Storczyki świata - Orchidales
Napisano 22 stycznia 2008 - 18:49
Napisano 22 stycznia 2008 - 20:12
Na samym początku wątku storczykowego pokazałeś własnie taką efektowną błękitną Vandę Blue Magic - nr 4. Efekt działalności człowieka.
Chyba warżka na Twoim zdjęciu powinna iść kolorystycznie bardziej w niebieski niż fiolet.
Co tam jeszcze ciekawego chomikujesz w szufladzie?
Napisano 22 stycznia 2008 - 20:49
mam jeszcze parę fotek mz średnich, wrzucę cos jeszcze bo Twój komentarz rozjaśnia naszą wiedzę a raczej nie - wiedzę
co Ty na to ?
89.
Napisano 22 stycznia 2008 - 21:17
dzisiaj miałem stresa i porządkowałem parapet i znalazłem o takiego kwiatka
Epidendrum pseudepidendrum
90
91
92
2
a jak w sobotę będzie ładne światło to zrobię foto całego kwiatka
Halinka zazdroszczę tylu kwitnień rodzaju paphiopedilum - mi tylko liście i liście wychodzą
idę focić reszte zielsk
P.S.
czytaj niżej
Napisano 22 stycznia 2008 - 21:26
BlueDun - 89 to Dendrobium secundum. Ciekawe co jest do wygrania w tym konkursie...
Nie myśl sobie tylko, że jestem taka dobra . Ale rośliny z wystaw są z nazwami na mojej stronie, albo np. Arateusza. Zawsze można sprawdzić.
A to Dendrobium podobnie widzieliście.
Napisano 22 stycznia 2008 - 21:31
jeszcze jedno:
93
89.to Dendrobium secundum
ja je tak widziałem
94
Napisano 22 stycznia 2008 - 22:00
95
Napisano 22 stycznia 2008 - 22:14
96
ja to tak dla kontrastu daje te fotki, żeby było potem pokazywać jak nie robić fotek i jakie są najczęstsze błędy
Napisano 22 stycznia 2008 - 22:18
Napisano 22 stycznia 2008 - 23:08
Powiem jedynie, że fotki są bardzo miłe, szczególnie w tej porze roku.
Napisano 22 stycznia 2008 - 23:11
No to Ty nie określaj, tylko pisz o zdjęciach, jak Ci coś przyjdzie do głowyPhala... coś tam tego...
I miałeś wstawić swojego storczyka
Napisano 22 stycznia 2008 - 23:12
Napisano 22 stycznia 2008 - 23:16
Zmieniam ujęcie, bo próbuję różnych, eksperymentuję też z oświetleniem. Zgodnie z sugestiami specjalistów z forum fotoprzyroda
Tak więc nie będzie to serial o Paph. delenatii...
Napisano 22 stycznia 2008 - 23:22
Napisano 23 stycznia 2008 - 09:53
ja bym był bardzo ciekaw efektu
w sumie codziennie jedna fotka , nie tak ciężko hehe
Napisano 23 stycznia 2008 - 13:30
jedno musze przyznać , warsztat fotograficzny to poprawiłeś wyrażnie mz oczywiście
Napisano 23 stycznia 2008 - 21:20
Oba pochodzą z Wietnamu. Delenatii odkryto na początku XX wieku, vietnamense na sam koniec - 1997. Oba wzbudziły nietypową kolorystyką ogromną sensację.
Zaraz po odkryciu jeden i drugi gatunek wyrywano ze stanowisk naturalnych dosłownie kilogramami, szmuglowano i sprzedawano za olbrzymie pieniądze. A więc ledwo zostały odkryte, a już przestawały istnieć w naturze.
Historia wyniszczenia Paph. vietnamense doprowadziła do wpisania wszystkich Paphiopedilów do załącznika I CITES, co ma je uchronić przed takim właśnie losem. Chociaż moc sprawcza tego typu dokumentów bywa wątpliwa.
W międzyczasie intensywnie produkowano je w warunkach hodowlanych i dzięki temu mogę je dzisiaj mieć na parapecie
99. Paph. delenatii - dzień kolejny
100. Paph. vietnamense - rozwija się prawie równocześnie
Napisano 25 stycznia 2008 - 09:20
z drugiej przeraza ludzka chęc bogacenia za wszelką cenę .
mz w naszym kraju jest podobnie , problemem ubożenie srodowiska naturalnego sa przede wszsytkim dzialania biznesowe - szeroko pojete .
wydaje sie ,ze bardzo często ktos nie zwraca uwagi ,ze niszczy przyrode w imie swoich racjii , a zarazem pozdbawia swoje potomstwo , jakiejś części czerpania radości z jego posiadania .
kiedyś w dyskusji użyłem zformuowania , "to tak jakbyś dodawał swoim dzieciom truciznę do herbaty i soku z marchewek" - bo zakopywał , by było taniej smieci w ogrodzie , niedaleko własnej studni i ogródka warzywnego , usłyszałem rozbrajajacą odpowiedż , że jego dzieci będą wyjeżdżać , gdzieś tam i nie dotkną ich ewentualne konsekwencje , jednak na argument , że pojadą odpoczywać do takiego samego racjonalizatora oszczedności , usłyszałem , eeetam ty to zawsze dziury w całym szukasz .hehe żenada :->
trochę nie na temat , ale w słusznej sparawie , wyrywanie z chęci zysku zadkich gatunków jest podobnym dzialaniem.
Napisano 25 stycznia 2008 - 21:17
Problemów jest więcej. Np. wycina się lasy tropikalne, a nie można ratować storczyków w nich rosnących, bo przepisy CITES zabraniają wywozu orchidei z kraju, gdzie rosną w naturze.
Już mi się nie podobają moje pseudo-eksperymenty świetlne sprzed kilku dni. Dziś mogłam zrobić fotki w ciągu dnia, przy świetle naturalnym i efekty zupełnie inne.
101. Paphiopedilum delenatii
102. Paphiopedilum delenatii