Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Statyw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
963 odpowiedzi w tym temacie

#321 ShedirAchird (Szymon Mic)

ShedirAchird
  • Użytkownik
  • 726 postów

Napisano 03 grudnia 2009 - 22:05

Do 3 kg to napewno jest za mało bo realnie daje to gwarancję na 1,5. Jeśli chcesz stawiać 3 kg to szukaj statywu na 6. W 400 zł to napewno możesz sobie kupić omawaine wczesniej BENRO + jakieś nogi.

Które Benro?

Coś mi się zdaje, że te 400 zł to raczej kiepsko będzie z żabią perspektywą do makro. Natomiast bardzo mi się podoba zestaw Qelki, który prezentuje w fotografiach na stronie 11 tego tematu. Jednak to już do 8 stówek podchodzi...

C40D | T17-50 F/2.8 | C85 F/1.8 | S150 F/2.8

www.2obiektywy.pl

#322 miszak

miszak

Napisano 03 grudnia 2009 - 22:16

Do żabiej perspektywy to bez problemu nadaje się goldphoto. Za 400 to możesz kupić nogi goldiego i głowice benro taką jak quelka ma czyli BH-2 i jeszce na piwo Ci zostanie.

#323 ShedirAchird (Szymon Mic)

ShedirAchird
  • Użytkownik
  • 726 postów

Napisano 04 grudnia 2009 - 00:11

Do żabiej perspektywy to bez problemu nadaje się goldphoto. Za 400 to możesz kupić nogi goldiego i głowice benro taką jak quelka ma czyli BH-2 i jeszce na piwo Ci zostanie.

Faktycznie Miszak... poszperałem trochę i trafiłem na recenzję na Canon Board. Całkiem interesujące.

P.S. Eee tam piwo, jeszcze trza kupić przejściówkę na M42 i tuleje albo miech!

C40D | T17-50 F/2.8 | C85 F/1.8 | S150 F/2.8

www.2obiektywy.pl

#324 AMB

AMB

Napisano 11 stycznia 2010 - 08:35

Interesuje mnie statywy:
Benro A 257 N6 i w związku z tym mam pytanie czy posiada go ktoś z forowiczów, a jeżeli tak to prosiłbym o jakiś krótki opis.

#325 August

August

Napisano 11 stycznia 2010 - 23:25

hawran, ja mam i używam A297 N6, w sumie bardzo podobny.
Stayw mam ponad rok i jestem z niego całkiem zadowolony. Jakość wykonania i użyteczność na bardzo dobrym poziomie. Trochę kłopotliwe są zaciski - nie klasyczne zatrzaski tylko gwintowe. To rozwiązanie jest wolniejsze w obsłudze, szczególnie jak musisz nagle skrócić którąś nogę. Z zatrzaskiem wystarczy jedna ręka a z gwintem trzeba użyć obu, co bywa trudne. Ale gwint trzyma bardzo pewnie i mimo, że był moczony w Wiśle i tytłany w piasku nie widzę żadnych oznak zużycia i zacierania się. Trzeba oczywiście o niego dbać, ja po każdym większym brudzeniu po prostu go myję ciepłą wodą i wycieram do sucha- i wszystko gra.
Statyw jest solidnie ciężki i bez problemów znosi zestaw K20D + S120-400.
Bardzo fajne jest rozkładanie nóg - możesz zejść prawie do poziomu, choć wtedy przeszkadza kolumna centralna, nie wiem czy są krótsze jej zamienniki. Ale zawsze można kolumnę przekręcić i ustawić w pozycji poziomej - rzecz bardzo przydatna w zdjęciach makro, możesz bardzo dowolnie ustawić się nad obiektem Także i w tym przypadku statyw trzyma zestaw bez zastrzeżeń.
Do tego wymienne końce nóg i bardzo fajny futerał - ja mogę tylko polecać....
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#326 AMB

AMB

Napisano 12 stycznia 2010 - 16:38

August, dzięki z odzew, teraz muszę sprawę przemyśleć bo wiosna tuż tuż

#327 AMB

AMB

Napisano 07 marca 2010 - 12:55

Jeszcze jedno pytanko: czy posiada ktoś statyw benro 600 EX , jeżeli tak to proszę o opinie.
Chętnie wysłucham też jakiś innych propozycji w cenie do 350zł na ok 2,5 kg sprzętu.

#328 kocoor

kocoor

Napisano 07 marca 2010 - 15:11

hawran, mam ten statyw i póki co nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Solidnie wykonany, przyjemnie ciężki ale nie za ciężki,tzn w marszu ciężar mi nie przeszkadza.Pianki na wszystkich trzech nogach. Wysoki, mam 180 cm i przy wysuniętej kolumnie jedynie lekko kiwam głową aby spojrzeć w wizjer.Jeden duży minus za kolumnę centralną, jest za długa i nie da się statywu rozłożyć do poziomu, trzeba z bólem serca odciąć kawałek albo poszukać krótkiej za ok 100 pln.
kupowałem tutaj http://fotozakupy.pl... ... icy,10148s
Do tego głowica Phottix KB 1 za 170 pln. dostępna w Jabba Foto. Ta kombinacja jest całkiem atrakcyjna kasowo, a z trwałością to zobaczymy, szczególnie głowica. Póki co jest całkiem nieźle.
notoryczny brak czasu

#329 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 07 marca 2010 - 16:36

kupowałem tutaj http://fotozakupy.pl...-glowicy,10148s

Czy ten statyw będzie się nadawał do czatowni?
D90, 18-200mm

#330 kocoor

kocoor

Napisano 07 marca 2010 - 16:44

Czy ten statyw będzie się nadawał do czatowni?

hmmm :noel:

Myślę ,ze każdy statyw będzie nadawał się do czatowni.
notoryczny brak czasu

#331 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 07 marca 2010 - 17:04

Myślę ,ze każdy statyw będzie nadawał się do czatowni.

Ja zresztą też :-D
D90, 18-200mm

#332 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 07 marca 2010 - 17:39

Co sądzicie o połączeniu (do nikona d90, szkła 300mm, może kiedyś cos cięższego):
statyw: GoldPhoto YH324
i głowica: GoldPhoto YH430

To ma być mój pierwszy statyw, może macie jakieś ciekawsze pomysły?
D90, 18-200mm

#333 nemos_22

nemos_22

Napisano 07 marca 2010 - 18:41

kamil3 - to tez jest moj pierwszy statyw , uzywany przy 10% zdjec,
nogi spoko, po dokreceniu zaciskow;
glowica -uhmm , zestaw pod moim tairem lubi opadac .

finalnie- jestem zadowolony z zakupu.
Pentax k10d, kit 18-55, SMC A Pentax 70-210/4, pentacon 300/4

#334 AMB

AMB

Napisano 07 marca 2010 - 18:47

kocoor dzięki za tak szybki odzew. Jeżeli można wiedzieć to z jakim sprzętem ( ile kg.) go używasz? I jeszcze jedno: czy da się odwrócić kolumnę ?

Zastanawiam się czy wybrać ten czy Benro Classic A-258n6- niby ten sam udźwig ale ten drugi jest znacznie cięższy (pewnie dlatego że ma grubsze ścianki profili aluminiowych) i w związku z tym zastanawiam się czy ma to wpływ na stabilność.

#335 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 07 marca 2010 - 19:32

nemos_22, dzięki.
Czy ktoś jeszcze używa go w podobnym obciążeniu co ja mam zamiar?
D90, 18-200mm

#336 kocoor

kocoor

Napisano 07 marca 2010 - 21:59

hawran, póki co podpinam do tego starą minoltę d5d i sigmę 135-400 wagowo nieco ponad 2 kg. Ale już niedługo :-D . Nie ma najmniejszego problemu z utrzymaniem tego pod kątem 45 st. z możliwością swobodnego manewrowania kulką. Kolumnę można odwrócić.
Co do drugiego statywu tez się zastanawiałem nad nim, ale opinie o tym że czterosekcjne nogi statywu mają wpływ na stabilność zdecydowałem się na 600 ex. Nie wiem czy tak jest w rzeczywistości bo wcześniej nie miałem zbytnio do czynienia z takimi statywami ( każdy jest lepszy od slika :-> ) zaufałem tym opiniom i mam nadzieję, że się nie rozczaruję. Ciężr statywu ma zapewne wpływ na stabilność, ale ma również na nasze plecy.
notoryczny brak czasu

#337 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 07 marca 2010 - 22:30

nemos_22, dzięki.
Czy ktoś jeszcze używa go w podobnym obciążeniu co ja mam zamiar?

Ja używam już ponad 2 lata ten zestaw Goldphoto, z Sonnarem 300/4, a więc ciężkim bydlęciem.. i jest OK, bez problemów. Ja tam, sobie chwalę, cena niska, a nie ,ma różnicy w porównaniu z pierwowzorem (jedyne co to końcówki nóżek sie gubią, trza natychmiast wyjąć i np okleić taśmą. i wcisnąć ponownie.. ja o tym myślałem.. myślałem.. aż musiałem zmienić wszystkie 3 końcówki na takie meblowe.. :mrgreen: )

#338 miszak

miszak

Napisano 08 marca 2010 - 10:17

Ja na goldim stawiałem S 150-500 + S GX20+GRIP. W sumie ok. 3 kg. A tak praktycznie dodam, że nigdy nie czułem potrzeby ustawiania teleobiektywu pod kątem 45 st. w dół. Po co Wam to? Tak jak pisałem już kiedyś po skierowaniu obiektywu w dół i zablokowaniu zestaw opada nieco w dół. Ktoś pisał, że w dwa razy droższej głowicy BENRO tez tak jest.

#339 aloes

aloes
  • Użytkownik
  • 271 postów

Napisano 08 marca 2010 - 16:06

A ja mam kilka pytań do użytkowników Frotek 055XPROB i 190XPROB.

Po pierwsze chodzi mi o relację wzrost/wysokość. Mam 176 cm i diabelnie nie lubię się schylać do robienia zdjęć. Jak to jest z tymi dwoma bez wyciągniętej kolumny centralnej? Za wysokie? Za niskie? W sam raz?

Po drugie, to potężne bydlaki są, jak je nosicie? Da się je normalnie przytroczyć do plecaka?

I po trzecie, jak to jest z wagą 055? Spotkałam się z opinią, że zbyt ciężki i zbyt nieporęczny; że czasem z powodu tej nieporęczności się go zostawia w domu. Mieliście tak?

Nie żebym nie miała sentymentu do mojej Sherpy, ale jednak czasem chciałoby się coś solidniejszego, no i niestety sherpowa głowica miewa fanabarie.
Canon 40D, C 24-105, C 100-400, Sigma 10-20, C 100 Macro, C 430 ExII, Manfrotto, Sirui, różny drobiazg i wielkie plany.
Ponadto C PowerShot SX220, rower, sporo zapału i straszliwy brak czasu.

#340 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 08 marca 2010 - 17:04

Do 055xprob, nie będziesz się musiała schylać. Ja mam 190cm i dla mnie jest ok, bez wyciągnietej kolumny, jednak jeszcze nie miałem potrzeby rozkładać go do końca, bo najczęściej focę bez wyciągnietych sekcji. Ciężki dosc jest, ale mi to bardzo nie przeszkadza, bo na dłuższe wycieczki mam monopod.