Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Statyw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
963 odpowiedzi w tym temacie

#701 Marian

Marian
  • Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 30 sierpnia 2012 - 16:45

Polecam statyw GOLDPHOTO YH314C - doskonała podróbka Manfrotto
- kupiłem niedawno od kolegi z forum w cenie poniżej 200 zł (używka)

Jest ciężki, ale bardzo stabilny - dla mnie zaleta.
Nie licząc blokad wysuwania nóg cały wykonany jest z metalu.

do tego mam głowicę: http://allegro.pl/gl... ... 29132.html

jasne, ostatnio z kumplem byliśmy na zasiadce na czaple na stawo-bagnach. W obawie o sprzęty statyw mocno wbiliśmy w muł by nie było ryzyka wywrotki. Mamy się już zbierać, kolega ostatnie poprawki, przesuwki i nagle coś strzela - nie był to wystrzał z polowania a złamana noga statywu goldphoto :) Pękła u samej góry na złączu. Żeby było po równo na następnej zasiadce wyciągam nogi mojej sherpy z błota - bez gumki :)
To tyle w kwestii statywów do 400zł.

#702 August

August

Napisano 30 sierpnia 2012 - 19:57

mils, poszukaj oferty Benro typ A.
To bardzo porządne statywy, niestety ludzie się o tym zdążyli przekonać i firma podniosła ceny. Ale do 350 PLN coś powinieneś razem z głowicą kulową znaleźć. Osobiście polecam któryś na zatrzaski, ja mam z gwintem i szczególnie zimą jest to rozwiązanie niewygodne.
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#703 mils

mils
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 30 sierpnia 2012 - 22:39

August, dzięki za info. Przeglądałem ofertę Benro wcześniej, przeglądam i teraz. Jednak nie potrafię znaleźć żadnego z odkręcaną kolumną centralną. Co Slik PRO 330 DX i Velbon Sherpa 435R mają. Obcinanie nie wchodzi w rachubę.
500D+BG-E5 | EF 70-200 f/4 L USM | 18-55 IS | Panasonic Fz7 + Raynox DCR-250

www.mils-photo.weebly.com

#704 Girdian

Girdian

Napisano 31 sierpnia 2012 - 04:22

mils, jeśli chcesz odkręcaną kolumnę dla niskiej perspektywy to pomyśl o ground pod, ja sobie zrobiłem z starej patelni i wyniosło mnie to 13zł (bo tyle kosztowała śruba od kosiarki amerykańskiej :mrgreen: ) . Ja mam Statyw Benro i jestem zadowolony ale mój kosztował więcej niż chcesz wydać.

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#705 mils

mils
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 06 września 2012 - 13:16

Ostatecznie kupiłem SLIK Pro 330DX. Jestem zadowolony na razie. Po dłuższych testach w terenie będę mógł powiedzieć coś więcej. Co do niskiej perspektywy to przy odpowiednim ustawieniu statywu (odwrócona kolumna) i obróceniu uchwytu statywowego dla 70-200 do góry. Można uzyskać nawet kilku cm wysokość od ziemi ;).

#706 zbirr

zbirr
  • Małomówny
  • 2 postów

Napisano 23 września 2012 - 10:07

warty uwagi jest benro a 297 m... coś tam 5, 6 czy 7. na statywie mam kulowa głowicę frotki i jest stabilnie. statyw ma tę zaletę że ma możliwość praktycznie dowolnej konfiguracji/ustawienia kolumny centralnej. odwrotnie i poziomo bez problemu, nawet chyba pod kątem. nogi rozkładają się prawie płasko, po ustawieniu kolumny centralnej poziomo minimalna wysokość statywu to coś około 30-40cm. zestawu nie mam specjalnie cięzkiego. 50D + jupiter 21m czy 50D + mieszek z sankami + jakaś 135mm ewentualnie tokina 200mm czy wspomniany jupiter 200mm. jest mega stabilnie. w zestawie jest pokrowiec (ciut przy mały bo głowica wystaje z pokrowca ale to nie problem). pokrowiec z codury albo czegoś w ten deseń. w pokrowcu znajdziemy kluczyk do dokręcania śrub oraz kolce które chyba w frotce trzeba kupić oddzielnie.
statyw kupiłem ze 3 lata temu, dałem za niego coś około 350zł i mogę go szczerze polecić.
pozdr.

#707 Marian

Marian
  • Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 26 września 2012 - 02:35

Pytanie do Was koledzy bo zupełnie zapomniałem jak się nazywa to ustrojstwo. Statyw do uzyskania żabiej perspektywy, niech ktoś podpowie pls.

#708 mils

mils
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 26 września 2012 - 09:18

Groundpod?

#709 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 26 września 2012 - 10:01

http://fotoptaki.art...pic.php?p=20784

#710 Marian

Marian
  • Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 26 września 2012 - 14:41

Groundpod?

o to chodziło :) Dzięki koledzy.

#711 Girdian

Girdian

Napisano 26 września 2012 - 17:52

Groundpod?

U mnie to jest patelnia z śrubą :-P

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#712 pietrucha6

pietrucha6
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 18:33

Pozwolę sobie odkopać temat. Zbliża się gwiazdka, więc postanowiłem sobie zrobić prezent w postaci statywu. Po ostatnim wypadzie i trzymaniu aparatu przez 5h zrozumiałem, że prędzej czy później będzie to konieczność. Czytałem temat i zauważyłem, że sporo osób chwali Benro i znalazłem model A-550EX (był o nim temat i podobno solidny sprzęt) tylko z głowicą 3d HD-28. I tu pojawia się pytanie. Chyba większość z Was korzysta z głowic kulowych. Ktoś się orientuje jak sprawdzają się 3d? Spotkałem również manfrotto po (chyba) okazyjnej cenie.
http://allegro.pl/ma... ... 87812.html

Proszę w miarę możliwości o pomoc i ewentualne propozycje. Cena statywu + głowicy ~500zł ;-)

#713 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 19:01

pietrucha6, posiadam Benro A-550 EX + głowica kulowa Benro BH-2. Używam go w połączeniu z 7D + grip + 400 5.6. Co tu dużo pisać, statyw jest stabilny i to się liczy. Problemem jak dla mnie jest zejście do niskiej perspektywy. Kolumny nie da się zdemontować. Po jej obcięciu perspektywa jest nadal za wysoka. Nogi nie rozkładają się na płasko, gdyż w statywie zamontowane są blokady. Dlatego do niskiej perspektywy należy zaopatrzyć się w alternatywne rozwiązanie - worek z grochem/groundpod. Co do głowicy, to jej dużą zaletą jest płytka pod stopkę statywową, która jest duża i masywna. Głowica chodzi płynnie, choć u mnie wymaga przesmarowania po ok. 2 latach użytkowania. Do całości dostałem fajny pokrowiec. Całość za 479zł, więc za te pieniądze zdecydowanie dobry produkt. Na dzień dzisiejszy do 500zł zdecydowanie kupiłbym coś z oferty Benro, chyba że miałbym trochę większy budżet, wtedy kupiłbym Manfrotto 055XPROB + 498RC.

Pozdrawiam

#714 pietrucha6

pietrucha6
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 19:30

lucas_g, dzięki za odpowiedź. Co do statywu mnie utwierdziłeś w wyborze. Nie myślałem o wykorzystywaniu go do niskiej perspektywy, więc nie będzie to raczej dla mnie wadą ;-) . Teraz tylko proszę kogoś o wypowiedź na temat głowicy hd-28. Czy warto brać cały zestaw(hd-28 + A-550 EX) czy lepiej nogi oddzielnie i dokupić tą głowicę kulową Benro BH-2? :->

#715 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 19:36

pietrucha6, z jakim szkłem będziesz go głównie używał??

#716 pietrucha6

pietrucha6
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 19:39

na razie tylko kit 18-105, docelowo nikkor 300 f/4 + grip dlatego chciałbym kupić coś, czego za rok czy dwa nie będę musiał wymieniać i co wytrzyma trochę większy ciężar ;-).

#717 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 19:43

Jeśli ma to być 300/4, to zdecydowanie bierz kulową. 3D do tele nie bardzo się nadaje, za to kulowa zapewnia Ci płynną i szybką pracę w każdej płaszczyźnie, a to przy foceniu pierzastych jest bardzo istotne.

#718 pietrucha6

pietrucha6
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 19:51

Dziękuję Ci za szybką pomoc, zdecydowałem się na A-550EX + BH-2. Na nikoniarzach też zachwalają taki zestaw. Myślę że będzie spełniał moje oczekiwania. Jeszcze raz wielkie dzięki ;-) .

#719 August

August

Napisano 26 listopada 2012 - 22:30

Ja od kilku lat używam Benro A297 (n6) który ma tę zaletę, że kolumnę centralną można wyjąć i przełożyć w położeniu poziomym - dzięki czemu można także zejść niżej.
Mam do niego kulową BH2 i 3D HD-18 których zaletą jest to, że mają wspólną płytkę mocującą. dzięki temu mam po pierwsze dwie płytki a po drugie żądnego problemu przy przezbrajaniu głowic. Ale przyznam, że ostatnio zdecydowanie częściej używam kulowej, ze względu na szybkość ustawienia aparatu. Statyw jest ciężki - ale bardzo stabilny. Za wadę uważam jednak blokady pokrętłowe - w mrozie potrafią zawodzić, zatrzaski sprawdzają się lepiej.
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#720 pietrucha6

pietrucha6
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 23:02

August, dziękuję za wypowiedź. Twój statyw faktycznie jest cięższy o jakieś pól kilo od A-550EX, ale delikatnie wykracza za mój budżet. Waga mi akurat nie przeszkadza bo stabilność to podstawa i liczę się z tym że coś za coś. W a 550-ex blokady są na zatrzask- zobaczymy jak się sprawdzą :-D .