Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wróbel - Passer domesticus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1046 odpowiedzi w tym temacie

#301 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 18 lutego 2008 - 19:47

Wracamy do wróbelków! :sorry:

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#302 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 20:05

77. :mrgreen:

Dołączona grafika
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#303 Monastor

Monastor

Napisano 18 lutego 2008 - 20:08

BlueDun, chyba ciut za jasno, choć jedyny przepał na dziobie. Troszkę nieszczęśliwie dobrane tło, zlewa się z pticą.

#304 Magnum43

Magnum43

Napisano 18 lutego 2008 - 20:11

BlueDun, chyba ciut za jasno, choć jedyny przepał na dziobie.

Powtórzę za moim mądrzejszym przedmówcą ...prubowałeś co się stanie jak byc nieco przyciemnił fotkę ?

#305 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 18 lutego 2008 - 20:14

Zdecydowanie za jasno, tak o około 1/3 EV Oprócz przepalenia na dziobie (sama góra - da się jeszcze z tym żyć), to chyba jeszcze na kuprze :roll: GO wg mnie mogła byc trochę większa.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#306 fotosc

fotosc

Napisano 18 lutego 2008 - 20:20

fotosc, ja nie bardzo rozumiem , po co przenosisz dyskuję z płatnego(za przywileje ) wazeliniarkiego portalu na to forum ,
.
ktoś zapytał dlaczego,otrzymał odpowież - dlatego ,
Moja wypowiedż noie dotyczyła konretnych osób , ale "teorii oceniania"
Dajmy spokój , nie bijmy piany , jak mogłem i dyskutowałem na tamtym forum, to zaraz obraza była i co chwila miałem bana , to nie wpływa dobrze na wizerunek i wiarygodnośc portalu .Sprowokowany dyskusja podążyłem za linkami podanymi przez chemika , zapytam więc ciebie , czy twierdzisz ,że średnia ocena , za prezentowana tu ostatnio twoją fotografię powinna byc tak wysoka ?
Jakie oceny stawiacie , Ty i koledzy , których znam z tego forum innym znajomym?
Uważam ,że należy skonczyć dyskusje , na temat innych portali , albo przenieść do innego wątku, bo nie tu na nią miejsce.
Żeby nie było , śledzę dokładnie twoje poczynania , nie ze wszsytkimi sie zgadzam , co do zasady , ale jedno mogę napisać z pełna powagą , bardzo cenie ,że nie osiadasz na laurach , ze kombinujesz , jesteś zawzięty , nie napisze ,ze mi to imponuje , ale jeszcze bardziej stymuluje do własnej pracy.
p.s. wiem jak jest przykro , że jakość zdjęć jest słaba , zdajemy sobie z sprawę ,że skrzydlate maluchy sa najszybsze :mrgreen: .
sam z ciężkim sercem wyrzucam do kosza wspaniałe ujęcia sikor ubogich wojujących na polu słoneczników , też ciągnąłem obróbkę na siłe , bo kadry sa warte pokazania , niestety najlepsze sa za słabej jakości , w tym roku tez będe próbował. ;-)

edit odnosilem sie do przedostatnich wróbli w locie , nie do tej ekspresji powyżej .

ja i koledzy ? hmmm dziwne :)
porownujac zdjecia jakie tam sa umieszczane , to uwazam ze ta fotka powinna wyzej stac , ale tak nie jest , a dlaczego ? bo zbyt duzo ludziom narazilem sie wystawianiem niskich ocen , komentowania ze fotka slaba ,
nie wnikam w to , bo wiem ile sa moje zdjecia warte i czy sa warte a ze publikuje je :) chce wiec dlatego je pokazuje :) dlaczego ty dostales bana to chyba ty najlepiej wiesz :) brak kultury wypowiedzi :-)
to ze mnie obserwujesz :) nie wnikam , twoja sprawa :)
tez nie rozumiem tego ze obrazasz inne portale , zle niby cie potraktowali na OB , to nie znaczy ze wszystkie portale sa takie same , wiec szacunku troche prosze :)
komentarzy , krytyki jak chcesz poczytacv , to zawsze mozna znalesc :)
fanow trzeba sobie wyrobic zdjeciami , a nie ocenami :) a ty masz swoich fanow ? nie to ze ogladalem twoje zdjecia , ale zawsze tam przypadkiem napotkam i dziwi mnie ze potrafisz sie madzyc pod innymi zdjeciami autorow a sam nie potrafisz dobrej fotki zrobic , Proponowalbym abys odstawil na jakis czas komp i FORA a skupil sie bardziej na poprawnej , dobrej fotografii :)

ta dyskusje ty zaczolesz , wiec nie miej zalu ze ona sie toczy

p.s.
dlaczego nie ma u mnie exifu ? bo nauczyli mnie tam zapisywac zdjecia :) a mysle ze kazdy ma klawiature i potrafi zadac pytanie autorowi fotki :) jesdmoczesnie , tym samym blokuje sobie prawa auyora , bo jak nie masz danych o fotce , tzn ze ona nie jest twoja , ale to jest tylko moje zdanie :)

#307 fotosc

fotosc

Napisano 18 lutego 2008 - 20:28

zdjecie 77
brak perspektywy , za mocne swiatlo , ogon wyszedl z GO
p.s. wypchany ?

#308 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 20:31

ty masz swoich fanow ? nie to ze ogladalem twoje zdjecia , ale zawsze tam przypadkiem napotkam i dziwi mnie ze potrafisz sie madzyc pod innymi zdjeciami autorow a sam nie potrafisz dobrej fotki zrobic , Proponowalbym abys odstawil na jakis czas komp i FORA a skupil sie bardziej na poprawnej , dobrej fotografii :)

widzę ,że sprawia ci trudność czytanie dłuższych tekstów ze zrozumieniem , zacytuje tylko co już napisałem , powtórna lektura może ci rozjasni ideę ocenianego i oceniania .

"Magnum43, lepsze zdjęcia , oki masz całkowitą rację , ale nie mylmy dobrego PR z bezkrytycznym klaskaniem .
Jeszcze jedno ,wszędzie , na każdym forum, jak sie skrytykuje zdjęcie , to zaraz jest osobista wycieczka , dezawuujaca krytykujacego , przeglad jego portfolia i tekst typu _ co ty mi bedziesz oceniał jak kiszki sam robisz , hehe nic bardziej mylnego , artysta tworzący na swoja miarę dzieła nie żyje z ekstra ocen zacnych krytyków, tylko z tego co prosty naród kupi , to ironia , mówi jednak o uwarunkowanich zależności , twórca -dzieło-odbiorca , odbiorca nie musi byc koneserem. jak ktoś zrozumie taka prosta prawdę , będzie mu łatwiej , zawsze bronie swoich dokonań, staram się mieć dystans do osiągnięćć oceniającego , bo to nie ma żadnego znaczenia."

#309 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 18 lutego 2008 - 20:33

Wystarczy, bo będziemy ciąć :evil:

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#310 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 20:35

brak perspektywy , za mocne swiatlo , ogon wyszedl z GO

przeczytaj co napisałeś , dziwne że w sześciu słowach można znależć zarzut i jego obronę . powodzenia , tylko mi nie pisz ,że nie musisz umiec się wysławiać bo robisz dobre foty
nie śledze cię , tylko powłaziłem w podane linki .

#311 Magnum43

Magnum43

Napisano 18 lutego 2008 - 20:43

Blue Dun :sorry: Przepraszam za "wycieczkę" w stronę Twojego wróbla :bow:
zostańmy kumplami :zdrowko: jak to bylo w reklamie "mie odbierajmy zycia zbyt poważnie" :rip:

#312 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 20:48

Magnum43, mnie nie irytuje ,żadna krytyka , tylko takie gesty , wróbla przedobrzyłem -był ciemny :mrgreen: , za szybko chciałem wstawić,żeby załagodzić .
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#313 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 18 lutego 2008 - 20:50

BlueDun, dlaczego taka mała GO?? podaj parametry z exifa jak możesz

#314 Magnum43

Magnum43

Napisano 18 lutego 2008 - 20:55

Magnum43, mnie nie irytuje ,żadna krytyka

Więc aby zakończyć te dywagacje potraktujmy tego wróbla jako "Wróbla Pokoju" kolego Fotosc to "wróbel Pokoju" myslę że uszanujesz ten symbol :hi: Jedyne co ma robic ten wróbelek ..to odgryzać się Imperialistom w czym niestety przeszkadza mu gałązka przy prawej łapce :hihi:

#315 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 21:02

kacpero, ostatnio giną mi exify nie wiem dlaczego .tutaj powinien być , więc sprawdż , proszę .

ta fota przed rasowaniem wygladąła tak ( światło kontrowe ):

77.a

Dołączona grafika

odgryzać się Imperialistom w czym niestety przeszkadza mu gałązka przy prawej łapce

liczyłem na taki komentarz , bo wstawiając foty i ogladając innych cały czas sie uczymy , ta fota to przykład nierozsądnego doboru patyka , przez ten odstający patyczek nie wstawiam dużo lepszych fot czyży, ta sytuacja nauczyła mnie nastepnej zasady :
przed foceniem dokładnie obejrzyj na "sucho " potencjalne kadry :mrgreen:
teraz jest odłamana w umiejetny sposób , naturalny :roll:

#316 Monastor

Monastor

Napisano 18 lutego 2008 - 21:05

BlueDun, tlo wygląda już lepiej, ale za to główka zrobiła się znowu trochę za ciemna (proponował bym coś pomiędzy tymi dwoma wersjami).
Niestety przepał nie znikł i chyba już nie zniknie. Na szczęście nie przeszkadza aż tak bardzo.

#317 fotosc

fotosc

Napisano 18 lutego 2008 - 21:22

nie bronie swoich fotek , one same maja sie bronioc , to jest prawidlowa droga do dobrej fotografii :)
kazdy z checia wyslucha krytyki , nauczy sie czegos od nauczyciela , czyli lepszego , bo wie ze sie moze nauczyc , nikt nie bedzie zwracal uwage na kogos kto zle zdjecia robi :)

do swojego zdjecia , czyli nr 77 uzyj cieni , wtedy gl;owke rozjasnisz :mrgreen: ale myslalem ze to juz wiesz :)

#318 Magnum43

Magnum43

Napisano 18 lutego 2008 - 21:27

do swojego zdjecia , czyli nr 77 uzyj cieni , wtedy gl;owke rozjasnisz

a moze jakiś mały tutorial ? dla posiadaczy legalnej wersji APS CS2 Win ?
lub darmowego GIMP-a ? Proponuję użyć "Wróbla Pokoju" Kol. Blue Duna jako przykladu co mozna zrobić ?....jak się wie...... Jak to zrobić? Fotosc podejmiesz się ?

#319 fotosc

fotosc

Napisano 18 lutego 2008 - 21:37

po co ?, nasz kolega wie co robi :)
uwazam ze wystarczajaca jest podpowiedz , w innym badz razie nigdy sie nie nauczy , jak ktos bedzie za niego robil - tak mi tez kiedys napisali :) jak chcesz sie nauczyc jak chcesz zdjecia oddawac do obrobki :)

#320 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 18 lutego 2008 - 21:45

po co ?, nasz kolega wie co robi :)
uwazam ze wystarczajaca jest podpowiedz , w innym badz razie nigdy sie nie nauczy , jak ktos bedzie za niego robil - tak mi tez kiedys napisali :) jak chcesz sie nauczyc jak chcesz zdjecia oddawac do obrobki :)

Tak jest, samemu trzeba kombinować a tu wystarczy jeden suwaczek. Przy wywoływaniu z RAW-a w takiej operacji najmniej się traci jak później z JPG