Statyw
Napisano 10 lutego 2009 - 08:42
Napisano 10 lutego 2009 - 13:50
teraz pochwal sie glowica , bo juz chyba ja masz
#143 (Karolina Myroniuk)
Napisano 10 lutego 2009 - 13:52
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 10 lutego 2009 - 17:44
Póki co, jutro do mnie przyjeżdżają te same nóżki, które kupiła Qelka
Napisano 10 lutego 2009 - 18:26
Napisano 10 lutego 2009 - 20:49
Na Gitzo mnie nie stać... Mam prostą Benro, ale bardziej zaawansowanej nie kupię:
http://www.tomwebste... ... nroks2.htm
Manfrotto? Opinie są podzielone... W tym smutnym kraju praktycznie nie ma wyboru (przynajmniej w porównaniu z resztą świata), a jakiekolwiek sprowadzanie w tej chwili szybko i skutecznie rozbija pysk na kursie dolara/euro...
#147 (Karolina Myroniuk)
Napisano 11 lutego 2009 - 18:37
Doszła dziś głowica wczoraj o 23 puściłam przelew a dziś już dojechała , to się nazywa obsługa klienta niestety głowicę kurier zawiózł do moich rodziców także i tak ją dopadnę dopiero jutro w swoje ręce
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Napisano 11 lutego 2009 - 20:21
taki jak na tej focie w LD
http://ttbb.biz/450D....XSI-450D.6.jpg
Ja dziś dostałem frotę (też ekspresowo przysłana z fotozakupy.pl) Jutro wieczorem będzie testowanko :->
#149 (Karolina Myroniuk)
Napisano 11 lutego 2009 - 20:25
jak ja dostałam frotkę to zgieło mnie w pół. W porównaiu z moim wcześniejszym statywem firmy x-plastik fantastik to cholerstwo waży chyba więcej niż moje dziecko. Ale wykonanie i stabilność powala. Warto było dać te kilka stów a nie kisić na głupoty w portfelu.
Wybrałeś już głowicę ? Jutro wrzucę fotki swojego zestawu.
#151 (Michał Vogelgesang)
Napisano 12 lutego 2009 - 21:08
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 12 lutego 2009 - 21:15
Jakoś tak wyszło,
ŁUKASZ
zapraszam na http://www.fmix.pl/zdjecia/25960/1
D80 / MB-D80 / SB 800 / N 17-55 f 2.8 / N 105 VR f 2.8 / N 300 f 4.0
"...Nie ma w życiu rzeczy nie możliwych, Tylko trzeba do nich dążyć..."
#153 (Karolina Myroniuk)
Napisano 12 lutego 2009 - 22:32
Fotosc zdjęcia wrzucę jednak jutro, dziś zestaw został na tzw. "zadupiu" u moich rodziców, gdzie mam go zamiar przetestować. Niezależnie od pogody. Dziś cały dzień szaro i padał śnieg. Moje pierwsze wrażenia w porównaniu z tym co miałam. Wielka, solidna i pancerna pucha od której męża będzie bolała głowa jak się nawinie w porównaniu z 450D widać jej moc. Ergonomia inna więc trochę nauki przede mną. muszę się dobrze z puszką obeznać, bo jednak rozmieszczenie przycisków całkiem inne. Podoba mi sie cholernie więc mam nadzieję, że jutro dowiozą kartę i będę miała okazję pobawić się już dogłębnie, bo bez karty to ja sobie mogłam popatrzeć w wizjer, który nota bene jest wygodniejszy w użytkowaniu niz w 450D.
Co do głowicy, rewelacja. Idealnie trzyma po dokręceniu a po popuszczeniu lata jak szalona na wszystkie strony. Teraz tylko muszę zmierzyć się z małymi strzałami spod karmnika. Co prawda jeszcze jej do końca anie rozgryzłam ale na wszystko będzie czas. Nie wiem jak ściąga się szybkozłączkę Mikouak pomocy !! Co do rozkładania na płasko statywu w sposób jaki ostatni pokazał Mikouak , da się i owszem ale no właśnie głowica wtedy jest nieruchoma a wszelkie ruchy kulka odpadają. Co prawda aparat jest jakieś 15 cm nad ziemią, ale tak jak się go ustawi i koniec z ruszaniem.
Trójkącik mi nie pasuje bo w moich nogach jest taka nie wiem jak to nazwać jakby głowiczka. W ogóle tą rurę można z niej wyjąć całkiem ? Jeszcze tego nie próbowałam. Jak już ktoś pisał trójkącik jest za mały.
Jutro wezmę w kieszeń kompakciaka i pstryknę moje cudeńka na kiju.
Napisano 12 lutego 2009 - 22:45
co do apRtu , to iso 1000 smialo mozesz uzywac , ale sie teraz na tobie wyzyje , bo wiem co ten set potrafi
Napisano 12 lutego 2009 - 23:15
dziwi mnie ze po rozlozeniu na plasko glowica ci nie pracuje , nie ma mozliwosci ruchu ??? cos masz nie tak , albo jeszcze nie wiesz ze zle robisz
W takim położeniu głowica będzie pracować tylko w płaszczyźnie poziomej ( na boki) Nie będzie natomiast obracać się w pionie (góra-dół) ani jeździć swobodnie w każdym kierunku. Sprawdziłem na swojej. W takiej pozycji statywu bolec na którym jest płytka pracuje w rowku o szerokości bolca... bo głowica leży na boku, a z boku są rowki, natomiast na górze głowicy jest szerszy, okrągły otwór który pozwala na ruchy w każdym kierunku. (ale wtedy "góra" głowicy staje się "bokiem" głowicy )
W czym problem z mocowaniem szybkozłączki? Podejrzewam, że zasada jest taka sama jak w manfrotto. Odginasz o 90 stopni wajche, wciskasz aparat z przykręconą płytka.. jak dobrze włożysz, to wajcha sama automatycznie wróci do pozycji "przygiętej" do podstawy płytki i zablokuje szybkozłączkę. Być może , że jest dodatkowa blokada wajchy - w manfrotto jest taki bolec, wtedy trza zwolnic blokadę, aby odgiąć wajche
#156 (Karolina Myroniuk)
Napisano 12 lutego 2009 - 23:21
Napisano 13 lutego 2009 - 09:31
Szybkozłączka Benro - trzeba ścisnąć wajchę zwalniającą płytkę i tak jak napisał Ataman, odciągnąć o 90 stopni. Wajcha rozchodzi się na dwie części i konieczność wciśnięcia dzyndzelka (widać go na focie poniżej), który z niej wystaje jest dodatkowym zabezpieczeniem.
http://photogd.com.m...ges/BH-0[1].jpg
Żeby wajcha wróciła do swojej pozycji po wyjęciu płytki należy wcisnąć bolec, który wystaje spod wajchy w miejscu, gdzie była płytka (uwaga, przycina paluszki )
Frota poziomo - testowałem wczoraj ustawienie z kolumną przełożoną do poziomu... miodzio! Wydaje mi się, że oboje opisujecie to samo zjawisko dotyczące braku możliwości ruchu głowicą. Po przechyleniu głowicy o 90 stopni rzeczywiście nie da się nią swobodnie poruszać i ze strzelaniem do ptaszków z takiego ustawienia może być problem. Wydaje mi się jednak, że leżąc na ziemi ze statywem przed nosem i tak nie ma możliwości swobodnego poruszania się i to nie będzie stanowić problemu. Wczoraj, kadrując widoczki, posiłkowałem się przekręcaniem całej kolumny obróconej do poziomu (razem z tym, co Qelka nazwała dodatkową głowicą).
fotosc, napisałbyś mi coś o głowicach kulowych? Moje pytanie kilka postów wyżej nie było retoryczne , a chętnie poznałbym opinię kogoś, kto miał do czynienia ze sprzętem różnych producentów.
Napisano 13 lutego 2009 - 13:30
glowic duzo nie mialem , mam kiedys uzywalem glowicy typowo do krajobrazow a potem kupilem typowo do dlugich obiektywow , taka proce nie pamietam firmy , ale ja szybko przerobilem na model wimberley i bylem z niej zadowolony , potem kupilem kulkowa arcasswis , super glowica ,do tego znalazlem takie przedluzenie do obiektywow 400mm , wiec tez kupilem , fajnie to wszystko pracowalo z soba ale wartosc tej kupkowej i tej przedl;uzki byl prawie taki sam jak bym kupil wymberley , ale tu mialem dwie glowice w jednej potem jak kogos to zainteresuje to znajde linki
#159 (Tomasz Szyszko)
Napisano 13 lutego 2009 - 14:44
... a interesuje i to bardzo.... potem jak kogos to zainteresuje to znajde linki
Napisano 13 lutego 2009 - 16:19
Dla szprechających:
http://www.traumflie... ... lheads.php
Ja oglądam obrazki i porównuję cyferki