Powiedz Pyzik co cie sklonilo zeby zrobić to zdjecie? Jak dla mnie jest ono zbyt sterylne to znaczy nie ma nic ciekawego na nim. No może to słońce...
Moim zdaniem w tym przypadku mgła strasznie spłaszczyła to zdjęcie i nie można wyodrębnic poszczególnych planów. Jednym słowem mgła bez światła nie jest ciekawa...
Mam nadzieje ze jest cos sensownego w tym co napisałem :->
Dziś muszę spadać, jutro skrobnę parę zdań wyjaśnienia... ale uderzyłeś w sedno. Uwielbiam sterylność, spokój i melancholię...
Masz rację, słońce "robi" to zdjęcie, bo moim zamierzeniem było aby było ono o słońcu, które dopiero co pojawiło się nad zagubionym we mgle pustkowiem... i co ważniejsze, skoro o słońcu to o niczym innym. Dwa zarysy ściany lasu w dole kadru i po prawej stronie mają za zadanie gdzieś to słońce umiejscowić, zasygnalizować gdzie jest ziemia, wypełnić kadr, a resztę zostawić dla wyobraźni widza... I chyba nawet mi to jakoś wyszło, bo Dunadan gdzies tam wypatrzył "swoich" Vikingów...
Oczywiście zgodzę się że zdjęcie nie jest efektowne, płaskie (bo zrobione ogniskową 500 mm), nie cieszy oczu tak jak inne moje zdjęcia krajobrazowe, ale w zamian oferuje możliwość oddania się na chwilę zadumie i stara się się uruchomić naszą wyobraźnię...
Na podobnej zasadzie działa zresztą również poniższe, dość wymagające zdjęcie, na którym "prawie" nic nie ma. Jest jedynie pewien konspekt, a reszta, co na nim zobaczymy bądź chcielibyśmy zobaczyć zależy całkowicie od naszej wyobraźni. Może też dlatego w mojej galerii na digart.pl cieszy się najmniejszą popularnością.
26.