Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Jakie tele ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
672 odpowiedzi w tym temacie

#481 Dunadan

Dunadan

Napisano 01 lutego 2008 - 10:47

Paweł, to zależy w jakiej syuacji ;-) Nówka 500/8 kosztuje chyba 2300. Używaną dostanie się za 1500.

:ninja:

#482 Kordek

Kordek
  • Użytkownik
  • 290 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 13:09

Zgadza się: "*With Four Third cameras, the focal length will be equivalent to 140-400mm."
W Olku x2. 70-200mm.
Oly E-3, E-510, ZD 14-45, ZD 50, ZD 50-200.

#483 Bombel

Bombel
  • Małomówny
  • 1 postów

Napisano 04 lutego 2008 - 20:12

Mam pytanie. Chodzi mi po głowie zakup sigmy 100-300 f4 HSM ......... ludzie z innego forum kierowali mnie dowas. Interesuje się fotografią przyrody, ptaki, zwierzyna leśna itp. Pytanie moje dotyczy wyżej wymienionej sigmy ludzie pisali mi ze jest za krótka do lasu i proponują mi stałki bądź dłuższe szkła, ale dłuższe szkła maja gorsze światło tak jak np. 170-500 ma słabe światło, stałka nie zawsze zdaje egzamin przecież zwierz może być bliżej lub dalej. Czy światło 5,6-6,7 nie będzie za słabe. Lepiej dłuższe tele czy lepsze światło do zdjęć w lesie??
Troche tu namieszałem, mam nadzieje że jednak pomożecie

#484 sebaok

sebaok

Napisano 04 lutego 2008 - 20:25

My też cie serdecznie witamy.

#485 Dunadan

Dunadan

Napisano 04 lutego 2008 - 20:32

Bombel, witaj na forum!
Przeniosłem twój temat do istniejącego już o teleobiektywach - następnym razem czytaj proszę uważnie wątki, nie ma sensu mnożyć ich niepotrzebnie. Zapraszam też do przeczytania REGULAMINU.
100-300/4 HSM to świetne szkło ;-)

#486 Roby

Roby

Napisano 04 lutego 2008 - 20:41

Ci co pisali Ci że za krótka chyba nie wiedzą, że istnieje taki wynalazek jak telekonwerter. Podpinasz x1,4 i masz już 420 mm. i światło 5,6 czyli jeszcze przyzwoicie na długim końcu (a po cropie 630mm.), telekonwertera x2 raczej bym nie polecał bo znacznie spadnie jakość. 300 mm. raczej wystarcza, zobacz co ma w stopce sebaok a jakie dobre zdjęcia robi. W lesie raczej ważniejsze sa umiejętności, a w drugiej kolejności milimetry. Zoom na pewno ułatwia życie, więc MSZ warto mieć dobry zoom. O tej sigmie piszą dobrze, sam też taka mam, aczkolwiek z ręki trudno jest mi zrobić nieporuszone zdjęcie, zwłaszcza w lesie gdzie jest mniej światła, ale ze statywu czy monopodu już jest ok. Poza tym obiektyw ten jest dobry już od f/4 a to pomaga ;-)

#487 BlueDun

BlueDun

Napisano 04 lutego 2008 - 21:44

Bombel, to jest bdb szkło mz :roll:
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#488 marek0673

marek0673
  • Małomówny
  • 34 postów

Napisano 05 lutego 2008 - 00:21

Ci co pisali Ci że za krótka chyba nie wiedzą, że istnieje taki wynalazek jak telekonwerter. Podpinasz x1,4 i masz już 420 mm.

i w tym momencie mam pytanie, czy do każdego teleobiektywu możemy podpiąc konwerter ?

W katalogu Sigmy napisane jest, że konwertery (Sigmy) mozna używać wyłacznie z obiektywami z oznaczeniem EX. Czy jest to prawda, bo zastanawiałem się czy mozna podpiąc go do obiektywu Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO

pozdrawiam
Marek

#489 Dunadan

Dunadan

Napisano 05 lutego 2008 - 00:56

marek0673, zapomnij, używanie tej sigmy i TC nie ma kompletnie sensu ze względu na ciemnośc i tragiczną jakośc obrazu.

#490 marek0673

marek0673
  • Małomówny
  • 34 postów

Napisano 05 lutego 2008 - 01:15

zapomnij, używanie tej sigmy i TC nie ma kompletnie sensu ze względu na ciemnośc i tragiczną jakośc obrazu.

dzięki, bedzie trzeba troszeczkę dłużej zbierać na lepsze szkło :(
to szkło jest takie słabe czy tylko w komplecie z TC ?

pozdrawiam
Marek

#491 Dunadan

Dunadan

Napisano 05 lutego 2008 - 10:52

marek0673, szkło jest słabe, ale w porównaniu do np. sigmy 100-300/4 ;-) ale ta druga kosztuje 4 razy tyle :-)w swojej klasie cenowej sigma to super szkło ( KONIECZNIE wersja APO! ). sam jej używam od dłuższego czasu. AF nie jest demonem szybkość a przy 300mm sigma nie jest demonem ostrości ale za 800zł dostajemy 70-300 z przyzwoitą jakością i macro 1:2. Na początek fajna sprawa.

W ogóle coraz częściej dochodzę do wniosku że większość super zdjęć ptaków do jakich się wzdycha dałoby się zrobić amatorskimi szkłami takimi jak ta sigma... kwestia umiejętności.

