Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Jakie tele ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
672 odpowiedzi w tym temacie

#161 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 12 grudnia 2006 - 16:36

Wszystko było OK. Po prostu zmieniłem na Nikona :)
Zresztą jest teraz do kupienia w Interfoto.
Nikon

#162 lynx

lynx
  • Użytkownik
  • 177 postów

Napisano 12 grudnia 2006 - 16:51

AF bardzo szybki i super precyzyjny, Sigma którą miałem to porażka w tej materi nie ma potrzeby ręcznego doastrzania, narazie robię z ręki i dziś byłem tylko 15mnin na dworze, niestety choroba mnie zmogła to dlatego te teksty o jego wadze, :-> ale jest w tym też zaleta, bo pomimo że ręka trochę lata to czasy ok 1/350 pozwalają uzyskać nieruszone fotki, powyżej tego jest już całkiem dobrze. Problem jest za to z wycelowaniem, poprostu trzeba się nieraz naszukać obiektu, a jak znajdziesz to on może już odlecieć, poprostu nie można za blisko podchodzić.
Mam założony TC X1,7 i przy tej ogniskowej 1000mm to i nie ma co się dziwić, napewno zmieni tę sytuację statyw, a raczej porządna głowica, bo statyw już mam.

a czy takie "działo ppanc" można jakoś ubezpieczyć, bo zapewne chętnych na cudzą własnośc nigdy nie brakuje :cry: lub jakoweś przypadkowe potknięcie na korzeniu :roll:
Canon 7D/70-200/f4 IS
www.lynx4u.pl -> e-sklep DVB-T/SAT

#163 Dunadan

Dunadan

Napisano 12 grudnia 2006 - 16:58

też tak macie? np. jak stoicie powiedzmy... na molo, wychylacie się za barierkę i... no ja zawsze widzę moją Minioltę lecąca prosto w wodę i ginącą gdzieś w otchłaniach oceanu... albo pięknie upadającą na kamień i rozsypującą się na tysiące drobnych kawałeczków... brrr...
Miłego focenia Tomajk ;-)

:ninja:

#164 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 12 grudnia 2006 - 18:56

też tak macie? np. jak stoicie powiedzmy... na molo, wychylacie się za barierkę i... no ja zawsze widzę moją Minioltę lecąca prosto w wodę i ginącą gdzieś w otchłaniach oceanu... albo pięknie upadającą na kamień i rozsypującą się na tysiące drobnych kawałeczków... brrr...

:-D Jakoś sobie nie wyobrażam takiej sytuacji, ale inną : ja pociągnięty w dół przepaści, przez obiektyw i roztrzaskujący się na skałach, pozostałość to karma dla sępów płowych i zgłodniałych myszołowów Wojtka :mrgreen:

#165 Dunadan

Dunadan

Napisano 12 grudnia 2006 - 19:33

No cośty... nie wyobrażałeś sobie przedniej soczewy twojego 600/4 rozpryskującej się na deszcze świetlistych kawałków? albo widok kamienia żłobiącego głęboką rysę w tejże soczewce :-D mamy widać inny typ wyobraźni :roll:

#166 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 12 grudnia 2006 - 19:44

Panowie może mała wizyta u psychoterapeuty wyleczy was z takich wizji.
Wojtek

#167 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 12 grudnia 2006 - 19:47

widok kamienia żłobiącego głęboką rysę w tejże soczewce

Są tak duże osłony że kamień się nie dostanie :-P

mamy widać inny typ wyobraźni

nie, mamy inną wagę obiektywów :mrgreen: :mrgreen:

#168 Dunadan

Dunadan

Napisano 12 grudnia 2006 - 20:29

I długość :mrgreen:

#169 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 12 grudnia 2006 - 21:17

wizyta u psychoterapeuty

Mogła by tylko pogorszyć sprawę ?
A za wynagrodzenie doktorka można hmm co by można jeszcze kupić ? :mrgreen:

#170 Dunadan

Dunadan

Napisano 12 grudnia 2006 - 21:25

A to zależy o jakim doktorze mówisz... w porywach to pewnie jakąś 2 gigową kartę pamięci... albo filtr.
Ej, właśnie, jaki masz Tomajk filtr na swojej lufie? czy w ogóle masz?

#171 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 12 grudnia 2006 - 21:55

Jest UV w szufladzie 52mm nie wiem czy nie wywalić?
A co do karty, to D80 jest naprawdę żarty, ledwo 70szt NEF+NORM robi na 1G i co 2G mogą zmienić? trzeba jakiś databank by z laptopem nie ganiać po polach.

#172 Dunadan

Dunadan

Napisano 12 grudnia 2006 - 22:02

Ja bym z tym databankiem nie przesadzał, chyba że masz zamiar jechać na tydzień na safari...
Ale ja się pytałem o filtr na twoim 600/4 - używasz jakiegoś? bo ten 52mm raczej nie pasuje :mrgreen:

#173 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 12 grudnia 2006 - 22:04

No właśnie ten 52 jest w "LUFIE" tam się nie przykręca filtrów z przodu tylko są w takiej szufladce przed bagnetem, są też jakieś żelatynowe i jakieś jeszcze.
A jak na spacerku się machnie z 200szt to co 3GB trzeba by i jakiś zapas to w tej cenie byłoby 100GB

#174 Dunadan

Dunadan

Napisano 12 grudnia 2006 - 22:31

NO tak zapomniałem że to 12 Mpixeli :-D
Co do Filtru - to nic nie chroni przedniej soczewki?! :shock: ja bym tak nie mógł :-? u mnie każdy ( 3 ) obiektyw ma filtr UV...

#175 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 12 grudnia 2006 - 22:42

Podobno piewsze szkło to jest ochronne ale spokojnie tam się nie tek łatwo dostać, nawet skradając się po krzaczorach, od szkła do końca osłony jest ze 25cm.
D80 ma 10Mpix ale komplecik fotki wychodzi około 17MB

#176 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 13 grudnia 2006 - 07:56

Dunadan ma rację co do filtrów, ja równiez uzywam UV jako filtra ochronnego na szkło nawet jeżeli chodzi o kurz to trzeba przecierać soczewkę, a tak to tylko filtr - zawsze tańszy niż obiektyw jak się zarysuje, przebywając w terenie często można zachlapać obiektyw wodą i co wtedy trzeba wycierać soczewkę co nie jest wskazane.
UV poprawia równiez kontrast zdjęcia przez co jest ono bardziej wyraziste i ostre.
Wojtek

#177 Dunadan

Dunadan

Napisano 13 grudnia 2006 - 09:47

zależy jaki UV :roll: seria zielona Hoya chyba nie jest najlpesza...

#178 Roby

Roby

Napisano 13 grudnia 2006 - 10:28

Z filtrów Hoya najlepsze są czarnej serii Super HMC, a potem szara seria HMC (bez super) Tak słyszałem.

#179 Dunadan

Dunadan

Napisano 13 grudnia 2006 - 11:02

Jest jeszcze seria Pro ;)

#180 bigjon

bigjon
  • Małomówny
  • 7 postów

Napisano 13 grudnia 2006 - 15:28

No... i każdy w większym lub mniejszym stopniu nie polepsza lecz pogarsza obraz (w normalnych warunkach), jest jednak jakimś zabezpieczeniem przedniej soczewki :-)

W tego typu obiektywach jak 500/4 przednia soczewka jest zbyt wielka (jej średnica to ponad 120mm) by chronić ją filtrem zewnętrznym. Chyba nikt nie robi filtrów powyżej ~ 80mm
Canon 50D, Canon 400/2.8
www.jaroslawwlazly.pl