Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Dla leniwych, ubogich i lubiących mobilność

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
334 odpowiedzi w tym temacie

#121 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 26 sierpnia 2009 - 13:11

harry, mam siedzisko bez tych bocznych haczyków, także spokojnie myślę, że większość się by zmieściła ;-)

buteo, ale ja mam potem pretekst , żeby mężu wymasował plecki :-P o ile nie jest smiertelnie obrażony, że znów wybyłam przed świtem z domu ;-)

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#122 miszak

miszak

Napisano 27 sierpnia 2009 - 08:35

namiot

Ja mom coś takiego jak wyżej w wersji 2os. Jeśli dobrze pamiętam 210x150x105( lub 115). Bywają też ciut mniejsze ale wtedy akurat nie było. Wydaje mi się, że jest wielki bo stary namiocik miał 120x120x80. Typowe iglo. Bardzo dobra, nieprzemakalna podłoga. Stawiałem na wodzie. Kupowałem na wiosnę i to chyba właśnie w ranger shopie za 89 zł+wysyłka.

A teraz mam takie pytanie - tniecie i łamiecie gałęzie w lesie? Przecież tego nie wolno robić (chyba). A może można? Mieliście z tym jakies problemy?
Pytanie do "leśnych ludków" - czy w lasach państwowych mogę sobie postawić czatownię i przykryć obciętymi gałęziami?

#123 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 27 sierpnia 2009 - 08:37

ale nie wolno niszczyć drzew (obcinanie gałęzi)

#124 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 27 sierpnia 2009 - 09:40

A teraz mam takie pytanie - tniecie i łamiecie gałęzie w lesie? Przecież tego nie wolno robić (chyba). A może można? Mieliście z tym jakies problemy?
Pytanie do "leśnych ludków" - czy w lasach państwowych mogę sobie postawić czatownię i przykryć obciętymi gałęziami?

Ja jak na razie nie miałem z tym problemów - mam miejsce, gdzie była wycinka choinek (przerzedzanie) i materiału na osłonę pod dostatkiem, tylko tak jak pisałem - szybko to schnie. Wydaje mi się, że w zimie dłużej takie gałęzie wytrzymają.

Ale także przyłączam się do Twojego pytania.
Budowę czatowni, jej miejsce lepiej uzgodnić z leśniczym (operatorem tego terenu)

pzdr

#125 darek_ds

darek_ds

Napisano 27 sierpnia 2009 - 09:43

czy ktoś wszył już sam zamki, czy to jest bardzo kłopotliwe, bo chyba stelaży nie da się wyciągnąć, gdy poszedłem do krawca i powiedziałem o co chodzi to puknął się w czoło...

#126 miszak

miszak

Napisano 27 sierpnia 2009 - 10:03

Ja wszywałem ręcznie.

#127 niemek

niemek

Napisano 27 sierpnia 2009 - 10:04

czy ktoś wszył już sam zamki, czy to jest bardzo kłopotliwe, bo chyba stelaży nie da się wyciągnąć, gdy poszedłem do krawca i powiedziałem o co chodzi to puknął się w czoło...

He he. Bierzesz nóż, tniesz szparę. Bierzesz igłę, nitkę i zamek. Przykładasz zamek do szpary i przyszywasz -gotowe.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#128 darek_ds

darek_ds

Napisano 27 sierpnia 2009 - 10:33

no tak, faceci tak zrobią, hihihi.... ale czy to nie rozpadnie się (w sensie słaby i cienki materiał, bez zakładek itp.), z drugiej strony pancerne to nie musi być...

#129 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 27 sierpnia 2009 - 11:24

ja narazie nie znalazłem dobrego zamku ale mam w planach po zszyciu wzmocnić fragment materiału połączony z zamkiem jakimś elastycznym klejem na zasadzie przesycenia

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |

#130 miszak

miszak

Napisano 27 sierpnia 2009 - 11:54

Ja kupiłem w pasmanterii takie coś co nie wiem jak się nazywa ale jest to taka taśma do obszywania. To jest pasek materiału, którego boki sa zagięte do środka czyli na środkujest materiał pojedynczy a po bokach podwójny. W środek tej tasmy wkłada się brzeg rozciętego materiału na to suwak i jazda. Taśma jest miękka i można spokojnie szyć ręcznie. Bez tej taśmy koniecznie trzeba zrobic zakładkę.

#131 Mikouak

Mikouak

Napisano 27 sierpnia 2009 - 12:04

Taki pasek materiału nazywa się lamówka :mrgreen:
Ja szyłem na maszynie, ale namiot mam tradycyjny, tzn. iglo z wyciąganym stelażem. Planowałem zrobić to ręcznie, ale doszedłem do wniosku, że może się rozpaść i technika jednak wygrała.
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#132 miszak

miszak

Napisano 27 sierpnia 2009 - 13:31

Taki pasek materiału nazywa się lamówka :mrgreen:

A ja myślałem, że Ty informatyk jesteś ;-)

#133 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 27 sierpnia 2009 - 14:17

może odkrył ukryte talenty :-P

jeszcze z pół roku i zgłoszę sie po sukienkę :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#134 Mikouak

Mikouak

Napisano 27 sierpnia 2009 - 14:28

E tam ukryte :-D
Qelka, jakaś obszerna, plisowana suknia na salę balową na tysiąc osób, czy coś mnie krzykliwego, ale z powabem, np. jakaś prosta, wzorzysta, rozkloszowana kiecka podkreślająca krągłości?
Namiocik też mogę na wymiar, pod gusta i na konkretną okazję :mrgreen:
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#135 konio

konio
  • Małomówny
  • 25 postów

Napisano 27 sierpnia 2009 - 20:09

Dzięki wielkie za naprowadzenie na ten namiocik. Szukałem czegoś podobnego od dawna i przez ten czas nabyłem kilka różnych modeli, dzięki czemu mogę zorganizować mały obóz harcerski:-)))) Namiocik kupiłem dziś , podłogę od razu pożegnałem. Wygląda dobrze. Rozkłada sie błyskawicznie i również błyskawicznie ( po małym treningu:-)) składa. Dla mnie bomba!!! :-D

#136 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 17 października 2009 - 19:00

Ja tak z innej beczki.
Jak idziecie na fotołowy z namiotem, to rozstawiacie go tuż przed sesją, czy jakiś czas wcześniej? Pytanie dotyczy też zwijania się z pleneru.

#137 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 11 marca 2010 - 20:54

http://www.allegro.p...?item=948782074
Używa ktoś czegoś takiego? Jak się sprawdza?

#138 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 11 marca 2010 - 20:59

Sławek cena bardzo zachęcająca :-P Gdzieś czytałem o tych pałatkach i podobno nie jest źle ;-) Ale też czekam na opinie innych
Patryk, Pozdrawiam

#139 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 11 marca 2010 - 21:00

Właśnie zamówiłem 4 szt,mam chytry plan,jak wypali to się podzielę doświadczeniami na forum ;-)

#140 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 11 marca 2010 - 21:02

Komuś się chyba pomyliło ;-) W opisie aukcji jest

Zobacz inne aukcje na których sprzedaje detalicznie i hurtowo:
Rozmiar 1 wzrost (160cm - 170cm) - 1szt. 11,99zł, 10szt. 94,99zł
Rozmiar 2 wzrost (170cm - 180cm) - 1szt. 11,99zł, 10szt. 94,99zł
Rozmiar 3 wzrost (180cm - 190cm) - 1szt. 14,99zł, 10szt. 124,99zł

A te są za 12zł chyba miało być 120 :lol: Ale ten gościu nie ma innych niż te po 12 zł to chyba taki chwyt reklamowy z tym opisem :-P
Patryk, Pozdrawiam