Spotkanie na szlaku pod Zawratem , stadko 23 sztuki
161
162
163
Napisano 22 sierpnia 2016 - 22:43
Spotkanie na szlaku pod Zawratem , stadko 23 sztuki
161
162
163
Napisano 28 sierpnia 2016 - 17:15
śmiało możesz dawać
Super, zaraz pójdą
Napisano 05 października 2016 - 08:06
Uwielbiam chodzić po górach - choć jako że jestem z Mazowsza - mam do nich daleko. Jednak gdy tylko to możliwe, biorę sobie dzień wolnego, wsiadam do samochodu i pędzę na południe. Tak było we wrześniu. Jeden dzień wolnego (piątek) i szybka trasa do Štrbskiégo Plesa na Słowacji - i dwa dni wędrówki. Drugiego dnia, gdy szedłem szlakiem na Kôprovský štít z daleka zobaczyłem kozicę pozującą na skale - trudno to inaczej nazwać - stała na wysokiej wystającej z grani skale - i spoglądała leniwie w dolinę. Była daleko - ledwo można było ją dostrzec - mój obiektyw 100-400 był dużo za krótki by ją zadowalająco sfotografować. Trudno, szedłem dalej, szlak piął się coraz wyżej, klucząc między załomami skalnymi. W pewnym momencie kozica zniknęła mi z oczu a ja skupiłem się na pięknie otaczającej doliny. Po około 20 minutach - zorientowałem się że jestem już mniej więcej na wysokości na której stała, ale szlak poprowadził mnie dużo bardziej na prawo od jej miejscówki. Zdjąłem plecak, wziąłem ze sobą aparat i niewiele myśląc zacząłem piąć się trawersując zbocze, w nadziei, że kózka będzie stała tam gdzie była te kilkadziesiąt minut wcześniej. W pewnym momencie gdy wyjrzałem zza skały - ujrzałem ją całkiem blisko. Stała w posągowej pozie i spoglądała w przestrzeń, obok niej siedział mały koziołek i żuł trawę. Zachwycił mnie ten widok. Starając się nie zdradzić swojego położenia, żeby ich nie spłoszyć - skradałem się coraz bliżej i co kilka kroków robiłem kolejne zdjęcia. Tak powstały te fotografie:
164.
165.
166.
Napisano 05 października 2016 - 20:19
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
Napisano 25 października 2016 - 17:31
Zdjęcia z 2015 roku. Tego ranka wyszedłem o 3 nad ranem, piękna letnia noc, wspaniały wschód słońca nad Morskim Okiem, śniadanie na Szpiglasowym Wierchu... Czysta poezja
Schodziłem właśnie ze Szpiglasowej przełęczy do Piątki, trochę się śpieszyłem - żona kazała mi być w hotelu do 11 - żeby zająć się trochę dziećmi, a nie ganiać po tych kamieniach za zwierzakami... dlatego podbiegałem chwilami, na piersiach przyczepiony aparat z szerokim szkłem - do chwytania krajobrazów i piękna gór, kiedy usłyszałem stukot kopyt o skały. Najpierw zobaczyłem dwie koziczki - młode - które biegły odrobinę w lewo - ruszyłem w ich kierunku, jednocześnie zdejmując plecak i szukając 200tki która gdzieś tam tkwiła Straciłem zwierzęta z pola widzenia... zniechęcony przez moment się wahałem, czy w ogóle zakładać dłuższy słoik, ale na szczęście założyłem - bo po chwili, gdy wyszedłem z cienia kosodrzewin - zobaczyłem całe stadko spokojnie stojące na skałach i łapiące poranne promienie słońca. Wspaniały moment...
167.
168.
Napisano 16 stycznia 2017 - 22:10
@kacperro, 164 jest obłędne, pięknie zapozowała.
Ode mnie dwa zdjęcia. Pierwsze wykonane kilka tygodni temu, 27 grudnia, w Dolinie Pięciu Stawów. Niestety, wiatr i śnieg ograniczały momentami widoczność do końcówek własnych kijków. Kozica na zdjęciu stała tuż przy schronisku i nie robiła sobie za wiele z obecności turystów (fakt, nie było ich wielu). Moje pierwsze zakończone zdjęciem spotkanie z kozicą w Tatrach nie jest więc zbyt imponujące.
169
Drugie spotkanie to już zupełnie inne miejsce. Na przełomie lipca i sierpnia byłem jeden dzień w okolicach Mont Blanc i poszedłem na krótki trekking z Chamonix do Lac Blanc. Trekking był niezapomniany z dwóch powodów: pierwszy raz w życiu widziałem Mont Blanc (imponująca góra), a po drugie kozice pozowały jak modelki.
170
Napisano 11 czerwca 2017 - 20:23
171.
D5
Napisano 11 czerwca 2017 - 20:27
@darjo To już wiemy Darku gdzie spędziłeś weekend
Użytkownik lukasz.drobot edytował ten post 11 czerwca 2017 - 20:29
Napisano 01 sierpnia 2017 - 21:51
Pustawo w tym temacie to wrzucam takiego czarnego koleżkę z wiosny
172.
Napisano 02 sierpnia 2017 - 06:55
czarny koleżka z wiosny całkiem sympatyczny
Napisano 06 sierpnia 2017 - 19:16
Fajny
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 15 sierpnia 2017 - 19:41
@słodkie cytryny - ładna kozica - tak ciemnego koloru futerka kozic nie widziałem - choć sporo łażę po górach...
@darjo pięknie uchwycona!
W połowie lipca wybrałem się na wędrówkę po Tatrach Niżnych - uwielbiam te góry - zarówno ze względu na wspaniałe widoki - jak i możliwość obserwowania kozic - są tam wyjątkowo liczne - można je spotkać w wielu miejscach - szczególnie gdy jest się cicho. Podczas jednego odpoczynku na szczycie góry, zdrzemnąłem się. Po kilkunastu minutach otworzyłem oczy - 3 metry ode mnie stała kozica i ciekawie się mi przyglądała!!! Niesamowite spotkanie
Żeby było zabawniej - przeszedłem grań Tatr niżnych od Chopoka do Chaty Durkovej - idąc samotnie i w ciszy - po drodze widziałem około 50 kozic, kilka Wieczorem, siedząc w schronisku przy piwie, rozmawiałem z trójką turystów z Niemiec. Szli tym samym szlakiem - niejako po moich śladach - tylko godzinę czy dwie później - byli bardzo zdziwieni gdy im powiedziałem o kozicach - nie widzieli ani jednej.
173.
174.
175.
Napisano 19 sierpnia 2017 - 13:17
@kacperro, fajne spotkanie.
Ja długi weekend spędziłem w Tatrach na Słowacji. Istny kozicowy raj. Pasly się nawet kilka metrow od schroniska
176.
177.
178.
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 19 sierpnia 2017 - 14:41
@michalv które schronisko? może to samo w który ja byłem jakiś czas temu czy 176 i 177 to nie to samo zdjęcie? tak czy siak - fajny kadr!
W Tatrach wysokich na Słowacji, pamiętam że spotkałem kozicę 10 metrów od wejścia do Zbójnickiej Chaty o wschodzie słońca we wrześniu 2015... tak wyglądała
179.
Napisano 19 sierpnia 2017 - 20:58
Wkleiłem nie ten link. Już poprawiłem. Dzięki
Zbójnicka Chata
Świetne zdjęcie. Jak na wschód to bardzo dobrze wyszło. Światła nie było chyba zbyt dużo.
180.
181.
182.
Moja wizytówka
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych