Grzybieńczyk wodny - Nymphoides peltata
Rozpoczęty przez Roby, 17 lip 2007 09:33
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 lipca 2007 - 09:33
Grzybieńczyk wodny (Nymphoides peltata) – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny bobrkowatych. Występuje w umiarkowanych strefach Ameryki Północnej i Azji oraz w środkowej i południowej Europie. W Polsce występuje wyłącznie na niżu i jest rośliną bardzo rzadką.
Roślina objęta ścisłą ochroną gatunkową. W Polskiej Czerwonej Księdze Roślin jest umieszczona w grupie gatunków narażonych na wyginięcie (kategoria zagrożenia V-gat. narażone na wyginięcie poza głównym obszarem występowania). Jeszcze pod koniec XX w. było w Polsce 50 stanowisk tej rośliny, w 2006 r. stwierdzono ją tylko na 25 stanowiskach.
Ze względu na dekoracyjne kwiaty bywa czasami hodowany jako roślina ozdobna w większych oczkach wodnych, bywa też wprowadzany do sztucznych zbiorników wodnych z hodowlą ryb wymagających zacienienia wody, gdyż rozrasta się bujnie i szybko zarasta powierzchnię stawów. Rozmnaża się go przez podział kłącza.
(wszystko za Wikipedią)
1.
2.
3.
Roślina objęta ścisłą ochroną gatunkową. W Polskiej Czerwonej Księdze Roślin jest umieszczona w grupie gatunków narażonych na wyginięcie (kategoria zagrożenia V-gat. narażone na wyginięcie poza głównym obszarem występowania). Jeszcze pod koniec XX w. było w Polsce 50 stanowisk tej rośliny, w 2006 r. stwierdzono ją tylko na 25 stanowiskach.
Ze względu na dekoracyjne kwiaty bywa czasami hodowany jako roślina ozdobna w większych oczkach wodnych, bywa też wprowadzany do sztucznych zbiorników wodnych z hodowlą ryb wymagających zacienienia wody, gdyż rozrasta się bujnie i szybko zarasta powierzchnię stawów. Rozmnaża się go przez podział kłącza.
(wszystko za Wikipedią)
1.
2.
3.
Napisano 17 lipca 2007 - 10:54
2 bomba
http://www.wedkarze.info -Serwis Wedkarze.info
Pozdrawiam Artur
Pozdrawiam Artur
Napisano 17 lipca 2007 - 17:31
Roby, gratulacje! bardzo fajne zdjęcia no i ciekawy gatunek... trafiłeś przypadkiem?
Napisano 17 lipca 2007 - 17:38
Przypadkiem u siebie w ogródkuRoby... i ciekawy gatunek... trafiłeś przypadkiem?
POZDRAWIAM
#5 (Krzysztof Krahel)
Napisano 17 lipca 2007 - 18:52
Roby, piekna seria. Ja rowniez uwazam ze najlepiej wypada 2. Tak sie zastanawiam, czy przy mniejszych odblaskach na lisciach nie bylo by lepiej.
#6 (Michał Vogelgesang)
Napisano 17 lipca 2007 - 21:08
a dokładniej w prywatnym oczku wodnymPrzypadkiem u siebie w ogródku
Świetna roślinka i ciekawe zdjęcia.
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 18 lipca 2007 - 07:21
Chemik na pewno byłoby lepiej i jeszcze ją pofotografuje, te niestety robiłem w zasadzie w pełnym słońcu, poza jedynką, no i dałem chyba z -1 EV by zlikwiodwać nieco kontrasty i by w żółtym kolorze było widać szczegóły.ak sie zastanawiam, czy przy mniejszych odblaskach na lisciach nie bylo by lepiej.
Dun zdjecia jak pisze Elvie z mojego ogródka - patrz wątek lipiec 2007.
Jak się Wam podobają to jeszcze popracuje nad zdjęciami tej roślinki