Wschód słońca
#441 (Jacek Zięba)
Napisano 04 listopada 2007 - 11:38
155 mz debeściarska, najlepsza z ostatniej Twojej serii.
p.s. Ano właśnie 155 i 156 to świetny przykład tego co napisałeś. Na 156 więcej słońca w kadrze, dlatego też zapewne krótszy czas a skutkiem tego zdjęcie ciemniejsze. Kurteczka, na matrycy byłaby już biała dziura Jaka była różnica w parametrach ekspozycji między tymi dwoma ujęciami??
Napisano 04 listopada 2007 - 13:28
Jaka była różnica w parametrach ekspozycji między tymi dwoma ujęciami??
O ile pamiętam, bo już od jakiegoś czasu nie zapisuję parametrów, pierwsze to czyste CW, a drugie CW+2.
Napisano 04 listopada 2007 - 16:02
155 fajne, ale jakoś specjalnego wrażenia na mnie nie robi, 156 jak widać Słońce slajd też potrafi przepalić, co mocno odciąga uwagę od reszty zdjęcia. I tu cyfra ma ogromną przewagę od razu widać, co gdzie się przepala i jak to skorygować, albo w ogóle odpuścić.
#444 (Jacek Zięba)
Napisano 04 listopada 2007 - 17:28
Czyli w tym przypadku cyfrą trzeba by już sobie odpuścić, podczas gdy na slajdzie rezultat jest nie tylko akceptowalny ale wręcz znakomity. Jak tu widzę nie tyle przewagę cyfry co niedoskonałość matrycy....I tu cyfra ma ogromną przewagę od razu widać, co gdzie się przepala i jak to skorygować, albo w ogóle odpuścić.
Pytanie tylko co pokazał CW w obu przypadkach bo głowę daję że nie to samoO ile pamiętam, bo już od jakiegoś czasu nie zapisuję parametrów, pierwsze to czyste CW, a drugie CW+2.
#445 (Michał Vogelgesang)
Napisano 04 listopada 2007 - 19:30
Staram się, bo smaka mi robicie swoimi fotami. Na szczęście ostatnio wschód jest o w miarę przyzwoitej porzeMichał widzę że coraz częściej wstajesz rano
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 05 listopada 2007 - 08:41
No nie wiem, robię czasem takie zdjęcia i specjalnej różnicy nie widzę.Czyli w tym przypadku cyfrą trzeba by już sobie odpuścić,
Trzy moje pod krytykę.
157.
158.
159.
#447 (Krzysztof Krahel)
Napisano 05 listopada 2007 - 08:56
158. - raczej jestem na nie...
159. - lubie takie wschody gdzie nie ma jeszcze słoneczka ,a juz zapowiada swoja obecność
Napisano 05 listopada 2007 - 09:03
159 - super - takie lubię - bardzo mi się podoba
Napisano 05 listopada 2007 - 09:14
#451 (Jacek Zięba)
Napisano 05 listopada 2007 - 11:18
OK, skoro nie widzisz różnicy między cyfrą a slajdem to kończymy temat.No nie wiem, robię czasem takie zdjęcia i specjalnej różnicy nie widzę.Czyli w tym przypadku cyfrą trzeba by już sobie odpuścić,
A co do fotek:
157, 159 Znakomite!
158 Widziałbym te trawki bardziej z prawej, ale generalnie podoba mi się ten pomysł
Napisano 05 listopada 2007 - 11:35
OK, skoro nie widzisz różnicy między cyfrą a slajdem to kończymy temat.
Jackos jeśli uważasz, ze nie da sie robić cyfrą tego typu zdjęć, to zajrzyj do wątku 'promienie' str. 4 zdj. nr 17 i na str. 6 zdj. nr 26. zamiast wypisywać takie teksty jak powyżej, bo chyba nieuważnie przeczytałeś co napisałem
A na 156 jest mocny przepał na Słońcu, więc nie wiem dlaczego taki efekt jest dla Ciebie znakomity?