Może więc zamiast czekać na kasę na lepsze szkło... kup sigmę i rób zdjęcia? :-D wiąże się to jednak ze stratą kasy :-/

#492 Roby

Roby

Napisano 05 lutego 2008 - 11:07

W ogóle coraz częściej dochodzę do wniosku że większość super zdjęć ptaków do jakich się wzdycha dałoby się zrobić amatorskimi szkłami takimi jak ta sigma... kwestia umiejętności.

Święte słowa, wielu z nas wydaje się że jak kupimy sobie obiektyw za 5.000-10.000 zł i profi puszkę to już ten zestaw z automatu nam zapewni każdą świetną fotkę, a to guzik prawda. Potem są rozczarowania. Praktyka jest najważniejsza.

Odnośnie wcześniejszych postów - do obiektywów 70-300 o świetle 5.6- 6.3 oczywiście da się podpiąć telek. bo niby dlaczego nie, ale AF nie będzie działał, chyba, że scena bardzo jasna i kontrastowa, o co rzadko i tak jak pisali już wcześniej - jakość spadnie. Więc taki zestaw raczej nie jest polecany.

#493 BlueDun

BlueDun

Napisano 05 lutego 2008 - 12:18

nie dałoby sie tylko się robi!!!
mz szkłem z którego zrobiono najwięcej wartościowych zdjęć jest 400/5,6 ( nie mylić z juza i 600xtc2x + w szopie obróbka i nieskalowalna fotka netowa 400x 500 pix ;-) )
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#494 Dunadan

Dunadan

Napisano 05 lutego 2008 - 15:40

BlueDun, akurat canonowskiego 400/5.6 L trudno porównać do sigmy 70-300. Ale faktycznie świetne fotki się robi takimi szkłami - sam popełniłem kilka ładnych ( nieskromnie mówiąc :hihi: )

#495 marcinn29

marcinn29

Napisano 05 lutego 2008 - 17:20

Zgadzam się w 100% z przedmówcami, nie długość obiektywu się liczy a spryt, doświadczenie, dobre maskowanie itd. Oczywiście, łatwiej jest zrobić zdjęcie obiektywem 600mm, ale czy o to chodzi aby obserwować zwierzaka ze 100 metrów. Jedno ze zdjęć które zrobiłem, które najbardziej mi się podoba i przy okazji przyniosło najwięcej wrażeń, zrobiłem z +/- 5m łani. Przy takiej odległości 300mm było za dużo, a ile frajdy było, jak kolegom w pracy pokazywałem to dumny jak paw byłem. Moim marzeniem (może utopijnym) jest zrobić portret sarny, stałką 50mm F1,8 - ale żeby to zrobić, to chyba musiał bym mieć czapkę niewidkę, no ale może…..

#496 Dunadan

Dunadan

Napisano 05 lutego 2008 - 18:58

marcinn29,

łatwiej jest zrobić zdjęcie obiektywem 600mm

Czyżby? ;> swego czasu na forum był kolega który miał taką lufę i narzekał :hihi: że mu się ptaki nie mieszczą w kadrze :mrgreen: czasem warto mieć zooma.

czy o to chodzi aby obserwować zwierzaka ze 100 metrów

Nic nie zastąpi uczucia kiedy ptaki siadają ci na głowie, aparacie, obiektywie a nawet do niego wlatują ;-)

#497 marcinn29

marcinn29

Napisano 05 lutego 2008 - 20:00

Dunadan - bardziej mi chodziło o ssaki:)

#498 rycerz

rycerz
  • Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 20:53

Nic nie zastąpi uczucia kiedy ptaki siadają ci na głowie, aparacie, obiektywie a nawet do niego wlatują ;-)

pięknie powiedziane :-)
przeczytałem dziś cały wątek od początku - trochę to mi zajęło czasu - ale wniosek; wiele osob uważa że posiadanie lepszego szkła pozwoli im robic lepsze zdjęcia, sam sie na to złapałem , ale pomału się z tego leczę ;-)
wydaje mi się że pokutuje wsród fotografów mit długości ;-) znaczy masz dłuższego to...hi hi...a mi sie zdaje, ze lepiej miec któtszy a jasny, niż dłuższy a ciemny, co o tym sądzicie?
długi i przymusowy URLOP :( :(

#499 sebaok

sebaok

Napisano 03 listopada 2008 - 21:37

Dawno temu, focąc małpą marzyłem żeby mieć "długi"... obiektyw :-D Teraz mam tylko ze to cholerstwo ze statywem waży prawie 8kg :shock: Ale nie ma co płakać, niektórzy noszą po 15 :mrgreen:

#500 Dunadan

Dunadan

Napisano 03 listopada 2008 - 21:44

rycerz,

lepiej miec któtszy a jasny, niż dłuższy a ciemny

Jestem za, choc nie wiem czy mogę się wypowiadać ( bo używałem jedynie ciemnego amatorskiego zoomiszczaka ) mając jaśniej a krócej jest większa elastyczność. W kiepskich warunkach świetlnych da się radę, w lepszych - wystarczy założyć TC. Demonizując - lepiej mieć 100/1 niż 1000/10 :mrgreen: choć też zależy do czego, czasami ptak jest dalej i wtedy potrzebne są milimetry...