Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wschód słońca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4032 odpowiedzi w tym temacie

#441 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 04 listopada 2007 - 11:38

Dzięki Pyzik za cenne uwagi, pytam bo nigdy nie bawiłem się w slajdy a cóś ostatnio jakoś tak dziwnie za mną chodzi ta myśl ;-) Shawa owszem, czytałem fragmentarycznie ale nie ma to jak zapytać się starego (w sensie doświadczenia ;-)) praktyka.
155 mz debeściarska, najlepsza z ostatniej Twojej serii.
p.s. Ano właśnie 155 i 156 to świetny przykład tego co napisałeś. Na 156 więcej słońca w kadrze, dlatego też zapewne krótszy czas a skutkiem tego zdjęcie ciemniejsze. Kurteczka, na matrycy byłaby już biała dziura :-/ Jaka była różnica w parametrach ekspozycji między tymi dwoma ujęciami??

#442 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 04 listopada 2007 - 13:28

Jaka była różnica w parametrach ekspozycji między tymi dwoma ujęciami??

O ile pamiętam, bo już od jakiegoś czasu nie zapisuję parametrów, pierwsze to czyste CW, a drugie CW+2.

#443 Roby

Roby

Napisano 04 listopada 2007 - 16:02

Michał widzę że coraz częściej wstajesz rano :-)
155 fajne, ale jakoś specjalnego wrażenia na mnie nie robi, 156 jak widać Słońce slajd też potrafi przepalić, co mocno odciąga uwagę od reszty zdjęcia. I tu cyfra ma ogromną przewagę od razu widać, co gdzie się przepala i jak to skorygować, albo w ogóle odpuścić.

#444 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 04 listopada 2007 - 17:28

...I tu cyfra ma ogromną przewagę od razu widać, co gdzie się przepala i jak to skorygować, albo w ogóle odpuścić.

Czyli w tym przypadku cyfrą trzeba by już sobie odpuścić, podczas gdy na slajdzie rezultat jest nie tylko akceptowalny ale wręcz znakomity. Jak tu widzę nie tyle przewagę cyfry co niedoskonałość matrycy.

O ile pamiętam, bo już od jakiegoś czasu nie zapisuję parametrów, pierwsze to czyste CW, a drugie CW+2.

Pytanie tylko co pokazał CW w obu przypadkach bo głowę daję że nie to samo :-D

#445 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 04 listopada 2007 - 19:30

Michał widzę że coraz częściej wstajesz rano

Staram się, bo smaka mi robicie swoimi fotami. Na szczęście ostatnio wschód jest o w miarę przyzwoitej porze :-D

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#446 Roby

Roby

Napisano 05 listopada 2007 - 08:41

Czyli w tym przypadku cyfrą trzeba by już sobie odpuścić,

No nie wiem, robię czasem takie zdjęcia i specjalnej różnicy nie widzę.

Trzy moje pod krytykę.

157.
Dołączona grafika

158.
Dołączona grafika

159.
Dołączona grafika

#447 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 05 listopada 2007 - 08:56

157. - niczego sobie...
158. - raczej jestem na nie...
159. - lubie takie wschody :-P gdzie nie ma jeszcze słoneczka ,a juz zapowiada swoja obecność :lol:
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#448 duchu

duchu

Napisano 05 listopada 2007 - 09:03

155 - dobre
159 - super - takie lubię - bardzo mi się podoba :-)

#449 Dunadan

Dunadan

Napisano 05 listopada 2007 - 09:14

158 - ciekawe, bo coś nieco innego ;-) 159 - też super, niesamowita mieszanka kolorów - jest tam nawet zieleń!

:ninja:

#450 MarcinP

MarcinP

Napisano 05 listopada 2007 - 10:21

159 znakomite :clap:

#451 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 05 listopada 2007 - 11:18

Czyli w tym przypadku cyfrą trzeba by już sobie odpuścić,

No nie wiem, robię czasem takie zdjęcia i specjalnej różnicy nie widzę.

OK, skoro nie widzisz różnicy między cyfrą a slajdem to kończymy temat.
A co do fotek:
157, 159 Znakomite!
158 Widziałbym te trawki bardziej z prawej, ale generalnie podoba mi się ten pomysł

#452 Roby

Roby

Napisano 05 listopada 2007 - 11:35

Dzięki, fajnie że się Wam podobają

Jackos jeśli uważasz, ze nie da sie robić cyfrą tego typu zdjęć, to zajrzyj do wątku 'promienie' str. 4 zdj. nr 17 i na str. 6 zdj. nr 26. zamiast wypisywać takie teksty jak powyżej, bo chyba nieuważnie przeczytałeś co napisałem :angry:
A na 156 jest mocny przepał na Słońcu, więc nie wiem dlaczego taki efekt jest dla Ciebie znakomity?

#453 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 05 listopada 2007 - 13:01

Dzięki, fajnie że się Wam podobają

Jackos jeśli uważasz, ze nie da sie robić cyfrą tego typu zdjęć, to zajrzyj do wątku 'promienie' str. 4 zdj. nr 17 i na str. 6 zdj. nr 26. zamiast wypisywać takie teksty jak powyżej, bo chyba nieuważnie przeczytałeś co napisałem :angry:
A na 156 jest mocny przepał na Słońcu, więc nie wiem dlaczego taki efekt jest dla Ciebie znakomity?

O przepraszam, nigdy nie twierdziłem że nie da się robić cyfrą tego typu zdjęć, natomiast gdybyś przeczytał ze zrozumieniem co napisałem to sam doszedłbyś do wniosku że tam gdzie cyfrą trzeba już sobie odpuścić (co sam stwierdziłeś kilka postów wcześniej), tam można jeszcze powalczyć slajdem z niezłym rezultatem. Tak ja to widzę. A jeśli chodzi o zdjęcia - porównywanie efektów miałoby jakikolwiek sens jedynie w przypadku TEGO SAMEGO ujęcia zrobionego cyfrą i slajdem.

A na 156 jest mocny przepał na Słońcu, więc nie wiem dlaczego TAKI efekt jest dla Ciebie znakomity?

Czy ja napisałem że zachwycił mnie przepał na słońcu??? Proszę, czytaj ze zrozumieniem.

#454 Roby

Roby

Napisano 05 listopada 2007 - 14:03

Ok. Niech Ci będzie by stwierdzić w konkretnym przypadku kiedy cyfrą odpuścić, trzeba by porównać dwa takie same zdjęcia, o tym chyba wszyscy wiedzą, ale moja pierwsza wypowiedź dotyczyła przewagi cyfry w kontekście korygowania przepaleń, jak są za duże trzeba odpuścić jak da się skorygować to się robi. Od razu to widać w terenie, na miejscu i to jest przewaga. Zatem tylko część tej wypowiedzi dotyczyła odpuszczania, a nie w ogóle odpuszczania w takiej sytuacji.

Podane przykłady dotyczyły właśnie tego że nie trzeba jeszcze odpuścić, co sugerowałeś – tu:

Czyli w tym przypadku cyfrą trzeba by już sobie odpuścić, podczas gdy na slajdzie rezultat jest nie tylko akceptowalny ale wręcz znakomity.

Na koniec:

Czy ja napisałem że zachwycił mnie przepał na słońcu??? Proszę, czytaj ze zrozumieniem.

Jak nie pisałeś skoro napisałeś, jak wyżej:

Czyli w tym przypadku cyfrą trzeba by już sobie odpuścić, podczas gdy na slajdzie rezultat jest nie tylko akceptowalny ale wręcz znakomity

Czyli w TYM przypadku (bo mowa była o zdjęciu 156) wg Ciebie to „W TYM” to jednak „nie W TYM”. Ja chyba rzeczywiście nie czytam ze zrozumieniem, bo jeszcze dwa posty a już nic nie będę rozumiał z tej dyskusji.

#455 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 05 listopada 2007 - 15:03

Rzeczywiście za chwilę pogubimy się w udowadnianiu sobie co kto miał na myśli, tak więc przyjmijmy że ja czytam bez zrozumienia ;-) Widzę że bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz więc jeśli uraziłem Cię jakimś stwierdzeniem to przepraszam.

#456 Roby

Roby

Napisano 05 listopada 2007 - 15:28

Może czasem zbyt emocjonalnie podchodzę, ale wkurzyło mnie to stwierdzenie

skoro nie widzisz różnicy między cyfrą a slajdem to kończymy temat.

bo to tak jakby napisać jesteś idiotą, ignorantem, czy coś w tym stylu.

A całe nieporozumienie wynikło raczej stąd że czasem niedokładne opisanie sytuacji, skróty myślowe pisane w postach prowadzą do rozbieżnych interpretacji :zdrowko:

#457 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 05 listopada 2007 - 15:46

Hmm no fakt, czasami miewam niewyparzoną gębę :oops:

:beer:

#458 BlueDun

BlueDun

Napisano 05 listopada 2007 - 16:26

Jackos,
ja mam mnóstwo slajdów , nie tak dobrych jak twoje , ale zawsze , orwowskie jeszcze po ojca działaniach , lubię ogladac , bo maja niesamowita głebie i rozpietośc tonalną ( i rozdzielczośc prawie nieskończoną ,
ale jednoczesnie twierdze , że zaczyna się robić taki sztuczny podział na elity hehe
sa tacy którym sie wydaje ,ze jak napisza ,ze analogiem , jeszcze srednia klatka , holga , czy cholera wie co jeszcze , to juz jest wielki artysta (ale np. Misza Gordin jest dla mnie pólbogiem fotografii tradycyjnej i efektów specjalnych osiaganych w ciemni ,ogólnie fotografii przede wszystkim mistrzem )
ja nie generalizuje i nie pisze tych słów do ciebie ale niejako , przy okazji tematu.

imho ;-) jest ktos dobry albo nie , aparat i inny sprzet to tylko medium , które dobrze zastosowane działa cuda . :-D

#459 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 05 listopada 2007 - 20:22

Taka żółta świetlistośc...
SKAN ze slajdu... skaner robił co mógł... :mrgreen:

160
Dołączona grafika

#460 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 05 listopada 2007 - 21:37

Roby, Pyzik - bardzo fajne ujęcia. Będą się świetnie prezentować na ścianie :-)

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka