Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wschód słońca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4032 odpowiedzi w tym temacie

#761 Hunt

Hunt
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 26 marca 2008 - 19:46

Pyzik, krótko- cudo... ;-)
Jakiś Canon jakieś szkła...

#762 Roby

Roby

Napisano 26 marca 2008 - 22:05

bedziesz poprawiał softem czy pojedziesz na to miejsce raz jeszcze?

Na razie softem, wziąłem się jednak za zdjęcie z szarą połowka (poziomy, krzywe i maska na ziemię - rozjaśniająca szara połówka, trochę kontrastu i saturacji):
238b
http://img394.images...hh013weblm7.jpg

A tu jeszcze raz to co poprzednio (mniej więcej jak wyżej):
238c
http://img98.imagesh...h016webybf0.jpg

Ale generalnie to jeszcze się tam wybiorę.

gdzieś w KPN...

Pyzik Ty romantyk jesteś ciągle w tej samej Roztoce, a jednak gdzieś w Kampinosie.

#763 Monika

Monika

Napisano 27 marca 2008 - 05:33

Pyzik, bardzo ładne, subtelne zdjęcie. Mam takie pytanie: dlaczego dałeś tyle trawki, a nie więcej nieba? Nie potraktuj tego pytania jako zarzutu ;-)

#764 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 27 marca 2008 - 07:18

Pyzik, bardzo ładne, subtelne zdjęcie. Mam takie pytanie: dlaczego dałeś tyle trawki, a nie więcej nieba? Nie potraktuj tego pytania jako zarzutu ;-)

Dziękuję.
Kadr był (prawie jak zwykle zresztą) wypadkową dostepnęgo światła i zamysłu który chciałem, wykorzystując dane światło zrealizować. A że uwielbiam kadry idealnie zrównoważone, więc tutaj, w tej decydującej chwili, zdecydowałem się na zrównoważenie go dwoma jakościowo różnymi elementami. Ot i cała tajemnica...
Umiejętne wykorzystanie właściwości poszczególnych planów do służącej czemuś interakcji, to potężne narzędzie w kreowaniu klimatu zdjęć...

#765 Roby

Roby

Napisano 27 marca 2008 - 08:25

A że uwielbiam kadry idealnie zrównoważone,

No ten trochę ciąży z prawej i na pierwszym planie coś pusto.

#766 Mortis

Mortis

Napisano 27 marca 2008 - 16:37

No ten trochę ciąży z prawej i na pierwszym planie coś pusto.

moim zdaniem rytm swiatlocieni ukladajacych sie na trawie tworzy swietny pierwszy plan. Do tego przyjemne chmury, i samotne drzewo.. niby oklepane, ale W tym, swietnym wykonaniu wciaz potrafi zachwycac..
World is a lonely place - you're on your own.

#767 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 27 marca 2008 - 18:31

TRZY WIERZBY...

240.
Dołączona grafika

Jedna co prawda mała, ale za to z jakim potencjałem ;-)

#768 morav

morav

Napisano 27 marca 2008 - 18:33

TRZY WIERZBY...

ta trzecia to na 2000mm chyba do złapania;]

#769 Monastor

Monastor

Napisano 27 marca 2008 - 20:15

Pyzik, tytuł wymusza spostrzegawczość... ale znalazłem trzecią pomimo wysokiej rozdziałki monitora i małej powierzchni jaką zajmuje na ekranie zdjęcie.

Całkiem sympatyczne kolorki.

#770 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 27 marca 2008 - 20:38

Pyzik, trochę czasu upłynęło, zanim wypatrzyłem 3 wierzbę. Podoba mi się układ kolorów - bardzo stonowane...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#771 Roby

Roby

Napisano 28 marca 2008 - 22:12

Dzisiejszy wschód.

241. Bardziej klasycznie.

Dołączona grafika

242. I nieco inaczej.

Dołączona grafika

#772 Korab

Korab
  • Małomówny
  • 41 postów

Napisano 29 marca 2008 - 16:38

Pyzik - bardzo ładne pastelowe barwy, kadr też bardzo dobry - podoba mi się .

Roby, 241 - bardzo ładne kolory miał ten wschód, mgiełki też dodają uroku. Na 242 latarka była w użyciu ?

#773 Roby

Roby

Napisano 29 marca 2008 - 17:24

Na 242 latarka była w użyciu ?

Dwie szare połówki nałożone na siebie i troszkę PSa.

#774 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 30 marca 2008 - 10:25

Nadbiebrzański wschód
243.
Dołączona grafika

244.
Dołączona grafika

#775 Hunt

Hunt
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 30 marca 2008 - 10:35

242 fantastycznie wyszło ! gratuluje udanego strzału ;-)
Jakiś Canon jakieś szkła...

#776 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 30 marca 2008 - 16:06

Tryptyk o świetle...

245.1
Dołączona grafika

245.2
Dołączona grafika

245.3
Dołączona grafika

#777 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 30 marca 2008 - 19:46

Pyzik, bardzo ładnie , Jackos, a my dziś w tym samym miejscu o tej samej porze taką mgłe mieliśmy ;(

#778 Roby

Roby

Napisano 31 marca 2008 - 07:19

Jackos, fajne, takich widoków oczekiwaliśmy, ale się zawiedliśmy, przynajmniej u Ciebie możemy zobaczyć jak było.
243. wyciąłbym te trawy w LD, fajnie uchwyciłeś gęsi.

#779 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 31 marca 2008 - 16:19

Nadbiebrzański wschód

Jakos, tak sobie patrzę... niestety 243 to IMHO makabra totalna... nic tu prawie nie ma... błędy techniczne, niczym nieuzasadnona kompozycja... wiem że juz potrafisz lepiej.

Widać to np. na kolejnym zdjęciu - nr 244, pokazałeś bardzo ciekawy kompozycyjnie układ barw i krzywych, są nawet dwa udane, silne akcenty związane z tłem - no mniód prawie.

Tylko AAGGRRHHH!!! ;-) IMHO jak zwykle w dużo za szerokim kadrze!!! Pozwoliłem sobie wykadrować z Twojego kadru to co IMHO dla zdjęcia istotne. Jak zdołam się zalogować do serwera, to ci podeśle na PW. Ewentualnie podeślij mi swój email na PW, to ci wyślę od razu.

#780 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 01 kwietnia 2008 - 10:49

Nadbiebrzański wschód

Jakos, tak sobie patrzę... niestety 243 to IMHO makabra totalna... nic tu prawie nie ma... błędy techniczne, niczym nieuzasadnona kompozycja... wiem że juz potrafisz lepiej.

Widać to np. na kolejnym zdjęciu - nr 244, pokazałeś bardzo ciekawy kompozycyjnie układ barw i krzywych, są nawet dwa udane, silne akcenty związane z tłem - no mniód prawie.

Tylko AAGGRRHHH!!! ;-) IMHO jak zwykle w dużo za szerokim kadrze!!! Pozwoliłem sobie wykadrować z Twojego kadru to co IMHO dla zdjęcia istotne. Jak zdołam się zalogować do serwera, to ci podeśle na PW. Ewentualnie podeślij mi swój email na PW, to ci wyślę od razu.

Dzięki Pyzik za opinię, niestety masz dużo racji ale że aż makabra? :oops: A tak serio - na 243 kadr też mi nie pasuje, przede wszystkim to że jest w pionie, ale urzekły mnie te gęsie sylwetki na tle nieba. Od momentu kiedy spostrzegłem to przelatujące stado na przekadrowanie miałem tylko ułamek chwili, także to był pstryk bez zastanowienia. Już w domu pomyślałem sobie że można było to zrobić w poziomie i z zupełnie innej perspektywy a mianowicie zejść ze skarpy tuż nad wodę (bo stada przelatywały na dość wysokim pułapie) wtedy zdjęcie nabrałoby zupełnie innego wyrazu. Jakie błędy techniczne masz na myśli?
Ciekaw jestem Twojej wersji 244. Reszta na PW...
Roby wschodzik był niczego sobie, byłem pewien że Wam też aura dopisze. Słyszałem że następny weekend ma być piękny, to co, powtórka? :mrgreen: