Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Szpaki - Sturnus vulgaris

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
531 odpowiedzi w tym temacie

#181 Magnum43

Magnum43

Napisano 09 marca 2008 - 00:23

Magnum z wielką przyjemnością czytałem Twoje opowieści o danielach

Cieszy mnie że nie szukasz dziury w całym i potrafisz zachować się jak normalny uczciwy człowiek .

Zarzucasz, że ktoś pisze kilka ciepłych słów o fotografii, która mu się podoba?

Czasami zapominam że dla wielu kolegów niektóre zdjęcia są nowością ....sporo z nich juz widziałem gdzieś tam......faktycznie ten fragment mojej wypowiedzi zabrzmiał dość niefortunnie :-/
Lepiej rano pójdę do moich zwierzaków .......tam jest wszystko jasne .siano to siano...trawa to trawa.
Ludzie to nawet siano zinterpretują na 100 mozliwych sposobów :-/

#182 photo.kris

photo.kris
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 09 marca 2008 - 00:27

Za dlugo pisalem poprzedniego posta i nie zauwazylem, ze jest juz 42. lepsza od 41, chociaz szkoda poruszonego lewego skrzydelka. Ten sam patyk i model?
Kris

#183 MarcinP

MarcinP

Napisano 09 marca 2008 - 00:31

Lepiej rano pójdę do moich zwierzaków

Ja też jutro idę do zwierzaków, tylko jakieś 70 km dalej :) I mam nadzieję, że dzisiejszy (niedzielny) poranek będzie równie piękny jak wczorajszy.

Czasami zapominam że dla wielu kolegów niektóre zdjęcia są nowością ....sporo z nich juz widziałem gdzieś tam.

Ja akurat przeglądam tylko to forum i faktycznie fotki tu prezentowane są dla mnie nowością :)

#184 Monastor

Monastor

Napisano 09 marca 2008 - 00:37

Magnum43, lepiej żeby były fotki z innych stron niż żeby nie było nic :sorry:

Co do zachwytów i pytań. Chętnie pytam jak coś jest zrobione, o ile takie pytanie coś mi da. Niewiele mi pomoże wiedza na temat tego jak podczołgać się do biegusa z L-ką o wartości małego samochodu skoro nie zabrałem się za jakiekolwiek porządne focenie ptaków. Lubię za to napisać co mi się konkretnie w zdjęciu podoba.

BlueDun, odkąd jestem na forum (w sumie wcale nie tak długo) przepędziłeś już chyba 3 osobę, z czego jedna zdążyła w międzyczasie wrócić. Rozumiem, że coś Ci się może nie podobać w ludziach, którzy robią lepsze zdjęcia, ale obrzydzanie im życia aż odejdą to żadne rozwiązanie. Doszło do tego, że sam kształtujesz forum. Jak coś się nie spodoba do zakrzyczysz przeciwnika aż się zmieni lub zniknie, tak za każdym razem.
Choćby każdy użytkownik myślał inaczej igłosów w danej sprawie byłoby 900:1 na Twoją niekorzyść, i tak zakrzyczałbyś wszystkich.
Tylko czy to warte zachodu? I tak bardzo duża część ludzi nie przejmie się tym specjalnie i zamiast uznać Twoją rację, odpuszczą sobie to jedno forum. Ten, którego przeganiasz jest zadowolony bo ma już spokój, Ty jesteś zadowolony bo wypełniłeś święty obowiązek i jesteś przekonany, że Twoje jest na wierzchu... tylko wszyscy inni na tym tracą.

Ja także przeglądam tylko to forum i wkurza mnie, że znikają kolejni utalentowani fotografowie :disgust:

#185 BlueDun

BlueDun

Napisano 09 marca 2008 - 00:43

[quote name="MarcinP"]Nie wierzę własnym oczom... BlueDun, to jest po prostu niesmaczne. Powiem ci wprost: musisz jeszcze długo pracować, żeby dorównać poziomem fotosc, czy Tomajkowi. Taka jest brutalna prawda. Status "zawodowego gaduły" to jeszcze nie wszystko! Zacznij się w końcu bronić zdjęciami, a nie kwiecistymi postami. [guote/]
Widziales moje inne foty nie ptasie ?
Wymienionych tu kolegów dzieli artystyczna przepaść , nie mówiąc o technicznych woltach .
Monastor
ja Stańczyk , wybacz , wszyscy jesteście wielcy , posypie głowe popiołem , będzie lepiej , ciekawe tylko ilu do oczu wpadnie .

edit :photo.kris to miało wyjść poruszone ,takie próby, tak ten sam patyk ,
co do sądów i karania radze zapoznać się z definicją słowa : trol , idiota i zestawić z chamem i burakiem , po lekturze przemysleć kontekst i czas wypowiedzenia , może się zkrystalizuje nieco inny pogląd na zaistniałą sytuację .

#186 Monastor

Monastor

Napisano 09 marca 2008 - 00:52

BlueDun, nie o to chodzi kto jest wielki, a kto nie. Idzie raczej o to, kto nie toleruje ludzi mających inne zdanie niż on. Nawet jak ktoś szuka bezkrytycznego uwielbienia, to jest to jego sprawa i nie ma o co się wykłócać. Krytykujesz tych co chwalą zdjęcia, ironizujesz co chwilę, parodiujesz innych. To jest najzwyczajniej w świecie nieprzyjemne.

Wymienionych tu kolegów dzieli artystyczna przepaść , nie mówiąc o technicznych woltach .

Tego nie zrozumiałem, kogo masz na myśli?

hoto.kris to miało wyjść poruszone ,takie próby, tak ten sam patyk ,

Rozumiem, że chciałeś ukazać ulotność ruchu szpaka, jego nieuchwytną duszę, zachwycić niebanalnym i plastycznym sposobem sfotografowania ptaka. Historycy nazwą to Ars Blueduni

#187 BlueDun

BlueDun

Napisano 09 marca 2008 - 01:00

Historycy nazwą to Ars Blueduni

bardzo bym prosił ,
cieżko zrozumieć ,że kogoś może co innego interesować , panning też mi wychodzi przez przypadek , widzisz jaki ja szczęściarz jestem .

Tego nie zrozumiałem, kogo masz na myśli?

kogo nie ważne , a zrozumiałes co ? jeśli tak to mi wystarczy .

#188 lach

lach
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 09 marca 2008 - 06:46

Widziales moje inne foty nie ptasie ?

Idź więc sobie na jakieś forum gdzie to docenią bo do tego forum nie wniosłeś NIC a w moim odczuciu wręcz je niszczysz.

#189 Dunadan

Dunadan

Napisano 09 marca 2008 - 07:00

EOT
Paru ludzi poniosło nerwy ( a innych może nawet nie? ) które mocno popsuły atmosferę na forum jeszcze dziś coś z tym zrobimy :evil:
Nie radzę dalej kontynuować tej dyskusji w tym czy żadnym innym wątku. W jakikolwiek sposób.
Ehh, i trzeba będzie pozamiatać...

I jeszcze jedno - sory za tak późną reakcję, być może powinniśmy zareagować wcześniej... mam nadzieję że jednak nikt nie poczuł się zbyt urażony.

:ninja:

#190 rafiboj

rafiboj

Napisano 09 marca 2008 - 10:09

Panowie relax, łączy nas wszystkich zamiłowanie do przyrody i to jest chyba najważniejsze, a wcale nie jest nas tak dużo, więc szanujmy się. Nie każdy ma "predyspozycje" na znakomitego fotografa i nie każdego stać na doskonały sprzęt, moim zdaniem nie to jest najważniejsze, najważniejsze jest zamiłowanie, pasja i czerpanie przyjemności z tego co robimy.

#191 photo.kris

photo.kris
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 09 marca 2008 - 12:11

photo.kris to miało wyjść poruszone ,takie próby, tak ten sam patyk ,

Rozumiem, ze na 41 i napisalem ze ciekawe, ale na 42 to niestety jest lekkie poruszenie jednego skrzydla i mz zdjecie przez to jest juz nie udane. IMHO albo oba skrzydla dosyc mocno poruszone, albo wcale(przy takiej pozie), no chyba ze to ma byc ta ArsBlueduni :-/
Kris

#192 BlueDun

BlueDun

Napisano 09 marca 2008 - 12:37

photo.kris, wybacz , niezręcznośc , wypowiedzi , oczywiście że chodziło o fotę 41 , poruszenie na następnej zauważyłem po Twoich uwagach .
to sa foty doświetlane lampą , czas ,250 pozwoliła na zamrożenie nieruchomej głowy ale nie mogło zamrozic strzepywania skrzydeł , jakby flesz był na drugą zasłonę dałby jeszcze ciekawszy efekt mz oczywiście :roll:

#193 Magnum43

Magnum43

Napisano 09 marca 2008 - 12:59

zdj. 42 czym taki kadr jest uzasadniony ? po mojemu za mało miejsca z prawej strony .

