Kozica - Rupicapra rupicapra
Napisano 23 sierpnia 2011 - 19:45
Jednorożec:
76.
77.
78.
Zapraszam na stronę: http://www.arturglogowski.com.pl/
#182 (Paweł Wróblewski)
Napisano 23 sierpnia 2011 - 20:25
pierwsze i ostatnie b. fajne
#183 (Piotr Bednarek)
Napisano 23 sierpnia 2011 - 20:33
Gratuluję wielu dobrych ujęć!
Napisano 24 sierpnia 2011 - 08:03
Otóż postanowiłem poświęcić kilka dni na znalezienie kozic i świstaków. Zacząłem od kozic, studiując informacje jakie publikuje TPN i jego słowacki odpowiednik, dowiedziałem się, gdzie można o tej porze roku je spotkać.
Wybór padł na zbocza Zawratu po obu stronach oraz na część słowacką w okolicy Kieżmarskich Żelbów i szlaku w kierunku Łomnicy z Zielonego Pleso.
Oba strzały okazały się udane. Generalnie kozice trzymały się daleko od szlaków, co widać na pierwszych zdjęciach jakie wrzuciłem do BL. Po jakiejś godzinie czekania i robienia zdjęć z większej odległości uznałem, z żoną, która mi towarzyszyła i bez której pomocy nie powstałyby te zdjęcia (ale o tym później , że nie ma sensu czekać i będziemy kontynuować wycieczkę.
Po jakiejś godzinie wspinaczki wcześniej obserwowane stado pojawiło się praktycznie na szlaku, ja oczywiście natychmiast na ziemie i ostrożnie się czołgam (byłem tak przejęty, że plecak ze sprzętem foto po zmianie obiektywu na tele zostawiłem na szlaku i powoli przesuwałem się do przodu) i tu nieocenioną pomoc otrzymałem od żony, która pozbierała wszystkie graty do plecaka foto i zabrała go ze sobą Tak więc czynnie przyczyniła się do tych ujęć.
W każdym razie zbliżając się do kierdla robiłem oczywiście zdjęcia. W pewnym momencie byłem jakieś 4 metry od niektórych kozic! Cieszyłem się jak dziecko Niestety z przeciwnej strony zaczęli pojawiać się turyści, którzy nie skradali się tak jak ja - jedynie zaczęli szeptać i przeszli robiąc sobie kilka fotek obok stada. Wtedy postanowiłem, że nie będę się wygłupiał i usiądę spokojnie i po cichu na kamieniu przy szlaku. I tak dokończyliśmy sesję. W drogę powrotną wybrał się z nami ten "jednorożec", skoro szedł sam mógł to być samiec (tego nie wiem) reszta stada z młodymi pod wodzą samicy o najdłuższych rogach udała się żlebem wysoko w góry.
Podsumowując, mogę powiedzieć, że główną trudnością jest znalezienie stada, najlepiej w takich okolicznościach, że jesteście sami na szlaku (co w polskich Tatrach graniczy z cudem). Następnie powolne zbliżanie się - kozice cały czas były gotowe do ucieczki - nawet raz podchodząc przesunąłem kamień co natychmiast odebrały jako zagrożenie i przeniosły się jakieś 20 metrów wyżej i dalej. Natomiast po dojściu do nich na bardzo bliską odległość przestały się mną interesować, jak gdyby zagrożenie odbierały w dalszej odległości i po przekroczeniu jakiejś magicznej granicy zaczynają ignorować człowieka. Bardzo pomaga tu myślę to, że są bardzo ciekawskie i potrafią długo pozować przyglądając się uważnie temu co się dzieje.
#185 (Jakub)
Napisano 24 sierpnia 2011 - 08:52
Napisano 24 sierpnia 2011 - 10:06
W każdym razie powiedzieli mi, że znacznie łatwiej podejść do kozic na Słowacji bo ludzi dużo mniej i są bardziej ufne, poza tym jest ich tam prawie 3 razy tyle co u nas. Co mogę potwierdzić, jako że część zdjęć jest właśnie ze Słowacji. Te zdjęcia z młodymi są ze Słowacji, stada były większe około 10-15 sztuk.
Napisano 25 sierpnia 2011 - 12:52
Napisano 26 sierpnia 2011 - 06:20
Napisano 27 sierpnia 2011 - 09:54
79
Pozdrawiam tatromaniaków ...
#192 (Piotr)
Napisano 16 września 2011 - 22:46
Arthus, 78 ciekawe bardzo
Napisano 17 września 2011 - 07:03
#195 (Jakub)
Napisano 17 września 2011 - 08:17