Storczyki świata - Orchidales
Napisano 19 września 2007 - 16:33
1.
2.
3.
to nie jest obiektyw do macro tylko zwykły 24-105/4 l
takie powychodziły , lekko przyciete kadry
Napisano 19 września 2007 - 17:49
Napisano 21 września 2007 - 21:01
:->
Napisano 22 września 2007 - 23:00
do tej pory tylko pilnie czytałam, a zdjęcia pokazywałam w gronie storczykomaniaków, skoro jednak powstał ten wątek, przyszedł czas na poddanie się osądowi specjalistów
Uprawiam storczyki tropikalne, byłam jednym ze współorganizatorów wystawy w Ogrodzie Botanicznym UW, na której był BlueDun (Warszawskie Towarzystwo Miłośników Storczyków ).
Ponieważ coraz bardziej wciąga mnie fotografia, miesiąc temu zmieniłam Olympusa 765UZ na Canona 350D, a tydzień przed wystawą wreszcie kupiłam wymarzony obiektyw - Canon 100/2,8 USM Macro.
Dla porządku uzupełnię nazwy storczyków, które pokazał BlueDun:
1. Paphiopedilum malipoense var. jackii
2. Laeliocattleya Long Tone 'African Beauty' - pięknie pachnąca
3. Paphiopedilum callosum var. pygmea, albo var. thailandense, różnią się tylko wielkością
4. Vanda Blue Magic
A teraz kilka innych gatunków:
5. Pholidota pallida
6. Myrmecophylla thompsoniana
7. Cattleya forbesii var. alba
Napisano 23 września 2007 - 07:39
wszystko pięknie ponazywane widać rękę zawodowca .
OK a teraz fotki :
Czarne tło mi tu totalnie nie pasuje
Wcześniejsze fotografie BlueDun'a dzięki nie tak ciemnemu tłu - są miłe dla oka .
Dodatkowo te ostre cienie od lampy Całe piękno tych roślinek mi wygasa .
Halina Kompozycyjnie jest ok ,
pracuj nad światłem (może naturalne) i tłem ,
chyba że pokażesz coś na czarnym co mnie przekona .
pozdrawiam
brzeziu
#6 (Krzysztof Krahel)
Napisano 23 września 2007 - 09:34
Napisano 23 września 2007 - 09:40
Co do zdjęć, wiele efektów jest u mnie na razie dziełem przypadku Też i ciemne tło.
Parę lat robiłam Olympusem wyłącznie ze statywem i w świetle zastanym. Na tej wystawie - z ręki i z lampą (oczywiście jeszcze nie makro) upajając się głębią, ostrością każdego szczegółu rośliny. Efekt uboczny - drugiego dnia bolały mnie ręce
No ale teraz czas się zacząć poważnie uczyć korzystając z uwag fachowców
Swoją drogą nie mam jeszcze przyzwoitego statywu do tych kilogramów.
To teraz tło naturalne:
8. miniaturowe Cirrhopetalum roxburghii
9. Miltonia spectabilis
10. Dedrochilum longifolium, może stare złoto będzie Ci Brzeziu bardziej na czarnym tle pasować?
Napisano 23 września 2007 - 13:27
Co do samych zdjęć - musisz skombinowaćc sobie dyfuzor na lampę bo to trochę kiepsko wygląda
#9 (Piotr)
Napisano 23 września 2007 - 14:47
https://www.facebook...s.Piotr.Majder/
|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |
Napisano 23 września 2007 - 16:51
A w takim razie - jedno zdjęcie już domowe, co prawda na czarnym tle, ale ze statywu i bez lampy.
Czy lepiej?
Pozdrawiam
Halina
11. Paphiopedilum Ho Chi Minh (delenatii x vietnamense)
#11 (Krzysztof Krahel)
Napisano 23 września 2007 - 16:52
12.
Niestety gatunku nie znam. Ciemne tło jest zamierzone - chciałem pokazać wyłonienie się kwiatów z ciemności, ale nie wiem czy taki efekt jest zadawalający. Nie chciałem za bardzo rozjaśniać , gdyż odraz wychodzą elementy "mojego studia"
Warunki:
przesłona: 5,6
Czas: 1/250 s
Ogniskowa: 50 mm
Lampa: brak
Źródło światła: słońce i kilka białych kartek...
Napisano 23 września 2007 - 18:33
chciałem pokazać wyłonienie się kwiatów z ciemności, ale nie wiem czy taki efekt jest zadawalający.
#13 (Krzysztof Krahel)
Napisano 23 września 2007 - 20:18
Żeby nie było, że tylko gadam, daję jeszcze jedno ujęcie:
13.
Tu parametry są podobne jak powyżej, podobnie podczas wywoływania z RAW-a. Za tło posłużyła biała ściana pokoju, znajdująca się w cieniu. Różne odcienie tła są spowodowane natężeniem światła słonecznego.
Napisano 23 września 2007 - 20:40
bardzo dziękuję Ci za pocieszenie, Twoje zdjęcia mi się bardzo podobają! Nie mam co prawda kawałka wolnej ściany, ale coś wymyślę. Tylko niestety w tym tygodniu mnie nie będzie, więc nie mogę zacząć treningów od już.
A Twoje storczyki to Phalaenopsisy. Stały się tak popularne, że tworzy się hybrydy z hybryd i często trudno jest je dokładniej nazwać. Ale i tak są piękne.
Ja bardzo lubię z kolei Paphiopedilum, to właśnie ta 11. Kilka mi kwitnie, więc po powrocie biorę sie do pracy.
Pozdrawiam
halina
#15 (Krzysztof Krahel)
Napisano 23 września 2007 - 20:58
Przecież nie musi to być biała ściana. Nawet wystarczy duży karton czy brystol za tło. Ja czasem tak robię (mam kilka różnych i w zależności od potrzeby korzystam z nich). Jedynie kwestia ustawienia głębi ostrości tak by główny obiekt znalazł się w niej, jak chcemy, a tło by było rozmyte (najlepiej gdy jest jakieś 2-4 razy większy od obiektu, w pełnej odległości. Odległość dobieramy tak, by kadr pokrywał około 75% jego powierzchni). Dodatkowo światło można sobie rozproszyć za pomocą zwykłych białych kartek, które będą działać podobnie jak blenda...Nie mam co prawda kawałka wolnej ściany, ale coś wymyślę.
Napisano 23 września 2007 - 21:01
Halina
myśmy sie chyba widzieli
masz super obiektyw , ale nie smiałem ci zwracać uwagi z tą lampą
, wydaje mi sie ,że za bardzo zafascynowałaś sie zbliżeniami makro
bardzo chetnie nawiazał bym współprace fotograficzną , uwielbiam storczyki , to nie anons , tak sie jakoś napisało
chemik dobre kadry , takie pocztówkowe , na moje i Haliny usprawiedliwienie muszę dodac ,że na wystawie nie mozna bylo ingerować w kompozycję , może to i dobrze , bo zmuszło to do kombinowania ?
pozdrawiam
Napisano 23 września 2007 - 21:25
No jak mi miło, że się zaopiekowałeś "specjalistką" od storczyków
Wykorzystam Twoje rady i mam nadzieję, że w końcu uda mi się pokazać coś, co się nadaje do ogladania.
No i cieszę się, że pociągnąłeś wątek storczykowy. Piękne kwiaty i takie rozmaite.
BlueDun,
ja tez się cieszę, że się odezwałeś,
mnie nie usprawiedliwiaj, ja mogłam ingerować w kompozycję, no może nie w trakcie trwania wystawy, ale zawsze.
Współpracę storczykowo-fotograficzną podejmuję od zaraz! nawet jeśli brzmi to jak anons
A przyzwoite makro mi się marzy, w orchidarium mam sporo miniaturek, ale świetlówki, balans bieli, za niski statyw itd.
Pozdrawiam
Halina
Napisano 03 października 2007 - 20:09
Napisano 03 października 2007 - 20:15
Ostatnio kupiłęm dwa ,
storczyki to piękne kwiaty
www.brzeziu.selia.pl
#20 (Krzysztof Krahel)
Napisano 03 października 2007 - 22:27