Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Statyw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
963 odpowiedzi w tym temacie

#621 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 10:31

Ja mam statyw i głowicę Gold Photo, więc na temat tych głowic się nie wypowiem, (tyle tylko, że głowica do statywu będzie pasować, bo statywy bez głowic maja śrubę z gwintem 3/8 cala, a głowice maja "dziurę" z gwintem 3/8 cala -(to jest ten grubszy standard foto, w aparacie jest dziura na mniejszą śrubkę -1/4 cala) - no to jak śruba i nakrętka (dziura w głowicy) z takim samym gwintem, to musi jedno z drugim pasować).

Natomiast co do stabilności głowicy: to, że kiepsko jest ze stabilnością zestawu aparat+obiektyw 70-300 (bez mocowania statywowego) to wynik złego wyważenia takiego zestawu, i toto nigdy nie będzie stabilne, nawet jak zastosujemy super głowicę o wyimaginowanym udźwigu 30 kg, to i tak będzie się wszystko trzęsło jak w galarecie. Natomiast dobrze wyważony zestaw (tzn mocowanie statywowe w obiektywie) o wadze ok 4 kg spokojnie będzie stabilny w głowicy której udźwig producent przewiduje na 4 kg ( moja GPh -YH 430 spokojnie trzyma K10+BP+sigma 150-500), a ta BH-00 z udźwigiem 2 kg powinna spokojnie utrzymać 1,5 kg (ale zestawu wyważonego, nie z ob 70-300)

#622 MilanND

MilanND
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 12:38

Witam.
Przeoczyłem trochę ten temat i nie pytałem przed zakupem co do zestawu jaki kurier przytargał mi niecałą godzinę temu. Czasu nie wrócę ale po przeczytaniu tematu chyba źle nie wybrałem.

Mowa tutaj o Benro A630 ex + Benro BH 2

Ma to śmigać póki co z D60 + grip + sigmą 70-200 mm, w zamiarze zmiana body na d300 lub d300s (bliżej lata).

Może w piątek będą pierwsze terenowe testy:)

Panie i Panowie, co myślicie o tym zestawie, da radę?
Uwaga!!! AMATOR!!!

#623 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 14:14

Wg specyfikacji tego sprzętu to taki zestaw powinien być aż za dobry :-)
Poza tym, sigma 70-200/2.8 ma mocowanie statywowe, a to rozwiązuje podstawowy problem czyli wyważenie przypinanego na statyw zestawu. (moim zdaniem gdy mamy długa lufę ale bez mocowania statywowego, to lepiej focić z ręki niż ze statywu, bo ze statywu będą większe drgania niż z reki. Mocowanie statywowe w aparacie nadaje się do używania tego z krótkimi obiektywami)

#624 Leśne Oko

Leśne Oko
  • Użytkownik
  • 318 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 14:22

Co do GoldPhoto i jej statywu w miare dobry zestaw w tym że pamiętaj o nóżkach aby je umocować np za pomocą dodatkowych śrub bo ja po pierwszym fotografowaniu zostawiłem w śniegu . Ciężki jest ale stabilny , osobiście skróciłem go bo denerwowała mnie długość kolumny glównej .

#625 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 20:30

A co myślicie o tych statywach?
Karbonowy

Manfro

Inny manf

Głównie myślałem o makro, więc te "odchylane" wydają mi się praktyczne.
Miał ktoś z tym doświadczenie?
Czy ta przechylana podstawa ma jakiś sens?

Głowica? chciałbym kulową, bo wielu ludzi chwali. te 3D mnie jakoś przerażają ilością pokreteł, ale jeśli stabilniejsze to wolę to niż wygodę.. prosiłbym o jakieś rady doświadczonych użytkowników..

Na razie jestem posiadaczem takiego co na alegrogo chodzą po 30zł.
Nie wiem czego szukać.

O tym wyważeniu też tak sobie myślałem. Na chłopski rozum można to wziąć. Ja to rozwiązałem że zamocowałem aparat na takiej szynie. Na drugim końcu szyny jest mocowanie do statywu, i taśma rzepową usztywniony obiektyw. Ale to trochę kiepskie rozwiązanie. Czy jest jakaś uniwersalna obejma, by można zamontować inne obiektywy bez mocowania statywowego? np. moją sigmę 70-300, ?

#626 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 22:23

O tym wyważeniu też tak sobie myślałem. Na chłopski rozum można to wziąć. Ja to rozwiązałem że zamocowałem aparat na takiej szynie. Na drugim końcu szyny jest mocowanie do statywu, i taśma rzepową usztywniony obiektyw. Ale to trochę kiepskie rozwiązanie. Czy jest jakaś uniwersalna obejma, by można zamontować inne obiektywy bez mocowania statywowego? np. moją sigmę 70-300, ?

Do canona coś tam można dostać: http://allegro.onet.... ... 66537.html , czy do sigmy da coś się przypasować??

Swego czasu na forum było coś takiego: http://www.fotoprzyr... ... vt2418.htm

#627 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 15 grudnia 2011 - 07:56

Dziękuję za zainteresowanie. W sumie mam identyczny patent, z tym że nie mam narzędzi by wykonać taki pierścień, i używam pasków troczących.
Wczoraj doczytałem jeszcze po innych forach. Okazuje się że jest coś takiego produkowanego nawet seryjnie. Koszt ok 300zł. Oczywiście z Manfota.

#628 pioterski

pioterski

Napisano 15 grudnia 2011 - 20:50

gdc, ja miałem podobny problem co Ty. Mam mały aparat i do tego obiektyw 70-300, wyważenie zestawu porównywalne z wyważeniem siekiery :-D

Kupiłem na allegro uchwyt do canona, dokładnie ten:

http://allegro.pl/uc... ... 84765.html

Mój obiektyw ma 82mm a nie 77 ale obręcz jest "elastyczna". Trzeba tylko wywalić oryginalną śrubę i zastąpić ją dłuższą.

Postaram się wrzucić w weekend zdjęcie jak to wygląda.

Generalnie jestem bardzo zadowolony. Sprawdza się i ze statywem i z monopodem zarówno na głowicy kulowej jak i 3D.

#629 PeterBed (Piotr Bednarek)

PeterBed

Napisano 15 grudnia 2011 - 21:09

No i dobrze, że się wypowiedzieli bardziej doświadczenia, bo by przeze mnie jeszcze przepłacił Podwyszyński :-)
pioterski, nikkor 70-300? Wrzuć zdjęcie, wrzuć! ;-)

#630 pioterski

pioterski

Napisano 16 grudnia 2011 - 10:33

PeterBed chciałbym żeby to był nikkor ale to tamron :-) wyobrażam sobie jakie emocje budziłby nikkor z cannonowskim mocowaniem :mrgreen:

Dam zdjęcie tego patentu bo już kiedyś w innym temacie obiecałem. Postaram się dziś albo jutro wieczorem.

#631 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 16 grudnia 2011 - 21:25

A czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć czy jest sens wchodzić w statywy z tą łamaną częścią
jak Manfrotto statyw 055X PRO ?? http://allegro.pl/ma... ... 59358.html

??

#632 PeterBed (Piotr Bednarek)

PeterBed

Napisano 16 grudnia 2011 - 21:31

gdc, masz niską perspektywę na przykład.

#633 pioterski

pioterski

Napisano 17 grudnia 2011 - 10:57

Poniżej zdjęcia mojego Tamrona z Canonowskim mocowaniem.

Jak już wspomniałem średnica obejmy to 77mm a obiektywu coś około 82-3mm, dlatego obejma się lekko rozciągneła ;-)

Dołączona grafika

Ja ją montuje pomiędzy pierścieniem ostrości a przyciskami do sterowania obiektywem. Szerokość obejmy jest idealnie taka sama jak przestrzeni gdzie trzeba ją zamocować (no może z 1mm luzu), więc trzeba to zrobić dokładnie i ostrożnie żeby nie uszkodzić przycisków i nie zablokować pierścienia. Obejmę najlepiej nasuwać od strony filtrów (nie bagnetu).

Po założeniu wygląda to tak. Nawet bez śruby obejma dosyć dobrze trzyma. Ja jestem w trakcie wymiany śruby na ładniejszą. Uchwyt będzie też pomalowany na czarno.

Ostrość nie w tym miejscu co trzeba :oops:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Proporcje między Nikonem D3000 a Tamronem 70-300MM VC USD.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dokupiłem ostatnio gripa. Zapewnia lepszy i wygodniejszy chwyt, co bardzo pomaga podczas fotografowania z dużym obiektywem.

Dołączona grafika

Żeby tylko było więcej czasu na wypady w teren :roll:

#634 MaciejR

MaciejR
  • Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 12:18

:beer: świetny pomysł, zaraz sobie też sprawie taki uchwyt do tamrona. Przed dokręceniem śruby ja dam kilka podkładek żeby mieć pewność że nie zgniotę za mocno plastiku obiektywu
Jak nie brak czasu, to brak słońca......
H50-->E520-->C600D
http://www.garnek.pl/macroz

#635 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 12:42

pioterski, fajnie to wykombinowałeś. W Nikkorze 70-300 VR ten patent nie przejdzie, nie ma miejsca na pierścień mocujący, a szkoda.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#636 pioterski

pioterski

Napisano 17 grudnia 2011 - 13:35

MaciejR, z tym dokręcaniem to ostrożnie. Trzeba zakręcić tyle żeby się tylko obiektyw nie kręcił. Ja nakładałem na śrubę kawałek twardej,gumowej rurki, która ograniczała siłę dokręcania.

Co do kombinowania Ark, to wile go nie było ;-) . Pomiar suwmiarką, potem zamówić i ryzyk fizyk, wejdzie albo nie :-D Jakiś dobry patent na skręcanie muszę tylko wymyślić.
Dziwię się trochę że producenci niektórych obiektywów nie przewidują takiego mocowania :-/

#637 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 13:45

gdc, masz niską perspektywę na przykład.

Nie no .. pomysłów to ja mam az nadto by ten patent wykorzystać :mrgreen:
tylko czy to sie rzeczywiście sprawdza. Chodzi mi o stabilność. Czy odległość wysunięcia na bok tej kolumny jest wtedy regulowana?

Co do tego pierscienia mocowania obiektywu do statywu. Ja mam to samo z Sigmą 70-300.. przełącznik limitera macro jest akurat tam gdzie trzeba by zamontować. Więc daję sobie spokój. Zostaje tylko mój patent na taśmę rzepową, na pewno lepiej stabilizuje. Ale daleko temu do stabilności.

#638 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 18:25

Chodzi mi o stabilność. Czy odległość wysunięcia na bok tej kolumny jest wtedy regulowana? .

Na drugim końcu kolumny (przynajmniej w moim służbowym M 190 jest) powinien być taki haczyk czy metalowa pętelka, na którą podhaczasz jakąś przeciwwagę, ostatecznie można na drugim końcu zawiesić torbę foto

#639 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 17 grudnia 2011 - 19:47

ja tam w swojej frotce(190xdb) obciąłem kolumnę centralną pozostawiając tylko kilka cm. Bardziej zależy mi na niskiej perspektywie niż na foceniu na stojąco(czego praktycznie nie robię)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#640 gdc

gdc
  • Użytkownik
  • 311 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 23:27

Dziękuję serdecznie Kolegom za odpowiedź. Czyli raczej zdecyduję się z tą kolumną, którą można poziomo ustawić. Zawsze to dodatkowy gadżet, który kiedyś może się przydać.
Natomiast do niskiej perspektywy to juz mam pomysł. Ten mój obecny statyw ala Tesco, zdemontuję. Tam jest głowica na aluminiowej rurce. Dokupię drugą rurkę, która będzie wbijana w ziemię. Patent gotowy :)

W swoim szaleństwie chciałem zrobić coś ala fotosniper z Zenita. Kolega miał i całkiem dobrze mi się tym fociło. Niestety trzymanie tego jak strzelby i równoczesne regulowanie pierścienia ostrości odpada. Doczytałem nawet że drewno na strzelby biorą z miazgi korzeniowej orzecha... z nudów poszukałem e-sklepu.. za drewno do obróbki na kolbę 500zł sobie życzą. Gadzet byłby piękny.. ale totalnie niepraktyczny :mrgreen: