Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Statyw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
963 odpowiedzi w tym temacie

#281 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 21 października 2009 - 09:34

ALE... ponoć dużo lepszym (i na pewno o niebo tańszym!) rozwiązaniem jest tzw. z angielska "bean bag", czyli po prostu worek z fasolą czy innym grochem, tak jak napisał moby dick.

trocinek, Jak będziesz chciał, to mi podrzuć kawałek materiału. Uszyję ci woreczek właściwie od ręki...(to maksymalnie 15 min roboty).
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#282 kocoor

kocoor

Napisano 21 października 2009 - 10:26

sebaok, dzięki za zdjęcie. Od dawna zachodziłem w głowę co zrobic żeby fasola nie "przelewała" mi się w worku na obie strony szyby. A takie proste rozwiązanie. Teraz to będzie luksus. Człowiek stary a głupiiiii :-P :bangin:
notoryczny brak czasu

#283 trocinek

trocinek
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 21 października 2009 - 21:40

Bardzo dziękuję wszystkim za chęć pomocy w sprawie statywu do samochodu. Wybaczcie ale nie chce mi się wierzyć by jedynym rozwiązaniem był worek grochu... w książce Panów Kłosowskich jest rozwiązanie, które Oni nazywają szybowiec ale jakiej to jest firmy oraz gdzie to można kupić nie wiadomo. A może ktoś coś wie o szybowcu?

Rozwiązanie które zaprezentował Mikouak kupiłem ale to po zmontowaniu nawet z małą głowicą jest za wysokie i nie ma jak zajrzeć do wizjera trzeba by dodatkowo zainstalować wizjer kątowy lub mieć aparat z systemem "live view". Rozwiązanie drogie, niepraktyczne i niezbyt wygodne.

#284 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 27 października 2009 - 15:12

Witam
Co moglibyście powiedzieć o tym statywie https://fotozakupy.p... ... lony,9647s. Do tego jakaś głowica, tak abym się zmieścił w 1000zł. Będzie na tym stało D300 + grip + 300/4, a w przyszłości może 300/2.8.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Sławek

#285 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 27 października 2009 - 15:56

Wystarczy Ci ten statyw: https://fotozakupy.p... ... ional,152s
W dodatku tańszy o ok 100zł
Do tego głowica Benro B-1 lub B-2 z akcentem na B-2 :-D W sumie wychodzi ok 1100zł
I zestaw gotowy ;-)
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#286 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 27 października 2009 - 16:06

https://fotozakupy.p... ... midi,5574s
a może taka

#287 Dunadan

Dunadan

Napisano 27 października 2009 - 18:28

MarcinD i inni - tak sobie wybiegam myślami w przyszłość...namówiliście mnie w sumie na głowicę, tj. B-1/2 i teraz mam pytanie odnośnie statywu. 055probx wydaje się najlepsza opcją ale... no tak sobie pomyślałem ze jakbym miał z nim iść na Orlą Perć w zimę to nie bałdzo... co sądzicie o wersji z włókna węglowego? tak, wiem, statyw powinien mieć swoją masę by lepiej stabilizował ale... no waga ma naprawdę spore znaczenie w bardzo wielu sytuacjach, zwłaszcza jak ma się zamiar wziąć więcej sprzętu. Ktoś używał już statywów karbonowych?

:ninja:

#288 Roby

Roby

Napisano 27 października 2009 - 20:09

statyw powinien mieć swoją masę by lepiej stabilizował ale

Wcale nie musi być ciężki. Tylko raz znalazłem się w sytuacji kiedy statyw był niestabilny, gdy mocno wiało, a nigdy nie miałem ciężkich statywów. Zawsze możesz w jakiś sposób nieco obciążyć statyw. Niektóre mają nawet na kolumnie specjalne haczyki. MSZ najważniejszy jest porządny docisk śrub w głowicy. To jest podstawa.

#289 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 27 października 2009 - 20:26

MarcinD i inni - tak sobie wybiegam myślami w przyszłość...namówiliście mnie w sumie na głowicę, tj. B-1/2 i teraz mam pytanie odnośnie statywu. 055probx wydaje się najlepsza opcją ale... no tak sobie pomyślałem ze jakbym miał z nim iść na Orlą Perć w zimę to nie bałdzo... co sądzicie o wersji z włókna węglowego? tak, wiem, statyw powinien mieć swoją masę by lepiej stabilizował ale... no waga ma naprawdę spore znaczenie w bardzo wielu sytuacjach, zwłaszcza jak ma się zamiar wziąć więcej sprzętu. Ktoś używał już statywów karbonowych?

Z własnego doświadczenia....odpuść sobie statyw w wysokie góry ;-) - nie warte zachodu. Rok temu na jesieni wtaskałem 4kg zestaw (055pro+głowica 3D) do Doliny 5ciu Stawów i użyłem go jeden raz...a ile się nakur***em to moje :lol: Jak tylko słońce zaczęło pojawiać się na horyzoncie to spokojnie waliłem z ręki na ISO 200, f8-9 i czasach nawet 1/250s....a na Kasprowym dzięki śniegowi było tak jasno że na ISO 100 i f11 uzyskiwałem nawet 1/3200s. Potrzebny statyw? ;-) Oczywiście czasami się przydaje ale mi się ostatnio nie na wiele przydał - używałem go głównie przy wczesnym wschodzie z tele bo przy 280mm należało mi na stabilności (no i nie trzeba trzymać w ręku całego żelastwa podczas 30-60min focenia ). Jeżeli chodzi o karbonowe nogi to nie wiem czy warto dopłacać 100-150% ale może jakbym częściej używał statywu to bym się zastanowił....

#290 Dunadan

Dunadan

Napisano 27 października 2009 - 22:40

Norbius, ja mam zamiar robić zdjęcia w nocy, przed/po zachodem/wschodem itd. Raczej skrajnie trudne warunki i statyw to konieczność.

Roby, dzięki. Bo właściwie to mi chodzi w dużej mierze właśnie o focenie krajobrazów a ty masz w tym doświadczenie ;) Ale nie ukrywam że jednocześnie chciałbym aby fajnie się zwierzaki fociło przy 400mm...

#291 buteo

buteo

Napisano 27 października 2009 - 23:36

co sądzicie o wersji z włókna węglowego?

Jeśliś gotów na taki wydatek,to nie ma się co oglądać i pytać ,tylko brać ;-)
Włókna są bardzo wytrzymałe i dociążyć zawsze można a kilogram mniej w wędrówkach to znaczna ulga.
slawek, jak masz chęć na F/2.8 ( a to właściwie przesądzone :mrgreen: ) to MF 488 rc? takie minimum ;-)

#292 sebaok

sebaok

Napisano 27 października 2009 - 23:45

slawek, jak masz chęć na F/2.8 ( a to właściwie przesądzone :mrgreen: ) to MF 488 rc? takie minimum ;-)

Minimum ale jak bym miał teraz kupować to bym wziął 490rc4 lub 468MGRC3.

#293 Dunadan

Dunadan

Napisano 28 października 2009 - 00:10

buteo, skoro kupuję obiektyw za 5000zł, puszkę za 3tys to moge chyba wydać 1500 na statyw... tzn. w tej chwili mocno teoretyzuję bo nic nie mam zamiaru kupować :-P

#294 wacha123 (Karol Waszkiewicz)

wacha123
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 01:10

Jestem nowy na tym forum więc przede wszystkim Witam wszystkich!!! Jestem w trakcie zmiany statywu i żeby wybrać coś na długi czas czytam,czytam i trafiam właśnie tu. Szczerze mówiąc jak narazie mało konkretów tu widzę a w zasadzie praktycznych spostrzeżeń i rad dla osób poszukujących zestawu następującego:d300+nikkor afs 300 2.8+ewentualne tc. W sumie ok 4.5 kg. Do tej pory testowałem manfotto z serii 055 i 190 i chyba do tego zestawu jedynym w miarę możliwym statywem był 055cxpro3-reszta raczej się nie nadawała.Zacząłem więc szukać półkę wyżej:gitzo ale ceny mnie zniechęciły więc może zamiennik gitzo-benro? I tu już wybrałem Benro a-358 ex lub a-458 ex. Bardzo,bardzo solidne.Ciężkie również(3.5 kg)ale za wersję carbonową trzeba dać prawie 3razy więćej czyli 1500zl. Głowicą będzie albo benro kb-1 lub może benro gh-2. I tu moje pytanie: czy ktoś z Was używa benro gh-2(odpowiednik wimberlay)? Jeżeli tak to jak się sprawuje i z jakimi zestawami? Pozdrawiam Karol

#295 grabeer

grabeer

Napisano 02 listopada 2009 - 11:12

Witaj Karol-to tyle z mojej strony, a w sprawie statywu niech wypowiedzą się fachowcy ...
pozdr

#296 sebaok

sebaok

Napisano 02 listopada 2009 - 15:46

wacha123, cześć.
A co Ci nie pasuje w 055, używam z takim zestawem jak Ty i spokojnie daje rade, głowice najwyżej bym brał inną. Mam 488rc4 a teraz bym wziął 490rc4.

#297 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 02 listopada 2009 - 15:55

a co myślicie o takiej głowicy https://fotozakupy.p...b-0-pu-50,9837s

#298 wacha123 (Karol Waszkiewicz)

wacha123
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 18:48

Sebaok-a jaki dokladnie masz model bo 055 to dosc duza rodzina statywow.Ogolnie nie jestem zwolennikiem manfrotto bo juz mnie zawiodlo 2 razy(monopod i statyw) a tak jak wspomnialem z przetestowanych w sklepie frotek spodobal mi sie tylko 055 cx pro3.Reszta moim zdaniem nadaje sie do duzo lzejszych zestawow. Rozwiazanie ruchomej kolumny jest dobre ale przy np.bocznym jej ustawieniu teleobiektyw jest wprowadzany w drgania co mija sié z celem robienia zdjec z zabiej perspektywy.Takie sa moje odczucia z tego co udalo mi sie przetestowac. PONOWIE jeszcze raz pytanie odnosnie benro gh-2 i kb-1 lub kb-2.czy ktos ma ktróras z tych glowic?Sorry za brak polskich znakow diakretycznych ale nie mam ich w klawiaturze z ktorej teraz pisze.pzdr

#299 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 19:50

http://canon-board.i...ead.php?t=43005

Może to coś pomoże, niewiele ale zawsze coś

#300 sebaok

sebaok

Napisano 02 listopada 2009 - 21:16

Od 2 lat używam 055xprob i żadnych problemów.