Oczywiście, to taka ogólna zasada. Generalnie zapewniająca nabywcy poczucie bezpieczeństwa, bo często tak bywa, że po przekroczeniu poziomu 5,6 zaczynają się kłopoty z autofokusem. Jednakże nie wierzę, by producent wypuścił obiektyw, w którym AF nie działało by w pełnym zakresie. 6,3 to tylko pół działki, a na dodatek obiektyw ma swój napęd, co znacznie usprawnia działanie AF. Raczej ten poziom 5,6 dotyczy bardziej układu obiektyw + telekonwerter, zwłaszcza gdy obiektyw nie ma swojego napędu. Obstawiam, że autofokus w tym wypadku będzie nawet jeszcze działać po podpięciu dedykowanego konwertera sigmy 1.4. Swoją drogą, ciekawe, czy ktoś już taki układ testował... Tak, czy owak, dużo zadowolenia z obiektywu, życzęKostek-Brasil - słyszałem, że AF w lustrzankach działa poprawnie do przysłony f5,6. W tym obiektywie przy zoom'ie 500 minimalna przysłona wynosi 6.3 więc stąd moja obawa odnośnie pracy AF.
SIGMA 135-400; 170-500 - ktokolwiek ma..
Rozpoczęty przez unkas, 28 sie 2007 08:09
43 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 31 stycznia 2009 - 20:44
Napisano 31 stycznia 2009 - 21:25
kostek-brasil, nie wiem jak to wygląda w Nikonach, ale u Canona AF przestaje działac. Nie dlatego, że się nie da, ale dlatego, że jest to programowo zablokowane. Można oszukac aparat zaklejając odpowiednie styki i AF będzie działał nawet przy F/8... fatalnie, ale zawsze
Napisano 01 lutego 2009 - 00:05
Monastor, w Nikonach nie ma tej przypadłości. Co do Canona, też czytałem, jak chłopaki kombinowali z zaklejaniem styków, co by było dobrze.
Napisano 04 lutego 2009 - 10:00
kostek-brasil, nie wiem jak to wygląda w Nikonach, ale u Canona AF przestaje działac. Nie dlatego, że się nie da, ale dlatego, że jest to programowo zablokowane. Można oszukac aparat zaklejając odpowiednie styki i AF będzie działał nawet przy F/8... fatalnie, ale zawsze
Tak jest jak pisze MOnastor i w Nikonach i w Canonach. Nie ma tego ograniczenia w puszkach jednocyfrowych (chyba wszystkich ?). Natomiast w niczym nie przeszkadza to w działaniu AF w obiektywach typu 150-500 ze światłem 6,3 bo konstruktorzy obiektywów są na tyle sprytni, że omijają pomysły inżynierów z C i N i tak programują szkło, że procesor przekazuje softwearową informację do puszki, że ma 5,6 a nie 6,3 i wszystko działa. Swoją drogą to jak można tak traktowac klienta