#194 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 09 marca 2008 - 13:41

ja tam się nie znam .... ale:
Magnum43: kadr to typowy format, uznany onegdaj za najodpowiedniejszy do prezentowania czegokolwiek, popularny jak .. ten tego nie tylko w fotografii , ale i w malarstwie i we wszystkich praktycznie innych dziedzinach, gdzie jakieś tam formaty się stosuje. A przy tym kadrze, aby pokazać, "gdzie ptaszek patrzy" trzebaby go zdecydowanie zmniejszyć.. a wtedy wyjdzie za dużo światła czy to z góry, czy z dołu.. Może możnaby pomyśleć o kadrze poziomym.. hmm
photo.kris ja się tam nie znam, ale: focimy żywe stworzenia, takie które z natury rzeczy się ruszają, wiec dlaczego miałoby przeszkadzać to, że na zdjęciu uchwycono moment delikatnego ruchu skrzydła? Fakt, że nie wnosi on dynamiki, nie oddaje jakiegoś nastroju, ale to sama rzeczywistość.. wszak nie jest to ani nieostrość, ani poruszenie ani inna kucha fotografującego..

#195 photo.kris

photo.kris
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 09 marca 2008 - 14:48

jakby flesz był na drugą zasłonę dałby jeszcze ciekawszy efekt mz oczywiście :roll:

Mozesz cos wiecej napisac? Bo ja narazie o stosowaniu fleszy niewiele wiem :oops:

focimy żywe stworzenia, takie które z natury rzeczy się ruszają,

a czy to jest powod, zeby zwierz lub jakis jego fragment byl bez jakiegos uzasadnienia (sensownego, a nie bo tak wyszlo) nieostry, poruszony...?

dlaczego miałoby przeszkadzać to, że na zdjęciu uchwycono moment delikatnego ruchu skrzydła?

Ja sie tam nie znam ale raczej w bardziej lub mniej powaznych publikacjach nie widuje sie czegos takiego (jak na 42, jak na 41 czasem cos podobnego)

wszak nie jest to ani nieostrość, ani poruszenie ani inna kucha fotografującego..

no to co to jest? moze jednak ArsB...?
Poza tym w fotografii kazdy odbiera dana zatrzymana czasoprzestrzen po swojemu i kazdy ma swoje poglady i gusta. Jednym moze sie cos takie podobac a mi akurat nie(czytaj poprzedni post)
Kris

#196 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 15 marca 2008 - 14:14

43
Dołączona grafika
no to czekam na wypowiedzi 8-)

#197 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 15 marca 2008 - 22:15

Poza ptaka na plus.
Kolorystyka, perspektywa, ostrość, rozmycie tła na minus.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#198 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 16 marca 2008 - 08:40

to znaczy ze co do du... no juz nie przesadzaj.nizszej perspektywu ju nie dalo sie i tak lezalem na glebie przedemna byla leeka gorka wiec musialem sie podniesc a kolory takie jak padly na matryce nic nie obrabiane wiec chyba raczej naturalne a bardziej juz sie nie dalo rozmyc wiec ja nie narzekam i jestem nawet zadowolony no moze zdalo by sie wiecej ostrosci no ale cóz...
pozdrawiam :mrgreen:
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#199 Raven

Raven
  • Małomówny
  • 35 postów

Napisano 30 marca 2008 - 21:05

Z dzisiejszej wizyty w parku, omal go nie przegapilem :-)
Po tym jak mi umknal dzieciol zielony szpak tez mnie zadowolil, tym bardziej, ze to pierwszy w mojej kolekcji. Siedzial wsrod galazek i trudno go bylo z nich "wyluskac" :-D Czy szpaki az tak sie nie boja ludzi, ze moglem chodzic dookola i tuz pod nim a on nawet nie drgnal?

A numer jego czterdziesci i cztery ;-)

Dołączona grafika
Pentax K100D Super, kit 18-55, sigma 70-300, metz 44 mz-2

#200 Hunt

Hunt
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 03 kwietnia 2008 - 19:16

Ale ten ptak ma fenomenalne upierzenie, może nie tak kolorowe ale za to niezwykle efektowne ;-)
Jakiś Canon jakieś szkła...