Statyw
Napisano 01 czerwca 2010 - 14:30
Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.
Napisano 01 czerwca 2010 - 18:48
Napisano 01 czerwca 2010 - 21:21
Napisano 01 czerwca 2010 - 21:45
Wnioskuję, że kiedyś-tam jeżeli zmienię szkło to statyw i tak będzie trzeba zmienić, bo w tej klasie raczej nic nie znajdę – więc na razie będę kupować statyw tylko pod obecny sprzęt. Ten Slik PRO 340DX rzeczywiście fajnie się prezentuje – muszę rozważyć jego zakup, ale zastanawiam sie też nad głowicą, rozumiem, że Slik jest wyposażony w 3D, a ta o której myślałam do GoldPhoto jest kulowa. Gdzieś (chyba nawet na tym forum), przeczytałam, że kulowa do zwierzaków lepsza – jak sądzicie?
Napisano 01 czerwca 2010 - 22:01
kulowa do zwierzaków lepsza – jak sądzicie?
Zdecydowanie lepsza.
Napisano 02 czerwca 2010 - 07:42
...Ten Slik PRO 340DX rzeczywiście fajnie się prezentuje – muszę rozważyć jego zakup, ...
prezentuje się fajnie, jest lżejszy (same nogi coś ok 1200 g, w GP 314 ok 1900 g), jest krótszy o ponad 10 cm, więc to by przemawiało za silkiem.
Ale .. do czego chcemy statyw? jeśli też to ptaków, zwierząt, a nie tylko do krajobrazu.. to potrzebna nam niska pozycja. A silk takiej nie zapewnia.. trudno będzie z jego pomocą sfocic kaczki na wodzie, aby zachować dobrą perspektywę. Ja z golphoto schodzę do samej ziemi.. tylko wysokość głowicy mnie ogranicza. No i tu napisze, że z praktyki mojej wynika, że rzadko kiedy statyw rozkładam, 90% użycia to ze złożonymi sekcjami nóg, tak, że stabilność w pełni rozłożonego nie bardzo mnie interesuje, złożonego jest ok.
Kolejna sprawa to głowica: do krajobrazu panoramiczna jest ok, do żyjątek odpada ( no chyba, że ktoś ma dużo samozaparcia i cierpliwości). Ponadto płytka jest "do tej głowicy" , goldphoto robi głowice z płytkami kompatybilnymi z manfrotto (bo to de facto jest manfrotto), a to jest jakiś standard. Ja mam jedną płytkę na aparacie, jedną na obiektywie i jeszcze inną na 300 sonara, (bo tam jest większy gwint mocowania i musiałem dokupić płytkę na 3/8) - nie muszę przekręcać, tracić czasu...
No i kwestia ceny: zakładając, że w silku trzeba wymienić głowicę, aby był on nadający się do pracy, to wyjdzie, że taki silk jest o ponad 100 zł droższy od GP314 z głowicą kulową .
Więc masz nad czym myśleć:
Silk - lżejszy, mniejszy, ale minimalna wysokość stanowczo za duża -dyskwalifikuje go, głowica do wymiany.
Goldphoto: cięższy, większy -ale, można go rozłożyć "na płasko" (ogromna zaleta szczególnie przy zdjęciach ptaków pływających, bądź brodzących), z kulową głowicą GP cena niższa niż silka z głowicą panoramiczną.
Tego Silka nie używałem, goldphoto używam już prawie 3 lata. I moim zdaniem różne negatywne opinie o nim biorą się z tego, że przez "znawców" jest pogardzany, bo to podróbka tylko... i jest to jedyna podstawa do negowania tego statywu. A to jest poprostu trochę przerobione w szczegółach manfrotto... ino pod inną nazwą. A felerne egzemplarze zdarzają się każdej firmie, czy to jest firma krzak z Tajlandii, czy uznana europejska markowa. I dla chcącego nic trudnego doczepić się do tego czy owego, aby skrytykować. (Wszak ostatnio nawet samochody Toyoty okazały się szajsem, a np na forum modelarskim ostro przez znawców krytykowane są podróbki multiszlifierek, że biją, że głośne, że nietrwałe etc... a co ciekawe znacznie częściej ktoś pisze o zepsutym firmowym dremelu, niż np o podróbce tegoż pod inną nazwą.... ale znawcy ciągle krytykują podróbki.. a wychwalają orginały.. )
Napisano 02 czerwca 2010 - 07:58
miszak, Bardzo nie doceniany slik pro340,myśle ze to jest statyw porównywalny do goldiego.Polecam porównać w sklepie te 2 statywy.
Napewno masz rację ale nie do fotografii przyrodniczej. Brak poziomu "zero", musisz dokupic głowicę kulową a więc jest droższy prawie o 50%, jest niższy. Wydaje mi się mało trafione porównanie bo SLIK ma wyraźnie niższe parametry użytkowe od GP. Co nie znaczy, że jest zły. Napewno jest fajny. Mam monopod SLIKA i rzeczywiście jest wykonany bardzo fajnie.
Napisano 02 czerwca 2010 - 16:17
Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.
Napisano 02 czerwca 2010 - 16:54
Na wycieczki ,pod focenie krajobrazu jest ok.
Nie wiem dlaczego taki mały jest odzew w temacie.Przeciez mysle że 85% forumowiczow ma jakis statyw.Wzajema wymiana doświadczeń pomaga potem komuś coś kupić.
#430 (Tomasz Szyszko)
Napisano 02 czerwca 2010 - 18:26
Oj tam od razu. Wątek ma już 29 stron...Nie wiem dlaczego taki mały jest odzew w temacie.Przeciez mysle że 85% forumowiczow ma jakis statyw.Wzajema wymiana doświadczeń pomaga potem komuś coś kupić.
Ja mam sherpe 600r i jestem zadowolony. Niemniej jednak rozważam zamianę na goldiego ze względu na poziom zerowy. Jak kolega z forum rozwiąże zadanie domowe, to będę podejmował strategiczne decyzje
Napisano 02 czerwca 2010 - 18:55
Napisano 04 czerwca 2010 - 20:33
Jeszcze raz przypomnę parametry:
Goldphoto YH314C
Maksymalna wysokość: 149 cm
Minimalna wysokość: 8 cm
Wysokość po złożeniu: 55 cm
Waga: 1,85 kg
Maksymalny udźwig: 5 kg
Goldphoto YH324C
Maksymalna wysokość: 185 cm
Minimalna wysokość: 11 cm
Wysokość po złożeniu: 63 cm
Waga: 2,45 kg
Maksymalny udźwig: 6 kg
Który będzie lepszy do zestawu Eos 450D i 70-300 IS USM? Mam 1,70 wzrostu. Na razie skłaniam się bardziej ku 314 przede wszystkim dla tego, ze można ustawić niższą wysokość (choć przyznaję że waga również ma znaczenie), ale z 2 strony czy nie będzie dla mnie za niski? Statyw używany byłby głownie do zwierzaków (ptaki, ssaki), ale zdarzy mi się zapewne "popełnić" z jego pomocą kilka pejzazy.
Napisano 04 czerwca 2010 - 20:56
Jednak ponownie zwracam uwagę na niestabilność zestawu puszka+ 70-300 na jakimkolwiek statywie, z tego względu., że podpinać można tylko za puszkę.. i zestaw jest niewyważony, koniec obiektywu będzie się trząsł jak w galarecie
Napisano 04 czerwca 2010 - 22:55
Napisano 05 czerwca 2010 - 12:16
Napisano 05 czerwca 2010 - 16:59
miszak, Bardzo nie doceniany slik pro340,myśle ze to jest statyw porównywalny do goldiego.Polecam porównać w sklepie te 2 statywy.
Napewno masz rację ale nie do fotografii przyrodniczej.
Szanowni Koledzy,
slik 340 absolutnie nie nadaje się do postawienia na nim cięższego długiego obiektywu, to jest statyw nieporównywalny do obu wzmiankowanych Goldphoto. Posiadam slika 340 i frotke 055 (ktorej klonem jest większe Goldphoto), korzystam z obu bo to statywy do róznych zastosowań. Slika można zabrać do ciemnej cerkiewki aby postrzelać zdjęcia na długich czasach. Miły lekki plecakowy statywik, nieźle wykonany. Ale poza tym - to on jest niestabilny. Jak zawieje mocny wiatr to się przewróci (doświadczyłem - z lunetą). Tłumienie drgań z długimi ogniskowymi - praktycznie nie występuje. Głowica jest mocno nieprecyzyjna przy długich ogniskowych.
Froty 055 aluminiowej nie będę ciągał w plecaku po Sudetach czy Beskidach (bo wazy 2.4 same nogi)... Slika nie będe brał pod długie ogniskowe (bo i po co... jak stabilizacja da mi właściwie takie same rezultaty).
Napisano 05 czerwca 2010 - 19:07
Ataman napisał:
Czy te drgania będą mniejsze niż przy fotografii „z ręki”? Czy włączona stabilizacja pomoże?Jednak ponownie zwracam uwagę na niestabilność zestawu puszka+ 70-300 na jakimkolwiek statywie, z tego względu., że podpinać można tylko za puszkę.. i zestaw jest niewyważony, koniec obiektywu będzie się trząsł jak w galarecie
Napisano 08 czerwca 2010 - 10:22
Przede wszystkim przeważyły pozytywne opinie o tym statywie (jego stabilność) i skracana kolumna centralna w standardzie (wysokość minimalna na poziomie ~35cm
Napisano 08 czerwca 2010 - 10:42
Czy te drgania będą mniejsze niż przy fotografii „z ręki”? Czy włączona stabilizacja pomoże?
Zapoznaj się z postami pod tym linkiem: http://www.fotoprzyr... ... vt2418.htm
Ja osobiście zniechęciłem się do robienia zdjęć ze statywu moim zestawem Pentax + Sigma 70-300, bo wydawało mi się że toto trzęsie się jak galareta
Napisano 16 czerwca 2010 - 12:05
Jaki monopod pod 350D i 400mm f/5.6?
Bo na trójnoga to na razie mnie nie stać...