Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Statyw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
963 odpowiedzi w tym temacie

#201 kubak82

kubak82
  • Małomówny
  • 13 postów

Napisano 21 maja 2009 - 10:42

mnie podczas ostatniego plenerku jedna z nog golda 314yh postanowila uwolnic sie od reszty statywu i lotem szybujacym opadla na ziemie ;-)

MZ te statywy to loteria, a do tego nigdy nie wiadomo co sie kiedy zepsuje/peknie/rozleci ;-) .. za to goraco polecam benro - mam model 457n6 i pomijajac jego wage ( :roll:
) to jest klasa sama dla siebie :-)

goldy sa tanie, z poczatku nawet stabilne, ale pytanie jak dlugo posluza.. moj ma nieco ponad rok a uzywany byl bardzo niewiele.. pewnie sie to jakos da naprawic ale mam wrazenie ze to tylko przedluzanie jego agonii ;-)

zrobilem kiedys porównanie 3 statywow (gold 314, slik 614pro cf i wspomniany benro - jak ktos bedzie chcial to odnajde linka do forum na ktorym to zamiescilem :-)

#202 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 21 maja 2009 - 20:18

Kubak 82 bardzo proszę o ten link...
przypominam że malarstwo Vincenta van Gogha było dla współczesnych nic nie warte

#203 kubak82

kubak82
  • Małomówny
  • 13 postów

Napisano 21 maja 2009 - 20:30

bardzo prosze :-) - http://canon-board.i... ... ick&page=6

zdjecia sa w poscie #59 i kolejnych - wczesniej jest porownanie velbona sherpy 650r i slicka 614cf pro :-) .. troche statywow przerobilem i moge z czystym sumieniem stwierdzic ze ten benro to byl strzal w 10'tke :-) .. teraz troche podrozaly ale mysle ze i tak warto :-) !! gdybys mial jakies pytania to pisz smialo :-)

#204 moby dick

moby dick

Napisano 22 maja 2009 - 17:36

Tydzień temu kupiłem statyw GP324C + głowica YH 431 i dzisiaj nastąpił kres baaaardzo krótkiego życia tajże głowicy :oops: :cry: :shock: . Ukręciła się śruba blokująca kulę, dokładniej, to ukręcił się gwint, jakby był z plastiku. Oczywiście będę reklamował, ale wielkie rozczarowanie pozostało i następnym razem zastanowię się, czy nie warto trochę dołożyć...
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#205 Magnum43

Magnum43

Napisano 12 czerwca 2009 - 10:29

Dla tych którzy nie chcą wydać zbyt wiele kasy ale za to dysponuja odpowiednia siłą polecam statyw którego sam uzywam Hama Omega Premium III konstrukcja całkowicie metalowa do tej pory nie miałem do czynienia z czyms tak stabilnym :mrgreen: jedyny minus to waga prawie 4 kilogramy ale w zwiazku z tym ze preferuję zasiadkę nie jest to dla mnie wada ;-) przy tym inne statywy wygladaja jak zabawki :mrgreen:
Metalowa plytka pokryta guma metalowy zatrzask ...itd... zero plastiku
http://www.fotosik.p... ... bb65c.html
http://www.fotosik.p... ... 2ae23.html
http://www.fotosik.p... ... f6edc.html
http://www.fotosik.p... ... c3308.html
Po wyjęciu środkowej kolumny mamy bardzo solidny monopod :-D
mozliwość odwrócenia kolumny na potrzeby makro .... itd.
Krótko mówiąc kawał solidnego żelastwa ......
mam porównanie z innymi różnymi cudami techniki
to jest po prostu zwyczajny solidny statyw i chyba o to chodzi :mrgreen:

#206 siudym

siudym
  • Użytkownik
  • 859 postów

Napisano 12 czerwca 2009 - 13:05

Tydzień temu kupiłem statyw GP324C + głowica YH 431 i dzisiaj nastąpił kres baaaardzo krótkiego życia tajże głowicy :oops: :cry: :shock: . Ukręciła się śruba blokująca kulę, dokładniej, to ukręcił się gwint, jakby był z plastiku. Oczywiście będę reklamował, ale wielkie rozczarowanie pozostało i następnym razem zastanowię się, czy nie warto trochę dołożyć...

Ja takze mam 324c, kupilem w zestawie z glowica kulowa, z tego co pamietam to YH430. Niestety glowice szybko zmienilem - na BENRO B-3. Teraz jest to genialny zestaw :) Ogolnie nie mam nic do glowicy, ale dobijal mnie tylko jeden zacisk kuli. Mozna albo docisnac, albo rozkrecic na max, bez mozliwosci plynnego regulowania. B-3 to poezja, mozna naprawde plynnie wszystko ustawiac, sile docisku itd. Super. Same nogi jak do dzis chodza ok. Kiedys zmienie na cos lepszego, ale na razie zostaje przy gp.

Canon 300D / 600D

#207 miszak

miszak

Napisano 15 czerwca 2009 - 10:38

Ja mam Goldiego od gwiazdki. Statywu rzadko używałem. Najczęściej bawi się nim mój syncio a to też jest niezły hardcore. Głowicy używałem sporo. Na razie wszystko działa ale zwrócę uwagę na siłę z jaką dokręcam śrubę ;-) Nie ma problemu z ustawieniem blokady głowicy w sposób pośredni czyli tak, że działa z oporem. Mam nadzieję, że popracuję na tym sprzęcie jeszcze długo, chociaż wiele osób wskazuje na usterki. Pytanie jest tylko takie – co w zamian za takie same a nie dwa razy większe pieniądze można kupić? W tej cenie nie ma właściwie nic co by dało się porównać do goldiego a to że dokładając drugie tyle można kupić lepsze BENRO mnie nie przekonuje (na razie i oby jak najdłużej ) bo po prostu na ten cel więcej kasy nie miałem.

#208 erde

erde
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 16:22

jedna rzecz - golda trzeba po kupnie od razu mocniej skręcić, bo w fabryce klepią to na ilość i nie dbają o dokładne skręcenie wszystkich śrub. i uważam, że gold nie ma konkurencji w tym przedziale cenowym.
Nikon @ Nikkor

#209 Girdian

Girdian

Napisano 01 lipca 2009 - 11:15

Posiadam taki statyw. Stary Velbon "S".
Dołączona grafika

Gdy wyciągnę głowicę to mam takie coś. Niestety głowicy nie daję rady odkręcić od kolumny która i tak musiałem skrócić.

Dołączona grafika

I teraz mam pytanie czy da się kupić sam adapter/przejściówkę który można by złożyć zamiast tej kolumny(gdy wyjmie się plastik który tam widać to średnica otworu wynosi 22mm) ? Mam zamiar na razie kupić tylko głowicę (bo ta mnie do szału doprowadza) a nogi kiedy indziej.

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#210 DarekP

DarekP
  • Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 07 lipca 2009 - 23:14

Nie jest to opinia negatywna na temat sprzętu bo dla mnie wszystko jest za słabe i za szybko się psuje (jak mi coś posłuży dłużej to będę wychwalał no ale najpierw by musiało posłużyć :-/

Powiem tylko, że Goldphoto (YH314C) mi długo nie posłużył
- na mrozie zaciski i blokady popękały jak plastikowe zabawki

Rada dla właścicieli GP - jak temperatura spada w okolice - 10 odpuście sobie statyw i późniejsze nerwy
(Jakby producent wskazał zakres temperatur w których sprzęt można użytkować to bym sobie mrozy odpuścił i z GP pewnie jeszcze korzystał a tak to musiałem zamiast na słoiki wydać na nowy statyw - nie był to GP a coś droższego - zobaczymy na ile starczy
Coś tam foce albo przynajmniej się staram

#211 miszak

miszak

Napisano 08 lipca 2009 - 08:52

Ja fociłem Goldphoto przy -16 ale w sumie to niedługo. W sumie z dojsciem to statyw był na mrozie ok.1,5h. O,5h niosłem go potem rozłożyłem na ok. 0,5h potem złożyłem i niosłem z powrotem ok. 0,5h. Przy -6 do -8 to juz był na dworze nie raz po ok. 4-5 godz.
Przyznam jednak, że z zatrzskami staram się obchodzic bardzo ostrożnie.

#212 Przemasl

Przemasl
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 12:30

Mam duży dylemat z zakupem nowego statywu...
Na golda np. yh324 i głowicę yh430 trzeba wyłożyc już ponad 300zł z przesyłką. Opinie ma różne,więc nie chciałbym ryzykować z jego zakupem.
Dlatego przyjrzałem się ostatnio ofercie Benro. Model Benro A-500EX + głowica BH-2 udzwig nóg 6kg, głowicy 8 kg wydaje się ciekawą propozycja, zwłaszcza że jest niewiele ponad 100zł droższy od goldphoto. Martwi mnie tylko że po rozłożeniu nóg do poziomu przeszkadzać będzie kolumna centralna, która chyba nie jest wyciągana, ani dzielona.
Być może się mylę więc proszę o poradę jeśli ktoś ma benro niech pochwali się jak się sprawuje.. :-)

#213 Girdian

Girdian

Napisano 20 lipca 2009 - 15:38

Przemasl, taki zestaw golda na allegro dostaniesz za mniej niz 300 zł i to z przesyłką . Czytałem ze te głowice są słabej jakości i ludzie kupują nogi golda a głowice innych firm, sam chyba kupie nogi golda a głowice benro.

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)

#214 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 17:44

Przemasl, kup od razu lepszą głowicę,mam golda i już szukam powoli następnej po 1.5 roku użytkowania

#215 Przemasl

Przemasl
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 20 lipca 2009 - 19:00

Tak, tylko głowica BH-2 na allegro 215+nogi golda 185 co wyjdzie prawie 400zł plus koszty przesyłek. Nogi benro myślę, że lepiej wykonane i pewniejsze będą, a taki zestaw z BH-2 wyjdzie koło 430zł plus wysyłka..
Dlatego tez chyba nie warto kombinować z nogami goldphoto..

#216 August

August

Napisano 20 lipca 2009 - 22:22

ja mam Benro A297n6 z BH-2 i taki zestaw dobrze mi się sprawdza. Kula trzyma porządnie, choć czasem wolałbym jednak głowicę 3D - jakoś wydaje mi się że w krajobrazie daje większą pewność w kadrowaniu. Statyw bardzo solidny (i ciężki). Trochę traci na praktyczności ze względu na zastosowanie pokrętła zamiast zatrzasków - zmiana wysokości odbywa się trochę wolniej ale nie mniej pewnie (ale A500 ma chyba zatrzaski). No i zasadnicza sprawa - kolumnę centralną wyjmuje się i umieszcza w położeniu poziomym - można robić zdjęcia z naprawdę niskiej pozycji....
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#217 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 26 lipca 2009 - 20:04

Potrzebuje statyw w miarę solidny mam do przeznaczenia 300zł z hakiem. Chciałbym go używać do fotografii przyrodniczej tzn. krajobraz, ptaszki, sarny,lisy.
Co sądzicie o tej propozycji:
http://allegro.pl/it... ... mocja.html

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#218 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 26 lipca 2009 - 21:24

adamotl, w kwesti statywów było już tu napisane wszystko ;-) wystarczy dobrze poczytać kilka postów wcześniej
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#219 Girdian

Girdian

Napisano 27 lipca 2009 - 09:54

adamotl, poczytaj sobie tutaj o tym zestawie

http://www.forum.nik...ead.php?t=22676

#220 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 27 lipca 2009 - 10:53

adamotl, mam identyczne zestaw - wygląd identyczny jak frotki . Spisywał się bardzo dobrze do soboty gdy wyszła mi śruba z zatrzasku blokującego "nogę" . Tak więc wscjód słońca mi troszkę ograniczyło ;) a teraz będę starał się to reklamować .