#453 (Jacek Zięba)
Napisano 05 listopada 2007 - 13:01
O przepraszam, nigdy nie twierdziłem że nie da się robić cyfrą tego typu zdjęć, natomiast gdybyś przeczytał ze zrozumieniem co napisałem to sam doszedłbyś do wniosku że tam gdzie cyfrą trzeba już sobie odpuścić (co sam stwierdziłeś kilka postów wcześniej), tam można jeszcze powalczyć slajdem z niezłym rezultatem. Tak ja to widzę. A jeśli chodzi o zdjęcia - porównywanie efektów miałoby jakikolwiek sens jedynie w przypadku TEGO SAMEGO ujęcia zrobionego cyfrą i slajdem.Dzięki, fajnie że się Wam podobają
OK, skoro nie widzisz różnicy między cyfrą a slajdem to kończymy temat.
Jackos jeśli uważasz, ze nie da sie robić cyfrą tego typu zdjęć, to zajrzyj do wątku 'promienie' str. 4 zdj. nr 17 i na str. 6 zdj. nr 26. zamiast wypisywać takie teksty jak powyżej, bo chyba nieuważnie przeczytałeś co napisałem
A na 156 jest mocny przepał na Słońcu, więc nie wiem dlaczego taki efekt jest dla Ciebie znakomity?
Czy ja napisałem że zachwycił mnie przepał na słońcu??? Proszę, czytaj ze zrozumieniem.A na 156 jest mocny przepał na Słońcu, więc nie wiem dlaczego TAKI efekt jest dla Ciebie znakomity?
Napisano 05 listopada 2007 - 14:03
Podane przykłady dotyczyły właśnie tego że nie trzeba jeszcze odpuścić, co sugerowałeś – tu:
Czyli w tym przypadku cyfrą trzeba by już sobie odpuścić, podczas gdy na slajdzie rezultat jest nie tylko akceptowalny ale wręcz znakomity.
Na koniec:
Jak nie pisałeś skoro napisałeś, jak wyżej:Czy ja napisałem że zachwycił mnie przepał na słońcu??? Proszę, czytaj ze zrozumieniem.
Czyli w tym przypadku cyfrą trzeba by już sobie odpuścić, podczas gdy na slajdzie rezultat jest nie tylko akceptowalny ale wręcz znakomity
Czyli w TYM przypadku (bo mowa była o zdjęciu 156) wg Ciebie to „W TYM” to jednak „nie W TYM”. Ja chyba rzeczywiście nie czytam ze zrozumieniem, bo jeszcze dwa posty a już nic nie będę rozumiał z tej dyskusji.
#455 (Jacek Zięba)
Napisano 05 listopada 2007 - 15:03
Napisano 05 listopada 2007 - 15:28
bo to tak jakby napisać jesteś idiotą, ignorantem, czy coś w tym stylu.skoro nie widzisz różnicy między cyfrą a slajdem to kończymy temat.
A całe nieporozumienie wynikło raczej stąd że czasem niedokładne opisanie sytuacji, skróty myślowe pisane w postach prowadzą do rozbieżnych interpretacji
#457 (Jacek Zięba)
Napisano 05 listopada 2007 - 15:46
Napisano 05 listopada 2007 - 16:26
ja mam mnóstwo slajdów , nie tak dobrych jak twoje , ale zawsze , orwowskie jeszcze po ojca działaniach , lubię ogladac , bo maja niesamowita głebie i rozpietośc tonalną ( i rozdzielczośc prawie nieskończoną ,
ale jednoczesnie twierdze , że zaczyna się robić taki sztuczny podział na elity hehe
sa tacy którym sie wydaje ,ze jak napisza ,ze analogiem , jeszcze srednia klatka , holga , czy cholera wie co jeszcze , to juz jest wielki artysta (ale np. Misza Gordin jest dla mnie pólbogiem fotografii tradycyjnej i efektów specjalnych osiaganych w ciemni ,ogólnie fotografii przede wszystkim mistrzem )
ja nie generalizuje i nie pisze tych słów do ciebie ale niejako , przy okazji tematu.
imho jest ktos dobry albo nie , aparat i inny sprzet to tylko medium , które dobrze zastosowane działa cuda .
Napisano 05 listopada 2007 - 20:22
SKAN ze slajdu... skaner robił co mógł...
160
#460 (Michał Vogelgesang)
Napisano 05 listopada 2007 - 21:37
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka