@siwy49 zdecydowałem się na Manfrotto ze względu na obracaną kolumnę i znajomość marki. Zasięgnąłem też opinii znajomych korzystających ze statywów z włókna węglowego (Sirui, Benro, Triopo), a także właśnie tego Manfrotto. Co do triopo, spotkałem się ze skrajnymi opiniami i odniosłem wrażenie, że jakość tych statywów jest bardzo nierówna. Nie chciałem tego sprawdzać na własnej skórze ani bawić się we własnoręczne rozkręcanie i dopieszczanie tego, co fabryka spaprała.
Głowicę gimbalową uważam za kompletne nieporozumienie dla sprzętu mniejszego niż 300/2.8 czy 500/4, a takiego obiektywu nie posiadam. Ptaki i dzikie zwierzęta fotografuję bardzo rzadko.
jednak pomimo swojej dużej wytrzymałości są bardzo wrażliwe na wszelkiego rodzaju uderzeni
Wiem, że to gruba przesada i nie brałem w ogóle tego komentarza pod uwagę.
Zobacz statywy Gitzo (światowy lider w produkcji statywów)a używają je najlepsi fotograficy przyrody są grafitowe i nie słyszałem jeszcze żeby je ktoś negatywnie krytykował.
Nie miałem w planach Gitzo i nie zamierzam wydawać tyle pieniędzy na statyw. Triopo to nie Gitzo.
Mam wrażenie, że Twoja tyrada wynika z tego, że przeszła Ci koło nosa okazja na sprzedanie swojego zestawu.
Sprzedaję dlatego iż kupiłem statyw Gitzo i głowicę WIMBERLEY.
Szczerze gratuluję. Dlaczego wymieniłeś na Gitzo? Czyżby jakieś luzy wynikające z eksploatacji? Zużycie materiału?
Użytkownik Monastor edytował ten post 06 stycznia 2014 - 20:45