Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Wschód słońca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4032 odpowiedzi w tym temacie

#81 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 14 grudnia 2006 - 22:13

mmsko napisał

Powiedz Pyzik co cie sklonilo zeby zrobić to zdjecie? Jak dla mnie jest ono zbyt sterylne to znaczy nie ma nic ciekawego na nim. No może to słońce...
Moim zdaniem w tym przypadku mgła strasznie spłaszczyła to zdjęcie i nie można wyodrębnic poszczególnych planów. Jednym słowem mgła bez światła nie jest ciekawa...
Mam nadzieje ze jest cos sensownego w tym co napisałem :->

Dziś muszę spadać, jutro skrobnę parę zdań wyjaśnienia... :-) ale uderzyłeś w sedno. Uwielbiam sterylność, spokój i melancholię...

Masz rację, słońce "robi" to zdjęcie, bo moim zamierzeniem było aby było ono o słońcu, które dopiero co pojawiło się nad zagubionym we mgle pustkowiem... i co ważniejsze, skoro o słońcu to o niczym innym. Dwa zarysy ściany lasu w dole kadru i po prawej stronie mają za zadanie gdzieś to słońce umiejscowić, zasygnalizować gdzie jest ziemia, wypełnić kadr, a resztę zostawić dla wyobraźni widza... I chyba nawet mi to jakoś wyszło, bo Dunadan gdzies tam wypatrzył "swoich" Vikingów... :-)

Oczywiście zgodzę się że zdjęcie nie jest efektowne, płaskie (bo zrobione ogniskową 500 mm), nie cieszy oczu tak jak inne moje zdjęcia krajobrazowe, ale w zamian oferuje możliwość oddania się na chwilę zadumie i stara się się uruchomić naszą wyobraźnię...
Na podobnej zasadzie działa zresztą również poniższe, dość wymagające zdjęcie, na którym "prawie" nic nie ma. Jest jedynie pewien konspekt, a reszta, co na nim zobaczymy bądź chcielibyśmy zobaczyć zależy całkowicie od naszej wyobraźni. Może też dlatego w mojej galerii na digart.pl cieszy się najmniejszą popularnością.

26.
Dołączona grafika

#82 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 18:37

Do mnie to zdjęcie bardziej przemawia. Jest tu to niebieskie światło (które bardzo lubie). Jest tez kawalek "ziemi" która robi jakis tam pierwszy plan no i dzieki temu to drzewo nie jest zawieszone w powietrzu. Fajnie warstwowo układa sie tez mgla co sprawia jakby dolna czesc drzewa byla nieco blizej (lub bardziej wypukła) niz górna.

P.S. Pyzik masz już cyfre ? :)
Nikon

#83 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 18:45

A co powiecie o tym zdjeciu:
27.
Dołączona grafika
Nikon

#84 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:06

mmsko napisał

A co powiecie o tym zdjeciu:

Obrazek

Melancholia całkiem niezła, ale niebieski zafarb trawy (zboża) psuje troszku efekt...

#85 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:10

Ze sterylnych mam jeszcze takie:
28.
Dołączona grafika

29.
Dołączona grafika
Nikon

#86 Dunadan

Dunadan

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:13

Ale tu mało widać :mrgreen: ale fotki w sumie ciekawe

:ninja:

#87 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:14

Pyzik napisał

niebieski zafarb trawy (zboża) psuje troszku efekt

Właśnie dlatego pytam o cyfre... Czy jak robisz na cyfrze to "wybielasz" mgle czy zostawiasz niebieską tak jakby prawdopodobnie wyszła na slajdzie? Bo niestety matryca to nie slajd i nie tylko mgła jest niebieska... :-|
Nikon

#88 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:15

Dunadan napisał

Ale tu mało widać

Bo miały być sterylne... :-D
Nikon

#89 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:15

mmsko napisał

Ze sterylnych mam jeszcze takie:
1.
Obrazek

2.
Obrazek

O fajowe :-) prawie doskonałe NIC! :-)
IMHO prawie mistrzowy efekt byłby, gdybyś drugą fotkę wykadrował na modłę pierwszej.

#90 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:18

Pierwsza to pełna klatka a druga jest kadrowana lekko od dolu bo jakaś trawka sie załapała :-)
Nikon

#91 Roby

Roby

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:22

mmsko Twoje dwie pierwsze foty z tej strony, to raczej do tematu o mgłach powineneś wrzucić, bo na wschód słońca się raczej nie nadają. Robi się bałagan.

#92 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:25

Sorki Roby. Faktycznie troszku nie na temat. Ale Pyzik też tu mgieły wrzuca... :-P
Proponuje żebyś przeniosł te kilka ostatnich postów do mgieł.
Nikon

#93 Roby

Roby

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:29

mmsko napisał

Proponuje żebyś przeniosł te kilka ostatnich postów do mgieł.

Ale ja nie jestem moderatorem, więc nie mogę. Dun może je przeniesie z komentarzami.

#94 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:30

mmsko napisał

Pyzik napisał

niebieski zafarb trawy (zboża) psuje troszku efekt

Właśnie dlatego pytam o cyfre... Czy jak robisz na cyfrze to "wybielasz" mgle czy zostawiasz niebieską tak jakby prawdopodobnie wyszła na slajdzie? Bo niestety matryca to nie slajd i nie tylko mgła jest niebieska... :-|

Nie mam cyfry. Jak dla moich potrzeb wciąż nie oferuje wystarczającej jakości przejść tonalnych, rozpiętość tonalna także pzostawia jeszcze raczej wiele do życzenia. No i podstawowa sprawa lubię mieć namacalne efekty mojej pracy.
Dlatego ciągle fotografuję analogiem używając Velvii 100 zamiennie z Provią 100F. Unikam Velvii 100F właśnie z uwagi na fakt, ze daje zbyt duży niebieski zafarb. Generalnie im wcześniej przed wschodem słońca i im dłużej naświetlasz klatkę, tym zafarb większy. Jak ktoś zupełnie nie toleruje zafarbu, to może zaopatrzyć się w filtr ocieplający.
Ja osobiście takich filtrów nie stosuję głównie z uwagi na fakt, że spada jakość optyczna obiektywu i dwa, że tego typu filtry o średnicy 86 mm są drogawe...
Uff... no i EOT!!!

#95 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:32

Pyzik napisał

Uff... no i EOT

To do zobaczenia w odpowiednim wątku... :-D
Nikon

#96 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:33

mmsko napisał

Pyzik napisał

Uff... no i EOT

To do zobaczenia w odpowiednim wątku... :-D

Ja tam uważam, że jak mgła sfocona została rankiem, to ten wątek jak najbardziej jest dla prezentacji tego typu zdjęć odpowiedni. Mgła sfocona w ciągu dnia powinna iść do mgieł... bo co to za ranek - wschód jak mgieł nie ma?

#97 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:39

Pyzik napisał

Mgła sfocona w ciągu dnia

A kto robi mgłe w ciągu dnia?? :shock:
Nikon

#98 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:49

mmsko napisał

Pyzik napisał

Mgła sfocona w ciągu dnia

A kto robi mgłe w ciągu dnia?? :shock:

Mnie się zdarza :-) :-) :-)
30.
Dołączona grafika

Tylko że ta fotka, to już totalny OFF-TOPIC;-)

#99 Roby

Roby

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:58

Pyzik napisał

Ja tam uważam, że jak mgła sfocona została rankiem, to ten wątek jak najbardziej jest dla prezentacji tego typu zdjęć odpowiedni. Mgła sfocona w ciągu dnia powinna iść do mgieł... bo co to za ranek - wschód jak mgieł nie ma?

A mi sie wydaje, że powinien o tym decydować temat zdjęcia, a nie o jakiej porze dnia zostało zrobione, jak tematem jest mgła to do mgieł, a jak wschód słońca (nawet zamglony) to do wschodów. No ale ja o tym nie decyduje. Rzeczywiście robi się off topic więc juz milczę na ten temat.

#100 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 16 grudnia 2006 - 19:59

Pyzik napisał

Tylko że ta fotka, to już totalny OFF-TOPIC;-)

Nie, dlaczego...?
Klimat jak z jakiegoś Willow..
Nikon