Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Jakie tele ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
672 odpowiedzi w tym temacie

#601 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 25 sierpnia 2012 - 17:43

monia77,
Jest jeszcze canon 100-400 L. Osobiście kupiłbym i zapewne kupię Canon-a 400L dlatego, że daje ładniejszy obrazek a gdy byś miała do tego korpus 1d lub 5d. to kolory byłyby "bajeczne/znakomite".

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#602 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 25 sierpnia 2012 - 19:10

A co powiecie na temat Sony 70-300G f 4,5-5,6?? Planuje zakup A65v75 z tym obiektywem do zdjęć przyrodniczych i zastanawiam sie czy bedzie to dobry wybór.

mam od niedawna Sal 70400G dla mnie super
Z pozdrowieniami, Krzysiek

#603 Nadol (Bartosz)

Nadol
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 25 sierpnia 2012 - 22:42

Patrzyłem i na ten model ale cena i rozmiary.... Sek w tym ze ja podróżuję i nie wiem gdzie się znajdę następnego dnia(no może miesiąca). Wiec wolałbym coś mniejszego. Swoja droga czy ja by podpiąć ten sony 70-300G do telekonwertra to taki zestaw dal by rade(chodzi mi o światło głownie)?
Pozdrawiam Bartosz

#604 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 09:29

70400g podpinają pod 1.4 ale szału nie ma, już tylko reportażowo. Podobno też AF wtedy szaleje, ale to chyba normalne przy takich ciemnych obiektywach.
Na pewno 70300g ma super AF.

#605 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 16:31

mam do niego konwenter 1,4 dedykowany do niego-MASAKRA wszystko warjuje obiektyw super ale sam -pewnie teraz nie zdecydował bym się na system Sony ale te pozostałości po minolcie skłoniły mnie do trzymania się tego systemu

#606 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 16:46

pewnie teraz nie zdecydował bym się na system Sony ale te pozostałości po minolcie skłoniły mnie do trzymania się tego systemu

Ja w dobrym momencie wycofałem się z Minolty i teraz wiem, że dobrze zrobiłem. Sony postawiło jednak na amatorkę i przez 4 lata nie doczekałbym się dobrego tele.
Sentyment do systemu i analogowa puszka została do dziś
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#607 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 16:59

teraz troche wyglada to innaczej te nowe puszki i obiektywy seri G to już chyba jest porównywalne z Canonem czy Nikonem (a chociaż mam taką nadzieje :)

#608 Marian

Marian
  • Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 17:31

brać nie żałować 400 5.6 lub 300 4.0 - będzie Pan/Pani zadowolona, gwarantuję :)

#609 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 19:50

Sony teraz sprzedaje dużo swoich matryc do paru "konkurencyjnych" firm. Daje to im możliwość rozbudowy działu badań nad nowymi technologiami.
To jak wykorzystają tą sytuację to już tylko od nich zależne.
Nie ma co mówić że nic się w tym systemie nie dzieje i że jest pod amatorów tylko, bo to nie prawda. Wiadomo że muszą się mocno odbić od dna, bo są daleko za murzynami z wyborem szkieł. Jednak puszki mają niczego sobie. SLT to przyszłość niestety. Czy tego chcemy czy nie. (ja nie)
Czas pokarze.

Mi osobiście to wisi. Zastanawiam się nad zakupem sal 70400g . Jednak coraz częściej mam wątpliwości, czy do obfocenia paru sikorek i sójek warto wywalać 4000zł...
LP tak zgwałciły las, w którym zawsze fociłem że to jakaś porażka jest. Lasu właściwie brak. Jest to temat na odzielny wątek i nie chcę robić fermentu, więc zostawiam ten temat.
Powiem tylko tyle. Kiedyś pokazałem tutaj spapraną fotkę dzięcioła czarnego, już jej raczej nie poprawie. Ptaków brak po eksterminacji lasu. Nie wiem, zwiały... może wrócą na wiosnę.

Został mi tylko rezerwat Bieniszew, ale to rezerwat. Po pierwsze to zobowiązuje, po drugie nie mam auta (za to mam sprzęt foto :roll: ), a miejska komunikacja nie dociera tam w weekendy. Rower też raczej odpada.

