Storczyki świata - Orchidales
Napisano 15 października 2007 - 06:42
Napisano 22 października 2007 - 16:46
Byłem w szoku ... wystawa spora, tłumy ludzi i piękne kwiaty ... sporo stoisk gdzie można było nabyć roślinki. Wystawcy głównie z Niemiec i Węgier.
I kilka prac z wystawy ... Halina, wybacz - może nie uwieczniłem tych najciekawszych okazów ale zupełnie się na tym nie znam a różnorodność form i kolorów mnie powaliła
21.
22.
23.
Halina, przez ciebie chyba zaraziłem się storczykami
nie wiem tylko jak moje koty by na nie zareagowały ... niestety często obgryzają kwiaty a to nikomu na zdrowie nie wyjdzie
Napisano 22 października 2007 - 17:32
21. Cymbidium - ma bardzo trwałe kwiaty, ale lubi chłodniej niż w przeciętnym mieszkaniu, więc trudno doprowadzić do kolejnych kwitnień. Chyba że wystawi się je od maja do października do ogrodu
22. Phalaenopsis - bardzo wdzięczny, przy odrobinie opieki potrafi regularnie 2 razy do roku po kilka miesięcy kwitnąć.
23. Pięęękna Cattleya - niektórzy uważają ją za królową orchidei, potrzebuje bardzo dużo światła, więc trzeba mieć odpowiednie warunki. Ale jak zakwitnie...
To nie było Włochów, ani Austriaków??? No ale i tak Węgrzy są lepsi od nas, u nas organizacyjnie nie wyjdzie nawet ogólnokrajowa wystawa.
Niektórzy mają i koty i storczyki, trzeba by zrobić eksperyment, storczyki na szczęście nie są trujące
Co do zdjęć, to mi się najbardziej 23 podoba, ale może się fachowcy wypowiedzą
Napisano 22 października 2007 - 21:32
Napisano 23 października 2007 - 07:10
no to kolejna porcyjka idzie:
24.
25.
26.
PS. Mam jeszcze kilka planow ogolnych o ktore prosilas ale to pewnie jeszcze dzis wysle ci linka na PW
Napisano 23 października 2007 - 09:36
No i na razie widać, że Cię Phalaenopsisy i Cattleye zafascynowały!
Jako ta, co się pilnie uczy, mam jeszcze parę pytań do Ciebie:
1. Jak z tym światłem było? Mieszane, czy sztuczne? Bo piszesz że na korytarzach? Tak pytam, bo 24 i 25 cieplejsze, a 26 w innej tonacji.
Ja za tydzień jadę do Niemiec na wystawkę, światło będzie pewnie kiepskie i też mieszane, a już wiem, że broń Boże z lampą
2. Czy to rawy? Doszedłeś do ładu?
A może ktoś ma zdanie na temat lampy makro przy tego typu zdjęciach?
#47 (Krzysztof Krahel)
Napisano 23 października 2007 - 10:04
Napisano 23 października 2007 - 13:13
Jak ludzie mieli stanowiska z wlasnym swiatlem (lampy halogenowe) to balans bieli troche wariowal ale wtedy moglem wylaczyc flash.
a teraz najgorsze ... dalem ciala ...
przed wystawa robilem zdjecia dokumentacyjne i przestawilem sie na JPG ... potem pojechalem na wystawe i oczywiscie nie zauwazylem ze to nie RAWy
Przy kazdym zdjeciu myslalem, ach tam WB ... poprawi sie w przy wywolaniu a tu kicha - zero wywolania.
WIekszosc fotek na auto WB z canona ... niektore ciut ochlodzone w gimpie ale to nie to samo co w RAW
Napisano 23 października 2007 - 14:55
21. Cymbidium - ma bardzo trwałe kwiaty, ale lubi chłodniej niż w przeciętnym mieszkaniu
To u mnie do domu się nada Zawsze podobały mi się takie zielonkawe storczyki, to już wiem jaki gatunek sobie sprawić
Mam co prawda różowego Phalaenopsisa, jednak chyba nie za bardzo odpowiadają mu warunki i trochę marnie wygląda
Napisano 23 października 2007 - 15:42
tło to totalny bałagan
korba, a sam mi tłumaczyłeś wpływ przysłony na go i bokeh
Napisano 23 października 2007 - 15:55
Do tego doblyskiwalem lekko lampa (ale nie na wprost, wiec mam nadzieje ze nie rzuca sie w oczy)
Tlo niestety bylo dosc blisko za tematem glownym i f/8 nie starczylo do ladnego rozmycia
Napisano 23 października 2007 - 18:39
Ja będę teraz dwa dni na wystawie, to może coś z tego wyjdzie... Będzie szansa na poprawki drugiego dnia.
Elvie, Phalaenopsis nie powinien mieć temperatur poniżej 18 st, sporadycznie wytrzyma 16, ale też w ogóle dużo zależy od egzemplarza. Te masowo produkowane są szpikowane hormonami i potem często odreagowują, nie kwitną parę lat, albo chorują.
O Cymbidium i innych popularnych storczykach są tutaj niezłe artykuły:
http://www.orchidari...zaje/index.html
Napisano 28 października 2007 - 12:20
Jakoś tak pasował mi do kwadratu, ciekawa jestem, co na to specjaliści.
26. Paphiopedilum superbiens
#54 (Krzysztof Krahel)
Napisano 28 października 2007 - 16:04
Napisano 28 października 2007 - 16:12
Napisano 29 października 2007 - 20:33
A ciemniejsze tła muszę sobie dopiero zakupić.
Napisano 31 października 2007 - 00:07
Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor
#58 (Krzysztof Krahel)
Napisano 31 października 2007 - 08:01
A ja ci mówię: to nie aparat, ale osoba go trzymającaBlueDun, Roby ma aparat, który za niego robi śliczne zdjęcia
Napisano 31 października 2007 - 10:04
Ja mam swoją teorię - Roby kontroluje swój aparat zdalnie, swoimi myślami
Napisano 31 października 2007 - 10:39
Ale już wymyślacie - tak, mam czipa w mózgu za pomocą którego kontroluję aparatRoby kontroluje swój aparat zdalnie, swoimi myślami
Halina bardzo ładne to ostatnie bez zbędnych elementów w kadrze. Tylko to, co potrzebne.