i wtedy człowiek zaczyna się zastanawiać czy nie dołożyć do Gitzo
Kto wie czy właśnie taki nie będzie finał
@lukasz.drobot @fro Jakich używacie modeli Gitzo?
Napisano 17 lutego 2019 - 11:57
i wtedy człowiek zaczyna się zastanawiać czy nie dołożyć do Gitzo
Kto wie czy właśnie taki nie będzie finał
Napisano 17 lutego 2019 - 19:45
Nikkor 600mm f4 VR? Czy najnowszy FL?
RRS, Gitzo, Wimberley to bez wątpienia najwyższa półka.
Ja sobie bardzo chwale Benro TMA38CL tylko używam 4kg zestawu.
Na 600 f4 wydaje mi się nie najlepszym rozwiązaniem.
Wildlife Photography
Napisano 18 lutego 2019 - 00:27
Ja mam gitzo systematic L, seria4, 3sekcje, a zestaw mam też ciężki, ponad 6kg.
Użytkownik fro edytował ten post 18 lutego 2019 - 00:29
Napisano 19 lutego 2019 - 06:50
W moim przypadku to GT3330LS "bezkolumnowy", jest bardzo stabilny. Waży 2,7kg, udźwig 18 kg.
Teraz nosi ze mną ok. 7-8 kg. (AFI 400 2.8 niestety sam waży ok 6.5 kg).
Użytkownik lukasz.drobot edytował ten post 19 lutego 2019 - 06:53
Napisano 24 lutego 2019 - 09:44
Witam. Mam pytanie odnośnie wyboru głowicy do statywu. W chwili obecnej mój zestaw to C 50D + C 400 5.6 + statyw Triopo MX 1327 + głowica kulowa Benro BH -1. Głowica, którą posiadam niestety nie daje rady z aparatem i obiektywem. Chciałby zakupić porządną głowicę pod ten zestaw. W tym przypadku czy inwestować w głowicę gimbalową np. Bero GH 2, czy też może głowicę wideo. Co powinno najlepiej się sprawdzić pod takim zestawem?
Canon Eos 50d + Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6
Napisano 02 marca 2019 - 13:21
Podepnę się trochę pod pytanie chuck_1 w kwestii wyboru głowicy gimbalowej, bo rozważam zmianę (aktualnie mam kulową Triopo B-2). Rozważam dwie opcje: Benro GH2 lub Triopo DG-3. Różnica w cenie jest dość znacząca, stąd moje pytanie: czy różnica w cenie odzwierciedla również różnice w jakości tych dwóch głowic? Innymi słowy - warto dołożyć do Benro GH2?
Pod gimbala pewnie przydałaby się również podstawa poziomująca? Przeglądając dostępne możliwości w oko wpadła mi Manfrotto MN438 - czy ktoś z forumowiczów korzystał z tej podstawy i mógłby podzielić się wrażeniami?
Głowica będzie podpięta pod statyw Benro A3570F, z kolei do głowicy jako docelowy zestaw będę podpinał Nikona d7200 + Tamron 150-600 G2.
Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie!
Użytkownik Saint edytował ten post 02 marca 2019 - 13:22
jakubszymkowiak.wordpress.com
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
Napisano 02 marca 2019 - 15:38
Może nie do końca odpowiadając na Twoje pytanie: IMHO Głowica gimbalową średnio sprawdzi się do zooma. Ja wybrałbym głowicę video z przeciwwagą. Ale to moje zdanie.
Napisano 05 marca 2019 - 20:08
Może nie do końca odpowiadając na Twoje pytanie: IMHO Głowica gimbalową średnio sprawdzi się do zooma. Ja wybrałbym głowicę video z przeciwwagą. Ale to moje zdanie.
Każda rada jest cenna, więc dzięki za odpowiedź! Czy mógłbyś rozwinąć, dlaczego przy zoomie gimbal średnio się sprawdzi? Masz na myśli ciągłą konieczność wyważania zestawu po zmianie ogniskowej?
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
Napisano 05 marca 2019 - 22:38
Każda rada jest cenna, więc dzięki za odpowiedź! Czy mógłbyś rozwinąć, dlaczego przy zoomie gimbal średnio się sprawdzi? Masz na myśli ciągłą konieczność wyważania zestawu po zmianie ogniskowej?
Tak. Dokładnie o to.
Napisano 05 marca 2019 - 22:58
Zawsze można zablokować na ogniskowej która będzie naszą podstawową. Przy zmianie ogniskowej nadal będziesz mógł zrobić zdjęcie.
Używałem Triopo DG-2 a teraz Benro GH2 obiektywy Sigma Sport 150-600/Nikkor 300 f2.8 VR II. Zdecydowanie lepsze wykonanie po stronie Benro. Tak samo praca głowicy.
Wildlife Photography
Napisano 07 marca 2019 - 22:13
Pod obiektyw Sigma 500/4,5 z Nikonem 300S i Tamron 150-600 z Nikonem 7000 używamy głowic video i świetnie się sprawują .
Ja bym do tego tylko dodał, że zazwyczaj są znacznie lżejsze od gimbali. Chociaż z drugiej strony w czatowni niczego lepszego od gimbala się chyba nie wymyśli.
Napisano 10 marca 2019 - 18:09
co byscie polecili pod canon 7dmkII & sigma 150-600 60 % to podchody 40% czatownia, niestety budzet mały bo tylko 1200 zł (statyw z głowicą)
Napisano 10 marca 2019 - 19:55
Przed głowicą video miałem Triopo DG-3 .Fotografuję w różnych sytuacjach i stawiam jednak na video .Pozdrawiam .
O, to ja też preferuję głowicę video. Od wielu lat jako statywu używam Manfrotto 055 PRO-B i jestem zadowolony.Przed głowicą video miałem Triopo DG-3 .Fotografuję w różnych sytuacjach i stawiam jednak na video .Pozdrawiam .
Użytkownik Ariston edytował ten post 10 marca 2019 - 19:56
Napisano 12 marca 2019 - 20:17
Dziękuję wszystkim za opinie!
fro myślałem o tej konieczności ponownego wyważania zestawu po zmianie ogniskowej, ale nie wiem czy w mojej sytuacji to będzie rzeczywiście aż taki problem. Generalnie z zasiadki najczęściej fotografuję w wąskim zakresie ogniskowych, a zgaduję że zmiana np. +/- 50mm nie spowoduje utraty funkcjonalności głowicy. Ewentualnie poruszając się w większym zakresie, np. 400-600 mm, zawsze można wyważyć zestaw w połowie używanego zakresu i wtedy zwiększając/zmniejszając ogniskową balans może nie będzie idealny, ale komfort pracy nadal lepszy niż na kulowej. Choć przyznam, że to czysto teoretyczne rozważania, bo nie miałem do tej pory do czynienia z gimbalem.
W międzyczasie przeczytałem wątek kurdeniewiemco z testem Gitzo GHFG1 i zastanawiam się nad zainwestowaniem w ten sprzęt. Cena w porównaniu z Benro czy Triopo zdecydowanie większa, ale z drugiej strony to inwestycja na lata. W sieci sporo pozytywnych opinii można przeczytać na temat tej głowicy, a co ważniejsze kurdeniewiemco chwali, fro z tego co widziałem też masz pozytywne odczucia nt. Gitzo - jednak w dobie sponsorowanych artykułów w sieci informacja z pierwszej ręki od forumowiczów najcenniejsza! Poza tym, porównując fotki Gitzo mam wrażenie, że jest mniejsza/zgrabniejsza niż np. Benro, choć nie mogłem nigdzie znaleźć jej dokładnych wymiarów.
Napisano 13 marca 2019 - 11:17
Z mojego doświadczenia wynika, że statyw do podchodu jest bardzo uciążliwy. Znacznie wygodniej i skuteczniej fotografuje się z monopodu, najlepiej z głowicą monopodową. Noszę wtedy zestaw gotowy do "strzału" z monopodem ustawionem na wysokość oka w przyklęku. Monopod nie musi być jakiś super do ciężkich zestawów, bo i tak jest zawyczaj prawie całkiem złożony więc stabilności mu nie brakuje. To z podchodu do sierściaków, natomiast do ptaków i w czatowni to zupełnie inna sprawa, bez statywu i głowicy raczej się nie obejdzie. Jeżeli ma być tanio to jakiś statyw Benro np.https://www.fotoplus...sClassic-TGP17A taki jak w linku lub podobny.
Odnośnie głowicy to sprawa jest jeszcze trudniejsza do doradzania, na pewno bedę odradzał jakąkolwiek kulową do takich zastosowań. Wybór jest pomiedzy gimbalem a głowicą filmową. Gimbale jednak są drogie i przy Twoim budżecie raczej odpadają. Zostaje więc głowica filmowa. Sam używam niekiedy na przemian z gimbalem takiej glowicy kupionej ponad 15-cie lat temu z statywem Velbon Sherpa. Widziałem ostatnio taką w ofercie sklepu, jeżeli znajdę to podam link. Moim zdaniem jest to najtańsza alternatywa do takiego zestawu która na początek może podołać https://www.fotoplus...-glowica-PH-368
co byscie polecili pod canon 7dmkII & sigma 150-600 60 % to podchody 40% czatownia, niestety budzet mały bo tylko 1200 zł (statyw z głowicą)
Użytkownik mmluty edytował ten post 13 marca 2019 - 11:20
Napisano 13 marca 2019 - 12:14
@Saint : Faktycznie trudno radzić bo oczekiwania są różne. Gdybyś miał obiektyw stałoogniskowy to gimbal byłby najlepszym rozwiązaniem - wygodnym i na lata. Oczywiście można próbować zrobić tak jak napisałeś - ale to kompromis i czy w takiej sytuacji jest sens wydawać kasę na gimbal? Kulową odradzam, ale głowica video z obiektywem zmiennoogniskowym da Ci ten sam poziom wygody co gimbal z zoomem, a zaoszczędzisz pieniądze. Główną zaletą gimbala jest to, że jak go puścisz zostanie dokładnie w takiej pozycji jak go zostawiłeś. Źle wyważony będzie opadał obiektywem lub aparatem w dół i w takiej sytuacji głowica video z odpowiednio dobraną przeciwwagą będzie miała tą zaletę, że aparat również nie zostanie w pozycji "wycelowany na obiekt", ale wróci od pozycji horyzontalnej. Głowica z przeciwwagą stawia lekki opór (chęć powrotu) ale to jest IMHO korzystne dla płynności panoramowania itp.
Ja mam bardzo ciężki zestaw - przekraczający 6kg - Gitzo daje radę, ale wimberley byłby chyba ciut lepszym wyborem. Benro nie miałem i nawet nie widziałem na żywo.
Użytkownik fro edytował ten post 13 marca 2019 - 12:15
Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|
[S] Statyw Manfrotto 055XPROB |
|
|
|
Statyw carbon Manfrotto 190CXPRO3 |
|
|
|
Statywy oświetleniowe Quantum i modyfikatory światła. |