Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Statyw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
963 odpowiedzi w tym temacie

#761 Monastor

Monastor

Napisano 01 grudnia 2013 - 22:51

Dołączę się do tematu. Moja frotka 190b po przeszło dekadzie użytkowania ma już dosyć i szukam czegoś w granicach 600 zł (900 licząc z głowicą bo mam jeszcze sprawną 3D od Manfrotto ale ona bardzo kiepsko znosi cięższe szkła).

Zastanawiam się nad Triopo GT-3228X8C Carbon + Triopo B-3. Czy ktoś korzysta z takiego zestawu (lub choćby sprzętu tej firmy) i może się na jego temat wypowiedzieć?

Jeśli chodzi o górną granicę tego, co zamierzam na nim stawiać to może  70D + Sigma 100-300/4, sporadycznie z jakimś dodatkowym osprzętem ale zawsze poniżej 4 kilo łącznie.

Użytkownik Monastor edytował ten post 01 grudnia 2013 - 22:55

#762 siwy49

siwy49
  • Użytkownik
  • 284 postów

Napisano 02 grudnia 2013 - 10:18

Zastanawiam się nad Triopo GT-3228X8C Carbon + Triopo B-3.

Ja używam statywu Triopo GT-3228X8C z głowicą Triopo DG-3 i jestem jak na razie zadowolony.

#763 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 02 grudnia 2013 - 10:56

@Monastor, ja od jakiegoś roku używam głowicy Triopo DG-3 i złego słowa powiedzieć o niej nie mogę. Początkowo używałem jej z sigmą 150-500 teraz z canonem 400 f/5.6. Co do statywu to "GT-3228X8C Carbon" nie używałem nigdy. Ogólnie jeśli chodzi o statywy carbonowe no nie mam do nich przekonania jeśli chodzi o fotografię przyrodniczą zwłaszcza używanie ich w trudnych warunkach. Mają swoje zaletęety - są lżejsze i włukno węglowe bardzo dobrze tłumi drgania, jednak pomimo swojej dużej wytrzymałości są bardzo wrażliwe na wszelkiego rodzaju uderzenia. Dlatego wybrałem "pancerny" manfrotto 055XPROB. Spadł mi nie raz, używany był w celach obronnych, jeździ cały czas gdzieś na dnie bagażnika przez to wszystko ma trochę otarć i wgnieceń. Jestem przekonany, że nie ma takiego carbona który by to wszystko wytrzymał. Ma wadę - jest ciężki ale coś za coś.

Użytkownik Argo edytował ten post 02 grudnia 2013 - 10:58

Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#764 piotr14 (Piotr)

piotr14

Napisano 02 grudnia 2013 - 16:10

@niemar,@szycho,dzięki panowie też chyba go kupię :closedeyes:

#765 Monastor

Monastor

Napisano 02 grudnia 2013 - 18:43

@siwy49 od jak dawna go masz i co na nim wieszasz?

#766 siwy49

siwy49
  • Użytkownik
  • 284 postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 11:09

@siwy49 od jak dawna go masz i co na nim wieszasz?

Mam go od wiosny - używałem go codziennie aż do połowy września, nigdy mnie niezawiódł

#767 artemis (Marzena)

artemis
  • Małomówny
  • 9 postów

Napisano 12 grudnia 2013 - 13:37

Dostałem niejako w spadku silka 330. Warto toto coś jest? Do użytko z jakimś bezlusterkowcem/małą lustrzanką.

#768 christoo

christoo
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 02 stycznia 2014 - 13:09

Panowie szukam jakiegoś zestawu do 750 zł- sprzęt może być używany!
Zastosowanie :makro a w przyszłości mam nadzieję jakieś zdjęcia ssaków z czatowni... :)
Pozdrawiam

#769 siwy49

siwy49
  • Użytkownik
  • 284 postów

Napisano 02 stycznia 2014 - 17:40

Panowie szukam jakiegoś zestawu do 750 zł- sprzęt może być używany!
Zastosowanie :makro a w przyszłości mam nadzieję jakieś zdjęcia ssaków z czatowni... :)
Pozdrawiam

Mam do sprzedania: komplet - Głowica Triopo DG-3 + Statyw Triopo GT-3228X8C - cena 1000zł. + koszt wysyłki.
Kontakt na prv, podaj nr tel. to może się dogadamy.

#770 Monastor

Monastor

Napisano 06 stycznia 2014 - 14:10

Zdecydowałem się na Manfrotto 055XPROB i głowicę kulową Triopo B-3, pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Zobaczymy jak się będzie sprawować podczas eksploatacji.

#771 siwy49

siwy49
  • Użytkownik
  • 284 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 17:07

Zdecydowałem się na Manfrotto 055XPROB i głowicę kulową Triopo B-3, pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Zobaczymy jak się będzie sprawować podczas eksploatacji.

Nie rozumiem Twojej decyzji zastanawiałeś się na zakupem statywu Triopo GT-3228X8C a tu nagle kupujesz Manfrotto 055XPROB, który ma o wiele gorsze parametry od Triopo np: udźwig Triopo 18kg, a Manfrotto tylko 7kg.
Pewnie zasugerowałeś opinią Argo, że statywy grafitowe "jednak pomimo swojej dużej wytrzymałości są bardzo wrażliwe na wszelkiego rodzaju uderzenia."
Jedna wielka bzdura!
Zobacz statywy Gitzo (światowy lider w produkcji statywów)a używają je najlepsi fotograficy przyrody są grafitowe i nie słyszałem jeszcze żeby je ktoś negatywnie krytykował.
Kupowanie po za tym głowicy kulowej jeżeli zamierzasz fotografować np: ptaki, dzikie zwierzęta itd. to już zwykłe nieporozumienie - chyba że sugerowałeś wyłącznie ceną.
Ja post wyżej napisałem że mam do sprzedania Głowica Triopo DG-3 + Statyw Triopo GT-3228X8C co do ceny może byśmy się dogadali.
Sprzedaję dlatego iż kupiłem statyw Gitzo i głowicę WIMBERLEY.

#772 cybulorz (Szymon Cybulski)

cybulorz
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 17:23

Kupowanie po za tym głowicy kulowej jeżeli zamierzasz fotografować np: ptaki, dzikie zwierzęta itd. to już zwykłe nieporozumienie - chyba że sugerowałeś wyłącznie ceną.

@siwy49 nie do końca się z Tobą zgodzę. Jeżeli fotografujesz wyłącznie z zasiadki, czy czatowni i używasz obiektywów stałoogniskowych to głowica gimbałowa jest jak najbardziej OK - raz poziomujesz statyw i spoko. Ale jeżeli zamierzasz fotografować z podchodu, to dużo wygodniejsza jest głowica kulowa. Mam obydwa rodzaje i używam ich w zależności od potrzeby:)

#773 siwy49

siwy49
  • Użytkownik
  • 284 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 17:38

Ale jeżeli zamierzasz fotografować z podchodu, to dużo wygodniejsza jest głowica kulowa. Mam obydwa rodzaje i używam ich w zależności od potrzeby:)

Zgadzam się z tym że przy długich i zarazem ciężkich teleobiektywach to głowica kulowa to już nie bardzo, zresztą niema rzeczy super uniwersalnych, więc ja z dwojga złego wolę gimbala, głowica kulowa zawsze mnie irytowała, w swojej karierze miałem niejedną. :)

#774 Monastor

Monastor

Napisano 06 stycznia 2014 - 20:20

@siwy49 zdecydowałem się na Manfrotto ze względu na obracaną kolumnę i znajomość marki. Zasięgnąłem też opinii znajomych korzystających ze statywów z włókna węglowego (Sirui, Benro, Triopo), a także właśnie tego Manfrotto. Co do triopo, spotkałem się ze skrajnymi opiniami i odniosłem wrażenie, że jakość tych statywów jest bardzo nierówna. Nie chciałem tego sprawdzać na własnej skórze ani bawić się we własnoręczne rozkręcanie i dopieszczanie tego, co fabryka spaprała.

Głowicę gimbalową uważam za kompletne nieporozumienie dla sprzętu mniejszego niż 300/2.8 czy 500/4, a takiego obiektywu nie posiadam. Ptaki i dzikie zwierzęta fotografuję bardzo rzadko. 

jednak pomimo swojej dużej wytrzymałości są bardzo wrażliwe na wszelkiego rodzaju uderzeni

Wiem, że to gruba przesada i nie brałem w ogóle tego komentarza pod uwagę.

Zobacz statywy Gitzo (światowy lider w produkcji statywów)a używają je najlepsi fotograficy przyrody są grafitowe i nie słyszałem jeszcze żeby je ktoś negatywnie krytykował.

Nie miałem w planach Gitzo i nie zamierzam wydawać tyle pieniędzy na statyw. Triopo to nie Gitzo.

Mam wrażenie, że Twoja tyrada wynika z tego, że przeszła Ci koło nosa okazja na sprzedanie swojego zestawu. 

Sprzedaję dlatego iż kupiłem statyw Gitzo i głowicę WIMBERLEY.

Szczerze gratuluję. Dlaczego wymieniłeś na Gitzo? Czyżby jakieś luzy wynikające z eksploatacji? Zużycie materiału?

Użytkownik Monastor edytował ten post 06 stycznia 2014 - 20:45

#775 siwy49

siwy49
  • Użytkownik
  • 284 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 21:47

Mam wrażenie, że Twoja tyrada wynika z tego, że przeszła Ci koło nosa okazja na sprzedanie swojego zestawu.

Wcześniejszy post napisałem tylko dlatego iż wcześniej byłeś zainteresowany takim zestawem, a pisanie " przeszła Ci koło nosa okazja na sprzedanie swojego zestawu" jest po prostu niesmaczna i niekulturalna.
Dla mnie czy sprzedam czy nie sprzedam to tyle co pryszcz.

Szczerze gratuluję. Dlaczego wymieniłeś na Gitzo? Czyżby jakieś luzy wynikające z eksploatacji? Zużycie materiału?

Wymieniłem dla tego że będę stawiał na statywie zestaw za ponad 50tyś.zł.

Zestaw Triopo jest w pełni sprawny, używa go wiele fotografujących nawet na tym forum i go sobie chwali np. kol. rafiboj.
Jeśli chcesz wiedzieć to kupiłem nie jeden, a dwa statywy Gitzo, ponieważ zawsze używam do zdjęć dwa zestawy w mojej czatowni.
Przepraszam Wszystkich, którzy to czytają bo wygląda to na chwalenie się, ale nie mam takiego zamiaru.

#776 Jeleń150 (Patryk)

Jeleń150
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 17:26

Potrzebuje statywu do czatowni.. Będę na nim stawiał Nikona d3100+Tamron 70-300 usd.Cena do 300-330zł

Zastanawiałem się nad:

Velbon Sherpa 750R co o nim myślicie?czy ten statyw się nada?czy ktoś go używa?

Jest jakiś lepszy statyw w tej cenie?

Pozdrawiam

Patryk

#777 Roby

Roby

Napisano 09 stycznia 2014 - 20:31

Zbędna dyskusja została przeniesiona do archiwum, natomiast Ataman i siwy49 otrzymali po tygodniowym banie.

#778 cybulorz (Szymon Cybulski)

cybulorz
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 22:48

@Jeleń150 nie miałem nigdy Velbona Sherpy 750R i trudno mi coś na jego temat powiedzieć, ale kilka lat wstecz posiadałem jakiś statyw tej firmy, który używałem z Panasonikiem FZ - 7 i z tego co pamiętam, to jakość wykonania była bardzo mizerna i szybko się rozleciał (był to statyw z głowicą 3D za niewielkie pieniądze). Z tego co widzę to ten Velbon też ma głowice 3D, która moim zdaniem średnio się nadaje do twoich zastosowań. Z moich doświadczeń mogę polecić firmę Benro, statywy są dość solidnie wykonane i za 300-350zł spokojnie kupisz z głowicą kulową o której nie dawno toczyła się tu zażarta dyskusja ;)  np. taki: http://fotozakupy.pl...okrowiec,10015s

Wydaje mi się, że do Twojego zestawu spokojnie wystarczy.

#779 August

August

Napisano 09 stycznia 2014 - 23:50

Benro mocno podrożały odkąd weszły na rynek (ja swój kupowałem chyba z 5 lat temu) ale są naprawdę porządne.

Można też sobie tak dobrać głowicę kulową i 3D aby miały wspólną płytkę mocującą - wtedy nie dość że masz zapas (np. jedna na stałe przy body, druga przy teleobiektywie) to jeszcze nie musisz się martwić kiedy zmieniasz głowicę.

To co jeszcze polecę to jednak statyw na zatrzaski a nie na gwint - latem jeszcze nie jest źle, ale zimą przy mrozie, albo w błocie i piasku trzeba o gwint bardzo dbać, bo lubi zamarznąć albo się zatrzeć.

<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#780 Maxx-69

Maxx-69
  • Małomówny
  • 7 postów

Napisano 14 stycznia 2014 - 18:50

Dołączę się do dyskusji, wiele czytałem i rozważałem cenowo też, wybrałem Benro A-650 EX + BH2 i jestem baaardzo zadowolony , dokupiłem płytkę mocującą i teraz mogę przepinać szkła. Podsyłam link choć chwilowy brak ale cena !!!  467 zł myślę iż warto się nad tym zastanowić.

http://www.accord-fo...wiec_p3528.html

Użytkownik Maxx-69 edytował ten post 14 stycznia 2014 - 18:50