Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Statyw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
963 odpowiedzi w tym temacie

#601 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 27 września 2011 - 12:32

enkoder, - hm...ostatnie części statywu/monopodu praktycznie zawsze mam w jakimś błocie/ziemi, przed schowaniem tych części przejadę zawsze łapą i po strachu, nic mi nigdy nie weszło w zaciski/zakrętki żeby dało taki skutek o jakim piszesz...ale zamało jeszcze przeyżyłem najwyraźniej :P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#602 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 27 września 2011 - 15:45

A ja mam zawsze pod ręką jakiś rękaw lub nogawkę. Po sesji z piachem błockiem, przed złożeniem przecieram nogi statywu i jest git ;-)

#603 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 27 września 2011 - 16:32

To fakt, do frotki (190xprob) wchodzą piach i woda, ale nie jest źle. U mnie starsznie skrzypi jeden zacisk.

Co myślicie o MN 334B?

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#604 miszak

miszak

Napisano 27 września 2011 - 20:04

Dobry patent na piach to torebki foliowe na nogach i gumka recepturka - nic nie wchodzi ;-)

#605 Monastor

Monastor

Napisano 27 września 2011 - 21:58

miszak, nie mogłeś napisać miesiąc temu? :mrgreen:

#606 Gunner

Gunner
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 28 września 2011 - 09:44

W co lepiej zainwestować pod zestaw Pentax K-r + sigma 70-200/2.8 ? (+/- w sumie 2kg z małym hakiem) Sherpa 200r czy używana np 600r? A może jeszcze coś innego? Pułap cenowy to okolice 200zł, które mogę delikatnie przekroczyć. Zastanawiałem się też nad Triopo w wersji z odkręcaną nogą służącą za monopod. Nie mam zamiaru używać go w ekstremalnych warunkach, będą to głownie mecze piłkarskie (lub inne sporty) + jakiś plener ale wtedy już z innym lżejszym szkłem.

#607 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 28 września 2011 - 14:34

Dobry patent na piach to torebki foliowe na nogach i gumka recepturka - nic nie wchodzi ;-)

Ja słyszałem, że zamiast torebek, lepsze są prezerwatywy ;-)

#608 miszak

miszak

Napisano 24 października 2011 - 09:54

Ja słyszałem, że zamiast torebek, lepsze są prezerwatywy ;-)

Ale to dużo droższe rozwiązanie ;-)

#609 miszak

miszak

Napisano 24 października 2011 - 09:56

Jeśli chodzi o piach to nigdy nie miałem z tym problemów, statyw mam manfrotto a monopod jakis benro.

mówiąc o zaciskach i zakrętkach(motylkach) chodziło o wyższość zakrętek nad zaciskami polegającą na pewniejszym zablokowaniu części nóg/nogi. Pozatym druga wada zacisków - nie da się zablokować części bezszelestnie tak jak ma to miejsce w zakretkach, podczas zaciskania zawsze zgrzyta plastik o metalowa nogę czy śrubę, nie jest to hałas, ale mając blisko zwierza naprawdę robi to różnicę...

A motylki to pewnie najtrwalsze i najpewniejsze rozwiązanie ale mówiąc "zakręcane" nie miałem na myśli motylków.

#610 pioterski

pioterski

Napisano 07 grudnia 2011 - 16:06

Mam pytanie do użytkowników statywów Velbon. Jako, że przymierzam się do kupna, konkretnie Sherpa 800R, przetrzepałem różnie fora i opiniotwórcze portale i chciałbym jeszcze skonfrontować to z opinią z macierzystego forum.

Generalnie chodzi mi o trwałość i sztywność. Mój zestaw to D3000 i Tamron 300 więc niezbyt ciężki i raczej długooooo się nie zmieni. Tutaj wyczytałem, że 600g jest delikatny, co przez to rozumieć?

#611 Przemasl

Przemasl
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 17:26

pioterski, miałem 600r. Statyw ten jest lekki i ma stosunkowo cienkie nogi, stąd sprawia wrażenie delikatnego. Nigdy nie miałem z nim kłopotów, jednak do większego sprzętu raczej polecałbym inny. Teraz mam giottosa MTL3261b i przy nim sherpa to zabawka. Jeśli zależy Ci na lekkości i funkcjonalności( dzielona kolumna sherpy-duży+) bierz Velbona.

#612 Gunner

Gunner
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 17:37

Ja mam 600r i spokojnie daje sobie rade z 2.5kg obciążeniem. Ogólnie spokojnie mogę go polecić (w dodatku kupiłem używkę, do której nie wiem co było podpinane, ale nadal jest sztywny jak trzeba).

#613 pioterski

pioterski

Napisano 07 grudnia 2011 - 20:21

Przemasl, Gunner, dzięki :)
Ja mam upatrzoną 800R, bez tej dzielonej kolumny. Czy oprócz robienia zdjęć z niskiej perspektywy ma ona jakieś inne zastosowanie?

Mi generalnie statyw jest potrzebny do robienia widoczków i zdjęć nocnych. Nie mam zamiaru kampować się na leżąco :-P (produkuję właśnie swoją pierwszą czatownię i mam tam siedzącą miejscówkę). Na jakieś makro myślę, że wystarczy kolumna zamontowana do góry nogami. Jeśli źle rozumuję to mnie poprawcie ;-)

#614 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 07 grudnia 2011 - 21:58

Witajcie ,

Od kilku lat używam 600r i z pełną odpowiedzialnością polecam...bardzo mocno używany w ciężkich warunkach ( góry, mróz, wiele razy zamarzał, latał samolotem a wiadomo co tam się dzieje z bagażem )
Spokojnie utrzymuje mi C40D plus 100-400, ponieważ dużo go noszę, wielką jego zaletą jest niska waga.
Do wad zaliczyłbym plastikowe klamry - trzeba uważać, żeby ich nie złamać na mrozie
Drugą wadą jest możliwośc wyłamania nogi w gnieździe zaraz przy korpusie głowicy ( zdarzyło mi się to dwa razy z powodu niezbyt delikatnego obchodzenia się ze sprzętem )

Zaletą jest bardzo dobrze działający serwis, firma Fototechnika z Gdańska, na przykład za 22 pln przysyłają nowa nogę, którą wymienia się w 2 minuty

Pozdrawiam
Krzysiek

#615 pioterski

pioterski

Napisano 08 grudnia 2011 - 08:44

No właśnie KrzysiekG czytałem o Twojej przygodzie i błyskawicznej wymianie w innym temacie. Jak bardzo niedelikatnie obchodziłeś się ze statywem, że wyłamałeś nogi i to dwa razy? ;-)

W sumie to zastanawiam się jeszcze nad Triopo. Mam ich monopod i jestem bardzo zadowolony.

Mówię o czymś takim:
http://allegro.pl/st... ... 33797.html

Nie ma zacisków tylko pierścienie, więc na mrozie nie powinny się wyłamać. :-P Ale niestety ma nogi dzielone na cztery sekcje.

#616 KrzysiekG

KrzysiekG

Napisano 08 grudnia 2011 - 09:02

Witajcie ,

Pioterski, w obu przypadkach używałem statywu trochę niezgodnie z przeznaczeniem, mianowicie w górach służył mi jako czekan ;-)

Można więc powiedzieć, że nie wyłamała się jedna noga, lecz, że dwie służyły dobrze dalej ;-)

Jeszcze raz polecam

Pozdrawiam
Krzysiek

#617 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 13 grudnia 2011 - 20:34

Przeczytałem cały temat i jestem już prawie zdecydowany (a decyduje się już od pół roku, w tym czasie zmarnowałem kilka fajnych okazji na zdjęcia...) na statyw i głowicę. Powiedzcie tylko jeszcze, czy da się mieszać statywy i głowicę różnych firm jak benro i goldphoto albo manfrotto? Sorry za banalne pytania ale w życiu w rękach statywu nie miałem

Oto zestaw który zamierzam kupić
http://www.ceneo.pl/654258 ( ten trudno dostać :-/ )
i
http://www.ceneo.pl/1857223
lub
http://www.ceneo.pl/7931187
Nie wiem czym różnią się te głowice
Zestaw ma utrzymać to co mam w stopce (jakieś 1,5kg) ewentualnie w przyszłości jakieś 300,400mm :-) Bedzie?

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#618 PeterBed (Piotr Bednarek)

PeterBed

Napisano 13 grudnia 2011 - 20:42

Podwyszyński, ja mam BH-0 (chyba ciut mocniejsza od 00?) do D5000 i 70-300 i jest za słaba, ale mój obiektyw nie ma mocowania. Z 18-105 działa, choć przy makro widać, że opada. Co do statywu to nie wiem, ale radzę coś gdzie da się wsadzić krótką kolumnę, lub bez kolumny, szczególnie jak masz tylko 70-200. Czasem z kolumną jest za wysoko.

#619 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 13 grudnia 2011 - 21:07

Podwyszyński, ja mam BH-0 (chyba ciut mocniejsza od 00?) do D5000 i 70-300 i jest za słaba

Czy to możliwe żeby uginała się pod 1,5kg? Coś mi tu nie pasuje, może masz jakieś śruby niedokręcone? Sprawdź dokładnie, ja w moim monopodzie musiałem dokręcać śruby bo cały latał.

Z tego co czytałem w temacie YH314C ma minimalną wysokość 8cm, więc wysoko to raczej nie jest.

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#620 PeterBed (Piotr Bednarek)

PeterBed

Napisano 13 grudnia 2011 - 21:54

Podwyszyński, no 8 cm to rzeczywiście niewysoko. Mój sprzęt jako że bez mocowania w obiektywie działa dużą dźwignią na głowicę, nic więc chyba dziwnego. Ale słabszej bym nie brał nawet do obiektywu z mocowaniem. Zresztą niech sięwypowie ktoś bardziej obcykany, ja jestem raczej nowicjuszem :-P