Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wschód słońca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4032 odpowiedzi w tym temacie

#561 Dunadan

Dunadan

Napisano 07 grudnia 2007 - 10:56

Ale na 183 kropelka i obraz w niej są nieostre :sorry:
Natomiast 182... piękna "panorama"!

#562 morav

morav

Napisano 07 grudnia 2007 - 10:59

Ale na 183 kropelka i obraz w niej są nieostre

tu akurat bez znaczenia. Imo tak wygląda lepiej, jak ze snu, aczkowleik trochę w dziwnym miejscu ta kropelka i maciupeńka ;)

#563 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 07 grudnia 2007 - 11:01

182. Nieźle sie prezentuje. Przy tym zdjęciu nawet bym nie byślał o pokazaniu 181., chyba że byłoby pokazane osobno...Dlaczego? Bo mi się wydaję że 181. jest robione dokładnie z tego samego miejsca co 182., tyle, że z użyciem tele...Co do 183. - ciekawe podejscie. Szkoda tylko że kropelka wydaje się tak nieostra...A może to był taki twój zamiar pokazanie nieostrości? Do tego jeszcze ta obwódka dookoła gałązki...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#564 Roby

Roby

Napisano 07 grudnia 2007 - 11:38

Ale na 183 kropelka i obraz w niej są nieostre

Chyba to kwestia pełnej dziury, mi się wydaje, że jest ostre na tyle na ile pozwalał to otwarty obiektyw. Poza tym na moim kompie brzegi kropelki są ostre tam ustawiałem ostrość - nie wiem jak na Waszych kompach, nieostra i nieco rozmyta jest łodyżka. Odnośnie tej świetlnej obwódki to o ile się nie myle ten efekt powstał z promieni słońca niejako obejmujących łodyżkę związanych z wyjściem tego miejsca z GO.

aczkowleik trochę w dziwnym miejscu ta kropelka i maciupeńka ;)

Jakbyś proponował ją umieścić? Sam się nad tym zastanawiałem.

#565 morav

morav

Napisano 07 grudnia 2007 - 12:02

pasowałoby mi podzielic trawką i kropelką kadr na 2 równe cześci. Trzeba by zadbać też o to by słoneczna kula była cała i również symetrycznie się dzieliła ową trawką

#566 roka63

roka63

Napisano 07 grudnia 2007 - 12:08

Z pierwszych dwóch... zdecydowanie bardziej podoba mi się 182. A żadnej "wycinki" drzewków bym nie prowadził ;-) dla mnie jesty to piękne odzwierciedlenie rzeczywistości...
183... widać ująłeś w kwadranta swoją wizję.... nota bene bardzo ładną. Obiektyw makro potrafi być jak "skalpel"... ale zarazem pięknym, miękkim "pędzlem" się być zdaje... czasami świadomie uciekam od ostrości, nic nie musi być ostre... otrzymujesz wtedy efekt niesamowitego zaciekawienia... to tak jak z twarzą Kobiety za woalką... nieostrość czasami takim woalem się być okazuje....
Brawo Roby :-)

;-)
Pozdrawiam :mrgreen: Robert :spawacz:

#567 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 07 grudnia 2007 - 13:03

Jeśli miałbym wybierać między 181 a 182 to zdecydowanie to drugie - dużo ciekawsze w odbiorze, pięknie pokazana przestrzeń, no i zdecydowanie lepszy kontrast. 181 to zdaje się spory crop, bo chyba oba zdjęcia robione były tą samą ogniskową.

#568 Roby

Roby

Napisano 07 grudnia 2007 - 13:19

181 to zdaje się spory crop, bo chyba oba zdjęcia robione były tą samą ogniskową.

Nie właśnie nie, 181 to nie crop - odwrotnie - różna ogniskowa, 182 ma wycięte niebo.

pasowałoby mi podzielic trawką i kropelką kadr na 2 równe cześci. Trzeba by zadbać też o to by słoneczna kula była cała i również symetrycznie się dzieliła ową trawką

Symetrycznie - tak nie myślałem, ale wtedy przy całym słońcu kropelka byłaby jeszcze mniejsza, chyba żeby innym obiektywem to zrobic.

#569 roka63

roka63

Napisano 07 grudnia 2007 - 14:05

Ciężko jest wyrażać opinię na temat "co zmienić w kadrze , znaczy się jak przekadrować"... skoro nie mamy tutaj PEŁNEJ KLATKI... Po pierwsze - ufam doświadczeniu i zmyslowi artystycznemu Roby'ego i wiem, że tak jest najładniej, Po drugie - gałązka ładnie dzieli kadr w stosunku 2:1, Po trzecie - zwróćcie uwagę na krzywiznę tarczy słonecznej... jest bardzo ładnie wpisana w ten kadr...

Zdjęcie to przyjmuję z "całym dobrodziejstwem inwentarza" :mrgreen:

;-)

#570 Roby

Roby

Napisano 07 grudnia 2007 - 14:50

Dzięki Roka za opinie ;-)

#571 morav

morav

Napisano 07 grudnia 2007 - 14:57

już gdizę pokazywałem, ale nie robię zdjęć od 3 miesięcy :(

184.

to tak apropos nieostrości ;)

#572 Dunadan

Dunadan

Napisano 07 grudnia 2007 - 15:03

Pokazywałeś ;-)

:ninja:

#573 BlueDun

BlueDun

Napisano 07 grudnia 2007 - 15:03

roa, znam to , jest dobre , podrzuce jak znajde linka - namiar na gościa co takie makro macha , i to B&W , jak dla mnie oczywiście badzie.............ups sorki bardzo dobre (ale widziałem lepsze ).
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#574 Roby

Roby

Napisano 10 grudnia 2007 - 09:07

Jedno zdjęcie z wczorajszego wschodu (coś jeszcze wrzucę do wątku z wierzbami), inne niestety trzymam na forumowy konkurs ;-)

185.
Dołączona grafika

Ale wzamian pokażę inne, wcześniejsze.

186.
Dołączona grafika

187.
Dołączona grafika

#575 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 10 grudnia 2007 - 09:50

185. Niczego sobie.
Jak bym miał wybierać między 186. a 187. wybrałbym to drugie. Na 186. przeszkadza mi trochę w PD rogu krzaczek...a z lewej strony już pusto, nic nie wypełnia tej przesztrzeni...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#576 itula

itula

Napisano 10 grudnia 2007 - 13:21

a mi się wszystkie trzy bardzo podobają :hophop:

#577 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 10 grudnia 2007 - 21:08

A mi się najbardziej podoba 186.
To te same drzewa "co zawsze"? :-D

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#578 Roby

Roby

Napisano 11 grudnia 2007 - 08:22

To te same drzewa "co zawsze"?

Ostatnio tam jeżdżę :-) Dzięki za opinie.

#579 roka63

roka63

Napisano 11 grudnia 2007 - 12:33

184... bardzo ciekawe i oryginalne podejście. Mnie się bardzo podoba, te nieostrości na owadzie dodają tylko uroku temu kadrowi... :clap: roa

185... spokojnie, nastrojowo, bardzo ładnie poprowadzona kolorystyka... można się zapatrzeć na to zdjęcie... a niby tylko dwa drzewa... a jednak COŚ!!

186... "mocniejsze" w wyrazie od poprzedniczki... te ujęte chmurki dodają tej fotografi już dynamiki, nie jest ona już taka spokojna... No i znów kolorystyka...

187... wolę kadr poziomy... ale i ten urok swój ma...

Roby :clap:

188.

Dołączona grafika

;-)

#580 Dunadan

Dunadan

Napisano 11 grudnia 2007 - 12:51

Fajne to 188. Przypomina mi zdjęcie które kiedyś zrobiłem w St. Pteresburgu... było dość podobne. Tyle że tam efekt dał smog a tu chyba tylko mgła? ;-)

:ninja: