Wróbel - Passer domesticus
#301 (Michał Vogelgesang)
Napisano 18 lutego 2008 - 19:47
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 18 lutego 2008 - 20:05
Napisano 18 lutego 2008 - 20:08
Napisano 18 lutego 2008 - 20:11
Powtórzę za moim mądrzejszym przedmówcą ...prubowałeś co się stanie jak byc nieco przyciemnił fotkę ?BlueDun, chyba ciut za jasno, choć jedyny przepał na dziobie.
#305 (Krzysztof Krahel)
Napisano 18 lutego 2008 - 20:14
Napisano 18 lutego 2008 - 20:20
fotosc, ja nie bardzo rozumiem , po co przenosisz dyskuję z płatnego(za przywileje ) wazeliniarkiego portalu na to forum ,
.
ktoś zapytał dlaczego,otrzymał odpowież - dlatego ,
Moja wypowiedż noie dotyczyła konretnych osób , ale "teorii oceniania"
Dajmy spokój , nie bijmy piany , jak mogłem i dyskutowałem na tamtym forum, to zaraz obraza była i co chwila miałem bana , to nie wpływa dobrze na wizerunek i wiarygodnośc portalu .Sprowokowany dyskusja podążyłem za linkami podanymi przez chemika , zapytam więc ciebie , czy twierdzisz ,że średnia ocena , za prezentowana tu ostatnio twoją fotografię powinna byc tak wysoka ?
Jakie oceny stawiacie , Ty i koledzy , których znam z tego forum innym znajomym?
Uważam ,że należy skonczyć dyskusje , na temat innych portali , albo przenieść do innego wątku, bo nie tu na nią miejsce.
Żeby nie było , śledzę dokładnie twoje poczynania , nie ze wszsytkimi sie zgadzam , co do zasady , ale jedno mogę napisać z pełna powagą , bardzo cenie ,że nie osiadasz na laurach , ze kombinujesz , jesteś zawzięty , nie napisze ,ze mi to imponuje , ale jeszcze bardziej stymuluje do własnej pracy.
p.s. wiem jak jest przykro , że jakość zdjęć jest słaba , zdajemy sobie z sprawę ,że skrzydlate maluchy sa najszybsze .
sam z ciężkim sercem wyrzucam do kosza wspaniałe ujęcia sikor ubogich wojujących na polu słoneczników , też ciągnąłem obróbkę na siłe , bo kadry sa warte pokazania , niestety najlepsze sa za słabej jakości , w tym roku tez będe próbował.
edit odnosilem sie do przedostatnich wróbli w locie , nie do tej ekspresji powyżej .
ja i koledzy ? hmmm dziwne
porownujac zdjecia jakie tam sa umieszczane , to uwazam ze ta fotka powinna wyzej stac , ale tak nie jest , a dlaczego ? bo zbyt duzo ludziom narazilem sie wystawianiem niskich ocen , komentowania ze fotka slaba ,
nie wnikam w to , bo wiem ile sa moje zdjecia warte i czy sa warte a ze publikuje je chce wiec dlatego je pokazuje dlaczego ty dostales bana to chyba ty najlepiej wiesz brak kultury wypowiedzi
to ze mnie obserwujesz nie wnikam , twoja sprawa
tez nie rozumiem tego ze obrazasz inne portale , zle niby cie potraktowali na OB , to nie znaczy ze wszystkie portale sa takie same , wiec szacunku troche prosze
komentarzy , krytyki jak chcesz poczytacv , to zawsze mozna znalesc
fanow trzeba sobie wyrobic zdjeciami , a nie ocenami a ty masz swoich fanow ? nie to ze ogladalem twoje zdjecia , ale zawsze tam przypadkiem napotkam i dziwi mnie ze potrafisz sie madzyc pod innymi zdjeciami autorow a sam nie potrafisz dobrej fotki zrobic , Proponowalbym abys odstawil na jakis czas komp i FORA a skupil sie bardziej na poprawnej , dobrej fotografii
ta dyskusje ty zaczolesz , wiec nie miej zalu ze ona sie toczy
p.s.
dlaczego nie ma u mnie exifu ? bo nauczyli mnie tam zapisywac zdjecia a mysle ze kazdy ma klawiature i potrafi zadac pytanie autorowi fotki jesdmoczesnie , tym samym blokuje sobie prawa auyora , bo jak nie masz danych o fotce , tzn ze ona nie jest twoja , ale to jest tylko moje zdanie
Napisano 18 lutego 2008 - 20:28
brak perspektywy , za mocne swiatlo , ogon wyszedl z GO
p.s. wypchany ?
Napisano 18 lutego 2008 - 20:31
ty masz swoich fanow ? nie to ze ogladalem twoje zdjecia , ale zawsze tam przypadkiem napotkam i dziwi mnie ze potrafisz sie madzyc pod innymi zdjeciami autorow a sam nie potrafisz dobrej fotki zrobic , Proponowalbym abys odstawil na jakis czas komp i FORA a skupil sie bardziej na poprawnej , dobrej fotografii
widzę ,że sprawia ci trudność czytanie dłuższych tekstów ze zrozumieniem , zacytuje tylko co już napisałem , powtórna lektura może ci rozjasni ideę ocenianego i oceniania .
"Magnum43, lepsze zdjęcia , oki masz całkowitą rację , ale nie mylmy dobrego PR z bezkrytycznym klaskaniem .
Jeszcze jedno ,wszędzie , na każdym forum, jak sie skrytykuje zdjęcie , to zaraz jest osobista wycieczka , dezawuujaca krytykujacego , przeglad jego portfolia i tekst typu _ co ty mi bedziesz oceniał jak kiszki sam robisz , hehe nic bardziej mylnego , artysta tworzący na swoja miarę dzieła nie żyje z ekstra ocen zacnych krytyków, tylko z tego co prosty naród kupi , to ironia , mówi jednak o uwarunkowanich zależności , twórca -dzieło-odbiorca , odbiorca nie musi byc koneserem. jak ktoś zrozumie taka prosta prawdę , będzie mu łatwiej , zawsze bronie swoich dokonań, staram się mieć dystans do osiągnięćć oceniającego , bo to nie ma żadnego znaczenia."
#309 (Michał Vogelgesang)
Napisano 18 lutego 2008 - 20:33
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 18 lutego 2008 - 20:35
brak perspektywy , za mocne swiatlo , ogon wyszedl z GO
przeczytaj co napisałeś , dziwne że w sześciu słowach można znależć zarzut i jego obronę . powodzenia , tylko mi nie pisz ,że nie musisz umiec się wysławiać bo robisz dobre foty
nie śledze cię , tylko powłaziłem w podane linki .
Napisano 18 lutego 2008 - 20:43
zostańmy kumplami jak to bylo w reklamie "mie odbierajmy zycia zbyt poważnie"
Napisano 18 lutego 2008 - 20:48
Napisano 18 lutego 2008 - 20:50
Napisano 18 lutego 2008 - 20:55
Więc aby zakończyć te dywagacje potraktujmy tego wróbla jako "Wróbla Pokoju" kolego Fotosc to "wróbel Pokoju" myslę że uszanujesz ten symbol Jedyne co ma robic ten wróbelek ..to odgryzać się Imperialistom w czym niestety przeszkadza mu gałązka przy prawej łapceMagnum43, mnie nie irytuje ,żadna krytyka
Napisano 18 lutego 2008 - 21:02
ta fota przed rasowaniem wygladąła tak ( światło kontrowe ):
77.a
odgryzać się Imperialistom w czym niestety przeszkadza mu gałązka przy prawej łapce
liczyłem na taki komentarz , bo wstawiając foty i ogladając innych cały czas sie uczymy , ta fota to przykład nierozsądnego doboru patyka , przez ten odstający patyczek nie wstawiam dużo lepszych fot czyży, ta sytuacja nauczyła mnie nastepnej zasady :
przed foceniem dokładnie obejrzyj na "sucho " potencjalne kadry
teraz jest odłamana w umiejetny sposób , naturalny
Napisano 18 lutego 2008 - 21:05
Niestety przepał nie znikł i chyba już nie zniknie. Na szczęście nie przeszkadza aż tak bardzo.
Napisano 18 lutego 2008 - 21:22
kazdy z checia wyslucha krytyki , nauczy sie czegos od nauczyciela , czyli lepszego , bo wie ze sie moze nauczyc , nikt nie bedzie zwracal uwage na kogos kto zle zdjecia robi
do swojego zdjecia , czyli nr 77 uzyj cieni , wtedy gl;owke rozjasnisz ale myslalem ze to juz wiesz
Napisano 18 lutego 2008 - 21:27
a moze jakiś mały tutorial ? dla posiadaczy legalnej wersji APS CS2 Win ?do swojego zdjecia , czyli nr 77 uzyj cieni , wtedy gl;owke rozjasnisz
lub darmowego GIMP-a ? Proponuję użyć "Wróbla Pokoju" Kol. Blue Duna jako przykladu co mozna zrobić ?....jak się wie...... Jak to zrobić? Fotosc podejmiesz się ?
Napisano 18 lutego 2008 - 21:37
uwazam ze wystarczajaca jest podpowiedz , w innym badz razie nigdy sie nie nauczy , jak ktos bedzie za niego robil - tak mi tez kiedys napisali jak chcesz sie nauczyc jak chcesz zdjecia oddawac do obrobki
Napisano 18 lutego 2008 - 21:45
po co ?, nasz kolega wie co robi
uwazam ze wystarczajaca jest podpowiedz , w innym badz razie nigdy sie nie nauczy , jak ktos bedzie za niego robil - tak mi tez kiedys napisali jak chcesz sie nauczyc jak chcesz zdjecia oddawac do obrobki
Tak jest, samemu trzeba kombinować a tu wystarczy jeden suwaczek. Przy wywoływaniu z RAW-a w takiej operacji najmniej się traci jak później z JPG