Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wróbel - Passer domesticus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1046 odpowiedzi w tym temacie

#281 BlueDun

BlueDun

Napisano 17 lutego 2008 - 23:28

czemu dosłownie na każdej ze stron komentarze ograniczają się do 'super' 'debeściackie' 'urocze' czy nawet ';)'

juz o tym pisałem tam tak jest :mrgreen: , benas napisał to nawet dzisiaj , że wszędzie wazelina .
jednak to działa na ogół w dwie strony , trzeba klepać aby byc poklepanym , mi nie odpowiada ,jakośc weryfikowana zachwytem i oklaskami , często ignorantów ,
na obiektywnych walczyłem z wiatrakami skończyło sie moderacją .bo tam można się
poskarżyć ba nawet na słowo niecenzuralne typu "ale badziewie" , możesz mieć zmoderowaną wypowiedź , takie fajne klimaciki hehe , nie chcę ciagnąć tematu , bo po co .

#282 fotosc

fotosc

Napisano 18 lutego 2008 - 04:02

czemu dosłownie na każdej ze stron komentarze ograniczają się do 'super' 'debeściackie' 'urocze' czy nawet ';)'

juz o tym pisałem tam tak jest :mrgreen: , benas napisał to nawet dzisiaj , że wszędzie wazelina .
jednak to działa na ogół w dwie strony , trzeba klepać aby byc poklepanym , mi nie odpowiada ,jakośc weryfikowana zachwytem i oklaskami , często ignorantów ,
na obiektywnych walczyłem z wiatrakami skończyło sie moderacją .bo tam można się
poskarżyć ba nawet na słowo niecenzuralne typu "ale badziewie" , możesz mieć zmoderowaną wypowiedź , takie fajne klimaciki hehe , nie chcę ciagnąć tematu , bo po co .

troche innego zdania jestem :) nie mam TWA :) a jak wystawiam ocene , to nie jest to wysoka , mam zbyt mocne wymagania do innych jak i do siebie , wiec mi prosze nie wciskac tego typu komentarzy jak ten typu WAZELINA :)
zazwyczaj malo komentuje , bo nie chce , aby miec twa :)

#283 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 18 lutego 2008 - 08:06

chemik, czemu dosłownie na każdej ze stron komentarze ograniczają się do 'super' 'debeściackie' 'urocze' czy nawet ';)' ?

Tam panuje dosłownie inna atmosfera jak u nas na Forum. Tam głównie ogranicza się do całkowitego minimum. Nawet nie ma choć odrobiny krytyki. Jeśli już, to tylko dosłownie 1 czy 2 zdania. Zbyt dużo nie można na podstawie tego wyciągnąć. U nas jest zdecydowanie inaczej, dosłownie jest wytknięte wszystko co nie pasuje. I to mi się podoba. Bo co z tego , jeśli wszyscy tylko och i ach? To tylko utwierdzenie danej osoby w przekonaniu ,że robi dobre zdjęcia, które takowymi nie są. Owszem jest część osób trochę osób które sprawiedliwie oceniają, ale jest ich zdecydowanie za mało.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#284 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 08:38

fotosc, ja nie bardzo rozumiem , po co przenosisz dyskuję z płatnego(za przywileje ) wazeliniarkiego portalu na to forum ,
.
ktoś zapytał dlaczego,otrzymał odpowież - dlatego ,
Moja wypowiedż noie dotyczyła konretnych osób , ale "teorii oceniania"
Dajmy spokój , nie bijmy piany , jak mogłem i dyskutowałem na tamtym forum, to zaraz obraza była i co chwila miałem bana , to nie wpływa dobrze na wizerunek i wiarygodnośc portalu .Sprowokowany dyskusja podążyłem za linkami podanymi przez chemika , zapytam więc ciebie , czy twierdzisz ,że średnia ocena , za prezentowana tu ostatnio twoją fotografię powinna byc tak wysoka ?
Jakie oceny stawiacie , Ty i koledzy , których znam z tego forum innym znajomym?
Uważam ,że należy skonczyć dyskusje , na temat innych portali , albo przenieść do innego wątku, bo nie tu na nią miejsce.
Żeby nie było , śledzę dokładnie twoje poczynania , nie ze wszsytkimi sie zgadzam , co do zasady , ale jedno mogę napisać z pełna powagą , bardzo cenie ,że nie osiadasz na laurach , ze kombinujesz , jesteś zawzięty , nie napisze ,ze mi to imponuje , ale jeszcze bardziej stymuluje do własnej pracy.
p.s. wiem jak jest przykro , że jakość zdjęć jest słaba , zdajemy sobie z sprawę ,że skrzydlate maluchy sa najszybsze :mrgreen: .
sam z ciężkim sercem wyrzucam do kosza wspaniałe ujęcia sikor ubogich wojujących na polu słoneczników , też ciągnąłem obróbkę na siłe , bo kadry sa warte pokazania , niestety najlepsze sa za słabej jakości , w tym roku tez będe próbował. ;-)

edit odnosilem sie do przedostatnich wróbli w locie , nie do tej ekspresji powyżej .

#285 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 18 lutego 2008 - 09:58

chemika , zapytam więc ciebie , czy twierdzisz ,że średnia ocena , za prezentowana tu ostatnio twoją fotografię powinna byc tak wysoka ?
Jakie oceny stawiacie , Ty i koledzy , których znam z tego forum innym znajomym?

Masz na mysli te osty? Czy też ubogą? A może inne?
W tej chwili widzę braki, nie wszystko da się naprawić to obróbką. Wystawiłem je do galerii, bo mi się w danej chwili bardzo podobały i wydawało się w miarę poprawnie techniczne. I np. dlatego nie chce wstawiać ostatniego zdjęcia czyża, bo jest za słabe wg mnie...Co do ocen: oceny są od ogółu użytkowników ich średnią wypadkową. Czy powinny byc tak wysokie - nie wiem...To zdanie ogółu. Ja jeśli oceniam, staram się nie patrzeć kto jest autorem - bo to tylko może wpłynąć na ocenę. Ocena ma być sprawiedliwa, a nie taka, jaka ma być dla danego autora. Ja biorę pod uwagę trudność wykonania, inowację, poprawność techniczną. I nie uważam się tu za eksperta.
Nieznoszę TWA - bo to tylko fałszuje prawdziwy obraz. Czy takie jest na naszym Forum - niezauważyłem takowego, w odróżnieniu na innych forach, galeriach. Nawet nie wiem, czy nie podać pod dyskusję umieszczanie jawnie autora...Może tak na jakiś czas wyłączyć jego ujawnienie, a dopiero po przekroczeniu pewnego progu (np. ilość głósów, po upływie czasu od wystawienia, czy też odwiedzin) jego ujawnienie. To tyle dla mnie koniec tematu...Jak chcesz podyskutować, to zapraszam na priv ew jeszcze lepiej na gg (jestem prawie zawsze po 20)

#286 MarcinP

MarcinP

Napisano 18 lutego 2008 - 10:36

fotosc, ja nie bardzo rozumiem , po co przenosisz dyskuję z płatnego(za przywileje ) wazeliniarkiego portalu na to forum ,

Przecież to nie fotosc rozpoczął dyskusję. Gdzieś Ty się tego dopatrzył? :shock:
I po co od razu taki ton?

A swoją drogą 75 kapitalna! Gratuluję ujęcia i zacięcia.

#287 Magnum43

Magnum43

Napisano 18 lutego 2008 - 11:53

76. Świetna akcja bardzo ciekawi mnie coś takiego ..... kilkadziesiat klatek tego samego ptaszyska i kryteria przyjętej oceny przy wyborze tej jednej klatki ...czy kadr? czy akcja? czy też moze ilość szczegółów ? .
Nawiązując do tematu wazeliniarstwa czy też TWA :-/ ...obrażanie się za krytykę i niechęć do osób robiących lepsze zdjęcia, jest swego rodzaju oceną którą wielu kolegów ........ Wystawia sobie samym ! ! ! .
;-) Fotografia ma nieść radość a już sama możliwość podzielenia się z kolegami udanym ujęciem ...jest nagrodą .
Najpierw trzeba byc krytycznym wobec siebie ........spojrzec na własne zdjęcia .
Niestety część kolegów tak zachłysnęła się mozliwością wstawiania swoich zdjęć że wstawiają byle co i gdzie popadnie.....Wiem że parę osób w tym momencie wkurzyłem ... :-/

#288 MarcinP

MarcinP

Napisano 18 lutego 2008 - 11:57

Fotografia ma nieść radość a już sama możliwość podzielenia się z kolegami udanym ujęciem ...jest nagrodą .
Najpierw trzeba byc krytycznym wobec siebie ........spojrzec na własne zdjęcia .
Niestety część kolegów tak zachłysnęła się mozliwością wstawiania swoich zdjęć że wstawiają byle co i gdzie popadnie.....Wiem że parę osób w tym momencie wkurzyłem ...

:clap:

#289 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 12:17

chemiku , ja nie piszę o Twoich zdjęciach , napisałem ,że podążając na obiektywnych , zobaczyłem jak ocenione są wróble ze zdjęcia fotosca , zamieszczonego na FP. tylko tyle, nawet nie wiedziałem ,że masz tam konto .

MarcinP, ty masz na drugie fotosc ? , bo nie bardzo rozumiem , kolega pisał o twa , do tego sie odniosłem , kierując te słowa do osoby je piszącej . wszystko , ton ? a co pisze drukowanymi literami ?

Magnum43, lepsze zdjęcia , oki masz całkowitą rację , ale nie mylmy dobrego PR z bezkrytycznym klaskaniem .
Jeszcze jedno ,wszędzie , na każdym forum, jak sie skrytykuje zdjęcie , to zaraz jest osobista wycieczka , dezawuujaca krytykujacego , przeglad jego portfolia i tekst typu _ co ty mi bedziesz oceniał jak kiszki sam robisz , hehe nic bardziej mylnego , artysta tworzący na swoja miarę dzieła nie żyje z ekstra ocen zacnych krytyków, tylko z tego co prosty naród kupi , to ironia , mówi jednak o uwarunkowanich zależności , twórca -dzieło-odbiorca , odbiorca nie musi byc koneserem. jak ktoś zrozumie taka prosta prawdę , będzie mu łatwiej , zawsze bronie swoich dokonań, staram się mieć dystans do osiągnięćć oceniającego , bo to nie ma żadnego znaczenia.
Proszę o nie odpowiadanie w tonie , tutaj non profi są ludzie , amatorzy , bez ambicji pewnie na sukces .Należy zadac sobie jednak nastepne pytanie , o dlaczego kasuje sie exif ( wcale nie trzeba ), dlaczego foty sa bardzo lekkie , dlaczego autor często milczy zapytany jakim obiektywem sfocił kaczkę , tak to amator , albo amatorszczyzna wielkiego mniemania o sobie .

#290 Magnum43

Magnum43

Napisano 18 lutego 2008 - 12:24

nastepne pytanie , o dlaczego kasuje sie exif

Odpowiedz jest prosta ponieważ więcej często w tych zdjęciach (pirackiego!) fotoszopa niz samego zdjęcia ale masz rację exif powinien być i ja się do tego dostosuję :mrgreen: z prostej przyczyny ...Nie mam niczego do ukrycia

#291 MarcinP

MarcinP

Napisano 18 lutego 2008 - 13:02

BlueDun rozumiem, że powinienem siedzieć cicho i nie pisać postów w sprawach, które mnie nie dotyczą, tak? Jeśli chcesz, żeby inni forumowicze nie komentowali Twoich wypowiedzi, to polecam pisanie na PW, a nie na ogólnodostepnym forum :-P .
A niepotrzebną dyskusję nt. innych forów rozpocząłeś Ty!

#292 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 13:10

MarcinP, bardzo sie cieszę , że podejmujesz temat , ale przykro ,że sie do niego nie odnosisz zdniem własnym , jedynie komentujesz treśc mojego wpisu.
Co do tej dyskusji nie ja ją zacząlem , to nie ważne , kto , błagam !, nie siedż cicho ! :-P
Nie chciałem nikogo urazić , ja do dyskusji netowych podchodzę zawsze z minimalnym dystansem , bo często trudno jest przekazać - słowem pisanym , w enigmatycznej treści ,meritum wypowiedzi , mi przynajmniej to sie często nie udaje , napewno nie jestem literatem :mrgreen:

#293 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 18 lutego 2008 - 13:10

Fotografia ma nieść radość a już sama możliwość podzielenia się z kolegami udanym ujęciem ...jest nagrodą .
Niestety część kolegów tak zachłysnęła się mozliwością wstawiania swoich zdjęć że wstawiają byle co i gdzie popadnie.....Wiem że parę osób w tym momencie wkurzyłem ...

Cała prawda, a to czy się ktoś się wkurzy czy też nie - no cóż. Najtrudniejsza krytyka, to wystawiona samemu sobie. Ja robie w ten sposób że z wybranych ujęć zdjęcia zostawiam na jakiś czas (najczęściej 10 lub mniej) i dopiero z tych co zostawiłem wybieram najlepsze. Czasem po tym nie mam ani jednego...

chemiku , ja nie piszę o Twoich zdjęciach , napisałem ,że podążając na obiektywnych , zobaczyłem jak ocenione są wróble ze zdjęcia fotosca , zamieszczonego na FP. tylko tyle, nawet nie wiedziałem ,że masz tam konto .

Owszem mam, ale tak naprawdę to nawet nie wiem, po co je zakładałem. Wisi tam chyba tylko jedno ujęcie. I po głębszym zastanowieniu nie wiem czy w ogóle będę tam coś więcej wystawiał. Bo samo och i ach mi nie wystarcza. Ja chcę coś więcej niż puste oceny. Wg mnie kompletne zjechanie zdjęcia z wskazaniem, co jest nie tak (konstruktywna krytyka) jest dla mnie więcej warta niż och i ach przy 10 razy większej ilości zdjęć.

#294 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 13:16

dlatego jesteśmy tutaj :mrgreen:
i pozamiatane ;-)
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#295 MarcinP

MarcinP

Napisano 18 lutego 2008 - 13:22

Ależ

MarcinP, bardzo sie cieszę , że podejmujesz temat , ale przykro ,że sie do niego nie odnosisz zdniem własnym , jedynie komentujesz treśc mojego wpisu.

Owszem, odnoszę się. Ale odnoszę się do zdjęcia, które uważam za znakomite. Bo to wątek o wróblach jest, a nie o innych forach, na które nikt nam nie każe się zapisywać. A tym bardziej bardziej (IMHO) komentować zwyczajów tam panujących. I daltego - cytując Ciebie - jesteśmy tutaj. Pozdrawiam.

#296 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 15:14

Przecież to nie fotosc rozpoczął dyskusję. Gdzieś Ty się tego dopatrzył?
I po co od razu taki ton?

sorry masz racje to jest jak najbardziej

odnoszę się do zdjęcia, które uważam za znakomite.

#297 MarcinP

MarcinP

Napisano 18 lutego 2008 - 15:59

BlueDun :beer:

#298 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 16:07

MarcinP, :zdrowko:

#299 Dunadan

Dunadan

Napisano 18 lutego 2008 - 18:45

szkoda że jesteście daleko od siebie - byłaby imprezka w wawie :mrgreen:

Ale wróćmy do tematu ;-)

:ninja:

#300 Magnum43

Magnum43

Napisano 18 lutego 2008 - 18:59

Czy to jakaś nowa edycja programu "Jak Oni się kochają ?" :hihi: