Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Wróbel - Passer domesticus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1046 odpowiedzi w tym temacie

#321 Magnum43

Magnum43

Napisano 18 lutego 2008 - 21:55

Przy wywoływaniu z RAW-a

RAV-4 co prawda mam ale że zdjęcia się tym robi to nie wiedziałem :doh:
Wszystko traktujecie zbyt serio ;-) Ja tylko chciałem zaproponowac aby to samo zdjęcie obrobilo dwóch niezaleznych fachowców :sorry:

#322 Monastor

Monastor

Napisano 18 lutego 2008 - 22:07

Magnum43, fachowcem nie jestem, ale obrobiłem. Mam nadzieję, że nikt mnie nie zlinczuje za wyrywanie się ani za warsztat. Maniakiem obróbki też nie jestem ;-)
77b.
Dołączona grafika

#323 Magnum43

Magnum43

Napisano 18 lutego 2008 - 22:14

Magnum43, fachowcem nie jestem, ale obrobiłem

Przyznam że jestem pod wrażeniem ptak juz nie razi tło bardziej stonowane ...szczerze to gdyby bylo nawet ciut ciemniejsze nie straciłoby zbyt wielu szczegółów . Brawo i dzięki :clap:

#324 fotosc

fotosc

Napisano 18 lutego 2008 - 22:17

super wyszlo :) co do galezi , no coz :-D najlepiej to podczas focenia ustawiac wszystko :) no ale czlowiek uczy sie na bledach :)

#325 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 22:32

super wyszlo :) co do galezi , no coz najlepiej to podczas focenia ustawiac wszystko :) no ale czlowiek uczy sie na bledach :)

czy ty wogole sie wisialsz ,żeby przeczytac posty ? :

cytat :
"Magnum43 napisał/a:
odgryzać się Imperialistom w czym niestety przeszkadza mu gałązka przy prawej łapce

liczyłem na taki komentarz , bo wstawiając foty i ogladając innych cały czas sie uczymy , ta fota to przykład nierozsądnego doboru patyka , przez ten odstający patyczek nie wstawiam dużo lepszych fot czyży, ta sytuacja nauczyła mnie nastepnej zasady :
przed foceniem dokładnie obejrzyj na "sucho " potencjalne kadry
teraz jest odłamana w umiejetny sposób , naturalny "

Monastor, jakies to oko nie teges , mz oczywiście , ucznia kategorii d :roll:
jak to zrobiłeś , bo ja nie biegły w klonowaniu i dorabianiu czegokolwiek :mrgreen:
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#326 Monastor

Monastor

Napisano 18 lutego 2008 - 22:41

BlueDun, wziąłem Twoje drugie zdjęcie (77a), sklonowałem tło z prawej strony na nieostrą gałąź korzystając z okrągłych pędzli do klonowania o rozmiarze od 50 do 130 pikseli z maksymalną miękkością krawędzi (brałem też kawałek z LGR). Potem wziąłem się za głowę. Odpaliłem pędzel efektów, przełączyłem go na rozjaśnianie, ustawiłem stopień rozjaśnienia na 23 i działanie w zakresie cieni. Przejechałem po fragmentach główki do uzyskania odpowiedniego efektu (na wyczucie), potem przełączyłem na działanie w zakresie świateł i pojechałem po jaśniejszych partiach głowy. Wyszło ok, ale trochę za żółto. Włączyłem normalny okrągły pędzel, ustawiłem rozmiar 14, wybrałem z palety kolor szary, ustawiłem pędzel na operowanie w zakresie nasycenia, potem przezroczystość pędzla na 80 (w skali do 100), przesunąłem po zbyt żółtych fragmentach. Potem zabrałem się za oko. Znowu pędzel efektów i rozjaśnianie świateł, zachowałem poprzednie ustawienia i rozjaśniałem oko do momentu kiedy uzyskałem zadowalającą jasność odbicia. Na sam koniec zabrałem się za dziób. Pędzel efektów przestawiłem na działanie w zakresie świateł i użyłem maksymalnego stopnia przyciemniania, rozmiar pędzla około 5, a do tego miękka krawędź na maksa. Dziób jest szary, co ułatwiło zadanie. Przejechałem po przepale kilka razy do momentu kiedy uzyskał w miarę naturalny odcień.

Robione w Corel Photopaint 8

#327 fotosc

fotosc

Napisano 18 lutego 2008 - 22:52

super wyszlo :) co do galezi , no coz najlepiej to podczas focenia ustawiac wszystko :) no ale czlowiek uczy sie na bledach :)

czy ty wogole sie wisialsz ,żeby przeczytac posty ? :

cytat :
"Magnum43 napisał/a:
odgryzać się Imperialistom w czym niestety przeszkadza mu gałązka przy prawej łapce

liczyłem na taki komentarz , bo wstawiając foty i ogladając innych cały czas sie uczymy , ta fota to przykład nierozsądnego doboru patyka , przez ten odstający patyczek nie wstawiam dużo lepszych fot czyży, ta sytuacja nauczyła mnie nastepnej zasady :
przed foceniem dokładnie obejrzyj na "sucho " potencjalne kadry
teraz jest odłamana w umiejetny sposób , naturalny "

Monastor, jakies to oko nie teges , mz oczywiście , ucznia kategorii d :roll:
jak to zrobiłeś , bo ja nie biegły w klonowaniu i dorabianiu czegokolwiek :mrgreen:

nie dziwne to jest ? liczyles ale nie zrobiles :)

a co to znaczy te slowo wisialsz ?

#328 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 23:04

Monastor, muszę na spokojnie poczytać ,

fotosc, zrób zdjęcie - może swoich ust jak wypowiadasz słowa , łatwiej zrozumieć będzie kontekst :->
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#329 Monastor

Monastor

Napisano 18 lutego 2008 - 23:13

BlueDun, w Photoshopie i Gimpie powinno być podobnie, są tam analogiczne narzędzia, ino się mogą inaczej nazywać ;-)

fotosc, BlueDun, dorośli ludzie a taka kłótnia... po co sobie robić takie docinki? Tylko się robi nieprzyjemnie, a niektórymi tekstami to bardziej ośmieszacie sami siebie niż przeciwnika w 'dyskusji' :roll:

Po co tworzyć nieprzyjemną atmosferę?
fotosc, BlueDun przyznał się do błędu, a przedmiotem jego komentarzy była nie Twoja osoba, a sposoby, do jakich niektórzy muszą się uciekać, aby przebić się ze zdjęciami. Nie ma co dalej tego ciągnąć

BlueDun, wiele wody w Wiśle upłynie zanim którykolwiek z nas osiągnie taki poziom jak fotosc. Na pewno nie zawdzięcza wszystkiego żadnemu TWZ. Jeśli uważa, że nie potrzebuje ambitniejszych komentarzy to to jego sprawa. Raz, że jest na tyle dobry, że może uczyć się od niewielu, a dwa, że to jego wybór. Krytyka pomaga w nauce, jeśli ktoś się przestanie jej poddawać to tym lepiej dla nas. Szybciej go dogonimy :-)
Hasłowe wymienianie wad zdjęcia jest powszechne także tutaj, nie czepiałbym się go zbytnio :-P

Zgoda musi być ;-)

#330 fotosc

fotosc

Napisano 18 lutego 2008 - 23:23

ostatnim komentarzem podsumowalem obrobke kolegi , a nie blueduna , , wymyslili klonowanie , no ale nie po to by tak caly czas robic ,
ale gosc dalej atakuje w moja strone , nie dziwie sie ze go zabanowali na OB :)
moje zdjecie znajdziesz na innym forum , wiec sobie popatrz :)i zrozumiesz wtedy co pisze :)
a co do krytyk , to zawsze wystawiajac zdjecie licze na jakies uwagi, krytyki , to zawsze pomaga :)

#331 BlueDun

BlueDun

Napisano 18 lutego 2008 - 23:26

na kolanach przepraszam , czego się uczyć ? od kogo ? , od gościa co wpada na ten portal jak wszystkie obskoczy ? , weź przestań .
Mam prośbę przeczytaj od początku dyskusję , dokładnie kto co napisał , jaką otrzymał odpowiedź .
dla mnie ona nie miała sensu , gadał dziad do obrazu ....

#332 fotosc

fotosc

Napisano 18 lutego 2008 - 23:39

na kolanach przepraszam , czego się uczyć ? od kogo ? , od gościa co wpada na ten portal jak wszystkie obskoczy ? , weź przestań .
Mam prośbę przeczytaj od początku dyskusję , dokładnie kto co napisał , jaką otrzymał odpowiedź .
dla mnie ona nie miała sensu , gadał dziad do obrazu ....

zapewne to sie mnie tyczy , wiec ci odpisze :
chcesz , to i na kolanach cala noc mozesz kleczec , mnie to nie obchodzi :mrgreen:
odemnie uczyc sie nie musisz , sa lepsi :-)
nie musze byc zalogowany i nie musze pod kazda fotka swoj komentarz napisac , po to by pokazac ze widze i czytam co jest :mrgreen:
ja mam czas zobaczyc wszystkie fora na ktorych jestem zalogowany :mrgreen:

#333 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 19 lutego 2008 - 07:51

Jakbym wiedział ,że rozpętam tak niemiłą atmosferę na forum tylko wspomnieniem, że widziałem pewne zdjęcie już gdzie indziej, siedziałbym cicho. Naprawdę przykro mi jest ,że niektórzy nie potrafią prowadzić spokojną rozmowę - i o co? No właśnie o co ta rozmowa? Bo jakoś nie widzę nic innego, jak tylko ostrą wymianę zdań, z których tak naprawdę nic konkretnego nie wynika. Chłopaki, proszę was - jeśli już musicie tak dosadnie z sobą dyskutować, to prowadzcie tą rozmowę prywatnie (PW, gg, itp.) Ja, jako użytkownik forum nie bardzo bym chiał czytać tą kłutnię, z której tak naprawdę nic nie wynika...Każdy ma swoje zdanie i przy nim obstaje. Może tak warto się pogodzić i dalej wystawiać zdjęcia, komętując je bez zbędnych wypowiedzi...Proszę was...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#334 BlueDun

BlueDun

Napisano 19 lutego 2008 - 08:03

chemik, 'u z szacunku dla Twojej osoby i innych uczestników forum nie mam zamiaru więcej w tym watku dykutować , bo jak wiemy to nie miejsce do tego.
Twój wtręt wpisywał się jak najbardziej w kanon luznej tematycznej dyskusji, w końcu to nie sympozjum naukowe .
Dysksja skończyłaby sie bardzo szybko , gdyby ktos potrafił rozumieć czytane zdania i interepretowac ich treść .
Nie przenoszę dyskusji na pw bo nie z każdym mam ochotę na bardziej prywatne dyskusje, nie prowadzę sporów personalnych , tak trudno to zrozumieć ?

edit : ostatni wtręt , co kogo obchodzi ile postów napisałem na forum ?
może zanim coś napisze powinien zliczyć swoje ze wszystkich odwiedzanych portali ? :blink:

#335 Roby

Roby

Napisano 19 lutego 2008 - 08:40

Posuwacie się już za daleko w tej dyskusji.

Naprawdę przykro mi jest ,że niektórzy nie potrafią prowadzić spokojną rozmowę - i o co? No właśnie o co ta rozmowa? Bo jakoś nie widzę nic innego, jak tylko ostrą wymianę zdań, z których tak naprawdę nic konkretnego nie wynika.

Trafne podsumowanie. Pięć stron i zacietrzewienie na końcu.
Kończymy tą dyskusję. Proszę o zdjęcia wróbli.

#336 fotosc

fotosc

Napisano 22 lutego 2008 - 03:52

skasowane

#337 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 22 lutego 2008 - 08:57

Piękny wróbelek. To śnieg czy deszcz? Jaki czas? Bo fajnie wygląda to tło z "kreskami" ;-)
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#338 Erato

Erato
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 22 lutego 2008 - 09:41

Dobry kadr, ostrość tam gdzie być powinna podoba mi sie. Ale niech eksperci ocenia:)
EOS 30D+...:)

#339 fotosc

fotosc

Napisano 22 lutego 2008 - 12:12

czas 1/125s ; f/8 ; iso 1250
:-D

#340 August

August

Napisano 23 lutego 2008 - 08:55

no wreszcie - "cietrzewie" ;-) sobie poszły i wróciły wróbelki....
ładne zdjęcie, choć musiało "szybko padać" skoro takie długie smużki deszczu powstały...
<p>Nikon FX i Olympus m4/3