatrz w "Moje fotosy" większość zdjęć z tego szkła

Masz super zimorodka :clap:
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#367 BlueDun

BlueDun

Napisano 01 listopada 2007 - 12:18

kacpero, potwierdza to tylko , coraz bardziej przeze mnie rozumiana regułe - trzeba umieć zrobić dobre zdjęcie ! , potem kombinowac ze sprzetem , zimorody dobre , ale mi przypadł do gustu strzyżyk :mrgreen:

#368 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 01 listopada 2007 - 15:47

kacpero, zdjęcia świetne, sam się zastanawiam nad tym szkłem (o ile nie zmienię zapatrywań na body Nikona, a rzecz Canona co jest mało prawdo podobne, ale nie mówię nie ;-) )
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#369 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 01 listopada 2007 - 21:07

kacpero, zdjęcia świetne, sam się zastanawiam nad tym szkłem (o ile nie zmienię zapatrywań na body Nikona, a rzecz Canona co jest mało prawdo podobne, ale nie mówię nie ;-) )

Co byś nie wybrał jeśli chodzi o system będzie podobnie. Wszystko zależy od szkła (im lepsze tym większa jakość) i od Twojego zaangażowania.
Gdyby Nikon wstawił do AF-S 300/4 stabilizację to byłoby szkło idealne jak dla mnie.

#370 Dunadan

Dunadan

Napisano 01 listopada 2007 - 22:00

kacpero, zgadzam się, a jak sie dorzuci TC 1,7...

:ninja:

#371 BlueDun

BlueDun

Napisano 02 listopada 2007 - 09:00

kacpero,
ja robie wiekszość małych ptaków i sójki z ręki , bez stabilizacji :oops:

#372 Dunadan

Dunadan

Napisano 02 listopada 2007 - 09:07

BlueDun, :shock: tą swoją lufą?! wow... pmaiętam jak kiedyś pewien fotograf powiedział "ZAWSZE róbice zdjęcia na statywie - przesunięcie o 1 pixel spowoduje już rozmyty obraz!"
Ja tez nie stosuję statywu ale uzywam kompaktowej sigmy 70-300 i AntiShake'a

:ninja:

#373 BlueDun

BlueDun

Napisano 02 listopada 2007 - 09:30

Dunadan,
ta modraszka i kowal ostatnie to z reki , dosłownie , podpierane o siebie na stojaka bez drzewa ! ;-)
sójka - podparty łokieć o ziemię :roll:
sarna też z ręki , bez podparcia , ale ta najlapsza ostatnia ze stabilizacją 24-105/4 l usm :roll:

co do trącenia , kowal to własnie chyba taki trącony o jeden piksel ( ogladałem oryginał crop 100 %)
albo to jakaś aberracja , musze to przemysleć, ale czy to ważne ? kowal chyba niezły .

#374 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 05 listopada 2007 - 13:32

w związku że temat dotyczy tele znalazłem taką sigmę ostatnio Sigma 200-500mm f/2.8 mock-up
http://www.kenrockwe...ech/pma07-c.htm
ale armata co :mrgreen:

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |

#375 Monastor

Monastor

Napisano 05 listopada 2007 - 15:03

Było o niej głośno parę miesięcy temu :mrgreen:
Mógłbym bez przeszkód schować swój aparat z obiektywem do osłony przeciwsłonecznej tego potwora :-D

#376 Mortis

Mortis

Napisano 09 listopada 2007 - 23:25

a co myslicie o tym?

http://allegro.pl/it...r_300_4_ed.html

stalka, dobre swiatlo, stan raczej nieciekawy, ale cena przepiekna... bylbym w stanie pozwolic sobie na takie szklo. Co radzicie?
World is a lonely place - you're on your own.

#377 Monastor

Monastor

Napisano 10 listopada 2007 - 01:04

Faktycznie tanio jak barszcz, jednak ze względu na stan techniczny, raczej bym nie brał :-/

#378 BlueDun

BlueDun

Napisano 10 listopada 2007 - 08:37

w tej nowej ksiazce o fotografii pisza ,ze jak na cenę bardzo dobra jest sigma jakas 50-500 podobno rewelacja w stosunku do ceny :)
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#379 morav

morav

Napisano 10 listopada 2007 - 23:05

pod przednia soczewką niewielkie ślady nalotu,

Obawiał bym się grzyba, ostrożność zalecam, choć może to być tylko zabrudzenie.

#380 BlueDun

BlueDun

Napisano 10 listopada 2007 - 23:34

może pływał ? byłbym ostrożny , jakoś sie tam dostała , albo wilgoć , albo zanieczyszczenia ,