Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Statyw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
963 odpowiedzi w tym temacie

#301 wacha123 (Karol Waszkiewicz)

wacha123
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 23:19

W między czasie trafiłem na ten sam test,który podesłał mi Tikoś (niemniej dziękuję:-) Muszę to przegryźć jeszcze ale będę się chyba skłaniał ku kołyskowej głowicy.

#302 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 09:29

Witam
Mam prośbę do użytkowników bardziej doświadczonych - zweryfikujcie mój wybór statywu i głowicy.
Postanowiłem zaopatrzyć się w coś lepszego niż mój "marketowy" statywik (w zasadzie to statywem nazwać nie można, wiecznie skrzypiący, trzesący się...) i wymyśliłem coś takiego:
1. Nogi - https://fotozakupy.p... ... ena-,6262s
2. Głowica - https://fotozakupy.p... ... lowa,5153s

Przez jakieś 2-3 miesiące byłby używany z Fujis5600 + sporadycznie TCON-17 więc tu raczej nic lepszego nie potrzeba, ale...
Zbieram na Canona 40d + 400/5,6L - pewnie na przedwiośniu w końcu uda mi się zakup tak upragnionej od lat lustrzanki i szkła.
Domyślacie się zapewne, że wybór statywu i głowicy podyktowany jest ograniczonymi środkami finansowymi. Podpowiedzcie czy taki statyw i głowica da radę, czy może jednak nie warto... i lepiej szarpnąć się na coś z wyższej półki? Taką informację przyjąłbym z bólem, bo od dwóch lat odkładam na sprzęt i jestem już blisko (kryzys i zapaść ceenowa w sprzecie foto mnie totalnie przystopowała :-/ - a było tak blisko...). Zwiększanie zatem wydatków na statyw byłoby dla mnie przygnębiające ;-)
Podpowiedzcie coś... Jeśli mój wybór nie trafiony to walcie bez ogródek.

P.S. Zapomniałbym - czy te nogi (z linku) można rozłożyć do poziomu "zero"? znaczy na płasko...?
Fuji s5600 (50d + Sigma 100-300 f/4 w fazie testów...).

#303 Girdian

Girdian

Napisano 11 listopada 2009 - 10:20

unkas, z tego co czytałem to nogi można jeszcze przeboleć ale głowice podobno szybko się wyrabiają . Też chciałem taki zestaw kupić ale wolałem się rok pomęczyć i mieć coś solidniejszego. Tu masz opinie o goldphoto
http://forum.nikon.o... ... ost1568273
http://canon-board.i...earchid=4256687

A co do rozkładania nóg to można je rozłożyć prawie pod kątem 90 stoopni.
Statyw kupuje się na lata , taki statyw może przeżyć kilka aparatów i szkieł.

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#304 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 11 listopada 2009 - 10:21

a nie widzisz jak jest rozłożona noga na zdjęciu?

#305 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 11:47

Girdian, dzięki za linki - fajnie opisane na forum nikona. Dużo dają zdjęcia. Z tego co przeczytałem jest to raczej solidny sprzęt, choć można czuc niedosyt.

slawek, na zdjęciu w fotozakupy.pl jest kolumna z głowicą i ta gdyby nie było mozliwości wyjęcia przeszkadzałaby w pełnym rozłożeniu statywu. dopiero ze zdjęc na forum nikona można wywnioskować, że kolumna jest "demontowalna" ale i tak do poziomu "zero" zejśc sie nie da - prawie 13 cm od ziemi. Dlatego pytałem o rozkładanie, nie z powodu niedopatrzenia sie na foto ze strony sklepu....
Fuji s5600 (50d + Sigma 100-300 f/4 w fazie testów...).

#306 TOMeS

TOMeS
  • Użytkownik
  • 1 129 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 12:05

Unkas, statyw wygląda dobrze, ale diabeł twki w szczegółach: żywotność, funkcjonalność, grubość i twardość lakieru, części zamienne i ich dostępność, dodatkowe akcesoria poprawiające komfort pracy ...
Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz. Za Girdian'em - wołałbym kupić coś solidniejszego np. ze stajni Manfrotto (190prob lub jeśli możesz więcej wydać to 055prob). Posłuży Ci na lata.
No i istotny element zestawu - głowica. Przy sprawdzonych markach masz pewność, że jest wykonana z solidnych materiałów. W przypadku kulowych to istotne.

pozdrawiam,

TOMeS

Zapraszam na mój profil na FB:  http://www.facebook....ynskiFotografia  ;) 

#307 trocinek

trocinek
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 20:12

jak kupowałem swój pierwszy statyw, znajomy, doświadczony fotograf, powiedział mi " co byś nie kupił i tak kiedyś kupisz Manfrotto" No i sprawdziło się. Tylko nie warto się spieszyć. Trzeba dokładnie przejrzeć ofertę i znaleźć to co nam jest potrzebne.

#308 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 20:12

unkas, dawno cie nie było.a w sprawie tematu statywu powiem tak nogi są całkiem przyzwoite ale z głowicy to nie jestem zadowolony dzisiaj na 5stopniach C chodziła jak by zamiast smaru smołe ktoś wlał.
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#309 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 22 listopada 2009 - 19:33

Są jakieś nogi Benro, które rozkładają się do 90 stopni?

#310 radziu4

radziu4
  • Małomówny
  • 16 postów

Napisano 29 listopada 2009 - 11:51

Witam serdecznie.
Mam zamiar zaopatrzyć się w zestaw Canon 50D+Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM. Mam zapytanie jaki statyw (firma i model) będzie najlepszy. W przyszłości może dojść jakaś stałka np. 300f/4. No i jaka do tego głowica (myślę o kulowej). Na cały zestaw mogę przeznaczyć ok 700-800 (ewntualnie 1000). Dziękuje za pomoc.

#311 radziu4

radziu4
  • Małomówny
  • 16 postów

Napisano 29 listopada 2009 - 12:03

A może zamiast kulowe coś innego np. 501hdv Pro?

#312 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 29 listopada 2009 - 18:56

poczytaj to:
http://www.fotoprzyr... ... vt1985.htm
http://www.fotoprzyr...wica-vt2873.htm
http://www.fotoprzyr...tatyw-vt795.htm

#313 radziu4

radziu4
  • Małomówny
  • 16 postów

Napisano 30 listopada 2009 - 11:08

A co sądzicie o statywie manfrotto 190NAT2? Czy Manfrotto 055 PROB jest lepszym od niego statywem?

#314 miszak

miszak

Napisano 01 grudnia 2009 - 10:05

unkas ja mam taki zestaw. Bez wątpienia najlepszy budżetowy zestaw dostepny na rynku. Przemyślana konstrukcja. Kolumnę wyjmuje się i jest na niej specjalna wyjmowana końcówka do mocowania głowicy. Nogi rozkłada się zupełnie na płasko, w gniazdo wkłada się końcówke i montuje się głowicę. Można również zamontowac głowicę na tej końcówce, uchwyt obiektywowy odwrócić do góry i ustawić aparat na poziomie kompletnego zera lub na każdej innej np. 2,3 czy 5 cm nad powierzchnią ziemi. To wszystko za 200zł. Wygląda wszystko bardzo solidnie aczkolwiek są doniesienia o wadach jakościowych. Trzeba jednak miec świadomość, że zestaw ten,jako chińska i tania podróbka, był pod lupa użytkowników, którzy celowali też w zestawy kilkukrotnie droższe. Jak się komuś sypnie frotka to się mówi, ze jeden na tysiąc ma prawo się wysypać. Jak padnie komus goldphoto to się mówi, ze taki sprzęt zawsze pada ;-) Reasumując, jesli masz dobre nastawienie do życia, a widze na forum, ze masz, to myślę, ze warto zaryzykowac 200zł. Ja stawiam GX20+S150-500+GRIP czyli ok 3 kg. Sprzęt mam rok i na razie działa.

#315 rob1

rob1
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 01 grudnia 2009 - 14:42

radziu4,
Właśnie kupiłem 055prob+486rc2+mbag80 za 785zł + 17 wysyłka - WARTO!!!
Moja stajnia: Nikon D80 + Graty;)

#316 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 01 grudnia 2009 - 15:18

można wiedzieć gdzie?

#317 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 01 grudnia 2009 - 18:09

Mam taki sam zestaw jak miszak i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć. Manfrotto nie miałem ale przy moim użytkowaniu Goldphoto w 99% zaspokaja moje potrzeby a ten brakujący 1% to ludzka próżność z posiadania droższej rzeczy. :mrgreen:

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#318 ShedirAchird (Szymon Mic)

ShedirAchird
  • Użytkownik
  • 726 postów

Napisano 01 grudnia 2009 - 19:54

Witajcie... powoli rozglądam się za statywem. Dopuszczam budżet do 400 zł za statyw i głowicę. Maksymalny udźwig nie musi być jakiś monstrualny, do 3 kg powinno starczyć. Z masą samego statywu to różnie bywa - wiadomo - im lżejszy, tym lepszy jeśli chodzi o mobilność, cięższy jest bardziej stabilny. Zastosowania: głównie makro i ptaki. Co polecacie?

C40D | T17-50 F/2.8 | C85 F/1.8 | S150 F/2.8

www.2obiektywy.pl

#319 miszak

miszak

Napisano 03 grudnia 2009 - 13:08

Do 3 kg to napewno jest za mało bo realnie daje to gwarancję na 1,5. Jeśli chcesz stawiać 3 kg to szukaj statywu na 6. W 400 zł to napewno możesz sobie kupić omawaine wczesniej BENRO + jakieś nogi.

#320 radziu4

radziu4
  • Małomówny
  • 16 postów

Napisano 03 grudnia 2009 - 19:48

Bardzo dziękuje wam za porady. Zestaw już chyba wybrałem 055prob plus 468MGRC5. Teraz tylko trzeba podjąć decyzje jakie szkło czy 300 f/4 czy 400 f/5.6 :)