Na szczęście makro można robić wszędzie:)

#610 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 21:11

ja tam nie żałuje i systemu z Sony nie odejde tylko dlatego ze wszyscy mają
canononikony a co do dewastacji środowiska to tatalna dzicz wszystko wolno

#611 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 21:24

ja tam nie żałuje i systemu z Sony nie odejde tylko dlatego ze wszyscy mają
canononikony a co do dewastacji środowiska to tatalna dzicz wszystko wolno

Na początku przygody z fotografią jest zawsze onanizm sprzętowy. Każdy to przechodził.
Czas i miejscówka, tylko to się liczy.

#612 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 07:42

ojtam ojtam
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#613 emwi

emwi

Napisano 27 sierpnia 2012 - 07:51

a ja właśnie rok temu Canona rzuciłem i nie płaczę :-)

X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam

#614 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 08:18

a ja właśnie rok temu Canona rzuciłem i nie płaczę :-)

Dokładnie. Bo zwłaszcza w fotografii przyrody liczy się miejsce i czas.

#615 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 08:50

Dokładnie. Bo zwłaszcza w fotografii przyrody liczy się miejsce i czas.

Ja w takie bajki dawno przestałem wierzyć.

Jeżeli chodzi o fotografię przyrodniczą moje zdanie na ten temat jest takie:

Wiedza, miejsce i czas nie ma znaczenia gdy posiadamy kiepski sprzęt (kiepski sprzęt popsuje wiele pięknych momentów)

Gdy mamy sprzęt a nie mamy wiedzy i nie trafimy na odpowiednią scenę to posiadany sprzęt jest bez znaczenia.

Jeżeli mamy wiedzę, sprzęt i trafimy na scenę to zdjęcia potrafią zachwycić (bez trafienia na odpowiedni moment zdjęcia z droższych obiektywów też zachwycają).

Jeżeli już upierasz się, że sprzęt nie ma znaczenia to nic nie stoi na przeszkodzie by kupić aparat kompaktowy z zoomem 22x i robić piękne zdjęcia takie jak przy użyciu szkieł serii Luxury.

Na koniec cytat autorstwa Pana Pawła Wietechy:

Źródło.
foto-ptaki.pl

"W fotografii ptaków ostateczne efekty uzależnione są w znacznej mierze od użytego sprzętu. Istnieje prosta, acz bolesna zasada - im lepszy, czytaj - droższy, sprzęt użyjesz, tym lepsze będą wyniki. Przekonałem się wielokrotnie o tym modernizując swój fotograficzny ekwipunek. Każdorazowa zmiana podstawowych elementów wyposażenia na inny, z wyższej półki, owocowała wzrostem poziomu wykonywanych zdjęć. "

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#616 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 27 sierpnia 2012 - 09:12

kulek855, no i muszę sie w tej zgodzić z Tobą i popieram to w całej rozciągliwosci :-)

#617 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 09:16

może to i prawda-tylko akurat ja mam miejsca wypracowane a manualną stałką spieprzyłem dziesiątki niepowtarzalnych sytuacji :-(

#618 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 09:24

Masz rację oczywiście. Jednak nie wycinaj mojej wypowiedzi z kontekstu. Rozmawiamy o wyższości pewnego systemu nad innym :beer:

Kolega pyta czy 70-300g jest ok, ktoś daje odp "tylko nie sony", jakby 70-300 innej firmy był lepszy / gorszy.

Ja jednak będę uważał swoje. Wy, którzy macie dostęp do Narwi, Ujścia Warty, itd itp dzikich zakątków, tego nie zrozumiecie.

Dla mnie osobiście, mieć sprzęt i nie móc z niego korzystać, to gorsze niż go nie mieć.
Jakbym miał w domu 300 2.8 + tc 1.4 to bym chyba zwariował jakbym miał iść na kolejne 6 dni do roboty, a niedziela odgruzowywanie domu ... i tak do końca roku :evil:

#619 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 09:29

ja nie mam dostępu do tych miejsc fotografuje na styku wojewodztw śląskiego i małopolskiego

#620 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 09:41

Pewnie.
U mnie niestety mocno zurbanizowany teren.
Tak naprawdę, jakbym się uparł to byłoby gdzie focić. Tylko że już nie mam sił po pracy rowerem z tym wszystkim. Obecnie brak samochodu mnie ogranicza i będę musiał coś z tym zrobić.

Jednak jak czytam opowieści Kolegów, że sarenka się nie boi, podchodzi na 5-10m... to ja nie ogarniam. :blink: