Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wschód słońca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4032 odpowiedzi w tym temacie

#3541 Arti (Piotrek)

Arti
  • Użytkownik
  • 1 268 postów

Napisano 09 kwietnia 2016 - 19:08

Dzięki @JahnyH, @Roby.

Przeszkadzają mi tylko trawy w lewym dolnym rogu. Dałbyś to w panoramicznym kadrze i byłoby git.

Staram się nie kadrować na komputerze. Właściwie, to źle napisałem. Nie kadruję na kompie, tylko prostuję zdjęcia jak jest krzywe.

Co do traw, to być może jest tak jak napisałeś. Dla mnie wyglądają naturalnie. Maciej, dzięki za trochę większy wysiłek w komentarz.

1015.

OFEEQuq.jpg

#3542 August

August

Napisano 10 kwietnia 2016 - 11:19

Trochę moim zdaniem za mocno przyciemniasz niebo.

Ja bym napisał, że trochę za bardzo rozjaśniłem dół ;)

Arti naprawdę ładny wschód Ci się trafił. Ale znowu wydaje mi się, że ciut za bardzo zredukowałeś światła w miejscu słońca. I zgadzam się z Roby'm że przydałoby się lekko przekadrować zdjęcia w komputerze.

1016.

9bzFfy.jpg

1017.

mNIizo.jpg

<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#3543 Arti (Piotrek)

Arti
  • Użytkownik
  • 1 268 postów

Napisano 10 kwietnia 2016 - 11:32

wydaje mi się, że ciut za bardzo zredukowałeś światła

Vide wątek wiślany.

Po to mam wizjer w aparacie, aby nie kadrować na komputerze. Takie zdjęcia zawsze będą wyglądały sztucznie, czy że trawka gdzieś rośnie i spogląda z fotografii - kogo to obchodzi. To są pierdoły i nie warto o nich nawet wspominać.

Czas na dłuższą przerwę. Dzięki i powodzenia.

#3544 August

August

Napisano 10 kwietnia 2016 - 11:37

Arti nie wiem czemu odbierasz te uwagi tak osobiście... Piszę o swoich wrażeniach, nie znaczy przecież że muszą być słuszne.

Każdy ma prawo mieć tu swoje zdanie, najważniejsze jest abyśmy cieszyli się fotografowaniem i kontaktem z przyrodą.

#3545 Roby

Roby

Napisano 10 kwietnia 2016 - 18:42

Po to mam wizjer w aparacie, aby nie kadrować na komputerze.

Arti strasznie zasadniczo do tego podchodzisz. A poprawiasz na komputerze zdjęcie (jasność, kontrast, kurz na matrycy)? Balans bieli też masz w aparacie i nigdy na kompie już go nie zmieniasz?

To są pierdoły i nie warto o nich nawet wspominać.

Moim zdaniem to nie są pierdoły, no chyba, że nie interesują Cie sugestie i odczucia innych. Ja nie napisałem Ci złośliwie swojej sugestii. Trawki w rogu niepotrzebnie odciągają uwagę, stąd moim zdaniem są niepotrzebne, co z moją sugestią zrobisz Twoja sprawa, ale nie oczekuj, że wszystkim będzie się to podobało. Nawet najlepsze warunki zdjęciowe można zepsuć słabym kadrowaniem.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie obrazisz sie na forum.

najważniejsze jest abyśmy cieszyli się fotografowaniem i kontaktem z przyrodą.

O to chodzi.

@August no na tych kadrach z rozjaśnianiem dołu lepiej :-)

No ale żeby też jakieś zdjęcie pokazać to zaległy wschodzik.

1018.

25748287253_9afebaf1ba_o.jpg

#3546 Arti (Piotrek)

Arti
  • Użytkownik
  • 1 268 postów

Napisano 11 kwietnia 2016 - 03:59

@Roby, tak, w kwestii kadrowania podchodzę po `staropolsku`. Uważam, że kadr powinien powstać w wizjerze.
Moim zdaniem to największa bolączka współczesnej fotografii, mianowicie - tu się wytnie, tutaj wymaże a tamto wykadruje.
Powstają nienaturalne pseudografiki, bez tego intrygującego mnie i swoistego chaosu panującego w naturze.
Proponujesz mi abym powycinał trawy, powycinał odbicie chmur w wodzie, które pięknie (dla mnie) wypełnia kadr.
Wgle nie widzę tego jako panoramy.
Napisałem, że nie kadruję na kompie i tyle. Nie lubię jak ktoś na siłę próbuje mi wciskać coś, czego nie lubię.
Czy ja Tobie powtarzam, że non stop kadrujesz zdjęcia na komputerze i domagam się abyś zaprzestał tego procederu?

Pytanie jest retoryczne.

Zasady trzeba i należy łamać, bo są to idee wymyślone przez człowieka, bardzo często omylnego człowieka w swoim pojmowaniu.
Przyroda nie myli się, przyroda żyje. Gdzieś tam wpisuję się ja ze swoimi myślami i spojrzeniem na świat, czyli ten omylny.
Rozumiem, że są sytuacje gdzie konieczne jest dodatkowe kadrowanie. Jednak obecnie jest to nazbyt często wykorzystywane.
Po prostu nie zrozumiem tego, że można robić zdjęcia myśląc, że to się wytnie tutaj wymaże a tamto wykadruje.

To forum jest dobre i lubię je. Nie mam powodów aby się obrażać. Wiem też, że nie chcecie źle. Rozumiem to i dziękuję.
Jednak zbyt mocne naciski i próby wpasowania w pewne ramy nie działają na mnie.
Uważam, że zabija to kreatywność, prasuje myśli i wtłacza we współczesną sztuczną betonową studnię, gdzie nie ma miejsca na prawdę i naturalny obiektywizm.

Co do:

Arti nie wiem czemu odbierasz te uwagi tak osobiście...

Niech odpowiedzią będzie anegdota.

Przychodzi studentka na egzamin z anatomii.
Profesor: Jak zbudowany jest członek?
Studentka: z ... kości.
P: wydawało się Pani.

#3547 Arti (Piotrek)

Arti
  • Użytkownik
  • 1 268 postów

Napisano 12 kwietnia 2016 - 05:35

Wczoraj chyba wstałem lewą nogą. Czuje, że muszę sprostować swoją poprzednią wypowiedź.  
@Roby - Maciej, tekst nie odnosił się do Twoich fotografii, które uważam za bardzo dobre. Dodatkowo masz wyrobioną rękę do kadrowania i to widać.
Ogólnie, trochę ważniejsze jest dla mnie samo obcowanie z naturą i uchwycenie jej bytu jakim jest, niż fotografia.

Jeśli kogokolwiek uraziłem swoją poprzednią wypowiedzią, to przepraszam.

#3548 August

August

Napisano 12 kwietnia 2016 - 08:45

Jeśli kogokolwiek uraziłem swoją poprzednią wypowiedzią, to przepraszam.

Arti pozwól że odpowiem cytatem:

P: wydawało się Pani.

:)

Cieszmy się wiosną i przyrodą.

Roby bardzo fajnie poukładane plany na 1018.

Ja jeszcze wspomnienia z zimy:

1019.

a6FUMK.jpg

Użytkownik August edytował ten post 12 kwietnia 2016 - 08:46

#3549 PhotoTraper (Rafał Chmielewski)

PhotoTraper

Poprzednio fotogRafik

• Portfolio
  • Użytkownik
  • 160 postów

Napisano 12 kwietnia 2016 - 12:48

@Arti, pozwól że dodam coś od siebie. Z tego co przeczytałem, nikt nie wciska Ci nic na siłę. Koledzy dodają trafne opinie oparte na pewnych zasadach, doświadczeniu, czy nawet guście. I moim zdaniem to jest idea forum fotograficznego, żeby móc wspólnie szkolić warsztat, słuchać porad innych i pracować nad sobą. Fotografia to tworzenie obrazów, nie tylko dokumentacja faktycznie zastanych zjawisk. Tu też są pewne zasady, które po prostu wynikają z odbioru obrazów przez ludzi. Przykładem jest reguła trójpodziału, możesz mieć swoje zasady ale nie zmienisz tego, że większość ludzi najpierw patrzy w mocne punkty. Tak samo moim zdaniem jest z kadrowaniem, czy obiektami na krawędziach kadru itp. Od nas zależy czy wykorzystamy tzw zasady lub świadomie z nich rezygnujemy, czy może będziemy się trzymać swoich utartych poglądów.

Mi osobiście brakuje komentarzy na tym forum odnośnie moich czy innych kadrów. Mamy tu na pewno trend wrzucania zdjęć i chwalenia, nie koniecznie konstruktywnej krytyki :) Sam też właśnie ze względu na takie sytuacj e nigdy nie wiem czy komentować, bo nie chcę by zabrzmiało jak negatywna opinia.

Żeby nie było takiego offtopu, na 1014 jest piękna aura i faktycznie trawki odciągają wzrok od głównego tematu. Za to na 1015, widać, że kępa traw jest celowo umieszczona w kadrze i moim zdaniem bardzo pasuje, podoba mi się ;)

@August, super kadry ze wschodzącym Słońcem ;) ale dla mnie najlepsze jeszcze przed wchodem 1008, mniej wyciągane cienie i bardziej przyciągający kadr :)

#3550 Arti (Piotrek)

Arti
  • Użytkownik
  • 1 268 postów

Napisano 14 kwietnia 2016 - 17:01

Dzięki raz jeszcze za komentarze i porady @Roby , @August, @Photo Traper.

No dobra, to jedziemy.

Roby Wg mnie kadr na 1018 jest zbyt wąski, brakuje oddechu na zdjęciu, ale nadrabia ładną odróbką  i słoneczkiem w mocnym punkcie.

August, 1017 byłoby najlepsze z serii gdyby nie zbyt mocno obrobione zdjęcie i za mało dołu za dużo góry. Ostatnie 1019 również jest fajne.

To dzisiejsze - przed 06:00 tak to wyglądało. Mało chmurek na niebie, pewnie można by było je trochę obciąć.

1020.

GPHLqE9.jpg

#3551 Ela (Ela Kaps)

Ela

Napisano 14 kwietnia 2016 - 19:12

Taki wschodzik :)

1021

25826826823_e5b9f36c36_o.jpg

#3552 eljot (Leszek)

eljot
  • Użytkownik
  • 289 postów

Napisano 15 kwietnia 2016 - 10:15

Mi osobiście brakuje komentarzy na tym forum odnośnie moich czy innych kadrów. Mamy tu na pewno trend wrzucania zdjęć i chwalenia, nie koniecznie konstruktywnej krytyki Sam też właśnie ze względu na takie sytuacj e nigdy nie wiem czy komentować, bo nie chcę by zabrzmiało jak negatywna opinia.

No właśnie tu chyba jest pies pogrzebany bo niektórzy z autorów zdjęć podchodzą zbyt emocjonalnie do swoich prac, a po to chyba jest forum by wyrażać swoje poglądy o pracach innych

i nie trzeba od razu się denerwować.

Można założyć swoja galerię i tam nie będzie komentarzy.

Właśnie na takich krytycznych ? komentarzach można się czegoś nauczyć, a komentarze typu fajne, super, itd są miłe ,ale niczego nie uczą.

@Arti, @August @Ela fajne fotki.

#3553 PhotoTraper (Rafał Chmielewski)

PhotoTraper

Poprzednio fotogRafik

• Portfolio
  • Użytkownik
  • 160 postów

Napisano 15 kwietnia 2016 - 11:26

@eljot, właśnie dzięki krytycznym komentarzom zostałem na tym forum, bo bardzo mi się to podoba. Pod warunkie, że jest to uzasadniona krytyka.

#3554 Arti (Piotrek)

Arti
  • Użytkownik
  • 1 268 postów

Napisano 15 kwietnia 2016 - 16:38

Dzięki @eljot.

@Ela, odbicie wyszło jak w otwieranym lusterku. Bardzo ładne.

Jeszcze jedno z trawką.

1022.

ZCr7FB9.jpg

#3555 Roby

Roby

Napisano 17 kwietnia 2016 - 17:22

@Arti 1020 moim zdaniem lepsze byłoby w 16/9, świetna aura. 1022 bardzo ładne.

@Ela piękne kolory, nie do końca tylko jestem przekonany do podziału kadru w połowie. Może pozbyć sie trochę góry?

#3556 Ela (Ela Kaps)

Ela

Napisano 17 kwietnia 2016 - 19:41

@Roby  W sumie to celowo tak podzieliłam kadr bo było ładne odbicie, mam też takie że góry jest więcej :)

1023

26394835772_fc77c43281_o.jpg

#3557 Roby

Roby

Napisano 17 kwietnia 2016 - 20:08

W sumie to celowo tak podzieliłam kadr bo było ładne odbicie,

Też mam często problem z tymi odbiciami :-)

1023 moim zdaniem chyba ładniej :-)

1024. Wiosna w pełni :-)

26461776686_b7d33bac02_o.jpg

#3558 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 23 kwietnia 2016 - 21:19

Panie i Panowie, piękne te Wasze wschody. Gratuluję świetnych zdjęć! Ja ostatnio taki podziwiałem:

1025

IMGP7243.jpg

1026

IMGP7240.jpg

Użytkownik Vulpes edytował ten post 23 kwietnia 2016 - 21:19

<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#3559 Roby

Roby

Napisano 26 kwietnia 2016 - 19:55

@Vulpes piękna aura, dobre zdjęcia.

#3560 PREM (Przemek Zięba)

PREM

Napisano 27 kwietnia 2016 - 06:16

@Vulpes :clap: